Bolygóészlelés határainak átlépése

Bolygóészlelők fóruma
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2014.05.02. 17:18

Bolygó észlelés határainak átlépése a téma, de talán ide illik.
Kicsit túl lépnék a bolygókon...
Problémának tartom azt a tendenciát ami nagyon kezd elharapózni az amatőrök között.
Régebben az észlelő lefényképezte azt amit látott, észlelt.
Ma fotókat készítenek.
Időt, pénzt, munkát, folyamatos fejlesztést, újabbnál újabb programok megismerését, használatát stb. ölnek egy-egy fotó elkészítéséhez, parasztosabban megcsinálásához. Verseny az űrteleszkópokkal...
No ekkor születnek, pl. egy 7% albedró-s égitestről, olyan színes fotók mint a virágzó tavaszi rét.
(7% albedró az a korom kategóriája, csak azért látjuk a Holdat mert közel van, nagy a fényvisszaverő felület...)
Monocrome kamerával készített színes fotók, a Napról stb...
Túlszínezett mélyég objektumok, ahol az égi háttér egy darabkája sem fekete, saturáció az egekben...
Nos, ezeket kissé károsnak tartom, mert a kezdő amatőrök azt hihetik, hogy ez az etalon. Vagy csalódni fognak, vagy ők is csalni kezdenek...
Megoldás lehetne az, ha hozzáfűznék, hogy " hamis színekkel ", de akkor oda lenne a... Oda lenne?
A határokat a mai technikai lehetőségek mellett, a jó ízlésnek kell, vagy kellene meghatároznia.
Üdv,
L.
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1639
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2014.05.02. 19:21

Mesélek egy esetet, mely egy Romániában élő magyar emberkével esett meg;
Mr X.Y. éveken át gyüjtögette a pénzét hogy végre megcsodálhassa az EGET.. túlzott elvárásai, és a -sajnos ki kell mondani- olvasatlansága oda vezetett, hogy 3 évnyi spórolás (egy 70/700-as sw refraktorral AZ2 mechanikán) után, olymértékű csalódásnak élte meg azt hogy az ég, a ködök galaxisok bolygók a távcsöben nem színesek, hatalmasak, fényesek, részletesek hogy azóta már nem is érdekli a téma. Megismertem, beszélgettem vele, majd egy idő után már nem keresett...úgy érezte "becsaptam, becsaptuk"... ő nem ezt várta... énszerintem ez valahol tragikus.
Földvári István Zoltán
10x50 & 20x60 Tento, 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Mircea
Hozzászólások: 661
Csatlakozott: 2012.01.29. 15:58

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Mircea » 2014.05.02. 20:05

Bartha Lajos,nagyon szepen koszonom .Nem is tudtam hogy letezik a Meteor archivum,el fogom olvasni az ajanlot ciket a Mars eszlelesrol kis refraktorban,elore tudom hogy nagyon erdekes es tanulsagos lesz.
Es nem csak azt,hogy ha sikerul az oszes Meteor foljoiratokat el olvasom,amelyek nincsenek mar a konyvtaromban .
Olvastam jo sok Sky&Telescope ,l'Astronomie,Urania ,Astronomy Now, Telescope Making foljoiratokat.
A Meteor mindig tetszet,az egyik a leg job foljoiratok koze tartozik.

Denes Lajos hozaszolasa nagyon erdekes temara hivja a figyelmet a Kis Keve Aaron eloadasal szembe.
A 203 mm-es F/6 Dobsonal sikerultem bontani 0,6'' es 0,7'' kettosoket mint a Eta CrB es a Zeta Boo.
400X nagyitast hasznaltam,6mm Tele Vue Radian + japan 2x Barlow.
Ez azt jelenti hogy van ra esely a Ceres es a Vesta kisbolygoknal korongot latni?
Altalaban,a legnagyob elerheto nagyitasom ezel a tavcsovel 480x /Vixen Orthoszkopikus 5mm +Barlow 2x,sajat kiegeszitokel.
De kolcson kaptam egy par evre a Tavi baratomtol egy Kasai 4mm Ortho-t ,ezzel fel pompalom a nagyitast 600x-ig.
Es itt meg alok.
Meszire a Herschel fele 2000x es 6000x nagyitasoktol.
De ilyen vagyok en,konyen feladom magam.Aki nem hiszi kerdeze meg a felesegemet... :lol:

