Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2074
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2010.09.10. 13:36

Az okozza a nehézséget manapság, hogy sokkal kevesebb a mód a személyes találkozásra, hiszen a fotelből elérhető a világ, számos ügy megoldható, stb. Én már a 70-es évek végén is bemutatóztam, higgyétek el, akkor se volt több érdemi érdeklődő, csak egyszerűen többen jártak gyalog az utcán, mert se kocsi, se net, se semmi. Manapság sem látom nehezebbnek behúzni az embereket - ha már van személyes kontaktus. Régen is sok múlott az előadó/bemutató személyiségén, ez most is így van. Anno tizenvalahányezer tagja volt a Csillagászat Baráti Körének, most az MCSE-nek ötezernél több. Viszont szerintem ma egy tiszta estén többen tesznek ki valamilyen távcsövet az ég alá, mert VAN távcsövük. Óriási tömeg vásárolt be az elmúlt években, de velük alig tudunk törődni, mert ők nem akarnak amatőrök lenni, csak rácsodálkozni néha a Holdra, Jupiterre, stb. Nem érjük el őket. Talán nem is kell, mert ők sem akarják.
Greywolf
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.10.24. 15:07

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Greywolf » 2010.09.10. 18:54

Szerintem az emberekből egyre inkább kihal a természetre való rácsodálkozás, és az ehhez tartozó tisztelet.
Pl. manapság mindenki természetesnek veszi, hogy a csirke az az áru, amelyik a polcokon nejlonba csomagolva érkezik, és bele se gondol, hogy az nem úgy született. Nem vagyok egyébként Vega(legyen itt egy csillag név is, hogy ne legyek off :D ), de legalább tudom, mi van mögötte.
Namármost az ismeret is amolyan nejlonba csomagolt csirke. Özönlik az információ, az ember meg befogadja, de eszébe se jut, hogy maga is ellenőrizze. Így tud annyi baromság terjedni, hogy az félelmetes. Az emberek 95% felől a Hubble képei lehetnének számítógéppel rajzoltak is, lesz*rják. Ez van, és kész. Elhiszik. Az önálló, gondolkodó elméket, meg elpusztítja a média, a bulvár, és a szupermarketes katalógus szentháromsága. Végül is nekik(érts mögé bárkit ideológiád szerint) csak szavazóautomaták kellenek, akik ott tartják őket ebben a látszat társadalomban, lehetőleg a tetején. Egy x-et tudjon rakni, és alá tudja írni a nevét. Ez a cél.
A mienk a feladat, hogy ne így legyen. Terjesztjük a tudomány igéit, ki ki lehetőségeihez mérten.
Éljen a tiszta ész!
kaviat
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2009.09.15. 12:02

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: kaviat » 2010.09.10. 20:24

Greywolf írta:Az emberek 95% felől a Hubble képei lehetnének számítógéppel rajzoltak is, lesz*rják.


tényleg a hubble-ra nincs valami hoax? hubble hoax, olyan mint a moon hoax, hogy nincs is fenn semmilyen űrtávcső, az egész csak egy nagy pénzlenyúlás, van pár srác, akik a képeket rajzolják gimp-el (mert még olcsóbb mint a ps) a fejesek pedig, akik benne vannak az összeesküvésben lenyúlják a nagy kongresszusi lóvékat.. ez tök jó, simán jobb még nibirunál is, mivel innentől kezdve mindent meg lehet kérdőjelezni amit a hubble alapján okoskodtak ki (13.7 miliárd éves világegyetem stb..)
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: csakb » 2010.09.10. 20:35

kaviat írta:űrtávcső, az egész csak egy nagy pénzlenyúlás, van pár srác, akik a képeket rajzolják gimp-el


Ne tudd meg, hogy mennyi fotosoppolás van egy HST PR-képen... ;]
Az STScI-ben külön fotóbolt kommandó dolgozik rajtuk, de meg is van az eredménye. Jól csinálják, benne van a fenntartási költségben a PR.
Ez az, ami Európában csak nyomokban található meg, az ESO-t leszámítva.
Atis
Hozzászólások: 333
Csatlakozott: 2010.06.18. 21:03

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Atis » 2010.09.10. 22:12

Érdekes fejtegetéseket írtok, sok igazság van benne. Elképzeltem Kaviatot a lazúrtól csöpögő ecsettel a szürke felhős ég alatt, miközben Gergely egy nejlonba csomagolt csirkét próbál megsütni. ;) Kb. tényleg ennyire elveszettnek lehet érezni a helyzetet néha ;)

Bár ahogy észrevettem sok fiatalt (főleg ált. sulist) vonz a csillagászat és ha akkor valaki "elvarázsolódik" akkor nehezen szokik le róla. Igazán fiatal amatőr-csillagász 8-15 évesig jószerivel akadhat. A gond a gimiben van. Ott már kiforrottabb a gyerkőc érdeklődése: kinek milyen mobiltelefonja van, milyen színű a haja, mikor lesz Tokio Hotel koncert, és persze a világ megváltása. :) Mély tisztelet a kivételnek, ez csak vicc volt!

