Hogyan készül házilag egy főtükör?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2020.06.02. 18:34

Tegnap kisfalumból jómagam, és egy kedves barátommal ellátogattunk 219km lévő Kurucz János barátomhoz. Az aprópója a látogatásnak, hogy megnézhessünk egy gőzőlést élőben. A hosszú út után, már várt minket János és jó házigazdához híven-mint a jó Magyar-pálikával kínált.-na meg közbe folyamatosan. :) A tűkör ami gőzőlésre szánt, az én 240/1000-esem volt így az elkészültével, már haza is kerülhetett. Maga a gőzőlő meglehetősen nagy gépezet és nekem elsőre bonyolult is... Jánosnak persze ez már koránt sem az és meglehetősen határozottan kezeli miközben magyarázza, hogy mit miért tesz, és mi mit jelent. Korábban hallani-olvasni lehetett, hogy a hagyományos gőzőlés veszélyes lehet az üvegre mert nagyon felhevül. Tapasztalatból mondom, hogy az egész folyamat szobahőmérsékleten tőrténik...Maga az alu elpárologtatása max 20mp lehetett, így még ha a kis gőzőlögtető-csonak fehérren izzik, akkor is olyan rövid hőközlés, hogy ez nem melegít számottevően.-ezt a gőzőlés befejeztével érezni is lehetett, hogy az üveg 30 fok alatti. Nagy élmény volt látni egy ilyen műveletet, miközben jókat beszélget az ember és a kezében gyűszűnyi nyakolajat szorongat. :)
Gyuricza István
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.06.02. 21:09

gyuri17 írta:
2020.06.02. 18:34
... Nagy élmény volt látni egy ilyen műveletet, miközben jókat beszélget az ember és a kezében gyűszűnyi nyakolajat szorongat. :)
Az alu rétegre nem került valamilyen védőréteg (pl. kvarc bevonat) a majdani (kisebb) karcok ellen?
Én úgy hallottam/olvastam, hogy ilyen is van a gyári tükrökön...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2020.06.02. 22:39

Igen, valóban a tükrökön már van ez az általad is említett kvarc-réteg, de én direkt nem kértem rá. Fél év elteltével kemény lesz az alu de legalább két hónapig nem ajánlatos takaritgatni.-amugy van rajta karc már most is. :lol: A csupasz alunak mint ahogy hátránya van, úgy előnye is... Ilyenkor az alu fényvisszaverőképessége az anyagra jellemző érték lesz-az az 96%. Ha már kvarcolják, akkor a legjobb eset is 90% lehet...Ez több gyártó által megadott érték, tehát vehetjük hitelesnek is. Szóval ez a % ilyen apróbb fejbaj nálam . :)
Gyuricza István
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.06.03. 01:14

Érdekes, amit írsz.

Ezt tanulságos lehet elolvasni: https://www.sharrettsplating.com/blog/s ... r-coating/

Pl. ilyeneket ír: "Silver is the most reflective across the visible spectrum, reflecting 95 percent of light. Aluminum is slightly less reflective yet still can reflect 90 percent of light. "

Ugyanakkor: "With the highest reflectance of any metal in the ultraviolet and infrared spectral ranges, aluminum only falls behind silver in the visible light and near-infrared ranges. Bare aluminum can be used in optical mirrors for telescopes in space to achieve larger bandwidths of light."

De ilyet is: "Unfortunately, the natural creation of aluminum oxide can reduce the reflectiveness of the aluminum coating. To counteract this, additional protective coatings can be applied over the aluminum."

A 96%-ot (a csupasz alumínium felületre) honnan vetted? :shock: Ráadásul a fenti 90% is gyorsan romlik bevonat nélkül az alumínium spontán oxidációja miatt...
Nem ismerem közelebbről ezt az amerikai SPC (Sharretts Plating Company) nevű céget, de nem tűnik nagyon kutyaütőnek. Szerintem értenek hozzá.
Tehát a forrás szerint a csupasz alutól az ezüst is jobb, legalábbis a földfelszínről, a vizuális és közeli infra tartományban. A távoli infrát és az UV-t (ahol az alu "versenyelőnyben van" az ezüsthöz képest) a légkör szinte teljesen "megeszi"; a maradékot próbáljuk UV szűrővel kierőlködni sokszoros expozíciókkal...

