Binokulárok

Egyéb, a fenti kategóriákban nem elhelyezhető csillagászati eszközök.
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2017.01.12. 16:33

Nem binokuláros a hozzászólásom, viszont a Csaba hozzászólásához tartozik. Én is ilyen mechanika lábat csináltam az EQ-fej alá.Csak annyit fűznék hozzá hogy nem is kell még 100 mm-es oszlop átmérő, én 50mm-es csőből csináltam, igaz hogy az 5mm falvastagságú rozsdamentes cső. Tökéletesen megtartja a 200/1200-as távcsövemet, nagyon stabil is és még hordozható is. Viszont én úgy csináltam meg hogy az alsó merevítő bilincse és a felső láb-bilincs is lehúzható, így egy autógumiba betonba kiöntött vascsőre ráhúzva az oszlopot és egy csavarral meghúzva egy nagyon masszív, de mégis odébb rakható oszlop-tartót lehet készíteni a kertbe. Ha háromlábbal használom, akkor viszont mivel egyik bilincs sem fix, így egy kis gödörbe le lehet ereszteni az oszlop alját, tehát a fej nagyon alacsonyra kerülhet, vagy ha kihúzom teljesen akkor fel sem érem a kihuzatot :) . Sokkal stabilabb mint a gyári háromláb. Tehát én is ajánlom ezt a megoldást akár binokli akár nagyobb távcsövek alá.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.01.13. 12:31

Ha belegondolok, a csillagászonak készitett bino használhatobb, ha ferde betekintésű. Amiatt meg nő benne az űvegmennyiség. Ilyen esetben mi lehet a kedvező legkisebb méret ami ezt kompenzálná, csillagászatra elfogadhato áron. Sz.,......Alkalmasabbnak tartom a mi szempontunkbol a 2D - fluid fejet (kép). Ezzel kényelmes a szatellita kővetés. Hogy ez menjen pld. az SW 70/500al is kőnnyű álványon, ezt a fehér feltétet használom. http://www.tavcso.hu/?o=termek&te=PrismenklemmeV A Safari fotofejet is 1.5kg sulyig igen jonak tartom kővetőnek, a hatásos nyéllel valo rőgzitéssel. Egyéb ilyesmikről: http://binocularsky.com/
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára géza 2017.02.19. 10:27-kor.
Avatar
pisza
Hozzászólások: 348
Csatlakozott: 2011.01.09. 19:45

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: pisza » 2017.01.13. 15:13

Kedves Géza, valóban kényelmesebb lenne egy 45 vagy 90 fokos betekíntésű bínó, mint a régi TZK-k.
80mm-es apertúra alatt nem találtam, csak egyenes betekintésűt.

Kb innen indulnak:

https://www.widescreen-centre.co.uk/sports-and-nature-optics-binoculars/observation-binoculars/vixen-81mm-astronomy-binocular

Az ára viszont brutálisan magas, és ezek még csak akromátok. Meg vegyél még bele két egyforma okulárt is.
Meg ott a plussz prizma vagy tükör benne, ráadásul még nem is FMC.
Én is ilyeneket nézegettem, egy nagyobb alá még egy AZ-állvány is megfelelne. De az ára meg elriasztott, meg hogy ez is csak ugyanolyan kínai mint a TS, meg a BTC bínók.

Üdv: Tisza Csaba
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.01.13. 17:38

