Optikai próbák

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.10.09. 14:15

DSC_0119.JPG
DSC_0106.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Gyuricza István
Sidius

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2019.10.09. 18:37

Jó lesz ez Pistikém, nagyon is jó!
Azért örülök, hogy ma is vannak néhányan, akik nem csak szövegelnek, hanem csinálják is! :D
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.10.09. 18:58

Köszönöm barátom! A tőled kapott szurok, nagyot lendített a kialakításon, és persze a tanácsaid, mint a cakkolt peremű szuroktárcsa. Továbbá, nekem ez az egyetlen lehetséges út, hogy kíváló optikához juthassak. Nem a pénz miatt, hanem az itt leírakra gondolok amik évek alatt összegyűlt ezen a topicon. Én elhiszem, amit Te, vagy más nemes tükörkészítő leírtatok az optikák valós követelményeiről és minőségéről.
Gyuricza István
Lovász András
Hozzászólások: 2453
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.10.14. 08:02

Szívből gratulálok, István!

Mindig nagy tisztelője voltam azoknak, akik végig kitartanak egy optika elkészítése során és nem elégszenek meg az "épphogycsak" használható minőséggel.

Egyszer nekiálltam egy lencse csiszolásának kb. 16 éves koromban csak azért, mert megelégeltem, hogy a látszerésznél csak meniszkuszt lehet kapni. Táblaüvegből vágtam ki 2 db 5 centis korongot. Már nem is emlékszem, mi volt a csiszolóanyag. Aztán amikor egyszer le akartam választani az üvegről a szurkot, eltört az üveg. Feladtam. :oops:

Azóta csak lelkes érdeklődő vagyok, inkább másra bízom az ilyesmit. :|

Bebizonyosodott, hogy bölcsen tettem, mert most van egy jó optikám! :D

Csak így tovább! :)

Egyszer nagyobb nyugodtság esetén szívesen látnék csillagtesztet a 130/750-es tükrödről!

Üdv, András
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.10.14. 20:05

Köszönöm András! Egyébként, én is táblaüvegből próbáltam 20 évessen lencsét készíteni külőmböző durvaságú csiszolópapiron. Hamar rájöttem, hogy ez nem fog menni úgy azzal a metódussal,úgy hogy felhagytam én is az ilyesfajta tevékenységgel mostanáig. Sajnos nagyon sok rossz kritikát hallani, a ma kapható távcsövek többségéről, tipustól független. Én azt is értem, hogy a kisebb pénzű embereknek is kell valami aranyközépút-igaz. Az viszont tény, hogy olcsó is legyen meg negyon jó, olyan nincs. A jobb optika reményére van megoldás: felárat kell csak fizetni azért, hogy valami bizonylattal biztositva legyünk, hogy az optikánk valamivel jobb. De,mint kinderűlt, ez sem minden! Így mikor tavaj meglehetősen sok 10mm-es üveghez jutottam, gondoltam hogy hát meg kellene próbálkozni a tükörkészítésel. Arra gondóltam, ha jól menne a dolog, akkor talán egyszer majd elkészíthetném a saját tesztkönyvszerű perfekt optikámat. Több tükör is készült azóta, és persze vastagabb üvegből is, de a perfekció nem jött még! :) Viszont egyre jobbak az elkészült példányok. Ezt a mostanit is megmértem, de mint korábban jeleztem, a 3 ablakos mérés, ehez az értékhez amit kaptam, kevésnek itélem. De a csillagteszt nem hazudik! - nincs az, hogy ki mérte és hogy, meg mivel és hol. Egy csillagfotó, az elárúl mindent egy hozzáértő szemnek. A tükreimet ma már inkább csillagtesztel fejezem be mint méréssel, és ha kell, akkor a látott kép alapján javítok. A mérés az egy külön szakma: nagy tudást igényel egy bizonyos pontosság felett, és megfelelő felszerelést is megköveteli. A csillagteszt nekem a járható út, és bizom benne, hogy egy kicsivel javíthatok még az újjab 160/1000-es tükröm peremén. Egyébként ha sikerűl nyugodtabb időt kifognom, akkor készítek újabb képeket. Most János felgőzöli, azt pihentetés után csőbe teszem ismét. Megjegyzem:a régi innen onnan vet optikáim 200x nagyításon rendre elvéreztek. Mostanra, lényegében sokkalt jobb lett a képalkotás esztétikája, még magasabb nagyításon is.
Gyuricza István
Lovász András
Hozzászólások: 2453
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2019.10.15. 07:57

Az jutott eszembe, hogy ha vastagabb üvegből készítenél tükröt, lehet, hogy előbb jönne a "perfekció". Mindig elképedve emlékezek vissza, hogy amikor a javított, frissen gőzölt tükröt beletettük a gyári foglalatba (amiben előtte is volt), asztigmiát mutatott. Pedig csak akkorát szorítottak rajta az oldalsó filcek, hogy az üveg súlyát megtartsa. 35 mm vastag tükörről beszélek!
Hangsúlyozom, hogy nulla tapasztalattal okoskodok, de a logikám azt mondatja velem, hogy sokkal nagyobb művészet lehet egy centi vékonyságú, "flexibilis" üvegbe paraboloidot dörgölni, mint egy minimum dubla vastagságúba...
Bár értem, hogy Neked ez adódott és gondoltad, miért ne próbálhatnád ki a Benned rejlő tehetséget?... :P

Még egy gondolat: Sándornak (mizar) sikerült egy jó kitakarásmentes Kutter kukkert készítenie. Úgy tudom, feszítéssel éri el a toroid felületet. Nem gondoltál arra, hogy összedugjátok a fejeteket és megpróbálkozol egy ilyennel? A 10 mm-es vastagságú üveg akár alkalmas is lehet hozzá.(?)
De nyugodtan cáfolj(atok) meg, ha hülyeségeket írok...

