Lovász András írta: ↑2020.01.20. 11:09
A legkonkrétabban ezt:
Tehát 2 csavar nyomja a gyűrűt, az meg az okulárt. Ez a fajta nem "pontozza" az okulár hordóját, hanem "csíkozza". Szerintem semmivel sem felel meg jobban a központos befogás követelményének, mint a "legalja" 2 csavaros rögzítés. Bár ebben az esetben 45x-ös nagyításnál vizuálisan nem vettem észre hátrányt az enyhe ferdeségből adódóan (amikor még a 2"-es okulárt csúsztattam bele), de pszichésen mégis zavart.
Persze a korrektoron menet is van kamerák, adapterek fogadásához, ahol viszont nem jelentkezik ez a probléma...
Jujuj, egyre távolabb kerülök a binokulárok témájától.
Bár itt lassan Mozdonyos lesz a "házigazda", ő pedig megbocsátó.
Üdv, András
András!
Jól éreztem, hogy rá kell kérdeznem, mert nem egy malomban őrölünk...
Amit mutattál, az NEM szorítógyűrűs okulárfoglalat. Ez ugyanolyan csavaros, mint a többi, csak a csavarok alatt egy terhelés-elosztó gyűrű van, hogy a csavarvég ne sértse meg az okulár nyakát.
De nem a gyűrű szorít, hanem továbbra is a csavar, vagy csavarok (ha több van).
A szorítógyűrűs foglalatban nincs radiális irányban ható szorítócsavar, hanem egy kettős kúpos hasított műanyag betét van, amit axiális irányban összefeszítve radiális mérete (átmérője) csökken, s így központosan megszorítja az okulár nyakát.
Tehát itt tényleg maga a gyűrű szorít, és a konstrukcióból adódóan központosan (nem is tud máshogy).
Ez az:
https://www.ebay.com/itm/T-T2-to-1-25-C ... 3359247923
Szorítógyűrűs okli-foglalat.JPG
Szorítógyűrűs okli-foglalat részek.JPG
MDA
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...