Mélyég

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: mizar » 2018.01.01. 13:56

GEBE írta:Ez nem sértődes,és nem hiszti ez CSÖMÖR.


Legalább már tudjuk az okot. :D

Orvosoljuk:
Szerintem nagy ívben tegyél rá egy nagyot. :lol:
Folytasd, amit itt elkezdtél!

Mirceának is ezt üzenem 2018-ban. :lol:
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.01.01. 14:21

GEBE írta:... Megnéztem a "Csillagnézők" előzetesét.OK! ezen csak kicsit bosszankodtam ,ez csak kicsit KARCOLT.Ami utánna jött,---na az akasztott ki.(FACEBOOK).Az jött le nekem az egészből hogy az asztrofotósok kötekedő kis IQ-val rendelkező egyének.Tulajdonképpen az astrofotóknak alig van közük a csillagászathoz,azok csak látványfotók.stb.stb.(Nem pontos idézés :mrgreen: )

A kis bosszankodás az,hogy hol van a többi 20-30-100 amatőr,meg ASZTROFOTÓS a filmből.Mert ugye ez az ARCA az AMATŐR CSILLAGÁSZOKNAK,MCSE-nek. Tévedek???


Na, akkor itt és most szeretném helyre tenni a dolgokat - legalábbis a magam részéről.

Eddig - személyes érintettség okán - nem akartam belefolyni ebbe a mesterségesen generált vitába (merthogy nálam pl. fogatott Balázs, ráadásul gyerekkori jó barátom - sőt, legjobb barátom), és a FB-ról is rég letöröltem magam, így csak hallomásból értesültem az "asztrofotós balhéról".

De.

A Csillagnézők c. produkció Szőke Balázs filmje, ő találta ki, ő finanszírozza, a saját elképzelése és forgatókönyve szerint, Mizser Attila pedig az MCSE nevében - leginkább csak szándékával - támogatja az elkészültét (merthogy igencsak szerény az MCSE eklézsiája...). Az, hogy készül egyáltalán egy ilyen film évtizedekkel a Kulin-féle film után, annak leginkább örülni kellene. Akik méltatlankodnak, azok 99%-ban még vagy nem is éltek, amikor az említettek már változóztak pauszpapírra másolt keresőtérképekkel, vagy azt sem tudták, hogy mi a csillagászat...

A filmbe "bekerülni" nem vita tárgya. Ez csak és kizárólag Balázs döntése. Hogy mi alapján, az is az ő döntése. Aki méltatlankodik, annak ugyanúgy adott a lehetőség, hogy forgasson egy neki tetsző filmet erről a témáról (ami egyébiránt nagyon jó, és támogatandó lenne, mert még alaposabban, sokoldalúbban be lehetne mutatni a hazai amatőrcsillagászokat és tevékenységüket). De a partvonalon kívülről bekiabálni gyomorforgató.

Gebe!

Bocsánatot kérek az ingerültségemért, de téged mi a franc karcolt az előzetesben???? Azt sem tudod mi és hogy lesz benne a filmben!!! Még Balázs sem tudja, mert éppen mostanában szerkeszti össze véglegesre a felvett anyagokat... Mi közöd van a film tematikájához, hogy "karcoljon"? Meg az összes többi, akár asztrofotózással, akár változós, kisbolygós, üstökösös megfigyelésekkel foglalkozó amatőrnek??? Nem furcsa, hogy csak az asztrofotósok balhéznak?

Az asztrofotózáshoz is kellenek alapvető csillagászati ismeretek, az is az amatőrcsillagászat egyik ága, még ha valóban nem is produkál klasszikus értelemben ún. "számszerű mérési eredményeket". De ugyanígy tekinthető a természetfotózás egyik - talán kissé speciálisabb - ágának is; ugyanúgy az "esztétikumra hajt". Pl. Éder Iván is tagja egy természetfotós közösségnek, csak az ő objektívje fölfelé néz, a többieké pedig lefelé, vagy vízszintesen... :D Ez nem okoz semmilyen alá-fölé rendeltséget.

Nincs ezzel semmi gond. És hogy az asztrofotósok között "ki a jobb", és kinek "kell képviselni" a hazai asztrofotósok körét, az objektíven nem eldönthető. De nem is kell eldönteni, mert eldönti Balázs. Akármilyen, számára fontos szempontok alapján.

Nagyon visszatetsző és nevetséges számomra, hogy a nagy nihil után most valaki tesz végre valamit az MCSE népszerűsítése érdekében, ráadásul 90%-ban saját pénzéből és idejéből, és azonnal mindenki nyomul, hogy miért maradt ki belőle, amikor nála a tuti... Amikor hallottam tőle, hogy áll a bál, mondtam Balázsnak, hogy engem nyugodtan kihagyhat belőle, és tegyen helyettem be egy "kurvajóasztrofotóst". Nem fogok megsértődni. Más szereplőről is tudok, hasonló gondolatokkal, de szerintem - többek között - talán pont ezért akart beletenni minket Balázs...

