Widget, Gadget

Planetárium- és csillagászati térképprogramok, csillagászati képfeldolgozó szoftverek és társaik
szamosv
Hozzászólások: 198
Csatlakozott: 2011.12.01. 17:50

Re: Widget, Gadget

Hozzászólás Szerző: szamosv » 2016.02.19. 12:15

Tisztelt Észlelők!

Én személy szerint, nem szeretek laptopot használni észleléskor, bár több általam használt program, így a Stellarium, a Cartes du Ciel, az AstroPlanner is képes a távcső vezérlésére. Az oka sokak által ismert, hiába rendelkeznek a programok ún. éjszakai móddal, a szemem sötét adaptációját nagyon rontja. Ha meg a fényerőt leveszem, akkor nehezen lehet olvasni a képernyőt. Az éjszakai mód csak a program ablakában működik a Windows egyéb ablakát nem érinti. Így szinte fáj, ha hirtelen nagy fény éri a szememet, ha más programot is akarok futtatni.
Erre a problémára kínál megoldást egy kis program, amit nem régen találtam a neten. A BackyardRed című alkalmazás a Windows képernyőjére húz egy állítható vörös színű fátyolt, így nem kell a a programok éjszakai módját használni, és bátran futtathatunk egyéb progikat is, pl böngészőt. A program ingyenes, kezelése egyszerű, elindítod, beállítod a vörös szín mélységét és a végén ESC-vel kilépsz. Eddig nappal próbáltam ki, de ha alkalmam lesz, akkor majd észlelés közben is kipróbálom. Bár őszintén bevallom, én jobban szeretem a hagyományos, papír alapú térképeket, észlelési listákat.

A programot erről a linkről lehet letölteni.

Zs.
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1200
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Widget, Gadget

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2018.11.28. 15:43

Végre zsebben hordhatjuk a nevezetes Orloj csillagászati órát! https://play.google.com/store/apps/d ... .orloj :)Böngészős verzió
https://drifted.in/horologium-app/
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati szoftverek és egyéb számítástechnikai kérdések”