Hogyan készül házilag egy főtükör?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.11.09. 05:11

Janikám, hogy 1350-es lett a fókuszod, az nem nagy gond. Newtonhoz még jó is jöhet! Legalább elmondható, hogy egy kényelmes magaságot biztosít, még ha dobzon álvánnyal is használod. Az a lényeg, hogy szép képe legyen!-az meg lesz neki. :) Engem ez a beköszöntő hűvösebb időnek sikerűlt megviccelni parabolizálás közben. Egy hete próbálkozom egy 160/1020 kiparabolizálni! :)
Gyuricza István
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.11.09. 18:27

Mai nappal fel is adom a 160/1020-as nyűglődését. Jó két hete vágtam bele azzal, hogy legalább a meglévő 190-es tubusom, takarékosabban használjam ki.-jelen pillanatban egy 145mm űl benne. Elsőre nagyon nem indult szerencséssen...A polírozás elején bekaptam néhány karcot, és nem mentem vissza porra. Gondoltam, a polírozás amúgy is sok időt vesz igénybe, talán ki is kophatna a kialakítás végére.-hát nem így lett. :) Valamennyire látható maradt, de sokat kopott. Aztán nem volt elég, jött a rendszeres zónahiba, amitől nem tudtam megszabadúlni egyszerűen. Szó szerint, végigkisért a polírozás utolsó szakaszában! Úgytünik az idő már nem kedvez a műhelyben az ilyen műveleteknek. Valószínűsíthető, hogy ez is az oka a hiba kialakulásának. A float üveg már a kéz melegétől is gyorsan változott, és ezt a megváltozott felület lassan belepolíroztam. Nincs mit tenni...Fűtteni kell egy kis helységet, ahol ilyen időben
is dolgozni lehet. Végül aztán használható lett a tükör, és ennek a rácsképét meg is osztanám amolyan érdekességnek. Két ráccsal készült a kép: egy 3vonal/mm és egy 5vonal/mm. A tükröt még nem csillagteszteltem, de 4 zónára mérve, jó kell hogy legyen. Későbbiekben a csillagtesztet is felteszem, hogy mi várható egy ilyen felülettől
DSC_0674.JPG
DSC_0666.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Gyuricza István
Sidius

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2019.11.10. 08:40

Nagyon szépen "feszülnek" a vonalak Pityu! :)
Ez a hőmérsékleti probléma mindig fennáll, a legjobb szurkok se igen tudnak 10 fok különbséget átfedni. Néha meg 1-2 fok is lehet a siker/kudarc okozója, -már ahogy eddig tapasztaltam. Télen jobb ezt csinálni, fűteni úgyis kell valamennyit, legalább nagyjából azonos hőmérséklet tartható, mert mondjuk a légkondicionálás nem annyira rentábilis.
Nekem itt még próbatubust is kell csinálnom, van két javítani való 30-as tükör, meg a készülő sajátjaim, a meglévő próbaszerelés meg csak 250-ig jó. Nem úgy tűnik, hogy mostanában sok csillagos eget látunk, de azért remélem nem áll be a szürkeség hetekre.
Sidius

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2019.11.10. 10:43

Nemrégiben felkerült a Wiki-re Jean Texereau szakmai életútja. Aki ismeri a "How To Make a Telescope" c munkáját, melyet 1951-ben adtak ki először, az méltán tarthatja a legjobb irodalmak egyikének a könyvecskét. Nekem angol (USA) nyomtatásban van meg az első kiadás, mely 185 oldal terjedelemben taglalja a Newton távcső teljes építési menetét. (Ez a példány Ausztráliából került a könyvespolcomra.) A második, bővített kiadás a Newtonok mellett a Cassegrain rendszerek építésével egészült ki, közel dupla oldalszámmal. Mind a gyakorlati, mind a matematikai oldalon nagyon mély tartalma miatt a könyvet az oktatásban ma is számon tartják és használják, bár eredetileg az amatőrök "megsegítésére" készült.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Texereau
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.11.10. 10:58

Azon agyalok János, hogy van egy kis helységem amit már jóidelye nem használok semmire.-kb 3nm lehet. Ha továbra is szeretnék optikával foglalkozni,akkor el kell gondolgozzam azon, hogy érdemes lenne befognom. Könyebb lenne kifűtteni egy kis olajradiátorral és tisztábban is tudnám tartani. Ez még nem beruházás lenne, csupán egy felesleges helység használatbavétele. Ráadásul télen lenne idő ilyenekkel foglakoznom, és ehez jóljön a stabil műhelylevegő. Hűvösebb időben a meglévő szurok már nem idomúl megfelelően.Gyuribarátom ugyan felajánlot 1kg optikai-szurkot, de jó ez ami van...Rákényszerít arra, hogy a kialakult helyzetet tudjam megoldani. :) Csak hogy ezzel nem oldódik meg az, hogy egy hűvösebb időben a korekciók kialakításánál, a rövid munkaidő és kéz hőközlésével, csak sokkolhatom az üveget. Szóval a jó szurokhoz a megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen!

