Távcsőépítés

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
berenteb
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2009.09.17. 13:32

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: berenteb » 2017.08.24. 21:41

Tegnap szerencsénk volt, mert igen jó átlátszóság párosult jó légköri nyugodtsággal.
Ma már sokkal rosszabb ég van a tegnapihoz képest.
Az említett szűrő Astronomik OIII, talán a legjobbak között van a kategóriájában.

Üdv: Béla
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2017.08.26. 11:28

Üdv!

Most végre van időm rendesen írni ide, az MTT+nyaralás után rögtön dolgoztam, de most van egy kis szünet, amit ki is akarok használni.

Köszi a lencséket Sidius, megtaláltam őket! :) Akartalak volna keresni is a táborban, hogy megköszönjem és megmutassam a két Kepler-t, de nem sikerült megtaláljalak :(

Hála az égnek, mostmár szépen megszaporodtak a távcsőépítésre szánt optikáim, csak ezidáig 3 távcsőnek való konfigurációt raktam össze, de ha fogok tudni szerkeszteni összetett okulárokat, akkor még több is összejön! :)
Egyébként most így néz ki a távcsőgyáram "lelke", ezekből fogok reményeim szerint jó párat összerakni:
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Sidius

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.08.26. 16:25

Nagyon szívesen, látom már a készletben vannak! :)
Én csak délutántól voltam ott mindkét napon, de megnyugtatlak, hogy én se egyszerűen tudtam kikeríteni mindenkit, akiről tudtam, hogy ott van.
Tanulságos ez a Kepleres-Galileis retro, érdemes bemutatókra elvinni egyet belőlük, és megmutatni az érdeklődőknek, hogy 400 éve így kezdődött a távcsöves kutatás. Csodálkozni fognak, főleg ha van mellette a mai értelemben vett jó távcső is.
Leírtam már párszor, de tán még elfér: én a Szaturnusz gyűrűjét szemüveglencsével láttam először, és nem csak odaképzeltem. (Azóta lassan már körbeér a pályáján a bolygó, és megint a kora őszi égen tündököl majd.) Egy baleset folytán ez a lencse eltört. Rettenetes érzés volt, még kettő másikat vettem, de mindkettő teljesen használhatatlan volt, és szemüveglencsével nem láttam többé a gyűrűt. Sokért nem adnám, ha ma is meglenne, és biztos, hogy elő is venném néha. De jó lenne egy másik, amelyik képes ugyanerre! Tudnék csiszolni egyszerű lencsét, valószínűleg jobbat is, de az már nem lenne ugyanolyan.
Egyébként én ezt a tevékenységet, amit művelsz, csillagászati hagyományőrzésnek tekintem. Nemhogy próbálnál 5-6 mm-es táblaüvegből hosszú fókuszú 4-5 centis lencséket csiszolni! Nem nagy követelményeket kell kielégíteni, és némi gyakorlattal egy lencse egy délelőtt alatt elkészíthető pusztán kézi erővel. A végén még elfajul a dolog, és tükörcsiszolás is lehet belőle. :D

Régen eszembe jutott egy dolog, amit ha időmilliomos leszek, ki fogok próbálni. Megcsinálok egy kb. 4 centis 1 dioptriás síkdomború lencsét, a felületeit ellenőrizve, rendesen, ahogy illik. Azután tesztelem az ég alatt, és megállapítom, hogy mik a határai kevert és monokróm fényben is. Érdekes cikket lehetne írni belőle, pl: "Mit láthatott volna Galilei közel tökéletes felületű, optikai üvegű, egyszerű lencsével."
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.08.26. 16:53

Gergő, a fekete papirlapok (?) feketék, vagy felületükön szinezettek? Amin állnak a kincsek. Sz.,............a kérdésnek oka van. Régebben lehetett kapni fekete (koromfekete) fotóalbumlapot, vastagot. Ha ezt felsmirgliztem egyik felén aztán a másik feléről felitattam pingponglabda ragasztó hig oldatával, bársonyszerüséget kaptam. Ez a cső belsejében idővel sem hullatott szőröcskéket. A mai nitrohigitós celluloid. http://www.bbastrodesigns.com/Calculators.html nézegettem..
Sidius

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.10.30. 11:25

A "Fotózás az alapoktól" topik 83. oldalán a főtávcső bal oldalára szerelt Newton csatlakozó eleme még ideiglenes volt, (ez nagyítva látszik is) mostanra sikerült prizmasín megfogó satut készítenem, ami már fixen a csillagdában marad. A képen szereplő alumínium fecskefarok a próbamechanika része, arra is kerül vissza.
Ez az utolsó elem, már csak fotózni kéne. Hogy mikor, azt nem tudom, tegnap pl. a Hold jó lett volna, de a felbontást némileg zavarta a kb. 80 km/órás szél. Mélyeget meg nemigen lehet a Hold miatt.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Attila » 2017.10.30. 11:49

Sidius írta:... Mélyeget meg nemigen lehet a Hold miatt.