A csillagászathoz nem árt a türelem, a figyelem, hogy kicsiben is megtaláljuk a jót. Sajnos a gombnyomásra 7.2-es full HD világban az emberek is változnak.
A barátaimat először a nagy számokkal, legekkel fogtam meg, majd sokat filóztunk esténként: meddig tart, hol a vége, miért van? kérdéseken. Aztán elvittem őket planiba, belenéztek a távcsőbe. Azóta velük sínen van a téma! :)

Viszont remélem egyszer végre jó idő lesz :( Ennyi erővel lassan a Vénuszon is tarthatnánk az észleléseket.
Inkább segíts minthogy kötözködj.
wlk
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2010.08.21. 11:40

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: wlk » 2010.09.11. 13:46

Szervusztok!

Szerintem nem kevés a fiatal amatőrcsillagász, legfeljebb a jelenlétük és a tevékenységük kevésbbé látható. Utóbbin egyszerű segíteni: bátorítani kell őket, biztatni, és mivel sokszor kispénzűek, programokat kitalálni és erősíteni, bátorítani és elismerni kell a kistávcsöves munkát.

A mi nyári táborunkban (VEGA 2010 Nyári Amatőrcsillagász Megfigyelőtábor, Bázakerettyén volt aug. 9-16. között) igen sok fiatal volt. A 33 résztvevő a 18 hónapostól a 41 évesig terjedt. A gerincet, a döntő többséget a 15-22 évesek alkották. Miért lennének akkor kevesen?

Persze, sok helyen nincs egy tanár, lelkes és megfelelően képzett amatőr, némi szervezési tapasztalattal, hogy bevonja a fiatalokat. Nekünk Zalaegerszegen mázlink van, Bánfalvi Péter hetente tart szakkört 10-14 éves fiataloknak, a legutóbbi "népszámlálás" szerint 17 emberkének (egy 67 ezres városban). Sok? Kevés? Nem akarnám megítélni. Ennyi, és kész, erre kell építeni, innen kell továbblépni.

Az utánpótlás nevelése a legégetőbb kérdés, függetlenül attól, hogy egy adott évben a fiatalok száma sok vagy kevés megítélésünk szerint. Ha többet akarunk elérni, akkor folyamatosan, nem pedig kampányjelleggel kell a fiatalokkal megszerettetni a csillagászatot, az égboltot, a távcsöveket, a könyveket (ezeket így mind egyszerre!), gyorsan be kell őket vonni a tényleges munkába (bemutatások, észlelések, írások, adminisztráció), persze a tehetségüknek és a képességeiknek megfelelő mértékben. A fontosabb az lenne, ha mindenhol menne ez a dolog, nem csak néhány helyen. A többi magától fog jönni.

Sokan vannak vagy csak egy-két emberke téved be alkalmanként a szakkörre: nem kell feladni! A kitartó, folyamatos munka többet ér. Majd lesz több - évek, fél évtized múlva... A diófa se két éjszaka alatt nő meg.

Szerintem nem a fiatal amatőrcsillagász a kevés, hanem legfeljebb a szakkör-, klub-, egyesület- stb. szervezők nem elég kitartóak! Egy közösség felépítéséhez évek kellenek, hogy önálló életre kelljen és saját utánpótlása tovább vigye a dolgokat, ahhoz meg legalább egy évtizednyi vagy még több befektetett munka kell. Sok helyen megszűnt a múltban már csillagászati szakkör, klub, mert a vezető személyiség elhalálozott, elköltözött: ahhoz, hogy legyen megfelelő pótlás, gyakran húsz-harminc évig kell várni, míg át lehet adni valakinek a stafétabotot egy vidéki településen... Ezért sem szabad néhány hónap után elkeseredni, hogy kevés az ember! Legyenek inkább aktívabbak :-)

Üdv,
Szilárd
orhazoli
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2009.09.16. 17:44

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: orhazoli » 2010.09.11. 14:46

Kedves Mindenki!