Ezt sem igazán értem: "Ha már kvarcolják, akkor a legjobb eset is 90% lehet" :?
Ugyanis az alu visszaverése is (adott esetben jelentősen) javítható, de ahhoz mindenképp valami spéci bevonat kell rá. Pl. a Meade UHTC technológiája: https://www.meade.com/catalog/uhtc/index.html
A lényege: "Mirror Coatings: Meade ETX, Schmidt-Cassegrain, and Schmidt-Newtonian telescopes equipped with the Ultra-High Transmission Coatings group include primary and secondary mirrors coated with aluminum enhanced with a complex stack of multi-layer coatings of titanium dioxide (TiO2) and silicon dioxide (SiO2). The thickness of each coating layer is precisely controlled to within 1% of optimal thickness. The result is a dramatic increase in mirror reflectivity across the entire visible spectrum. " A cikkben található görbe eléggé meggyőző.

Itt egy angol cég, akik leoldják a régi bevonatot, újra alumíniumozzák és védőréteget is tesznek rá: https://www.galvoptics.co.uk/optical-co ... --primary/
Habár Jani biztosan sokkal olcsóbban megszámította, és annyival biztosan nem rosszabb, mint amennyivel olcsóbb. :D Itt 45e körül lett volna, plusz szállítás, ráadásul pálinka és baráti beszélgetés nélkül. :? :( :lol:

Összefoglalva: én a csupasz alu tükörfelület miatt azért aggódnék egy kicsit...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: mizar » 2020.06.03. 08:18

Attila írta:
2020.06.03. 01:14

Ezt tanulságos lehet elolvasni: https://www.sharrettsplating.com/blog/s ... r-coating/

MDA
Üdv!
Ebből kb. annyit lehet megtudni, mintha a Kiskegyedet olvastam volna.
Csak üres locsogás.
Bár, van ott egy mondat, miszerint az ezüstréteg védelmére az alumínium- oxid az egyik megoldás. :lol:
Nos. én is így kérem Janitól a tükröket, kvarcréteg nélkül.
A csupasz aluréteg kiváló és tartós fényvisszaverő tulajdonsága mérésekkel igazolható.
(A cikkből ezeket hiányolom, bár lehet, hogy van, mindent nem néztem végig)
Jani nevében nem beszélhetek, de tudom, hogy állandóan kísérletezik újabb bevonó technikákon a jól bevált módszerek mellett,
az ezüstön is.
A csupasz aluréteg hátránya, hogy a tisztítást sokkal nagyobb odafigyeléssel kell elvégezni, valamint hónapok kellenek a tartós oxidréteg kialakulásához.

Úgy látom, a cikkben szereplő cég főleg ipari galván bevonatokat készít.

A Meade UHTC bevonata mihez képest ad jobb bevonatot?
A grfikonon egy meg nem nevezett "standard" bevonathoz képest mutatják. Az még a legrosszabb kvarcbevonathoz képest is gyenge.
Személyes véleményem az, hogy nem kell mindent elhinni a nagy cégeknek, rengeteg bennük a mócsing (nagyotmondó mindentlátó, aki a maga igazát legalább háromszor leírja, de bizonyítani nem tudja). Valós tapasztalatokat kell szerezni és úgy dönteni.
A kvarcréteg azért jó, mert az átlag amatőr tisztításkor szinte bármit csinálhat a tükörrel, csak ne üsse oda a padlóhoz. (Mint a CFF lencsét ugye)
A tankokban használt krómozott tükör bír többet csak, de sokkal szerényebb fényvisszaverődéssel.
Sajnos a csupasz alurétegre vigyázni kell.
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2020.06.03. 10:23