A film időtartama igencsak véges. Az összes önjelölt asztrofotós "művész" számára nincs elegendő idő a filmben - már csak azért sem, mert az asztrofotózás mellett még kismillió egyéb, szintén nagyon érdekes (vagy ne adj' Isten, még érdekesebb?) bemutatni való aspektusa van az amatőr csillagászatnak.

Inkább örüljünk együtt, hogy készül végre egy ilyen - ráadásul nem is olyan rossz - film az MCSE-ről, és ne egymást fikázzuk...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Sidius

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2018.01.01. 14:52

Akkor meg méginkább térj vissza GEBE!
Ha valaki saját költségén forgat egy filmet az amatőr csillagászatról, -vagy akármiről- szíve joga azt bemutatni, amit akar. Nekem pl. tök új információ, hogy ez szinte magánkasszából ment, úgyhogy komolyan nagyon köszönöm is Attila!
Mi tudjuk mi van a képek elkészítése, meg akármi elkészítése mögött, úgyhogy örülünk, ha látunk még egyéb mélyegeket is. :-)
Guest

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: Guest » 2018.01.01. 15:28

MDA
Nem látom hol sértettelek meg.Benne vagy a filmben ok.Nincs is közöm hozzá.Te csillagokat mérsz,más meg távcsöveket készít,tükröket csiszol,magyaráz,segít .Ráadasul ők is nagyon régen kezdték,Ma már sokan fotóznak,és sokkal többet tudnak a csillagászatról optikákról mint mi ketten.
Tényleg nem tudom mi lesz a végleges filmben.----De láttam mi volt az előzetesben.
A vélemény elmondható.(Vagy mégsem?? :mrgreen: )

Nem fontos reagálnod.Nem szeretnék udvariatlan lenni,ezét én befejeztem. :oops:

Szehofner
KePe
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2018.01.01. 15:28

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: KePe » 2018.01.01. 15:35

Ahogy látom ismét az a probléma hogy kevés információval rendelkező emberek túlgondolják valaminek az értelmét, mondanivalóját.

Mi a film készítői szívvel lélekkel álltunk neki. Még tart a lelkesedés. Még tart....

A filmről bővebb információ:
http://csillagnezok.hu/ev-vegi-elmelked ... ato-elott/

Üdvözlettel: Kelemen Péter
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.01.01. 15:38

Egy szép mélyég felvétel nagy esztétikai élménnyel bír, de egy elkészítésére alkalmas szerkezet megalkotása, tökéletesítése is hasonló élvezetet okoz, igaz többnyire a megalkotójának, avagy a felhasználójának. A technikai fogások, vetetéstől a bolygatásig, a képkidolgozástól a poszter elkészítéséig szintén sok tapasztalatot, gyakorlatot igénylő munka, és tudtommal nincs titokban tartott módszer, tapasztalat, hanem megosztják egymással a kitalálóik, használóik, fejlesztőik. A népszerűsítés is egy ilyen dolog. Bárki megalkothatta volna saját ízlése szerint az amatőrcsillgászatot ismertető kisfilmet is! Kitalálhatta volna a TDM - et is! Feltalálhatta volna akár az e-okulárt is. Elkészíthette volna, amennyiben nagyon akarta volna. Kitalálhatja bárki a ....... tökéletesebb távcsőrendszert is! Annak örülni kell, ha van egy-egy vállalkozó hasonló dolgokra! Rengeteg olyan valami lehet, amely még nincs kitalálva, amire szabad vállalkozni! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: mizar » 2018.01.01. 15:41

KePe írta:
Mi a film készítői szívvel lélekkel álltunk neki. Még tart a lelkesedés. Még tart....



Üdv!

Gondolom akkor is beregisztrálsz csill. városba, ha nincs ez a vita. ;)
Nézz körül, van több érdekes téma.
KePe
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2018.01.01. 15:28

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: KePe » 2018.01.01. 15:49

mizar írta:
KePe írta:
Mi a film készítői szívvel lélekkel álltunk neki. Még tart a lelkesedés. Még tart....



Üdv!

Gondolom akkor is beregisztrálsz csill. városba, ha nincs ez a vita. ;)
Nézz körül, van több érdekes téma.


Most állítom össze a felszerelést.
A filmpremierig nem tudok mással foglalkozni, elég sok időnket elviszi. Utána fogok belemélyedni a témába.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.01.01. 15:57

GEBE írta:MDA
Nem látom hol sértettelek meg. ...


Gebe, még mindig nem érted.
Nem engem sértettél meg, hanem a film készítőit...

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Mélyég

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.01.01. 16:04

mizar írta:Gondolom akkor is beregisztrálsz csill. városba, ha nincs ez a vita. ...


Ez nem adekvát kérdés egy operatőrhöz.
Kelemen Peti nem amatőrcsillagász, bár épp a film miatt kezdett el érdeklődni a téma iránt.
De ahogy látom, sokan dolgoznak rajta, hogy elvegyék a kedvét...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Válasz küldése

Vissza: “Mély-ég”