Hogyne lenne élmény

Szia, köszönöm, hogy megerősítetted a döntésemet, hogy kezdőként az azimutális mechanika mellett tettem le a voksot. A költségvetésbe nem fért bele egy jó távcső, jó EQ, esetleg Goto vagy óragép, ezért elsőre észszerűnek tűnt egy (viszonylag) jó távcső, egyszerű, de praktikus mechanika (AZ3-R), amivel szabadon lehet pásztázni, kalandozni. Aztán majd jövőre, ha a családi költségvetés megengedi, jöhet egy EQ-3 óragéppel, neadjisten Goto-valmadg írta: ↑2019.04.22. 10:18Az azimutális mechanika vizuális célra tökéletes, megkockáztatom kényelmesebb mint az óragép nélküli eq. Főleg kezdőként elég idegesítő,hogy a távcső nem "fel-le", hanem körök mentén mozog. de néha a mai napig belezavarodok.Ha nem álltál pontosan pólusra, úgyis mindkét tengelyt mozgatni kell...
stephanus írta: ↑2019.04.22. 20:32Talán eltakarhatta a Szaturnuszt egy felhőcske, ami nem tűnt fel. A Jupiteren a két sötétebb egyenlítői felhősáv derengett, de nem volt tiszta. Kíváncsi vagyok, ha megérkezik a kék szűrő, mennyi segít? Persze, jó égbolt kell hozzá, az a gyanúm, ennél azért tisztábban kéne látszódnia a felhőmintáknak 90x és 180x nagyításon. Pár nappal korábban lesben álltam, amikor felkelt a Jupiter, meg kellett várjam, hogy a tőlem 50 méterre lévő ház tetője fölött kibukkanjon, 2 óra körül, de akkor csak egy sárga izzás volt az egész, akárha egy törpe napot láttam volna (eszembe is jutott a Kapcsolat éve), semmilyen sáv még csak nem is derengett.És a négy holdból is csak három látszott. De nem adom fel, a Jupiter lett a kedvencem!
r.
Legközelebb próbáld már ki légyszi, hogy rajtahagyod az objektívsapkát és csak a középső kupakot veszed ki és majd írd meg a tapasztalatokat.stephanus írta: ↑2019.04.22. 20:32Talán eltakarhatta a Szaturnuszt egy felhőcske, ami nem tűnt fel. A Jupiteren a két sötétebb egyenlítői felhősáv derengett, de nem volt tiszta. Kíváncsi vagyok, ha megérkezik a kék szűrő, mennyi segít? Persze, jó égbolt kell hozzá, az a gyanúm, ennél azért tisztábban kéne látszódnia a felhőmintáknak 90x és 180x nagyításon. Pár nappal korábban lesben álltam, amikor felkelt a Jupiter, meg kellett várjam, hogy a tőlem 50 méterre lévő ház tetője fölött kibukkanjon, 2 óra körül, de akkor csak egy sárga izzás volt az egész, akárha egy törpe napot láttam volna (eszembe is jutott a Kapcsolat éve), semmilyen sáv még csak nem is derengett.És a négy holdból is csak három látszott. De nem adom fel, a Jupiter lett a kedvencem!
r.
kazi írta: ↑2019.04.22. 20:52Legközelebb próbáld már ki légyszi, hogy rajtahagyod az objektívsapkát és csak a középső kupakot veszed ki és majd írd meg a tapasztalatokat.stephanus írta: ↑2019.04.22. 20:32Talán eltakarhatta a Szaturnuszt egy felhőcske, ami nem tűnt fel. A Jupiteren a két sötétebb egyenlítői felhősáv derengett, de nem volt tiszta. Kíváncsi vagyok, ha megérkezik a kék szűrő, mennyi segít? Persze, jó égbolt kell hozzá, az a gyanúm, ennél azért tisztábban kéne látszódnia a felhőmintáknak 90x és 180x nagyításon. Pár nappal korábban lesben álltam, amikor felkelt a Jupiter, meg kellett várjam, hogy a tőlem 50 méterre lévő ház tetője fölött kibukkanjon, 2 óra körül, de akkor csak egy sárga izzás volt az egész, akárha egy törpe napot láttam volna (eszembe is jutott a Kapcsolat éve), semmilyen sáv még csak nem is derengett.És a négy holdból is csak három látszott. De nem adom fel, a Jupiter lett a kedvencem!
r.