Emlekszem,regen,Csillag Attila baratomal hasznaltunk 800x-as nagyitasokat a Holdon a 190 mm-es Dobson tavcsoven.
''Ket emeletes Barlow pompat" hasznaltunk,vagyis ket Barlow egymason+okular...

Hagy szinezem be a hozaszolasomat ,mert bolygo eszlelesekrol van szo , a S-L 9 ustokos Jupiter becsapodasrol ,160 mm-es F/9.2 Dobson tavcsovem ,186x es194x-es nagyitasoknal,Julius 20-an,1994.

https://www.dropbox.com/s/yljt5l4rd6srb ... 20SL.2.png

https://www.dropbox.com/s/kzd4fip3ns9l6 ... 20SL.1.png


Mircea
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.05.02. 23:21

Halló Barátaim!
Sajnos DLajosnak és CsillagPistinek teljesen igaza van. Az agyon manipulált színes képek kiválóan alkalmasak arra, hogy elvegyék a kezdők kedvét a nézegetéstől! Az ilyen képeket vagy nem is volna szabad közölni (ez lenne a legjobb), vagy oda kell írni, hogy hamisszín képek! Az ilyen képeknek a tudományos kutatásban megvan az értelmük: mutatják pl. egy gázköd összetételét, vagy növelik a bolygók felszini kontrasztját. De minden figyelmeztetés és és magyarázat nélkül csak félrevezetők!

Re: nagyítás.
"Meszire a Herschel fele 2000x es 6000x nagyitasoktol."
Vigyázz! Herschel és kortársai többnyire a felületi nagyítást közölték, nem az általunk használt lineárist. Vagyis az általa leírt 2000-szeres valójában 45-szörös, a 6000-szeres 77x-est jelent!
A 20 cm, f: 303 cm-es Heyde refraktorral én bolygókra 150, 200, 250-szeres nagyítást használtam, Néha, évente talán 10 esetben 600-szorost, évente egyszer próbáltam 900-szoros nagyítást, de ezek ritka és gyakran sikertelen próbák voltak.
Némi gyakorlat után a 200x-os nagyítás már igen alkalmas, és nem is nagyon mentem efölé.
"Kevesebb többet jelent"! BQ.
Sidius

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2014.05.03. 06:33

astrohist írta:Sajnos DLajosnak és CsillagPistinek teljesen igaza van. Az agyon manipulált színes képek kiválóan alkalmasak arra, hogy elvegyék a kezdők kedvét a nézegetéstől! Az ilyen képeket vagy nem is volna szabad közölni (ez lenne a legjobb), vagy oda kell írni, hogy hamisszín képek!


Az erősen manipulált képekhez tényleg lehet, hogy érdemes lenne magyarázatot fűzni, de a színtelítettség akár túlzott fokozása sem feltétlenül hamisszín, pusztán nem természetes megjelenésű. Azzal nem értek egyet, hogy nem kéne ezeket közölni, mert az érdekelődő találhat összehasonlítási alapokat is, nem kell következetesen mindent etalonnak tekintenie. Csakhogy ehhez tájékozódni kell, meg olvasni. Nem elég egy távcső, meg az elhatározás, hogy "holnaptól bolygófotós leszek". Vizuális tartományban egyetlen kamera sem mutat többet, mint ami az okulárban is látszik, csak ott ugye türelem kell, mire a szem végletekig érzékennyé válik.
Ígérem többször már nem írom le, de nekem a szemüveglencsés távcsőtől se ment el a kedvem, pedig több mint egy évig azt használtam és nézegettem közben óriástávcsöves fényképeket is.
Cseh Viktor
Hozzászólások: 632
Csatlakozott: 2010.05.30. 22:46

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Cseh Viktor » 2014.05.03. 06:46

Üdv!