Sok esztendővel ezelőtt a Fizika tanítása című folyóirat főszerkesztője felkért arra, hogy írjak egy cikket a csillagászat oktatási helyzetéről. Megírtam. A lényeg, ami ma is meglévő állapot: minden európai országban -- kivétel Magyarország -- az általános és a középiskolai oktatás szerves része a csillagászat, amely köztudottan a legősibb természettudomány. Belőle ágazott el a többi.
Nem tudom, hogy miként lehetne elérni azt, hogy nálunk is a csillagászatról lehetne hivatalos órákon beszélni a fiataloknak....
A jelenlegi tantárgyfelosztás szerint a földrajzban és a fizikában van némi csillagászati ismeret, de ez a terület teljesen perifériára szorul! Saját tapasztalatom szerint a szaktanárok jelentős része mellőzi ezeket az ismereteket, mert nem igazán felkészült. A gimis fizikában pedig az érettségiző osztályoknak kellene a csillagászat szépségeiről beszélni, de ez azért marad el, mert nekik április 30-án véget ér az oktatás!

Kíváncsian várom az ötleteket!


Orha Zoltán fizika tanár és csillagász
Sidius
Hozzászólások: 2117
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.09.11. 18:23

Üdv!

Az oktatási rendszer képzéstípusonként eltérő, de szerintem nagy általánosságban pillanatnyilag arra is éppen csak elégséges, hogy az eredetileg támasztott célját elérje.
Sok fejben még mindig keveredik a csillagászat az asztrológiával, az egyébként e témára fogékony fiatalok is ez utóbbiról hallanak többet. Talán az ostobaságok korlátlan terjesztési lehetőségének megszüntetésével kéne kezdeni a peresztrojkát. (az utóbbi mondatért most sokan megköveznének) Azzal, hogy rendesen csillagászatot kéne tanítani, egyet kell értenem. Szerintem azonban ezt nem a gimnáziumi korosztályban kellene kezdeni, hanem sokkal előbb. A középiskolában inkább az ismeretek elmélyítését kéne célozni.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: sp. » 2010.09.11. 20:56

wlk írta:...Szerintem nem a fiatal amatőrcsillagász a kevés, hanem legfeljebb a szakkör-, klub-, egyesület- stb. szervezők nem elég kitartóak!...


Abszolút egyetértek Szilárd, köszönet a postodért.

De tényleg. ne lenne fiatal amcsill? Sztem van. Ott van Dani, T.Patrik, BaraczkiZoli, - szinte a neten nőttek fel. Fél generációval feljebb Szkleni Balage, Beigner! Sorolhatnám. De pl Klacsány Imi is kb fél/1 évvel újrakezdésem előtt kezdte!
Egy példa egy kezdő első hozzászólására:
„Üdvözlök mindenkit!

Még új vagyok ezen a fórumon, de ahogy olvastam a hozzászólásokat, nagyon segítőkészek itt a csillagászattal foglalkozó emberek!
Kezdő amatőr vagyok, egyelőre vizuálisan észlelem az eget, egy bridge fényképezővel kiegészítve (Fuji S9500, Velbon CX540-es állványon). Szeretem fotózni az eget, de jó lenne majd később többet is látni..”

:D Mekkora a változás kéremszépen az alatt a néhány év alatt… (nemtom hogy a szerző ráismer é :twisted: )

Amit mondani szeretnék, hogy a klasszikus formák mellett ezen az átkozott/áldott neten is ott kell lenni (ahogyan szerencsére egyre többen a régi motorosok közül is teszik). A világ változik, ha nem változunk vele, tényleg vége.

sp.

+1: ott kell lenni ahol ők is vannak, olyan nyelvet beszélni amit ők is - akkor a tanács, tanulás nincs visszautasítva.
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2010.09.12. 12:06

Sidius írta:Sok fejben még mindig keveredik a csillagászat az asztrológiával, az egyébként e témára fogékony fiatalok is ez utóbbiról hallanak többet. Talán az ostobaságok korlátlan terjesztési lehetőségének megszüntetésével kéne kezdeni a peresztrojkát.


Én teljes mértékben egyetértek veled! Miért nem tiltják be a horoszkópokat, miért nem szabnak gátat az egész ezotériának, asztrológiástul, jövendőmondástul, okkultizmustul, wiccástul, titkostul? :evil: :twisted:

Sidius írta:Szerintem azonban ezt nem a gimnáziumi korosztályban kellene kezdeni, hanem sokkal előbb.


Mennyivel több (pl. általános iskolás) gyerek fantáziája lódulna meg egy távcsőben látott szép gömbhalmaz, bolygó vagy akármilyen objektum után!?!
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”