Földön kívüli élet?

Az "Olvasóink kérdezték" rovatban feltett kérdések listája -- segíts Te is a csillagászat iránt kezdeti érdeklődést mutatóknak kérdéseik megválaszolásában!
Bolha
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.09.15. 13:51

Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Bolha » 2010.06.07. 22:42

Tiszteletem!

Egyik (nem szakmai) fórumon arról ment a beszélgetés, hogy vajon találtak-e már a Földön kívüli életet.
Tényleg érdekes téma. Vajon találtak-e, vagy sejtenek-e már a tudósok akármilyen apró, akár mikroszkopikus méretű lényecskéket? És ha igen, merre találtak/sejtik?

Köszönöm!
mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: mpt » 2010.06.08. 10:43

Kapcsolodo hir eppen marol: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20 ... xtrem.html
En ugy tudom, kozvetlen megfigyeles - egyelore - nincsen, nagyon alacsony szintu elet lehetosege all fenn akar pl. a Mars talajaban (http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20090 ... osege.html, http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20090 ... arban.html, http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20090 ... metan.html), vagy pl. Jupiter Europa holdjanak jegpancel alatt rejtozo oceanjaban (http://hirek.csillagaszat.hu/galilei-ho ... xigen.html, http://hirek.csillagaszat.hu/galilei-ho ... ropan.html).

--mpt
asx
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2009.09.15. 15:58

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: asx » 2010.06.08. 17:04

Sziasztok!

Én csak annyit tennék hozzá, hogy az egyetlen eddig nem Földről származó életre utaló jelet az ALH84001, Marsról származó meteorban találták meg. Bár ez annyira kicsi, hogy nem fér bele a DNS... Még ettől függetlenül is szerves anyag lehet (legalábbis ezt mondják).

alh84001.jpg


Az én véleményem a Földön kívüli élettel kapcsolatban az, hogy egyenlőre ha ki tudjuk mutatni a Naprendszeren belül, akkor azok valószínűleg az ALH84001 meteorhoz hasonlóan meteorokban fogjuk megtalálni. Ennek feltétele, hogy a megfigyelt anyag nagyobb legyen a DNS-nél. De még közvetlenebb módszerrel csak űrszondás módszerrel tudjuk majd kimutatni.

A marsi metángőzőlgéshez még csak annyit, hogy szerintem ez valamilyen szinten bizonyít egy primitív életformát, főképp baktériumokat. Ugyanis a Földön találtak már ilyen élőlényeket, amik metánt bocsátanak ki "táplálkozás után".

Az Europa életének kimutatásához mindenképpen mélyfúró szondák szükségesek, mert 10-20 km vastag jegen nem olyan egyszerű átlátni. De ezzel meg az a baj, hogy nagyon költséges, és egyáltalán nem biztos, hogy a szonda túléli az Europa jegének a mozgását (a jég ugyanis könnyen összenyomhatja a szondát).

Röviden ez lenne a véleményem a Naprendszeren belüli életről, a Naprendszeren kívüli életről ennél hosszabb írást is tudnék írni.

Üdv: Ottó
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
stexatya
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2010.06.07. 17:41

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: stexatya » 2010.06.10. 08:52

A Seti kutatói az 1977es esztendőben találtak egy rádió jelet, amit elkereszteltek hűha-jelnek.
Egyetlen természetes forrás álltal kibocsátott jelre sem hasonlit.
Lehetségesnek tartom, hogy egy eddig ismeretlen természeti jelenségről van szó. A napokben NGC csatornán is volt egy műsor a témát illetően. A jelről szóló rész a film utolsó 5 percében volt.
A jelről több infó itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal
Mégtöbb info+ maga a jel is meghalgatható itt: http://www.seti.net/html/SETINet/Archiv ... OW/wow.htm
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
asx
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2009.09.15. 15:58

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: asx » 2010.06.10. 14:40

stexatya írta:Lehetségesnek tartom, hogy egy eddig ismeretlen természeti jelenségről van szó


Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsuk több ilyen vagy a 6EQUJ5-höz nagyon hasonló jelre van szükség, amit ha jól tudom még nem találtak. Talán a legjobb az lenne, ha visszamennénk a forráshoz és újra mérnénk a környezetét (a SETI@Home-ot megfelelő jelöltnek tartom erre). Ha találnánk benne valami ismétlődést, akkor én is a természeti jelenség oldalán pártolok, mert szerintem az idegenek nem periodikusan küldenek üzenetet, ugyanis ők is jól tudják, hogy össze lehet téveszteni egy természetes rádióforrással. Ha viszont folyamatos lenne a jel, akkor az nagy valószínűséggel idegen, aminek mindenki nagyon örülne.

