Astrocaffé

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.08.11. 14:30

Vizi Péter írta:
2020.08.11. 10:42
Gyere elő a farbával.
Nincs nálam a "farba", Péter, és biztos vagyok benne, hogy ezt Te is tudod (de - meggyőződésem szerint - másnál sincs; ezért is voltam kíváncsi a reakciókra... ;) ).

De a "tudomány mindenhatóságában", illetve a "teremtőben való hit" - mint a két "versenyző" - nem egy pályán focizik, így nem is értékelhetők ugyanazon értékrendszer mentén. Ha úgy tetszik: más-más dimenziókban működnek, de állításaik egymásnak ellentmondóak - tehát igenis, "van kő"! Bár jómagam is - úgy érzem - csak karcolgatom ennek a kérdésnek a felszínét; pl. Tamás legalább tanult is valamit róla (ráadásul mindkettőről!), de meglepődnék, ha azt merné állítani magáról, hogy tökéletesen érti is ezt a paradigma-rendszert, a szó legmélyebb értelmében.
Esetleg azt hiheti, hogy érti...

Ahogy öregszem, és egyre többet tanultam és tapasztaltam az életben, egyre több a kérdőjelem és a bizonytalanságom; ezt már sok múltbéli bölcselő is megfogalmazta különböző formában, és teljesen világos a jelentéstartalma. (Lehet, hogy a multik is ezért alkalmaznak idehaza csak fiatal vezetőket, mert ők - tisztelet a kivételnek - bekötött szemmel és teljes vállszélességgel tolják a hülyeségeket... :mrgreen: )
Ezek között számos megélt (nem képzelt!!!) esemény vagy tapasztalatom van, amit nem tudok (de más se tud) matematikai-fizikai-kémiai eszközrendszerrel leírni, pl. azért, mert mert nem mérhető, vagy mert totálisan ellentmond minden reál-szakos tudásunknak. De nem úgy, nem olyan "felszínesen", mint Einstein Newton-nak, hanem 180 fokban (az előbbi példa esetében ugyanis a newtoni mechanika legalább egy partikuláris megoldása az einsteininek: v<<c esetre).

A fentiekre tekintettel semmiképpen nem mernék "nagy mellénnyel" mindenféle kinyilatkoztatásokat tenni a kérdésben, de az egyház és a különböző vallások idekeverése valóban testidegen "ventilláció" :lol: a valódi kérdés szempontjából; csak nagyon közvetetten kapcsolódnak.
Egyszerűen kíváncsi voltam, hogy ki mit gondol erről...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 955
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2020.08.12. 08:00

Vizi Péter írta:
2020.08.11. 07:41
Kösz Kollégák, pont ide szerettem volna kilyukadni. A hit az nem a vallás, a vallás az nem az egyház. A tudománnyal meg egyik sem áll szemben, legfeljebb a fogalmakat nem vagy rosszul ismerő egyén gondolja így.


Én akàr hànyszor az égre nézek arra jutok , hogy a vallások tévednek a világról hirdetett téziseikben , viszont hiszem , hogy oly dolgok vannak , amiket még felfogni sem fogunk soha , legalábbis mostani formánkban . Ha nem pusztítjuk ki magunkat van esélye , hogy tovább fejlődve megérthessük a felsőbb szféfákat is .
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2020.08.13. 10:58

Egy tuti.

Az agy elég szép dolgokat tud produkálni.

Tegnap úgy este 7 órától elkezdtem egy kinti internet kamerát beállítani, igazándiból a lakás kert megfigyelésére, hogy nem e mászik be illetéktelen, éjszakai is látó stb.

Na, most közben gondoltam csak megnézem, hogy az égen mire képes.

Csak egy kis problémával szembesültem, még meg, hogy a kamera által nyújtott valamelyik streamet fel tudjam venni egyáltalán valahogy, illetve utána vissza lehessen nézni.

Kiderült ugyanis, ahogy az ég fele fordítottam, hogy megfelelő beállításokkal aránylag értékelhető képet ad, igaz valamennyi zajjal, de ahhoz képest nem rossz.

Mikor megláttam főleg, hogy a mostani meteor raj tagjait is el tudja csípni szépen, nagyon rákattantam, annyira, hogy hajnal fél öt körül bírtam csak abbahagyni.