Jó kis beszélgetés alakult itt ki :)
Úgy gondolom én is hogy a színes, hupiszínes képeknek is megvan az értelmük, de tényleg csak akkor ha részletesen közlik velük együtt a készítés módját, technikát é az utómunkálatokat is feltüntetik. Bár a csalódások fő oka nem hiszem hogy főleg ezekben keresendő.
A mai felgyorsult és "instant" világban gyakorlatilag bármit megkaphat az ember amit meg tud fizetni, méghozzá szinte azonnal. Legyen az egy technikai eszköz, élelmiszer, szolgáltatás vagy pl egy komplett ligetecske a ház udvarán amelyet az egyik nagyvarsányi milliomos egy hónap alatt felhúzott magának; megjegyzem, hogy a fákat sem kicsi korukban ültette (pedig ez lenne a lényege hogy lássuk mennyit nő az évek alatt) hanem egy nyerges vontatóval hozták őket, meg egy 50 tonnás daruval emeltek be tucatnyi komplett fát az udvarra és ültették el őket! Eléggé humoros volt látni :D "Élj a mának"

Tehát sok mindent meg lehet gyorsítani, oldani, de a tapasztalat egy adott szakmában, tudományterületen nem ilyen. Az amatőrcsillagászatban sincs kerülőút, gyorsított tanulás stb... bár lehet valakinek gyorsabban, másnak lassabban megy de a tapasztalatszerzés rögös útját végig kell járni ha jó észlelővé szeretne válni az ember.
Én nagyon örülök, hogy sikerült fokozatosan teljesítenem ezeket a lépcsőfokokat, és hogy manapság is érdekel az hogy miként növelhetném a gyakorlottságomat még hatékonyabban. Szerintem akit valóban érdekel egy téma az úgyis megmarad mellette, vagy visszatér hozzá; ha pedig nem akkor nem is érdekelte igazán.
Azért ne ostorozzuk magunkat mert valakiknek nem elégíti ki az "élvezeti faktorát" a vizuális látvány! Volt olyan aki belenézett a távcsövembe aztán fintorogva mosolygott, más meg ugyan az meglátva azt mondta hogy "ez jobb mint amiket a NatGeo-ban mutatnak, mert a szemem előtt zajlik" - szóval embere válogatja.

Van akinek van hozzá ézéke és érdeklődése, van akinél meg csak egy ilyen fellángolás az egész.
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1639
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2014.05.03. 13:44

Cseh Viktor írta: lehet valakinek gyorsabban, másnak lassabban megy de a tapasztalatszerzés rögös útját végig kell járni ha jó észlelővé szeretne válni az ember.
Én nagyon örülök, hogy sikerült fokozatosan teljesítenem ezeket a lépcsőfokokat, és hogy manapság is érdekel az hogy miként növelhetném a gyakorlottságomat még hatékonyabban."