Szerintem mindenképp abból kell kiindulni, hogy az anyagog önmagukban milye %-os reflexiora képessek. Szóval a technologiát nem is kell boncolgatni, hanem csak a száraz technikai tények kellenek -ezek többnyire igazak. Nincs reklám meg varázslás. Minden rétegnek csupaszon kell a legjobbnak lenie egy polírozott felületen. Ha valamilyen más réteg kerül rá, már interferencia kell hogy létrejöjön. Az antireflexiós réteg sem töblet fényt biztosít egy lencsén, hanem mérsékli a veszteséget a lencse irányába haladó 100% mennyiségből, de ott is az interferenciát használják fel. Szóval itt a kvarcréteg vastagság csak 1 fedőréteg, így erősítő interferencia biztos hogy nem várható. Viszont több görbe is megadja a fémek reflexióját és mindig, a csupas bevonat a max %...
Mellékelek egy diagrammot.
DSC_5204.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára gyuri17 2020.06.12. 21:00-kor.
Gyuricza István
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2020.06.03. 10:37

Ja és még egy lényeges dolog a takarítás és a karcok ügyében. - és ezt tekinthetjük egyfajta előnynek is a tükrösök javára. Az aluréteg megújítható-és meg is kell - még a lencsén az antireflexiós réteg az ára miatt, nem igazán éri meg. - kivétel a méregdrága APO-kat.
Gyuricza István
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.06.03. 10:48

gyuri17 írta:
2020.06.03. 10:23
Szerintem mindenképp abból kell kiindulni, hogy az anyagog önmagukban milye %-os reflexiora képessek. ...
Ilyenre (konkrét mérési pontokkal, és nem kézzel húzva egy vonalat...):
Reflexiós értékek.JPG

Forrás (nem kiskegyed!!!):
https://www.researchgate.net/figure/Ref ... _225100525

Remélem, egy (illetve több...) mérési görbe Sanyinak sem "kiskegyed-féle locsogás..."
Továbbá egy kis olvasnivaló, hogy javítható-e a csupasz, önmagában 90% körüli reflexiós képességű fém alumínium reflexiója: https://www.spectrum-coatings.com/coatings

Reflexiós értékek II.JPG

Egyébiránt a bevonat természetesen nem foton-többszörözőként működve javítja a visszaverő felület reflexióját, hanem az atomrács kromatikus szórását csökkenti.



MDA
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára Attila 2020.06.03. 11:21-kor.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.06.03. 11:08

gyuri17 írta:
2020.06.03. 10:37
... Az aluréteg megújítható-és meg is kell - még a lencsén az antireflexiós réteg az ára miatt, nem igazán éri meg. - kivétel a méregdrága APO-kat.
Az olcsó kínai akromátoknak haslövésük van, így azokat semmiképp sem kell allergiára kezelni... :mrgreen:
Minden más esetben hasznos, és nem is megfizethetetlen.

Jók ezek a diskurzusok, mert sokat lehet belőle - és a neten böngészésből - tanulni. ;)


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2020.06.03. 12:25

Igen, más eset egy szerény akromát"haslövésű"... :lol: Nyílván jó lencse esetében mindenkinek megérné megújítani egy antireflexiós felületet. Egyáltalán van lehetőség még itt Magyarban az antireflexiós réteg készítésére? Schné Attila oldalát már nem is találom.

Visszatérve az fényvisszaverő rétegekre, a megadott százalékok is nyilván a legjobb körülmények esetében mérvadóak. Korábban említett nyomtatóból származó tükrök gőzőlése annyira kiváló, hogy napszűrőként lukacsmentes, és 100% homogén felületet mutat. Távcsőtükrön nem lehet átlátni, tehát vastagabb a réteg...Amúgy az "Ibad97" 270mm átmérő mellett egy 300-as gyárival mérve, egy hangyányit sem maradt alul. :)

Én is azt gondolom, hogy normális, építő jelleggel is lehet itt beszélgetni, és ez mindenkinek jó.
Gyuricza István
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”