Egy kérdés: az emberek milyen hullámhossztartományban keresik az idegeneket?

Üdv: Ottó
mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: mpt » 2010.06.10. 16:23

asx írta:Egy kérdés: az emberek milyen hullámhossztartományban keresik az idegeneket?


Amiben csak tudjak :) leteznek olyan vevok, amik sok-sok (millio?) radiosavban eszlelnek egyidejuleg. Asszem Drake kezdeti muszerei valami 8000 csatornat tudtak (de ez most csak tipp, nincs idom utananezni).
A radiotartomany mellett persze kerdes, hol nem uzennek-e masfele. Peldaul felmerult az is, hogy az emberiseg is kepes lenne olyan lezert villogtatni, aminek a hullamhossza epp a Nap szinkepeben az egyik elnyelesi savban lenne, az idegenek meg ha nezik a Nap spektrumat, az egyik szinkepvonalat villogni latnak.

--mpt
KVI
Hozzászólások: 194
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:45

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: KVI » 2010.06.10. 16:38

Ha beleolvasol az erről szóló oldalakba, akkor kiderül egysmás erről az eseményről.

Pl. hogy van olyan ember, aki rendszeresen méri az adott helyet, de azóta nem mért semmit, kivéve egy alkalommal egy kisebb jelet, ami a berendezés zajának bizonyult.

A mérés amúgy a 21 cm-es sávban történt. Értelmes lény nem sugároz ebben a sávban, mert az értelmetlen dolgok már kisajátították ezt a frekvenciát.

A jel amúgy sem valami nagyon különleges. Egy szép szimmetrikus kifényesedés. Tipikusan ilyen jellegűek szoktak lenni a gravitációs mikrolencse jelenségek, bár azok hosszabbak szoktak lenni.

Kvi
ge.nom
Hozzászólások: 311
Csatlakozott: 2009.11.19. 21:54

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: ge.nom » 2010.06.10. 19:12

stexatya írta:maga a jel is meghalgatható


Leszedtem az oldalról 3 wav file-t de én abba nem hallok bele semmilyen érdekességet.
Pontosan melyik is lenne az és hol?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ge.nom 2010.06.10. 20:12-kor.
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2010.06.10. 19:52

Nanu!

Nagyon tetszik az az ötlet, miszerint a Nap színképének egyik elnyelési sávjában kellene sugároznunk. Ebben az esetben is csak az merül fel, hogy ki fogja a talán nem is létező lényeknek pénzért sugározni a jelet, valamint azok a fejlett lények talán már száz éve beírták a katalógusukba a Napot, mint átlagcsillag, és nem fogják többé azt vizsgálni (az egy időben létező civilizációk problémája).

Szerintem - ha már keressük őket - rendesen kellene, és több technikát használni. Másrészt amíg Földön háborúk vannak, és nemhogy a Naprendszert, de még a Földet sem ismerjük, felesleges jelt sugározni. Sokan hangoztatják, hogy veszélyes is ez a játék, hiszen ki tudja, hogy kik fogják be a jeleket. Ezzel valahol én is egyet értek, és a SETI módszerét támogatom (csak halhassunk).

A távcső világa (2., bővített kiadás - 1980) ezt írja a 21 centiméteres hullámhosszról:

451-452. oldal, A közlés hullámhossza (részlet):

" Ha ők is ismerik a világot legalább annyira, mint mi, tudniok kell, hogy a természetben vannak kitüntetett hullámhosszak a rádióhullámok tartományában is, amelyek igen gyakoriak. Ilyen például a semleges hidrogén 21 centiméteres rádióhulláma, amelynek főforrásai a nagy kiterjedésű hidrogénfelhők. Megtalálhatók a csillagközi térben és a csillagrendszerek spirális karjaiban is. Indokolt lenne tehát ezt a hullámhosszat használni. Igen ám, de éppen a hidrogén gyakorisága miatt ez a hullámhossztartomány erősen zavart, és félő, hogy elnyomná a jelzéseket. Célszerűbb lenne tehát e hullámhossz közelében fekvő sávot használni, vagy esetleg a 21 centiméteres hullám felső vagy alsó oktávját, a 42 centiméterest vagy a 10,5 centiméterest."
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2010.06.10. 20:31

szerintem szintén nagyon ígéretes az a módszer, amikor szupernóvákat használunk (inter)galaktikus világítótoronyként: a szupernóvák irányában keresünk értelmes jeleket, illetve a szupernóvákkal átellenes irányban sugárzunk. (mivel ugye egy szupernóva egy másik értelmes civilizációnak is ugyanúgy feltűnő jelenség, tehát ők is valószínűleg műszerek hadával fogják vizsgálni)
nincs aláírás
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - Olvasói kérdések”