Viktor barátunk kimondta a lényeget! Szerintem a lehető legrosszabb, az, amikor az újonc amatőrcsillagász, azonnal bele akar "harapni" a mélyvízbe, merthogy ott sem fog nagyon tapasztalni vizuálisan mélyvörös, élénk-hupizöld egyéb színeket ködöknél-galaxisoknál. (spirálkarokat nyilván igen) szerintem annál nincs jobb tapasztalat, mint mikor éveken át adott műszerrel észlelsz, majd mintegy kinőve, az ismert (vagy úgy hitt, hogy jól ismert objektumok) más arcukat kezdik felfedni a megfigyelő előtt. Ha valaki teszem azt 500mm-es Dobsonnal kezd, utána mi lesz? Persze nyílván el lehet lenni ekkora kaliberrel, de a fokozatosság elve, itt, ebben a hobbiban-tudományban fokozottan igaz, arról nem is beszélve, hogy pl lehet hogy valaki épp egy 50-60mm-es refiben lát egy meg fler jelenséget, amit épp csak kitett az erkélyre s pont belenézett s meglátta azt a Napon. (volt korábban szó róla, hogy bizony érdemes ilyen kis refit is tartani a nagyobb távcső mellett)
Kettőscsillagok... Nyílván több amatőrcsillagászt, már nem hoz lázba a 2,4"-es bontási határ, de az a helyzet, ha ez a tapasztalat kialakul, már tudod hol a távcsöved, klímád helye, ezért fontos a tapasztalat, s nem az átmérő habzsolás eleinte. (Ez most a nagyon kezdőknek szólt, remélem olvassák) Nekem pl a tavalyi Gamma Leonis adott egy olyan lökést kifejezetten a kettős és többes rendszerek észlelésre, ami ígéretes felfedezésekhez vezet...(nekem), persze ezeket a rendszerek már sokak ismerik, ismeritek de én még nem...szeretném felfedezni, megélni... Hubble Deep Field nélkül.
Földvári István Zoltán
10x50 & 20x60 Tento, 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1639
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2020.01.12. 21:25

astrohist írta:
2014.05.02. 23:21
Halló Barátaim!
Sajnos DLajosnak és CsillagPistinek teljesen igaza van. Az agyon manipulált színes képek kiválóan alkalmasak arra, hogy elvegyék a kezdők kedvét a nézegetéstől! Az ilyen képeket vagy nem is volna szabad közölni (ez lenne a legjobb), vagy oda kell írni, hogy hamisszín képek! Az ilyen képeknek a tudományos kutatásban megvan az értelmük: mutatják pl. egy gázköd összetételét, vagy növelik a bolygók felszini kontrasztját. De minden figyelmeztetés és és magyarázat nélkül csak félrevezetők!

Re: nagyítás.
"Meszire a Herschel fele 2000x es 6000x nagyitasoktol."
Vigyázz! Herschel és kortársai többnyire a felületi nagyítást közölték, nem az általunk használt lineárist. Vagyis az általa leírt 2000-szeres valójában 45-szörös, a 6000-szeres 77x-est jelent!
A 20 cm, f: 303 cm-es Heyde refraktorral én bolygókra 150, 200, 250-szeres nagyítást használtam, Néha, évente talán 10 esetben 600-szorost, évente egyszer próbáltam 900-szoros nagyítást, de ezek ritka és gyakran sikertelen próbák voltak.
Némi gyakorlat után a 200x-os nagyítás már igen alkalmas, és nem is nagyon mentem efölé.
"Kevesebb többet jelent"! BQ.


Tisztelt Bartha Lajos írását ismét olvasva, újra és újra elgondolkozok ezen a megfigyelésen: :shock: :roll:

http://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=20952
Földvári István Zoltán
10x50 & 20x60 Tento, 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2643
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2020.01.12. 22:02

Mindenki maga tudja, hogy ő mit látott, mire volt képes adott ég alatt adott távcsővel.
Évek óta a fejemben van egy teszt, amit Tarjánban gondolok bedobni. Puszta szemmel fekete háttér előtt mondjuk 4"-nyi két egyenlően megvilágított fehér félgömb, az egyiken némi "felhősáv" utánzó részlettel. Aztán lehet rajzolgatni, mi volt a bal és mi a jobb "bolygókorong".
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Bolygóészlelés határainak átlépése

Hozzászólás Szerző: mizar » 2020.01.12. 22:12

Vizi Péter írta:
2020.01.12. 22:02
Mindenki maga tudja, hogy ő mit látott, mire volt képes adott ég alatt adott távcsővel.
De a rajzoló szerint ég sem volt.
(Átlátszóság 2) Ez az ötös skálán is gyenge.
Hiteltelen az egész, és ez nagyon szomorú.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára mizar 2020.01.12. 22:22-kor.
Válasz küldése

Vissza: “Bolygók”