Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 955
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2018.04.01. 15:32

ucsaba04 írta:Nyitottam egy új fórumot, Távcsőhasználat kezdőknek, miért nem ott vagyunk???


Hol? Én nem látom .
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 1687
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2018.04.01. 21:00

Imre írta:Szia Laci! Igazad is van, meg nincs is. Rettenetesen ritka, ha egy kereskedő beállítatlan csövet szállít, küld a vevőnek. Szinte vadászni kell rá, azaz nem egy általános dolog! Természetesen ki lehet fogni ilyet hatalmas szerencsétlenséggel, amely ritkán sikerül, lehet, hogy lottóznod kellene..? Komolyra véve a dolgot - korábban írta, hogy éles képet lát, azaz nem lehet komoly baja a jusztírral, hiszen semmi sem kotyog, lötyög stb. Ezért bátorkodtam javasolni, hogy ettől tekintsen el! Már azért is, mert ha ebbe a "gödörbe" betóljuk, akkor nincs ember, aki onnan kihúzza... komolyan - teljesen felesleges ilyennel riogatni egy kezdőt, hogy "jusztír" ! Igazad van, de itt mégse kellene erről vitázni, mert az is csak kedvszegésre vezethet! Üdv. Imre


Persze igazad van, ezért forszíroztam, hogy keressen egy tapasztalt amatőrt a lakóhelye közelében.
A távgyógyítás ez esetben úgy látom nem járható út.
Sőt talán be is dobta a törölközőt, pedig nem erre biztattam.
Azt hiszem beleesett abba a hibába, hogy egy alapszintű eszköztől vár űrlaboratóriumi képet.

Az általa hangoztatott új fórumtémát én sem találtam.

D.Laci
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
ESPRIT 150/1050 APO triplet + NEQ6-Pro mech. ; MEADE 254/2500 LX200GPS SC ; APM MS16x80 ED bino MDA féle állványon; Delta Optical Extreme 10x50 ED bino
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2018.04.01. 23:59

Nem lehet úgy rosszul összeszerelni egy műszert, hogy attól kisebb legyen a nagyítása.

Viszont egy 114-es Newtonnal EQ2 mechanikán nem sokat fogsz fényképezni. (A Holddal, vagy pl. a Fiastyúkkal azért próbálkozhatsz. Az Orion-ködből is kijöhet egy kis folt.) Mivel próbálkozol, telefonnal, vagy fényképgéppel? Utóbbi esetén milyennel? Van megfelelő adaptered?

Imre: egy nap alatt meg lehet tanulni kerékpározni :-) Csak rá kell érezni. De nem azért mondom, az észleléshez sok gyakorlat kell, valóban.
Szola
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2018.01.29. 19:42

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Szola » 2018.04.05. 23:29

Érdeklődnék, akik mostanában vettek új csövet megoszthatnák a véleményüket, nagyon el vannak tűnve, csak addig aktívak amíg kérdezni kell? ;)
Szívesen olvassuk ám a vásárlás körüli/utáni történéseket, főleg aki még nem jutott el ebbe a fázisba :!: :)
Köszi
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.04.06. 08:40

Szola, legyen. Éve neten rendeltem SW EQ3 fejet. szorult, a bolt küldött egy felragasztható cimet és futár visszavitte ingyen. Javitás után visszaküldve nekem, valamivel jobb lett, még szorult kissé egyharmadában. Aztán jobban, valószinüleg ferde tengely. A bolt szerint "ezek ilyenek". Most ez van. CG-4 kellett volna inkább.
tomszechy
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2018.02.01. 07:48

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: tomszechy » 2018.04.06. 10:00

Én megvettem egy szegedi kolléga 200/1200 flex Dobson távcsövét, viszont nem nagyon volt alkalmam érdemben (=éjszaka) kipróbálni. Várom a tiszta eget :shock:
Vurai Tamás
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2018.02.26. 16:50

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Vurai Tamás » 2018.04.06. 18:50

Kedves "Szola"!

Más nevében nem akarok nyilatkozni... Nem azért hallgatok, mert nem akarok segíteni (itt a fórumon volt aki jelezte, hogy örülne, ha a környezetében lakók távcsövébe szeretne tapasztalatszerzés céljából belenézni, jelentkeztem is.), hanem mert érdemi véleményt tapasztalt ember tud mondani. Annó két hónapon keresztül olvastam a fórumot elejétől - végig amit csak tudtam. Közben könyvek olvasása, egyéb internetes böngészés, fehova kirándulás, miután először kérdeztem. Számomra Mádai Attila nyújtott meghatározóan segítséget a vásárlást illetően. Ha ő nem segít információval, nem is mertem volna belevágni használt távcső vételébe. Akkor pedig még jó ideig várnunk kellett volna, hogy meglegyen a pénzünk... Most éppen ott tartunk, hogy hogyan is kell mozgatni, egyáltalán használni. S akkor még nem is beszéltem arról, hogy mit is nézzünk, hogyan is... Nekem legalábbis, nem is olyan egyszerű dolgok ezek. A tájékozódásban a planiszféra, a csillagatlasz kistávcsövekhez, Vizi Péter könyve, valamint közvetlen "fórumos" tanácsa segített, segít sokat... de mondhatnám, hogy legutóbb éppen Mádai Attila osztott meg hasznos gyakorlati tanácsokat, hogy milyen észlelési trükkök vannak. Távol álljon tőlem, hogy megbántsalak, de szerintem nem a sült galambot kell várni, hanem könyveket olvasni, csillagtérképeket, s az eget nézni szabad szemmel, majd fokozatosan nagyítani, s bátran kérdezni. Rendkívüli dolog, hogy ilyen segítőkész emberek vannak, akik életben tartják ezt a fórumot, s sokadszorra is veszik a fáradtságot, hogy számukra ugyanazokra a kérdésekre újra és újra elmondják a választ. Ezúton is, ha olvassák, had mondjak köszönetet nekik! S itt nem csak az említett két emberre gondolok! Például nekem legalábbis, nagyon nehéz a fordított képen való eligazodás, hogy ha belenézek egy távcsőbe, sokkal több fénypontot látok, s még sorolhatnám, de mindezek ellenére nagy örömet, igazi kikapcsolódást jelent ez az egész varázslat. Rá kellett döbbennem, hogy ez egy nagyon sokrétű rendkívül komoly tudást igénylő dolog, amit sokféleképpen, sokféle szinten lehet űzni. (pl. olyan rajzokat láttam itt a fórumon is, amik lenyűgöző művészi alkotások.) Más oldalról, sokszor jár a fejemben, hogy a "régiek", hogyan voltak képesek az akkori eszközökkel olyan megfigyelésekre, hogyan tudtak rájönni geometriai, matematikai törvényszerűségekre. Egészen másként gondolok rájuk! Igen. A TV s a sok eszköz elbutít bennünket! (De nem akarom folytatni, "könyvet írni".) Egy - két hónap olvasás, s két nap "távcsövezés" után ennyit tudok mondani.
apollo13
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2016.03.20. 12:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: apollo13 » 2018.04.16. 11:33

