TeleVue 3X

kkk2002
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2019.06.07. 10:54

TeleVue 3X

Hozzászólás Szerző: kkk2002 » 2019.10.16. 15:51

Sziasztok!

Kérdés: Nekem egy Skywatcher 150/1200 Newton távcsövem van, és a kamera: ASI 120 MC. Ha a távcsőbe teszem a kamerát, gyönyörűen fókuszra tudok állni pl a Holdnál. Ha egy TeleVue 3X Barlowot teszek be, és abba a kamerát, akkor már csak egy szürke paca van a képen és nem tudok fókuszt állítani sehogy. Sem FireCapture-ban, sem SharpCap-ban.

Másik problémám, hogy a TV3X nélkül nagyon szépen felveszi az ASI a Szaturnuszt, Jupitert, TV3X-szel meg se látja. Erre tud valami megoldást valaki?

A bolygóknál az a metódusom, hogy pólusra állok, megkeresem okulárral a bolygót, középre teszem, léptető motor be. az okulárt kicserélem a TV3X Barlowra abba bele megint az okulárt. Középen van a bolygó. Okulár ki, helyébe az ASI és NEM LÁT SEMMIT! pici mozgatás minden irányba, és nem veszi észre...

Ebben tudtok segíteni?

Üdv.: Tibi.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1752
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: TeleVue 3X

Hozzászólás Szerző: Imre » 2019.10.16. 18:43

Ugyan ezt tedd meg, de egy fényes csillaggal. Azt figyeljed meg, hogy a kamerán a foltja kitekerve, vagy betekerve csökken. Nyugodtan tekerjed végállásig abba az irányba, ahol a legkisebb lesz. Ha közben nem lett pontszerű, akkor a nyújtótagot ne tedd be ütközésig, csak addig, ameddig biztosan megtartja a kihuzat. Ha így sem tudsz éles csillagpontot beállítani, akkor lehet, hogy toldani kell, vagy rövidíteni a kihuzatot, avagy a tükör felfogatásán változtatni, hogy a segédtükörhöz közelebb kerüljön. A lényeg, hogy próbáljad meg végállástól végállásig végigtekerni a kihuzatot, és közben figyelni, hogy merre kell állítani amikor a csillag életlen korongjának átmérője csökken. Azért kell fényes csillaggal, mert a nyújtótag erősen csökkenti a fényt, és bolygóval nem szokás fókuszt pontosítani. A Jupiter holdjaira már lehet, de jobb a csillagra. Ha azt látod, hogy teljesen kinyújtott kihuzatban sincs éles kép, akkor próbából tedd be a zenittükröt, és úgy is próbálkozhatsz, hiszen az is jókora nyújtást eredményez! Teheted a nyújtóba, és ebbe a kamerát, de a kihuzatba tett zenittükörbe is beteheted a nyújtást, és abba a kamerát. Mielőtt nekiesnél bárminemű főtükör manipulációnak, konzultálj az eladóval, mert nekem is voltak ilyen problémáim a kínai 135/900-as csővel, amely műanyag fogasléces kihuzatos szerkezet volt, és nem tudtam Cannon géppel éles képet állítani. Fűrészelés lett a vége, de még a tükrön is emelni kellett. Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
kkk2002
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2019.06.07. 10:54

Re: TeleVue 3X

Hozzászólás Szerző: kkk2002 » 2019.10.16. 21:13

Kedves Imre!

Köszönöm a választ, de megoldódott.. NEM HITTEM VOLNA, hogy a SharpCap 3.2 nem csinálta meg, de a SharpCap 3.0 azonnal észrevette az objektumot és élesre tudtam fókuszálni minden toldat nélkül... Hihetetlen, hogy a kisebb verziójú program oldotta meg a gondomat. :)
Válasz küldése

Vissza: “Okulárok, barlow-k, szűrők”