Kedves Csaba nagyon drága dolgok tényleg, de győnyőrűek. Utánanéztem a Te 25ősődnek (ez is szivdobogtato darab) abban az aluminium kofferben adták ? A szűrőket talán lehet cserélni is ? Mindig problémám volt ez a térhatás dolog a binonál. Az biztos, főldi használatnál spektivvel nem sokra mentem volna, épp a kényelmetlenség miatt, célkeresésnél. Ezzel nem éreztem a "térséget", ami a bino adott bizonyos nagyitásig. Ám nagy, 25x felett , nem éreztm a teret a binoknál. Oda spektiv. Állvány? Egy kinai, utazo vásározonál vehető kétezervalahányért vett, meghazudtolt ellenkező véleményemben, használom binohoz , spektivhez. Minden eddigi kisérletem binoállvány űgyben, csucspontja. Arrol van szo, laza izommunkává váljon a binos nézelődés. A zenitnézés esetében is. Ezt persze nyugalomban, űlve. A csillagra fokuszált kukkerhez tőbbet nem kell nyulni. Ezután csak a szemem elé kell tartanom. A monopod kis 2D fajta fejjel és a mellmagasság alatti magasállitással kényelmes volt ezekre. Monopod a combok kőzt, stabilnak kéne lenni. Még a légzésem ritmusa sem jelentkezik rajta. Igenám. Horizontálisan van bizonytalansága, aki használja ismeri ezt. Már kinálnak oldalirányban nyithato támaszut. Az emlitett olcso kinaiszemét műag.fejes tripod jobb fejre 2D cserélve , két beállitott lábbal támaszkodva egész stabil állásu a monopodhoz viszonyitva. A cmbjaimon nyugvo kezekkel tartom a két lábat. A bino lazán a szemgődrőmhőz támaszkodik, zenitet látok. Ma már űlve, nyugalomban. Kétezervalahányért. van méregdrága, majd tizezerért, valamivel erősebb, de legalább 40 dekával nehezebbek. Igaz, nézéskor a fotel tartja. Ha le akarom tenni, kihuzom a harmadik lábát.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
pisza
Hozzászólások: 348
Csatlakozott: 2011.01.09. 19:45

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: pisza » 2017.01.14. 10:12

Nos Géza kérdésedre, igen abban az alukofferban adják, a mélyégszűrő fixen van beépítve az okulárok mögé, egy mozdulattal ki-és be tolható.
Itt már többen említettétek, hogy egy bizonyos nagyítás fölött nem érzékelhető a térérzés. Tudni kell, hogy minden binónak van egy adata amit nem szoktak megadni. Ez a plasztika. Ez az objektívek távolsága, és az okulárok távolságának hányadosa. Ez határozza meg földi megfigyeléseknél a távolság meghatározását, illetve a térérzetet. Gondoljunk bele a katonai ollós periszkóptávcsőre Erre gondolok:
ASZT_katonai_felderito__periszkop_tavcso_elado_32331688808264.jpg


Ennél a műszernél érezhető legjobban a tárgyak távolsága, magyarul a térérzet. Saját tapasztalat...
Viszont a teljes plasztikát befolyásolja a nagyítás is. ( legalábbis a szakirodalom szerint, de magyarázatot sehol nem találtam rá)

Csillagászati megfigyeléseknél nem ugyanaz a térérzet mint földi megfigyeléseknél. Gondoljunk bele egy távoli csillag parallaxisszöge annyira kicsi, hogy ott nem az a klasszikus térérzet alakul ki mint ha mondjuk egy földi tájat pásztázunk. A mélység érzékelés úgy alakul ki, hogy a két szem egy bizonyos távolságra esik egymástól, így egy tárgynak a két szemben különböző képe alakul ki. A bal és jobb szem által látott kép kis különbségeit binokuláris diszparitásnak nevezzük . A binokuláris parallaxis pedig azt jelenti, hogy a két szem eltérő szögből tekint minden látható pontot. Ebből tehát megérthetjük, hogy egy végtelenből jövő pontszerű fényforrásnál nem beszélhetünk térérzetről.
Saját tapasztalatot mondok el. A teleHoldat néztem a 10X50 -es Zeissemmel, 7 fok látómező közepén a 1/2 fokos Hold szinte lebeg az űrben. Viszont a 25X100-al 2.5 fok látómezőben a Hold a háttérhez lényegesen nagy igy ez a "lebegés érzés" már kevésbé érinthető. Ha a fekete hátteret kimaszkolnánk meg is szűnne.

