Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.03.23. 21:43

Interneten csak a bolygósétákat szoktam. Nagyon szeretem a technikát, internetnézéses kombinálással és a tücsökzenés megfigyelést, nézést. Ez örök. Csak vigyázva költök, szegényemberesen. Most ezek jutnak egy félprofi eszközhöz. Megy a világ.
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 955
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2018.03.23. 23:10

géza írta:Ilyen olcsón? Ilyen kis aperturával? Hátizsákban? Egy drót és monitor. Ősszel fenekestől megváltozik minden, gondolom.


Még mindig csak jövőidőben beszélünk a csodáról ? ;-)
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2459
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: mephi » 2018.03.23. 23:40

Sidius írta:... Aki arra számít, hogy nem kell a távcsővel bíbelődni, az sose lesz teljesen tisztában a felépítéssel sem, így nehezen lesz jó megfigyelő, sőt, valószínűleg nem is érdekli komolyan az egész amatőrség. ...


Nem vagyunk egyformák.
Én sem ma kezdtem ezt a műfajt, mégis a víz kiver ha az okulárcserén kívül mást is kell csinálni egy távcsővel.
Többek között ezért nincs newtonom már elég régen.
Ha csak a kép minőségét nézzük, akkor elégedett voltam vele, de más preferenciák is léteznek.
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.03.24. 01:26

Féltem én is a tükörtől, megvettem a legkisebbet, előbb kellett volna. Minden legolcsóbb darabom jól használható, tapasztalom. Sokat irtam is róluk. Jó játék, egy egyszerübb darabot felöltöztetni, ha kiderül jól használhatom. A maceráknak is van izgalma, a "rossz"-ból jobbat nyerni (pld. kollimálás..). Amatőrhobbi. Egyébként az "amatőrök" azon kilencvenöt százalékához tartozom, akik kis, olcsóbb műszerekkel nézik az eget. Ha igazi minőséget akarok, ott a net. A csöveimet a velejárókkal gondoskodva szeretem, fejlesztem, gazdálkodva. Elhűlve olvasom néha, miket ajánlanak kezdőknek. Befelhősödött, letakarom a SW 70/500 mai szereplőt.
Ződi
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2009.09.07. 16:33

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Ződi » 2018.03.24. 02:05

Sidius írta:A kollimáció jó sokszor elő-előkerülő probléma. A magam részéről ki merem jelenteni, hogy aki jó megfigyelő, az teljesen tisztában van a távcső felépítésével is, vagyis kollimálni is tud-vagy megtanul. Aki arra számít, hogy nem kell a távcsővel bíbelődni, az sose lesz teljesen tisztában a felépítéssel sem, így nehezen lesz jó megfigyelő, sőt, valószínűleg nem is érdekli komolyan az egész amatőrség. Nekem 25 éve nem az volt a problémám, hogy hogyan kollimáljak, hanem hogy miből építsek távcsövet a meglévő tükreimből. Mire végeztem, megtanultam jusztírozni is, de igen röhelyes kis falat volt a többihez képest, és azóta sem hagytam fel a távcsövezéssel.
Hosszú oldalak százai óta lovagolják ugyanazt a vesszőparipát a kezdők. Az a helyzet, hogy az amatőrködéshez tanulni kell. El kell dönteni, hogy akar valaki tanulni, vagy sem. Nézelődni is lehet, az is jó dolog, kikapcsolhat, feltölthet. Egy jó Newton beállítása -ha egyáltalán szükséges- kb. 2 perc alatt megy az ég alatt, és 2 Ft-ba se kerül hozzá semmi. Csak ugye az ég nem egy monitor, hogy fényerőt, meg kontrasztot adjunk rá.


János! én nagy tisztelőd vagyok, de most nem igazán értek Veled egyet.

Ha valaki nem tud pl. gitárt csinálni, ne zenéljen, aki nem tud zenét csinálni, ne hallgasson zenét?

Azt hiszem, hogy tudom hogyan működnek az optikai rendszerek, vitába nem szállnék senkivel, mert ebből nem feleltem, nem gyakoroltam a gyártását sem, nem is fogom.

