Meteoritok, meteorit gyűjtők

Meteorészlelők fóruma
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2016.07.07. 11:33

De, ez az az eset amiről beszéltem. A szemtanú ma sem tud belenyugodni, hogy nem meteorit volt. Nekem talajmintát is küldött, persze feleslegesen, nem volt benne érdemleges minta.
A meteorit nem okoz tüzet! Nem forró amikor leesik. Nem lehet látni, hogy hova esik, stb. (ha csak nem mellette állsz 10 m-re:-)

Üdv:
Zsolt
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2016.09.13. 13:54

Harminctonnás meteoritot találtak Argentínában:

http://www.origo.hu/tudomany/felfedezo/ ... edezo.html
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2017.04.26. 06:29

Kedves Fórumozók!
Sajnos, ismét feltűnt egy magyar meteorit-csaló, aki az interneten hirdeti a szemetét, petrus_2000 néven.
Tudom, hogy ez a hirdetés nem sok embert mozgat meg, de előbb-utóbb lesznek „megfizethető” mintái is.
Kép
Legyetek óvatosak!
Üdv,
L.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2017.05.18. 13:36

"Ritka meteoritot találtak Csehországban"

http://www.origo.hu/tudomany/20170517-a ... darab.html

"...ez a meteorit Csehországban az ötödik, a világon pedig mindössze a 30. olyan égitestdarab, amelynek előző útját a világűrben műszeres méréseknek köszönhetően pontosan ismerik a szakértők."
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2018.01.16. 09:56

Sziasztok!

A 2018-as év meteoritja a legutolsó hazai szemtanús/dokumentált hullású 1944-es Mike L6 tipusú kondrit meteorit lett.

Feltett szándékunk, hogy ebben az évben cikkeket, előadásokat jelentetünk meg erről a kevéssé ismert meteoritról.

Története:
1944 Május 3.-án este fél 7 óra tájékában Mike község felett meteorithullást észleltek a helyi lakosok. A lehullott anyagból Somsich Gyula mikei lakos 1944 nyarán két db kisebb töredéket küldött Budapestre Sztrókay Kálmán professzorhoz további vizsgálatok végett. A csatolt leírás szerint: „ágyúszerű dörrenés volt hallható, majd erős suhogás közt néhány ökölnagyságú kő esett a falura… A kövek kívülről a darabokon látható fekete kéreggel voltak bevonva”. Később Kempf Imre mikei kereskedő, kérésre további két kisebb darabot küldött vizsgálatra Budapestre (ld. mellékelt képen). Az ő tájékoztatása szerint a hullásról kevés megfigyelés történt, mert a környéken heves légiharcok folytak és ez elterelte a jelenségről a figyelmet. A front közeledte miatt Sztrókayéknak nem sikerült csak 1945 telén a helyszínen vizsgálódniuk. Ott megtudták, hogy a falu lakosságát a harcok miatt kiköltöztették, majd visszatérve már a romos állapotokat találták és azok helyreállításával voltak elfoglalva. Emiatt az esetlegesen még megtalálható darabok a háborús pusztítás miatt, egyenlőre elvesztek.

A mikei meteoritokat először Sztrókay és Földvári Aladárné vizsgálta a kor legmodernebb eszközeivel, melyről a Földtani Közlöny 1953. 7-9. számában szakcikkben számoltak be. A meteoritokat laza, morzsolódó, tufás jellegűnek írták le. Ritkásan elszórva 1-3 mm-es csomósodás („kondrumok”) adja a meggyőző kondritos jelleget. A mátrixban hajszálvékony eresedés („Shock veins”) látható, ugyanakkor tizedmm-es zöldes (!) színű szemcséket is megfigyeltek. Ők a fémes FeNi tartalmat 3,16 %-nak a (FeNi)S (troilit) tartalmat 4,56 %-nak mérték. Megjegyzendő, hogy egy 1989-ben közölt Meteoritical Bulletin cikk szerint, amerikai kutatók újramértek 3 magyar meteoritot, így a Mikét is és ott ugyanezek az adatok sorrendben, 2,0 és 6,8 %-nak adódtak. Mindezek mellett a korabeli 3 db elkészült vékonycsiszolatok, nagyon elmosódott (!) kondrum határokat mutattak, összhangban az erősen metamorfizálódott L6-os petrológiai osztállyal. Az olivineket finom repedés-hálózat járja át, az olivin és plagioklász szemcsék éles-szögletes pereműek. Kevés augit mellett víztiszta, iztrop és igen gyengén kettőstörő maskelynit van jelen. A nikkelvas (mely főként ténit) szerkezet nélküli, ataxitos jelleget mutat. A fémes vas magokat sugarasan elvált troilitburok övezi. Emellett Sztrókay kiemeli, hogy a troilitban eleddig egyedülálló módon (!) ikerrács-sorozat figyelhető meg (ld. mellékelt képen), ez valószínűleg béta-(FeNi)S jelenlétére utal. A struktúra kissé hasonlít a jól ismert Widmanstätten-mintához, de itt a kristályrács lemezei 90 fokos szöget zárnak be. Ennek további elemzése kívánatos lenne.

