Távcsőállvány pólusra állítása

Kereskedelmi és saját építésű távcsőmechanikák
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1000
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2017.11.01. 10:02

géza írta:Érthető. Nem jótékonysági intézetek.

A külföldi boltok sem, de nem erre gondoltam. A magyar piac eléggé kicsi és anyagilag messze nem áll ott mint a nyugati emiatt a prémium termékre a kereslet minimális. Arról nem is beszélve, hogy egyes esetekben a mentalitást jól jellemzi az a levél amint minap kaptunk és amelyben a levélíró értetlenkedését fejezte ki, miért nem az euro-ban kifejezett áron ajánlottuk neki a terméket - hanem kb 9-10%-kal drágábban - és emiatt külföldön "kell" megvennie azt. Egyrészről megértem, hogy 110 több, mint 100, de "elfelejtette", hogy a német áfa 8%-kal kisebb, tehát a különbséget leginkább ez indokolja és nem a kereskedői "kapzsiság".
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4008
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.11.01. 15:20

SzarkaLevente írta:... A magyar piac eléggé kicsi és anyagilag messze nem áll ott mint a nyugati emiatt a prémium termékre a kereslet minimális. ...


Attól tartok, ez valóban így van, és nagyon sajnálatos. Nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak itthon több millió forintos nagyságrendű eszközöket, hobbi célra.

Viszont az infláció most nagyon alacsony idehaza; nem lehetne valami jó hitel-konstrukciót kidolgozni valamelyik bankkal részletfizetésre, Levente? Talán többen megfontolnák a komolyabb cuccok beszerzését... Talán, talán. :roll:

MDA

u.i.: Levi! A nálad vásárolt termékekre írt vélemények nem automatikusan jelennek meg a honlapodon? Én is válaszoltam ez irányú (automatikusan küldött?) e-mail-edre, de nem látom a vélemények között.

Bocsánat az off-ért...
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Sidius
Hozzászólások: 2148
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.11.01. 16:14

Szerintem ezt az Astrocaffe topikban folytassuk!
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
drvargab
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2017.05.15. 17:35

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: drvargab » 2017.11.20. 13:57

Sziasztok!

QHY Polemastert használ valaki?
Megspórolja az ember a pólustávcső előtt gubbasztást...
Tegnap, miután elcsúszott a s*ggem alól a nehezen megtalált fólia, és vihettem a sáros farmert mosásba, elég hasznos szerkezetnek tűnik...
üdv:
Balázs
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4008
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.11.20. 17:52

Nekem pl. van, és nagyon jónak tartom.

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
drvargab
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2017.05.15. 17:35

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: drvargab » 2017.12.30. 16:36

Szia!

Nos. én is megkaptam, egy álom a lett a pólusra állás. Nincs állandó csillagdám, és simán pár perc alatt pólusra állok a szükséges pontossággal (biztos lehetne drift alignmenttel pontosítani, de a vezetés így is kiváló).

Mindenkinek ajánlom, már csak azért is, mert baromi vagány a piros takarólemezke az eq6 pólustávcső-nyílásánál :)

üdv:
Balázs

Attila írta:Nekem pl. van, és nagyon jónak tartom.

MDA
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4008
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.12.30. 21:23

drvargab írta:... (biztos lehetne drift alignmenttel pontosítani, de a vezetés így is kiváló). ...


Gratulálok hozzá; szerintem kitelepülőknek a legjobb tartozék-befektetés.

Az én tapasztalatom szerint 1-1,5m-es fókuszig olyan pontosan be lehet állítani vele, hogy még vezetni sem kell egy 10 perces expohoz (persze csak ha van TDM-ed, és nem horizont-közelben). De egy 2,5m-es LX200-hoz már valóban utána kellett húzni egy kicsit.

Próbálj minél precízebben végigmenni a beállításokon, mert sok múlik rajta!

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Imre » 2017.12.30. 22:00

Attila! Hallottál már a "kétcsillagos" távcsővezetésről?
Előnye, hogy nem is kell pólusra állítani a távcsövet, sőt akármilyen precíz mozgatású rendszer is megfelel hozzá. Egyedüli nagy hátránya, hogy kell egy képrotátor is a távcsőre. ;)
Rotátor nélkül használhatatlan a módszer, de ha van, akkor oly annyira gyors és pontos, hogy tetszőleges helyzetben leteheted az egész állványt, és tökéletes igen hosszú, akár több órás exponálást is végezhetsz vele. Egy rotátor se lehet drágább, mint egy TDM :twisted: , és lehet, hogy házilag könnyebben legyártható!
Szerinted ez egy működőképes megoldás, vagy lehetetlen, hogy működjön? Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4008
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.12.30. 23:05

Imre írta:Attila! Hallottál már a "kétcsillagos" távcsővezetésről? ...


Az általad leírt céllal még nem.

A vezetés stabilitása miatt (azaz a seeing-ből adódó "látszólagos" rángatások kiküszöbölése érdekében) fejlesztettek már multi-star auto-guider algoritmust a PHD készítői (volt egy-két levélváltásom velük ez ügyben), ahol a LM összes, vezetésre alkalmas fényességű csillagát (azaz az adott kamera-távcső kombóra minimálisan megállapított SNR-től fényesebb, de még nem telítődő szóródási köröket produkáló csillagot) automatikusan kiválasztja a program (ha 5 ilyen van a LM-ben, akkor 5-öt, ha 50, akkor 50-et), és azok centroidjainak mozgását átlagolja a szoftver, amire aztán korrigálja a motorok sebességét.

