Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2010.09.09. 14:48

Tarjánban beszélgettünk erről, és még mindig piszkálja a csőröm. Bár az elején voltak ötleteim, most abszolút nincsennek. Nektek mi a véleményetek?
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2643
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2010.09.09. 15:16

Lustaság, meg túl sok a könnyebben elérhető virtuális érdekesség (számítógépes játékok, internet!!!).
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.09.09. 15:44

Kirami írta:Tarjánban beszélgettünk erről, és még mindig piszkálja a csőröm. Bár az elején voltak ötleteim, most abszolút nincsennek. Nektek mi a véleményetek?


Kérdés: milyen korosztályt értetek 'fiatal" alatt? Én a Csillagvárosban elég sok (számomra) fiatallal találkozom! Talán több motiváció kellene, és azt sem ártana tudatosítani, hogy ha valakinek nincsen egy 15 cm-es apokromátja, azért még éppen olyan amatőr, mint más. Akinek meg van, annak érdemes felkelteni az érdeklődését érdekes feladatok iránt. Azért éppen itt van is erre kísérlet. BQ.
cslaci
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2009.10.12. 19:03

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: cslaci » 2010.09.09. 15:47

Vagy mert nincs aki felhívja a figyelmüket rá! Magam részéről mindig hirdetem a csillagászati eseményeket (iskolában tanítok fizikát - is!), és előadásokat is szerveztem már. Sajnos, amíg a fiatalok (iskolás gyerekek) úgy érzik ez is csak egy olyan alkalom, amire kötelező elmenni, csak hogy "tömeg" legyen, nem lehet sok jóra számítani. Igen, a könnyen elérhető virtuális érdekesség nagy csábítás! De vallom, hogy a számítástechnika nem pótolja a technikát! Sok mindent csináltatok a gyerekekkel házi barkácsolós feladatnak. Még a 18 éves sem érzi "cikinek", ha egy kicsit motiválva van. Ha készít például egy napórát, már közelebb került a csillagászathoz. (Mert ugye nem csak az esti égbolt tartogat meglepetéseket) Ha jártában-keltében figyeli a Holdat megfigyelheti annak fázisait. Szinte ki sem kell lépnie a lakásból, hogy a városi fényszennyezett égen megtalálja a Göncöl-szekeret. (Persze, ha tudja merre van észak!) És innen már csak egy kis lépés az, hogy távcsőbe nézve elcsodálkozzon a Szaturnusz gyűrűjén, vagy a Jupiter felhősávjain.
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2010.09.09. 16:55

Ezzel az üggyel már én is foglalkozok/foglalkoztam még anno 2006 júniusától, mikor itt Kisújszálláson csillagászati "szakkört" indítottam fiatal érdeklődők számára... Nos a végeredmény egy két éves időszak alatt annyi lett, hogy kb. 10 ember "állandó tag" lett. De ebből:
-1 már régi jó haverom és inkább csak "megnézem-de-nem-érdekel" szinten van
-1 "elméleti" csillagász, tehát inkább a dimenziók, a tér-idő és az űrkutatás érdekli
-1 aki nagyon elmerült benne, már sokszor venni akart kukkert is de még tanul így nincs rá pénze.... (de őt tényleg érdekli)
-1 felnőtt, ő is inkább csak be-be járosgatott
-1 olyannyira érdeklődött hogy most megpróbál csillagász lenni (hivatalos)
-még egy érdeklődött eléggé, vele észleltem is egy párat, de az utóbbi időben kezd kissé lelombozódni, majd felnyomom benne az adrenalin szintet egy kis PST-vel mert azzal még sose észlelt és ugyebár közeleg a napaktivitás :twisted:
-1 tag időközben valahogy "eltűnt" nem járt soha többet, azóta se találkoztam vele (de attól még él:D)
-1 emberke szinté, csak bejárt, bár így visszaemlékezve inkább a társaság miatt, mint sem inkább a tudomány miatt...
-kezdetben volt egy koma aki csak a fotózás miatt érdeklődött egy párszor....

Hát ennyit tudtam itt a kisúji társaságon felmutatni, ebből a társulatból 4-5 emberkével tartom a kapcsolatot, jó haverság van, minden héten elmegyünk közösen bulizni, stb....