Gebe kiváló mélyég zsánerképeket lő keskeny sávú szűrőkkel az érdi fényözönben, akár teliholdkor is. :D
Mondjuk, nem olcsók... :(


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Sidius

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.10.30. 12:00

Azok tényleg jó képek! Ezt már az UHC szűrőnél is észrevettem, hogy sokat megfog Teliholdkor is. Nagyon keskenysávú szűrőm nincs, de nem is tartok még ott egyelőre. Még az is sok idő lesz, mire az UHC-t kihasználom.
Bozsoky
Hozzászólások: 162
Csatlakozott: 2011.01.23. 11:29

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Bozsoky » 2017.10.31. 17:16

Sziasztok!

Jó volt Sidius Jani élménybeszámolóját olvasni. Ugye Jani milyen klassz a Yolo rendszer? :-D

Sajnos nekem jelenleg nincs helyem és sokáig nem is volt olyan egy ideig, ahol állandó és megfelelő lett volna tükörcsiszolásra. Feleségem meg kitekerné a nyakamat, ha a lakásba csiszolnék. :-D

Neked viszont van lehetőséged és ezt addig használd ki, a még tudod és lehet. :-)

Bélától (is) nagyon sokat tanultam és mindig segítőkész volt.

Most gondoloma Yolo élmény után kattog az agyad...... :-)
Bozsoky
Hozzászólások: 162
Csatlakozott: 2011.01.23. 11:29

Új és régi tükrök

Hozzászólás Szerző: Bozsoky » 2017.10.31. 17:32

Sziasztok!

No, úgy érzem, hogy van miről írnom. Én is átértékeltem és újraértékeltem pár dolgot a csiszolással kapcsolatosan.

Mellékesen megjegyzem, hogy Esztergomban egy a 90 es évekből maradt és épített távcső tükrét teszteltem, újra összeraktam az optikai padot. Egy 145/1415-ös tükröt teszteltem és döntést kellett hoznom, hogy felújítjuk e a csövet vagy sem. A választ már rögtön az első pillanatban tudtam sajnos.

Elgondolkodtam, hogy Szentmártoni Béla és nagyon kevés csiszoló már akkor a 70-80-as években micsoda óriási teljesítményt nyújtott, amikor elkészített egy 250/1000-es vagy fényerősebb távcsőtükröt úgy, hogy a belőle épített távcső képe jobb volt mint diffrakció határolt............

Elnézegetve a tükrök árait, főként a 250-300-350 mm-es kategóriában F/4-F/5 körül.....érdemes csiszolni azoknak, akik legalább L/6-os szintet ki tudnak hozni. Egy vagyont spórolhatnak meg. A nem tipikus átlagos távol keleti szórt minőség felett nagyon is megéri.

Úgy gondolom, hogy egy csúcsminőségű 300/1200-as Newtont körülbelül 200 ezerből össze lehet hozni, ha a főtükröt magunk készítjük, megvesszük a profi kihuzatot, segédtükröt és minden mást elkészítünk hozzá. Szerintem megéri.

Node:

Azt gondoltam pozitívan, hogy egy F/10-es 145mm-es tükröt elfogadható szinten nagy valószínűséggel a 80-as években is elkészíthettek. Na ez nem az. Sikerült pár fotót készítenem. Peremkopás, gömbközeli felület, kis púp a középső részen...minden van.

Ha tökéletes gömb sikerült volna, közel lambda/2,5 lett volna a tükör maximális hullámfront hibája, ami sajna kevés.
Bozsoky
Hozzászólások: 162
Csatlakozott: 2011.01.23. 11:29

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Bozsoky » 2017.10.31. 17:35

Hogyan is tudok képet feltölteni ide? :-)
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”