Asztrofotózás mobiltelefonnal

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.05.08. 20:13

Nyilván csodát nem fog tenni, az érzékelő fizikai korlátait nem fogja ezáltal átlépni. Viszont pár paraméterrel customizálható, kihozható kicsivel több belőle, mint amit az alap app kínál. Nem Hubble mélyég fotókat akarok csinálni vele. :mrgreen:
Mélyégre használom a dslr-t, bolygóra a scopiumot. Viszont érdekelne, mit tud. iOS-re van ilyen app, amivel az ISO és az expo állítható.
Üdv: Frigyes
Avatar
rgeri
Hozzászólások: 129
Csatlakozott: 2016.09.24. 22:04

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: rgeri » 2018.05.08. 22:45

Egyetértve Frigyessel, nem a csodát várom, csupán arra voltam kíváncsi, hogy Androidon melyik programmal tudom az ISO értéket, és a záridőt állítani. Az ISOT az álltalam ismert fényképező programok tudják, de a záridőt nem.

Üdv:
Gergő
Üdv:
Gergő (RKM)
Avatar
smisy
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2017.05.21. 12:24

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: smisy » 2018.05.09. 06:23

rgeri írta:Egyetértve Frigyessel, nem a csodát várom, csupán arra voltam kíváncsi, hogy Androidon melyik programmal tudom az ISO értéket, és a záridőt állítani. Az ISOT az álltalam ismert fényképező programok tudják, de a záridőt nem.

Üdv:
Gergő


Lehet, rosszul fejeztem ki magam? Én azért nem hiszem, hogy fel lehet turbózni egy telefon kameráját applikációval, mert ha gyárilag csak automata beállítás van rajta (és az most tökmindegy, hogy iOS vagy android telefon), akkor az én halovány technikai tudásom szerint ennek nincs lehetősége utólag. De legalábbis olyan minőséget fog produkálni egy ilyen app, mint amikor a gyerekek letöltik a zoom applikációt és azt gondolják, majd 80x zoom-ot fog produkálni a kamerájuk, minőségi képet alkotva. Különben sem tartom valószínűnek, hogy a gyártók csak a magasabb kategóriájú telefonokra tesznek ilyen beállításokat, aztán bárki letölt egy appot az alsó- vagy középkategóriás telefonra és majd ugyanolyan képességeket nyer. Ez nem lenne valami nagy biznisz a gyártóknak, ha megnézzük, hogy a csúcstelefonjaik reklámjaiban évek óta csak a kameráik manuális képességeit villogtatják, szinte semmi egyebet.
Avatar
rgeri
Hozzászólások: 129
Csatlakozott: 2016.09.24. 22:04

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: rgeri » 2018.05.09. 07:10

smisy írta: ...Én azért nem hiszem, hogy fel lehet turbózni egy telefon kameráját applikációval, mert ha gyárilag csak beállítás van rajta (és az most tökmindegy, hogy iOS vagy android telefon), akkor az én halovány technikai tudásom szerint ennek nincs lehetősége utólag. ...


Köszönöm! Ez a mondat hiányzott nekem, így már értem!

Üdv:
Gergő
Avatar
Tom
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2011.07.26. 10:39

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: Tom » 2018.05.09. 07:15

Az Adobe Lightroom programmal hozzá tudok férni a telefon kamerájának bővebb beállításához. Tudok ISO-t, fehéregyensúlyt és záridőt állítani. Éjszakai felvételeknél szoktam használni, mikor az alap kamera app már nem boldogul.
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.05.09. 08:34

Nem kell ennyire kisarkítani szerintem. Nem volt (legalábbis részemről) szó sem modellről, sem gyártóról, sem évjáratról. Általánosságban tettem fel a kérdést látva az itt, Lumia640-el készült inspiráló fotókat. Nyilván, Trabantból nem lesz Ferrari attól, hogy ráragasztok egy Ferrari matricát. Remélem ezt itt nem is gondolta senki. Nem is várom el egy apptól, viszont azt is tudni kell, hogy az elektronikai termékek (nem optikáról beszélek, azaz nem az érzékelő előtt elhelyezkedő lencsékről, ott a fizika adott!) többségében sok beállítás le van tiltva, vagy egyszerűen nem érhető el alap esetben, mert egyrészt meg van határozva, hogy az a típus mit tudjon (marketing), másrészt a gyártó "biztosra megy". Erre vannak appok, SW-ek, hogy a kísérletező kedvű felhasználók feszegethessék a határokat (lásd pl. CPU, GPU túlhúzás).
Nézz csak utána fórumokon, hogy általánosságban különböző eszközök szevízmenüjében milyen komponenseket lehet visszaengedélyezni, amiket az eszköz tud, de a gyártás során kikapcsolják.
Tehát összegezve, nem várom el, hogy egy app telepítésével egy alap kamerás telefon annyit tudjon, mint pl. egy P10, de szeretném megnézni, hogy a paraméterek manuális változtatásával mit lehet kihozni egy adott eszközből.