Meg még szerintem egy nagy ok ami miatt kevés az ifjú csillagász:
Mivel fiatalok, iskolába járnak és ugyebár a kedves szülők nem engedik meg a fiacskájuknak/lánykájuknak hogy egész éjszaka fent legyenek, ugyanis 8-9-10 órakkor fellövik a pizsamát :(

Nekem ez a véleményem.
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: santage » 2010.09.09. 17:42

:)
Kellene csinálni egy Kisújszállási Helyi Csoportot! :)
Anno az én fejemben megfordult az ötlet, de akkor csak egyetlen amatőr volt rajtam kívül a városban. Csináltunk szakkört de az befulladt. Lehet rajtam múlt, én nem vagyok olyan közvetlen személyiség, mint Jani :)
De most itt lenne az idő.

Egyetértek Janival, egy fiatal, különösen még iskolakötelezett egyén nem feltétlenül tölthet órákat kint. Nekem is sokat kellett küzdenem a szüleimmel, hogy leengedjenek pár órára észlelni az udvarra. Ezen segít egy szakkör és némi közös észlelés, pláne az anyukákkal, hogy lássák, mit is csinál pici fiuk/lányuk esténként.
A dolog másik része aggasztóbb: egyetemista korosztályból sincsenek túl sokan, Szegeden idén két év óta először jelentkezett egy darab ember. Ennek okát a természettudományok mai életünkből való kiszorulásában látom.

snt
Pape
Hozzászólások: 450
Csatlakozott: 2009.09.07. 18:05

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Pape » 2010.09.09. 18:34

Engem 17 éves korom óta érdekel a dolog, és engem mindig ki engedtek szerencsére észlelni amikor csak akartam. :)
Viszont amíg gimnazista voltam, addig volt igazán időm és főleg erőm szinte minden derültet kihasználni és kint lenni éjfélig vagy tovább is.
Mióta egyetemre járok sajnos sokkal kevesebb időm és erőm van, nemegyszer kellett már azért bevonulnom mert egyszerűen túl fáradt voltam, és ez bevallom néha a kedvemet is elveszi. :(
De azért nem adom fel! :)
90/900 refraktor
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2010.09.09. 19:12

santage írta::)
Kellene csinálni egy Kisújszállási Helyi Csoportot! :)

snt


Pártolom :D bár amilyen a kisúji aktivitás..... habár kb. 5-6 ember lenne.
Fogom fejleszteni a távcsőarzenált is, mert elméletileg hamarosan már melózok erővel és beszeretnék ruházni egy min. 30-as newtonra. Bár kacsingatok 40-es felé is ;)
Az már megmozgatná a kisúji emberkéket? :geek:
Sidius

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2010.09.09. 19:45

Üdv Mindenkinek!

A magam részéről ezt nagyon súlyos kérdésnek tartom, nemcsak azért, mert megcsappan az amatőrök létszáma, de mert hosszú távon ennek az érdektelenségnek felbecsülhetetlenül romboló társadalmi hatása lesz.
A gyerekek többsége nem olvas könyveket. Persze itt már nem is kötelező megtanulni olvasni. "Minden hasznosat megtudhatsz a bulvárból, meg a mobilodról, vagy Internetről." Az a bökkenő, hogy ezen információk 90 százaléka egyszerűen szemét. Amíg emberek millióit lehet TV képernyő elé ültetni az aktuális heti sztár magánéletében vájkáló műsorokkal, addig én nem látom be miért változna a helyzet. Akárhány csatornára kapcsol az ember, igazlátók, távgyógyítók, ostoba boszorkányurak igézik az amúgy is béklyóba kötött -de úgy hiszem többre érdemes- emberi szellemet.
A gondolkodó ember nevelése nem könnyű feladat és hatalmas felelősség. Nem gondolkodóra nevelni könnyű, és az az előnye, hogy a hatalmak számára veszélytelen emberek cseperednek fel.
Egy régi Hindu mondás pedig azt mondja: Nem tudni a legveszélyesebb dolog a világon.
danielreiter
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.08.08. 00:25

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: danielreiter » 2010.09.09. 20:30

Üdv Mindenkinek!

Egyetértek a vélemnyetekkel/véleményükkel valóban elég rossz ez a helyzet.
Én jelenleg gimnáziumba járok, és jövő héttől indítok egy délutáni csillagászati szakkört. Valamint fontosnak tartom, és érdekesnek az esti teleszkópos bemutatókat is, amit már fél éve tartunk néhány amatőrcsillagász társammal.
Hogy miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?
Talán az internet lehet a "ludas". Sokan mondják, minek távcsőben megnézni, ha az internet keresőbe beírva láthatja egy Hubble fotón...
Érdekes a dolog, hiszen a nagy világot, az Univerzumot (és az egyre többet hallott Multiverzumot) a legjobban a csillagászattal és az űrkutatással lehet megismerni.

Üdv.: Dani
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”