Sziasztok,. Tapasztalt kollégáktól kérdezem, hogy erről a távcsőről mi a véleménye. Szeretnék komoly felszerelést venni, fotózni vele, és mélyég megfigyeléseket is.

Celestron NexStar SLT.

átmérő 102mm
Fókusztávolság 660mm
Fényerő f/6,47
Felületkezelés Fully Coated
Tartozék okulár 9mm, 25mm
Felbontás(Rayleight) 1,37"
Kereső StarPointer
Mechanika Számítógép vezérlésű azimutális
Legnagyobb hasznos nagyítás 241x
Határmagnitudó 12,5
Adatbázis 4000 objektum
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2018.04.16. 12:18

apollo13 írta:Sziasztok,. Tapasztalt kollégáktól kérdezem, hogy erről a távcsőről mi a véleménye. Szeretnék komoly felszerelést venni, fotózni vele, és mélyég megfigyeléseket is.

Celestron NexStar SLT.


Szubjektiven: Könnyen hordozható, jól használható nagylátómezős mély-ég megfigyelésre, kis-közepes (max 80-100x) nagyításokra ajánlott. Nagy nagyításokon (>100x) nem javasolt, fotózni max tájat lehet vele esetleg fókusznyújtás nélkül Napot, Holdat.

Mit szeretnél fotózni? Milyen szinten?

Ezzel kezd ha asztrofotózáson gondolkozol: A digitális asztrofotózás ABC-je
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
apollo13
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2016.03.20. 12:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: apollo13 » 2018.04.16. 13:35

Egyszerűen használható
Kiváló képalkotás
Számítógép vezérlés
SkyAlign
4000 égi objektum
Földi megfigyelésre is használható
A Celestron NexStar SLT csillagászati távcső sorozatban csak olyan távcsövet találsz, melynek képalkotása már a komolyabb megfigyelést is lehetővé teszi. Felépítésük, kivitelük megfelel a magasabb elvárásoknak is: üveg optikai tagok, igényes és erős mechanika..., erről még lesz szó a későbbiekben, de ami a legfontosabb lehet számodra: kezelésük tényleg egyszerű, annyira, hogy csillagászati ismeretek nélkül is komoly megfigyelő válhat Belőled!
A Celestron NexStar távcsövek nem csak a kezdő, hanem a komolyabb megfigyelésekkel foglalkozó, haladó csillagászok között is népszerűek. Nem csoda ez, hiszen mind átmérőben (90mm-130mm), mind felépítésben (lencsés, tükrös, Makszutov-Cassegrain) az amatőrcsillagászok között a legnépszerűbb modelleket találod meg köztük. Hordozható, mégis erős

Valamennyi Celestron NexStar SLT csillagászati távcső kiváló stabilitást adó acéllábas mechanikán kerül forgalomba. Nagy súlytól nem kell tartanod, tömegük optimális, hiszen ezek a távcsövek kifejezetten utazásra készültek. Bárhová is mész, egyszerűen magaddal viheted és használhatod bárhol.

A Celestron NexStar csillagászati távcső sorozat legnagyobb előnye az, hogy egy laikus is csillagászati távcső beállítás-skyalignkönnyen használhathja. Még a csillagképek nevét sem kell ismerned ahhoz, hogy megfigyeléseket végezz. A SkyAlign segítségével könnyedén elvégezheted a NexStar csillagászati távcsövek alapbeállításait és már kezdheted is a megfigyelést.

A kézivezérlő adatbázisában 4 000 égi objektumot találsz - galaxisokat, gázködöket, kettős csillagokat, halmazokat és természetesen a bolyókat - melyekből csak kiválasztod a Neked érdekeset és a csillagászati távcső automatikusan megkeresi Neked!

csillagaszati tavcso Celestron flash upgrade A Celestron NexStar csillagászati távcsövek kézivezérlője, azaz fedélzeti számítógépére mindig a legfrisebb vezérlő programot tudod feltölteni, hiszen valamennyi Celestron kézivezérlő frissíthető.

Nemcsak este végezhetsz megfigyeléseket: ha éppen borult az ég akkor sem kell kétségbeesned, a legtöbb Celestron NexStar csillagászati távcső földi megfigyelésre is használható!

Ezt irják róla. Tudom, lehet hogy egy kicsi fenntartással kell nézni, de!!!!
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”