Csak sajnos a felvett anyagok nagy része visszajátszhatatlan, próbáltam sokféle programmal, illetve van ami valamennyire működik, de abban is vannak hibák.

Ezzel még majd meg kell küzdenem, most is konvertálni próbálom az anyagot, pár meteort sikerült felvenni, ami már biztos látszik, de van sok, amit pedig élőben gyönyörűen láttam, de a felvétel nem sikerült valamiért így egyelőre az lehet nem fog előjönni, majd meglátom.

Ezt a pár részletet kimásolom egy fileb-a majd megkeresgélve illetve valami programmal megpróbálom automatába kikerestetni, mert vagy 100GB lett a felvett összméret meg vagy 3 óra hossza, így végig nézve elég sok idő lenn, bár ráérek akármennyi is legyen.

Aztán reggel felkelve úgy 9 körül azóta is gyűröm.

Csak az agyra visszatérve, mivel elég hülyén sikerült afféle félálomban csak aludni, így emlékszem az álmomra, ami kb. 10 órás DVD-n férne el, amire visszaemlékszem és közben ezt szó szerint láttam is, bár nem tudom rögzíteni sajnos, csak mesélni róla.


Aztán ezt hogy alkotja meg az agy, az jó kérdés, de elég durva cucc.

A videót, ha megvan, majd beteszem a fórumba valahova.

Volt közte Perseida legalább vagy 20-30 darab nagy hosszú csóvákkal, illetve néhány teljesen más irányú sporadikus, közte elég lassúval is, ami csóvát húzva szinte az egész égbolton áthaladva, a kamerából kimenve nem is láttam nem e hullott is le valahol.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2020.08.13. 11:01

Mondjon már valaki egy olyan programot, ami rtsp:/ streamet ki tud menteni rendesen, próbáltam VLC-vel, meg egyebekkel, képernyőről ScreenSaverrel CAMStudioval, stb. de igazándiból a valódi minőségét nem tudtam kimenteni rendesen sehogy sem.

Ezt meg kell oldani valahogy, mert ha meg van, akkor elég jó felvételeket tudnék készíteni.
Tóth László
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2016.07.16. 11:04

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Tóth László » 2020.08.13. 22:24

A kötelezően ateista-materialista, a tudományban hívő tudós idézetének annyi a komolyan vehető tartalma, mint mikor az evolúció csúcsának számító nyugati típusú civilizáció gondolkodása mentén a tudatlan primitív természeti népeket emlegeti. Kik annyira primitívek, hogy ha bezár a Tesco, akkor sem halnak éhen, kik ha betegek tudják melyik növényt kell szedni ahhoz, hogy az elmúljon, kiknek az élete nem a pénz-hatalom mágiájában telik, akik szabadok, akik maguk meg tudják építeni a saját hajlékukat...stb -magát a teremtés csúcsának nevező ember az egyetlen élőlény a Földön aki erre képtelen lett, és a primitívek akik csak annyit vesznek el amennyi szükséges és nem utolsó sorban az egyetlen élő és élhető bolygót amiről jelenleg tudunk s amelyen még élünk, nem fogják lakhatatlanná tenni több milliárd élőlény számára. Ez nem teljesen része a tudomány-Isten kérdésnek, csak jeleznini szerettem volna, hogy ha valaki a tudomány nevében beszél, mondhat hülyeségeket is.
És ha már vicc 8-) ;.
Zuhanó repölőn nem nagyon találni ateistát!
És ez nem vicc! Ott nincs, tömeg, gyorsulás, gravitáció... :roll: hanem csak segítsÉG!!! :shock:

Az egyesített elmélet akkor lesz egyesített, amikor nem lesz kizáró egyik vagy másik nézet, hanem egyesített lesz.
Azok a gondolkodók akik már képesek, az agyuk mind a két féltekéjét használni, és nem csak dísznek van az egyik fele, azok már látják ezt. Nem is lehet másképp.
"Azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?" (N.G.)
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2020.08.14. 07:45

Tegnap folytattam a kísérletezést, addig-addig, hogy már a VLC-vel sikerül kimenteni jól az egyik féle kódolással, a bejövő rtsp protokollon véve, amiben most a legutóbbi próbámnál HD minőségben jön a kép a kódolása MJPEG:1920x1080 , 15kép/másodperc.

Ezzel most jól tudtam menteni a bejövő videó folyamot.