Polírozószerről amit Titánoxid és fehér, azt vettem észre, hogy hidegben habosodik és durváz, még melegben bársonyos felületet hagy, és tej állagú.-szinte mint a vasoxid. A tőled kapott vasoxidot még nem próbáltam ki-ilyen mogyoróbarna-színű,-mert egyenlőre elhasználom a üllepített vörös vasoxid egy részét. Nem szabad pocsékolni! :)
Gyuricza István
Sidius

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2019.11.10. 19:13

Nálam télen 15 fok van a műhelyben.
Kinti teszteléshez nagy hidegben idő kell, amíg lehűl az optika, de a próbatubus teljesen nyitott, így elég gyorsan bekövetkezik, inkább azért kell izgulni, hogy addig ne felhősödjön be. De van erőszakosabb megoldás is:
A helységben van egy tál víz, vagy öt-tíz liter. Ezt napokkal előtte felöntöm, gyakorlatilag ugyanolyan hőmérsékletű, mint a levegő. Mikor beviszem a tükröt, belerakom, pár percig hagyom hogy körüljárja, aztán kész, lehet dolgozni. Extrém vastag üveggel nem dolgozom, de ott is biztos hatékonyabb, mint várni. Kell még valami törlő alkalmatosság is. Egyébként odakint is lehet egy kis víz csak fagypont alatt tisztán már nehézkes :lol: , de szerintem meg tudod oldani. Igaz, hogy nem valami kellemes kézzel kotorászni mondjuk mínusz 5-10 fokos folyadékban (sokáig nem is tanácsolom), de elég gyorsan megvan a hűtés, sokkal gyorsabban lehet haladni. Alternatíva lehet pl. gumikesztyű, de nedvesen eléggé csúszik. Esetleg valami kosár, amivel bemeríted az üveget.
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.11.10. 20:45

Jó ötletek és látni, hogy kitapostad már ez az utat magadnak. Na de... Ma csillagteszteléshez készülődtem, mivel a mérés szerint valami elképesztő jónak kellene lennie az optikának. A tubuson is elvégeztem a hosszabítást és kipakoltam. Aztán jött a baj! Oda lett erős kéthetes munkám, és egy kiválló tükröm. Newton fejére az alma esett, a betonra meg a tükör.-mi a közös bennük? :)
received_492240151362863.jpeg
received_436393283746633.jpeg
received_805991323154046.jpeg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Gyuricza István
Sidius

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2019.11.11. 05:13

Na, ez tud fájni is. Én is mindig tartok tőle, hidegben a kéz is ügyetlenebb, de szerencsére nekem még nem volt ilyen esetem. El szoktam kerülni a betonozott placcot, fű, föld, vagy hó legyen a tubus alatt. Viszont kézből már ejtettem el én is korongot.
Lovász András
Hozzászólások: 2453
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.11.11. 07:19

Hú, de sajnálom :(
Ilyenkor kell igazán az önuralom! Amikor célegyenesben vagyok egy mestergitárral és elkezdem felhúrozni, sokszor remeg a kezem az izgalomtól, hogy vajon hogyan fog szólni. Gondolom így van az ember egy ilyen "mestertükörrel" is. Direkt vissza kell fognia magát, hogy ne menjen át kapkodásba a dolog.
Használható még az üveged?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lovász András 2019.11.11. 09:27-kor.
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.11.11. 08:57

Hát igen...Ez tud fájni. Mivel a dielektrikus segédet is széttőrte ahogy átesett a tubson, ezért azt is pótólnom kell a későbbiekben. Egyszerűen valahogy kibucskázott a szorítókörmök közűl... A gravitációs meg magáhozvette.-biztos kellett neki. :) Azért van itthon tucsat kis segéd és egy 25mm-el máris megoldottam a hiányt. Így este-bár bepattant felülettel, -de sikerűlt letesztelnem. Na ekkor fájt igazán. Ez az üvegem sikerűlt a leges leg jobban. A defókuszált képből egyet is elég lenne fényképezni, mert akkora a hasonlóság a kívüli belüli között. Egyenletessen megvilágított korongkép mindkét oldalon és a peremgyűrűk is egyformák. 458x néztem a holdat és jobban tetszett mint 268x-ban. A Tycho felületén 5 apró krátert láttam még így gőzöletlenűl is. De hogy András a kérdésedre is válaszoljak, a szélén a legnagyobb hiba ami a képen is van, és mellette a szélén pár tűszúrasnyi kráteres bepattanás, sajnos le kell flexeljem a felső 2mm-nyi üveget. Ez így nem valami szép már. Viszont megjegyzem, hogy egy ekkora kagylósodás meglepő, de alig venni észre a képalkotásban. Rosszabra számítottam. Viszonylag ez is megúszta Janikám!-mármint a betonnal való pacsizást, de ha nem akadt meg a segédtartóba, akkor elég zónahibás lett volna. :) Na de várjuk a Merkur átvonulást, én ezzel a tükörrel fogom észlelni. :)
Gyuricza István
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”