Szerintem hagyjuk is ennyiben ezt az eszmefuttatást és inkább kísérletezzünk és a jól sikerült képeket tegyük fel a modell és a beállítások (ill. app) megjelölésével. Ez fogja megmutatni, hogy ennek a vonalnak van-e létjogosultsága és ha igen, milyen telefonban kell gondolkoznia annak, aki ilyenre is használná azt. ;)
Üdv: Frigyes
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.05.09. 08:42

smisy írta:nem hiszem, hogy fel lehet turbózni egy telefon kameráját applikációval, mert ha gyárilag csak automata beállítás van rajta (és az most tökmindegy, hogy iOS vagy android telefon), akkor az én halovány technikai tudásom szerint ennek nincs lehetősége utólag.


iPhone SE-n használok a munkahelyemen Night Camera appot, amivel ISO, záridő, fehéregyensúly állítható manuálisan, hisztogrammal. Az alap (gyári) automata app ezeket nem állítja, viszont sokszor előfordul, hogy az informatikai helyiségeink megvilágításával a gyári kamera-app nem tud megbírkózni. A paraméterek állításával a legtöbb esetben használható képet tudok lőni.
Üdv: Frigyes
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.05.09. 08:43

Tom írta:Az Adobe Lightroom programmal hozzá tudok férni a telefon kamerájának bővebb beállításához. Tudok ISO-t, fehéregyensúlyt és záridőt állítani. Éjszakai felvételeknél szoktam használni, mikor az alap kamera app már nem boldogul.

Tom, ez az ingyenesben is benne van, vagy csak a fizetős (pro) változatban? Kösz!
Üdv: Frigyes
Avatar
smisy
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2017.05.21. 12:24

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: smisy » 2018.05.09. 09:26

Ezért most kíváncsi lettem és letöltöttem a lightroom camera appot. A következőket tapasztaltam: míg a kamerám expozíciója professzionális módban 1/4000 és 30sec között állítható, ehhez képest a lightroom applikációban csak 1 sec és 1/100000 között. Tehát hosszabb expozíciós időm nem lett, sőt. Arról nem is beszélve, hogy telefonos fotózás alkalmával megnéznék egy olyan témát, ami 1/100000 sec expot kíván. Az ISO értékemet az applikáció kinyújtotta 3500-ig,ami alapból egyébként 3200. Bár nyilván ez nem feltétlenül mérvadó, hiszen olyan telefonokra kerestek letölthető manuális beállításokat, amin alapból nincsen, tehát az app azon már csak javítani tud.
Avatar
Balage
Hozzászólások: 176
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:15

Re: Asztrofotózás mobiltelefonnal

Hozzászólás Szerző: Balage » 2018.05.09. 09:55

Frigyes írta:...többségében sok beállítás le van tiltva, vagy egyszerűen nem érhető el alap esetben, mert egyrészt meg van határozva, hogy az a típus mit tudjon (marketing), másrészt a gyártó "biztosra megy".

Ez így van, a Samsung Galaxy A5 alap kamera appját pl nem tudom átállítani manuál fókuszra, ami elengedhetetlen, hogy ne keresgélje folyamatosan a fókuszt. Androidra én most az Open Camrea appot használom, egyszerű kezelőfelület, és ez már engedi a manuál fókuszt.

Smisy, fantasztikusak a fotóid! Ékesen bizonyítod a novemberi cikkemben leírtakat, hogy a mobilos asztrofotók minőségét végső soron az átmérő, követési lehetőségek (ez ugye bármelyik fotós irányzatra igaz :) ), és a telefon kamerájának támogatottsága határozza meg. Például hiába lenne goto vezérlésem, a mostani Samsung A5 max 4sec expót enged meg, és ezt nem lehet semmilyen appal felhúzni.
Benei Balázs
110/800 Tal Newton
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”