Az 1989-es legutolsó amerikai vizsgálat végül is L6-os petrológiai osztályba sorolta a meteoritot. Kubovics Professzor Úrral (ELTE) sokat beszélgettem erről és a meteorit újravizsgálatáról, ennek érdekében kívánatos lenne ha új vékonycsiszolatok készülnének vagy megkeresnék a szakemberek a korábbi levágásokból készült csiszolatokat.

A mikei meteoritok közül később az 1956-s TTM tűzben 3 db elveszett, így ma már csak az ELTE Múzeumában látható az utolsóként megmaradt apró és félbevágott Mike példány.

A mikei polgármesterrel a helyszínen találkoztam a múlt évben, elsősorban, adat gyűjtés, a környék átnézése és esetleges még meglévő példányok miatt, de sajnos nem jártam sikerrel. A hullás idején a falut szinte kettészelte a Margit-vonal katonai védműve, a környék ma is sok elhagyatott háborús eszközt, robbanóanyagot őriz és ez bizony megnehezíti a keresést. A példányok ma már valószínűleg a föld alatt találhatók így keresésükhöz speciális - kondritra érzékenyített - fémkereső, plusz egyedi keresési engedély szükséges. Tehát nem egyszerű, de nem is lehetetlen a keresés. De könnyen lehet, hogy a további példányok elvesztek pedig jó esély van rá, hogy nem csak 4 db hullott.

Üdv:
Kereszty Zsolt
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Sidius

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2018.01.16. 11:37

Ez nagyon érdekes beszámoló, köszi, hogy feltetted! :) Egy darabig kerestem leírásokat, de keveset találtam, mondjuk sajnos nem is sok dokumentált eset van, ahol a hullást is látták.
Keveset tudok a meteoritokról. Azt tudom, hogy a túlnyomóan vas, vagy a nagyon tömör kő anyagúak nagyon sokáig megmaradhatnak a természetben, de a lazább szerkezetű kondritokról -talán a kabai kapcsán- azt olvastam, hogy hamar tönkremennek, elmállanak. Ezek szerint ennek a darabjait ma is érdemes lenne még keresni? Mert akkor megérne egy "expedíciót"! Különben a fémkeresőzéshez általában kell engedély, vagy kifejezetten meteorit keresésre létezik külön kiadható engedély? Az ilyesmit önkormányzattól kell kérni, vagy ilyet nem is adnak csak kutatóknak? Csak azért kérdezem, hogy mondjuk hobbistaként nekiállhat-e akárki keresgélni?
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2018.01.20. 22:47

Meteorit hullás Michiganben !

Itt egy összefoglalóm az eseményekről:

http://www.hunmet.com/study/Michigani_m ... 180116.pdf

Üdv:
Zsolt
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.01.21. 08:27

Nem is tudom, a földalatti az államé, az égi kincs (mondjuk a húszezerdolláros fajta) itt nálunk kié? Csak azért kérdezem, hátha idepottyan majd egy. Titkolózzak? ................olvasom itt visszább a választ. Lelkitusának lennék kitéve.
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2018.01.21. 10:04

Géza, igazán nem egyszerű a választ megadni a kérdésedre, ugyanis hazai jogszabály külön és kifejezetten nem nevesíti a meteorit tulajdonlását.

A rövid és pongyola válasz talán az lehetne, hogy azé a meteorit akinek a földjére hullott vagy a földjében találták, kivéve ha az 1711 előtt került a földbe, mert akkor automatikusan az államé.

A hosszabb válaszra itt egy kísérlet:

http://videometeor.co.nf/index.php/hu-H ... k/2017/talált-meteorit

(Sajnos vágja a link végét a rendszer, másold be a böngészőbe a sort és megy is)

Jelenleg a legnagyobb hazai meteoritikai ismeretterjesztő fórum Facebook-on található és "Meteoritok" néven fut. Javaslom az itteni posztokat áttanulmányozni, hasznos és gyakorlatilag naprakész információkat találhattok ott meteoritokról.

A helyzet valamelyest ez évtől változni fog, ugyanis rövidesen tervezzük megalapítani a dedikáltan csak meteoritikával foglalkozó Magyar Meteoritikai Társaságot. Ennek létrejöttével egységes keretbe foglaltan jelenik majd meg több hasonló célú meteoritos igény, érdek, kutatási feladat, stb.

Üdv:
Zsolt
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.01.21. 10:40

Még annyit, újabban többet beszélnek, irnak sürüsödő nagyobbméretű meteor behullásról (hintaelv). Ebből az következne, hogy a behullók jórészt azonos minőségek lesznek ? Gondolhatom, ugyanannak a tömegnek az apritott maradékai. Infláció. Az utalás nálam 404error.
Válasz küldése

Vissza: “Meteorok”