MC_90 írta: ↑2020.05.02. 09:18
Szia Philippe!
>Milyen lépcsőkbe haladnátok nagyításokkal?
Egy normálisan jusztírozott távcső esetében a max. nagyítás a mm-ben mért átmérő 1,5-szerese. Ha kiváló az optika minősége, akkor 2-szeres is lehet nagyobb kontrasztveszteség nélkül. Ezek a szorzók csak átlagos gyakorlati tapasztalatok. Sok függ a szemed érzékenységétől, optikai állapotától. De a legfontosabb az észlelői gyakorlat, amit csak hosszú évek során a távcsőbe nézve lehet összeszedni változó körülmények között; nyári melegben, téli fagyban.
>a gyári darabokat le kell cserélnem, az nem kérdés
Ezt olvasom én is orrba-szájba mindenhol. Ez nekem nagyon tetszik! Valaki valamikor valahol két sör között ezt büfögte, azóta terjed ez a mondat mantraként ismételgetve, szájról-szájra terjedve. Lassan az az érzésem, hogy a kiközösítés veszélye fenyeget minden kezdő amatőrt a csillagászkodó körökből, ha ezt a mondatot kihagyná a mindenkori beköszönés után. Ilyenkor sóhajtok fel, hogy az én korosztályom mennyire szerencsés, mert amikor mi voltunk kezdők nem voltak még Barium-ok, hanem szar Zeiss-ekkel kellett bajlódnunk.

Ez a „gyári darabokat le kell cserélnem” kijelentés olyan, mintha azt parancsolná a vének tanácsa, hogy a legelső barátnőt azonnal el kell dobnod, és azonnal egy kiváló minőségű, drágább darabra kell cserélned.
Hát nem!
Először az első barátnővel szerezz tapasztalatokat a nőkről, és csak azután kezdj cserélgetésbe! Máskülönben nem fogod észrevenni a különbségeket és nem fogod értékelni a minőséget. De ez nem zárja ki azt sem, hogy már az első csajod is minőségi darab legyen.
Úgyhogy még ne dobd el azokat a Barium-okat! Ki lehet belőlük fogni egy-egy igazán minőségi példányt. A kifogásolható leképezés oka lehet a távcsöved is, ezt ne felejtsd el!
Üdv.
Attila
Kezdőként nem nagyon tudtam másból kiindulni, csak ebből

De persze tisztában vagyok vele, hogy amíg nem tudom használni az alapokat magabiztosan, addig pont a minőségbeli különbség észrevételének örömét (ej, de bonyolultan fogalmaztam) veszem el magamtól. Szóval nem, nem rohanok és cserélek mindent, nem véletlen az sem, hogy "csak" egy ilyen tubusom van.
Emlékszem, amikor először megpillantottam a Szaturnuszt és a gyűrűit. Apró kis korongocska volt a LM (ez ugye a látómező rövidítése?) közepén, én pedig egy apró kisgyerek voltam, amikor megpillantottam. Aztán jött a Jupiter és a néhány holdja...fantasztikus volt.
Nem sokkal később ellátogattam a sülysápi csillagvizsgálóba, és ott találkoztam komolyabb okulárokkal és csövekkel is - aztamindenit!
A 15mm Goldline-t ajándékba kaptam, tegnap meg ránéztem az árára, és elég kedvező volt - ezért felmerült a kérdés, hogy vajon boldogabb lennék-e egy 7mm-es okulárral is.
Az hogy milyen nagyításokba szeretnék haladni...na azt nem tudom, hiszen nincsen nagy tapasztalatom. Bár ha jobban belegondolok, akkor ezzel meg is válaszoltam a saját kérdésem - türelem, fognak még gyártani okulárokat.
Jelenleg a Holdat tanulmányozom (és tegnap egy rövid időre, amikor elmentek a felhők, sikerült elcsípnem az M44-et is!), a térképeket tanulom és értelmezem.
Szóval az értelmes nagyítási lépcsőkre vagyok csak kíváncsi, hogy miben érdemes gondolkodni.
A Bariumok maradnak, velük is nagy élmény az eddigi binokuláromhoz képest (ami egy ezer éves szovjet cucc, de elpusztíthatatlan és nehéz

).
üdv,
Philippe