A kollimálás is nehezen megy, de csak megoldom valahogy egy óra alatt, mert muszály, de nem vagyok biztos abban, hogy jó is lett. A kollimációs okulárba nézés nem megy tovább egyszerre mint 5 perc, és már nem látom, hogy mit nézek. A szemem elfárad. Nem mindenkinek 2 perc. És a gyakorlás sem egyszerű. 2007 óta van gyári 200/1000 Celestron Newtonom amin gyakorlok. :-)

Még valami! Az autókat is sokan szeretik, meg is veszik a "sportkocsikat" lepusztult állapotban, és azt se tudják, hogy hogyan működnek. Imádják az autókat és nem is értenek hozzá, nem autószerelők, de kell nekik!
Sidius

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2018.03.24. 07:52

Teljesen megértelek, és nem is sérelmezem, hogy nem értesz egyet. Ennek ellenére mégis rengetegen használnak Newtont és még bonyolultabb rendszereket sikerrel, pedig senki nem úgy született, hogy tud jusztírozni, de vélhetően a legtöbben mégis maguk csinálják. A csillagászat hobbiként is örökös tanulást feltételez.
Az autós párhuzam viszont csak félig illik ide szerintem. A megfigyelés nem hobbi vezetés. Talán inkább az illene ide jobban, hogy nagyon nagy százalékban az eredményesebb versenyző igenis jobban ért az autóhoz, mint a kevésbé eredményes.
A nagy hangszervirtuózok szintén értenek a hangszerhez, és nem arról van szó, hogy tudjanak hangszert építeni. De nem mással hangoltatják azt fel, és mondjuk adott esetben húrt is cserélnek, ha kell. Ez alól csak a bonyolultabb, vagy erősebb szerszámhátteret igénylő instrumentumok kivételek, de azok se minden esetben. A zenészek igenis ismerik a hangszereiket, amik ugyanúgy csak külsőleg egyformák, mint a távcsövek.
Itt most csak a jusztírozásról beszélünk, és csak azt akartam mondani, hogy nekem építéssel kellett kezdenem, mikor még jusztírozni se tudtam, valahogy mégse ment el a kedvem.
Manapság nagyon elterjedt a mélyég fotózása. Ez is jó példa lehet ide, mert aki nem tud semmit a mintavételezési elvről, meg a kamera működéséről, illetve magáról a képalkotásról, fényerőről, leképezési hibákról az pl. sosem fog tudni neki tetsző fotót készíteni, tízmilliós ráfordítással sem. Ez pont az utóbbi évtizedben csatlakozott elég széles körű tudásanyag, és nem kerülhető meg a gyakorlás sem, még ha mindennel tisztában is van valaki.
(Egyébként normál fényerőnél az ég alatt, ha legalább D (mm) nagyítással koncentrikus kissé elfókuszált képet látsz a távcsövedben, akkor a jusztírozás jó, biztos is lehetsz benne, függetlenül attól, hogy mit mutat a jusztírozó berendezés. A fókuszban a csillag pici korong, egy-két koncentrikus gyűrűvel - ez fényesség függő, de 3-4 m körülnél nem kell fényesebb. Ennél jobban jusztírozott távcső nincs.)
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.03.24. 08:12

A dolog valahogy a több nyelven beszélő ember esetére hajaz. Annak szélesebb a látóköre. Aki egy nyelven tud, ennek hiánya fel sem tűnik.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.03.24. 09:47

Kedves Kollégák!

Szépek ezek a filozofikus eszmefuttatások, de szerintem pillantsunk ki a csőből egy kicsit, mondjuk fölfelé, és azonnal megláthatjuk a topic címét: "Távcsővásárlás kezdőknek"... :oops:
Folytassam??? :lol:

Egy kezdőt talán ne a kollimációval kezdjünk el lelkesíteni a csillagászat szépségei felé.
A távcső nem célja, hanem eszköze az (amatőr) csillagászatnak.

Az Astrocaffé szerintem alkalmasabb lenne erre a diskurzusra.


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.03.24. 10:05

Igen, a fórum nyúlik tőle. Pld. a közlések ritka sora, ami Nálad feltűnő. A nagy "belemelegedések" az egymás tromfolásába oka lyuktévesztésnek . Hogy érthetőbb legyek. Mars a kávézóba.
Sidius

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2018.03.24. 15:22

Még ha huszonnyolcad rangúnak vesszük a jó jusztírt (én nem annak veszem, és továbbra is meg kell tanulni) akkor is engedtessen meg ennyi kitérő itt is. Nem ez az egyetlen hely, és azt hiszem, nem is én vagyok a jellemzően csapongó, kissé szerénytelenül mondva meg tán tartalmában nem is a legüresebb hozzászóló. (Legalábbis igyekszem.)
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”