Üdv, András
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.10.15. 15:22

Nem mondasz butaságot András.. hiszen jól érted a lényegét és fizikáját ennek az egésznek. Kurucz János barátom hívta fel a figyelmem, hogy van egy egzotikus műszer a táborban: szóval Sándor kutterjét volt szerencsém élőben látni Tarjánba. Sajnos csak napali terepretárgyra, és napkorongot sikerűlt vele megfigyelni, viszont határozottan tiszta, éles képe volt. A napon a granulációs szerkezet első pillantásra látható volt, és a perem lévő fákjamezők élessen rajzolódtak ki ebben a konstrukcióban. Szóval az a tükörtorzításos módszer, meglehetősen jól működik nála. Visszatérve az én esetem hez, azért meglehetősen jók ezek a vékony tükreim. Az alátámasztás, egy kőr mentén elhelyezett filckorong sór bitosítja. Jól is tart, mivela a 2,4mm oklival szabájos Airy-korong látható. A Jupiternél a Galilei-holdak, fényszóródás nélküli korongok különböző méretben. Bár most elkeztem egy újabb projektet 21mm-es üvegből, de merem ajánlani a 10mm-es anyagot 150-es átmérőig. Az odafigyelés a kulcsa az egésznek, szar tükröt meg vastag üvegből is lehet készíteni. :lol:
Gyuricza István
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2019.10.16. 07:33

Ideiglenesen felszerelt 150 mm-es egyik tükrömnél is, mikor egy szigetelőszalaggal körbetekerve odanyomtam kissé a tubus végéhez, 3 ponton egy gumi szalagot téve a tubus és a tükör közé, a képe gyönyörűen úgy eltorzult, hogy 3 küllő volt látható, pedig épp csak hozzányomódott picit.
Avatar
gyuri17
Hozzászólások: 1285
Csatlakozott: 2018.01.02. 20:17

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: gyuri17 » 2019.10.16. 13:33

Jól ismerere a tükrök deformálódási hajlamát, és tudom azt is, hogy drámai hatása is lehet a leképezésre. Ezért egy ideje, már csak két ponton biztosításnak tesze rá ilyen kőrmöket. Gyakorlatilag nem is ér az üveg pereméhez és még mozogni is tud könnyedén. Persze a hátrány itt a jusztírozásnál jeletkezik! De inkább ez, mint egy torz felület... beszorulás, vagy más tényezők eshetősége miatt.
Gyuricza István
Sidius

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2019.10.17. 07:13

A vékonyka anyagból készült tükrök nagy divatban vannak például az USA-ban, de itt is teret hódítanak lassan. Nekem sosem volt alkalmam egyet se megnézni, pedig olyan paraméterek írnak az üvegekről, hogy elvileg sem lehetnek túl jók, éppen ezért lennék rájuk olyan kíváncsi. Az 10:1 átmérő-vastagság aranyszabály eddigi meglátásom szerint többnyire tartható, főtükörnél akár 14 körüli is, de üveg és nyílásviszonyfüggő, viszont pl. egy síkhoz ez már nagyon kevés.
Amúgy végigondolva ha valaki ilyesmire vállalkozik és belead apait-anyait, meg csinál egy elég összetett foglalatot, akkor tudja befolyásolni a saját tömege alatt is hajló üveget, és elképzelhető, hogy némi maradék asztigmiával kell csak számolnia. Ez viszont nem egy annyira rosszindulatú hiba ha nem nagy mértékű, mert nem keni szét kisebb nagyításon a csillagokat. Azt hiszem kompromisszumot vállal aki ilyesmibe fog, (értem ezalatt a mondjuk a 15 mm-es 50 centi átmérőt) de az biztos, hogy egy 50 centis átmérő így is sokkal "fényesebben" fog teljesíteni, mint egy perfekt 200-as, csak nem éppen bolygók esetén. Azt azért el kell mondanom, hogy magam sosem próbálkoztam ilyen szélsőséges arányokkal, és ebből következően nulla tapasztalatom van velük. Pedig a tapasztalat a perdöntő. Minden más csak spekuláció.
A tesztelés nálam is két szakaszból áll. Egy jó műhelyteszt után ritkán kell további módosítás, és én speciel a nulltesztek barátja vagyok, mert azokat nem lehet becsapni. De a végső ítéletet az ég alatt kell meghozni, akár több alakalommal elvégzett próbával. Ez még nem várt élményekhez is hozzájuttathatja az egyszeri üvegdörgölőt: Pár éve egy 150-es tükörrel nézelődtünk a kopasz üvegfelülettel az udvarról. Életemben még olyan gyönyörű képet a Vénuszról nem láttam, mint azzal a pár százalék visszaveréssel.
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”