A tesztek azonban azt mutatták, hogy nem jelent érdemleges javulást a sima egycsillagos vezetéshez képest, ezért nem is tették bele a következő verzió-frissítésbe. A magam részéről nem lepődtem meg az eredményen, mivel - eddigi ismereteim szerint - kb. 10-15cm a homogén áramlási cellák mérete a légkörben (a vezető távcsövek ennél kisebb átmérőjűek), azaz az ezen belüli átmérők esetén a légköri zavarás - bár létezik -, de sokkal homogénebb viselkedésű. Magyarán a LM bármely pontján a hullámfront torzulása ugyanazon, de legalábbis nagyon hasonló Zernike-polinom konstansokkal (együtthatókkal) írható le. Ráadásul az elsőfajú, azaz az eltolásokért (fel/le, jobbra/balra) felelős tényezőkhöz képest a kisebb rendű torzítások (amik a szóródási körökön belüli inhomogenitásokért felelősek) szinte elhanyagolhatók ebben a mérettartományban. Ezért sokkal jobb a kb. 15cm-nél nem nagyobb távcsövek gyakorlati képminősége a sok légköri zavarást összeszedő lavórokhoz képest. (Ha nem Lucky-Imaging technikát használsz, akkor tök fölösleges pl. 40-50cm-es átmérővel akár csak lambda/6-os optikáért is bármilyen felárat is fizetni, mert a légkör miatt a kép garantáltan nem lesz még csak diffrakció határolt sem...)

Az általad leírt elgondolás elméletileg szerintem is működőképes lehetne, de ha valóban csak "ledobod" a mechanikát, ahogy esik úgy puffan alapon, akkor olyan brutális mértékű folyamatos korrekciókra lenne szükség a tengelyeken és a rotátoron is, hogy nem tudnád a < +/-0,5"-es követési pontossági határt tartani.
Legalábbis "olcsón" biztosan nem. Szerintem. (Egy , azaz kellően precíz rotátor sem 20 forint...)

Ha viszont pl. Pole Master-rel (ami pár-tízezer forintos cucc) pólusra teszed a kukkert, akkor már minden oké. Azaz nem éri meg foglalkozni vele.


MDA

u.i.: BÚÉK!
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Távcsőállvány pólusra állítása

Hozzászólás Szerző: Imre » 2017.12.31. 00:21

Ez viszont komoly, majd jövőre visszatérek erre is. Addig is jó mulatozást mindenkinek! Üdv. Imre B.Ú.É.K.
2018.jan.2. Folytatom. A kétcsillagos vezetés módszere közismert, és ezzel a módszerrel lehet egyedül mindenféle pólusra állítgatás nélkül követni egy pontból a csillagos eget. Amennyiben érzékeny vezetőkamerát használnak, amely már létezik, akkor a legegszerübb módszer szerint a látómező szélén elhelyezkedő csillagok közül a két legtávolabbi fényeset kiválasztva, annak rövid idejű, de átlagolt fénykúpja alapján stabilizálja a távcső irányát, folyamatosan szabályozva a követést és a látómező forgatást is.

A vezető rendszernek nem csak a vezetés és forgatás a feladata, hanem a turbolencia okozta képbemozdulások nagyságának a meghatározása is. Amikor az átlagolthoz képest a két csillag pillanatnyilag meghatározott helyzete a legpontosabb, azaz egy tűréshatáron belül van, megnyitja a főtükör előtti fényérzékelő elektronikus zárszerkezetét arra az időre, ameddig a vezetőcsillag pontos helyzete az átlagolthoz képest egy adott eltérésen belül van. Ezt az időt méri, és hozzáadja az előző aktív időtartamokhoz.

A főérzékelő kiolvasása akkor történik meg, amikor az előre megadott exponálási idő összegyűlt. Ez eleve kiválogatja a legpontosabb helyzeteket, és már csak a pontos, legnagyobb autokorrelációval rendelkező állapot fénye jut az érzékelő cellára! Ez így leírva kissé bonyolultnak hangzik, a valóságban pofon egyszerű. Előnye, hogy ha eltakaródik a vezetőcsillag, vagy kimegy a képe a tűrésmezőből, akkor automatikusan lezár a főérzékelő fénykapuja. Nincs bemozdult kép! Folyamatosan kiolvasható, hogy mennyi ideig exponál a főérzékelő, és követhető a hibaarány is! A vezető érzékelő képéből előzetes kép is kinyerhető. Természetesen több csillagos figyeléssel pontosabb is lehet, de amatőr viszonylatban kettő is bőven elég!

Nos, kell a vezetés részére mondjuk a fő fénymenetből kicsatolt nyaláb, egy érzékeny jó kamera. Egy képsík forgtó, amely a kicsatolt vezető nyalábot is magában foglalja, valamint egy fénykapu a főérzékelő elé. Ez utóbbi egyszerű elektomos vezérlésű, pl. polárforgatással működő is lehet, vagy ha tetszik, akkor kisebb igényeknek megfelelően mágneses vezérlésű mechanikus is. Ez a működési elven semmit nem változtat. A lényeg remélem megvan, és lehet tovább gyúrni a dolgot! Egy jó programozó akár neki is láthat! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Mechanikák”