Az derült ki még, hogy a számítógépem, amit használok már túl gyenge ezekhez a videó konvertálásokhoz, ha csökkentem a felbontást, akkor tudja csak jól eltárolni.

Ezen majd emiatt gyorsítanom kell, új gép vételével lehet megoldani, ami hamarosan meg is fog történni.

Esetleg valaki ide írhatná, hogy ő milyen konfigurációjú gépet használ, ami ezeket a videó konverziókat elvégzi kényelmesen, csak kiváncsiságból kérdezem.

Ha, pl. H264: 2592x1944 felbontással jön a kép, azt a VLC programmal mentve, visszajátszáskor a felvételt már hézagosan látom, sok a kihagyott képkocka, tehát nem bírja feldolgozni a bejövő videó folyamot a gépem.

Most egy Intel 2 Quad Core Q9540 processzoros Windows 10 gépen végzem ezeket a dolgokat, aminek a processzor CPU score értéke a passmark oldalon pl, olyan 3700 körül van, egy mai Ryzen 5 2600 processzor pedig CPU score értékben 17000 környéke, tehát az már elvileg kényelmesen megoldja ezt a feladatot, egy 4k videónál is valószínűleg.

Úgyhogy minimum egy ilyen féle cuccot hamarosan berendelek, terveim szerint. Illetve még egy RTX2070 grafikus kártya van kinézve, amiben hardveres encoder van már elég rendes, annak meg se fog ez kottyanni, csak mindösszesen ez olyan 400 ezer Ft összeget elemészt majd, de enélkül meg nem lehet normálisan dolgozni, mondjuk más témában sem.

Este még sikerült egyik felvételemnek elvileg egy szép hosszú fényes meteort elcsípni, amit most elő is keresek, a többi felvétel is még feldolgozás alatt áll, végig kell futtatni rajtuk a még meg nem írt python scriptet, amivel kiszedem a mozgás érzékeléssel azokat a részeket, ahol történik valami így az egy percbe bele fog férni összevágom valahogy.

Amiko_configuration_page.jpg
Amiko_configuration_page_image_adjustment.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Tüsi
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2018.04.07. 15:29

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Tüsi » 2020.09.17. 21:25

Béres Zoltánhoz... nem kell türelmetlenkedni, ma 12 órát melóztam, nem volt időm elolvasni mi történt itt ma. Jelentettétek, privát üzeneteket is kaptam, most elolvastam és töröltem a témát és a jóembert is. Napon belül elintéztük, csak kérlek ahogy Attila is írta, jelentsétek a hozzászólást, ne csak oda írjátok hogy "admin!". Egyrészt nem vagyok admin, másrészt azt nem feltétlen veszem észre, nem olvasok minden hozzászólást és témát azonnal :) na ennyi, problem solved :)
Tüsi (Tóth Csaba) - moderátor
--
KépOmegon Dobson ProDob N 203/1200
7mm SW Sky Panorama UW (82°) - 15mm SW Sky Panorama UW (82°) - 32mm Omegon SWA 2”
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 1690
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2020.09.28. 17:04

Csak nálam akadt el szept. 24-én a hozzászólások serege, vagy tényleg "megdöglött" a fórum?
( 4 napja semmi? Esetleg a bino-benézők csodálata mindenkit lehidalt?)

D.Laci
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
ESPRIT 150/1050 APO triplet + NEQ6-Pro mech. ; MEADE 254/2500 LX200GPS SC ; APM MS16x80 ED bino MDA féle állványon; Delta Optical Extreme 10x50 ED bino
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1639
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2020.09.28. 23:23

Nálam is beállt. :shock:
Földvári István Zoltán
10x50 & 20x60 Tento, 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 1690
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Astrocaffé

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2020.11.11. 16:49

Ma megérkezett a Meteor novemberi száma.
Jó értelemben érzett irigykedéssel vegyített nosztalgiával olvastam Boldog Ádám beszámolóját az MCSE 2020-as tarjáni ifjúsági táboráról.
Ő tényleg BOLDOG Ádám lehetett. :)

D.Laci
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
ESPRIT 150/1050 APO triplet + NEQ6-Pro mech. ; MEADE 254/2500 LX200GPS SC ; APM MS16x80 ED bino MDA féle állványon; Delta Optical Extreme 10x50 ED bino
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”