Még egy érdekes dolog a bínós megfigyeléssel kapcsolatban. Nem vagyok teljesen tisztába a szem által közvetített képek feldolgozásával kapcsolatban, de azt alá tudom támasztani, hogy a két szemes betekintésnek köszönhetően az én 25X nagyítású binómban kb. 35X nagyításúnak látok mindent (akár földi akár égi tárgy). Persze ez csak egy szubjektív érzés, ami az agyban alakul ki.
Ki lehet próbálni kisebb binókkal is, az egyik objektívet le kell takarni csak, azonnal láthatóvá válik
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
rgeri
Hozzászólások: 129
Csatlakozott: 2016.09.24. 22:04

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: rgeri » 2017.01.16. 22:36

Előzmény: a Távcsőépítés topicban. 86. oldal
Frigyes írta:Javaslom, hogy vigyük át a témát a binó topicba. ;)
Üdv: Frigyes


A következő megoldást is alkalmazni lehet csak a megfelelő méretre átalakítva.

Üdv: Gergő
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Üdv:
Gergő (RKM)
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2017.01.17. 08:31

Ezen a megoldáson én is töprengtem, de az állítható szemtávolságot nem tudtam megoldani. Nálam 4 cm széles tépőzár fogta a binót és a különböző szemtávolságoknál újra kellett rögzíteni. Valahogy nekem kényelmetlennek tűnt, ezért mentem el a középső tengely felfogatása irányába.

:idea: Ott lehetne az ötletedhez hasonló "vályú"+lefogató megoldást találni, de úgy, hogy a "vályúba" a középső tengely ülne, csak a lefogató "U" alak egyik szára lenne hosszabb, hogy a "vályú" aljáig érjen le egy furatban (a másik egy 5mm mély zsákfuratba ülne). Így az azon lévő szárnyasanya oldásával ki lehet akasztani az U rögzítőt. Az "U"-ra eleve tennék gumicsövet, vagy zsugorcsövet, ez egyrészt jobban rögzít elfordulás ellen, másrészt nem szedi le a festéket. Nálad, ha jól látom, az objektíven van ez a védőcsík.

Ez akár még működhetne is. :lol:
Üdv: Frigyes
Üdv: Frigyes
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.01.17. 09:07

Ezen az elven műkődőket érdemes elkésziteni, világcégek kőtőttek ki ezeknél. Eschenbach, Berleback, Zeiss http://www.tavcsoker.hu/termek/302/zeis ... ny-adapter végtelenűl egyszerű. Szinte a megveendő 1/4 es széleskerűletű anya ára. Alul az kell. A tőbbi alkatrész hétkőznapi.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2017.01.17. 09:40

Géza, nekem ezzel a megoldással csak egy bajom van a képet nézegetve. Valószínűleg az én hülyeségem szülöttje (nyugodtan lehet helyeselni :mrgreen: ), de ha egy beállított "célponton" módosítani akarom a szemtávolságot (pl. meg akarom mutatni a gyerekeimnek), akkor ki kell oldanom a rögzítőszalagot, állítani a binó szemtávolságán, majd visszarögzíteni és így a nekem előnytelen szemtávolsággal újra megkeresni a kívánt objektumot. Az általam "erőltetett" tengely rögzítésnél ez nem merül fel. Nyilván olyan esetben, ahol nem kell módosítani a binón, nincs ezzel gond. Ott kiváló megoldás az általad belinkelt.
Vagy lehet, hogy én értem félre az eszköz működését? :?
Üdv: Frigyes
Üdv: Frigyes
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Binokulárok

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.01.17. 10:00

Semmi sem mindenre jo. Probléma? Aki keres, talál. Az olcso fejrészem kőzőlve itt vissza a 42. oldalon. Negyvendekás cső főlőtt erősebb kell. Nagyon kőnnyő binot használok, leggyakrabban kézből. Az egyszerűség mindig praktikus. Nem értem, miért gond azt a biciklibelsőt egy lukkal odébállitani. Ha egyáltalán szűkséges. Sokan nem ismerik még a háziasszonyok által használt edényfogo speciálisan jol tapado gumiszerűséget. Ezeken a rátett holmik sem csuszkálnak el pld. kocsiban a telefon, stb. Ez itt az alapja a tartonak. Néha ki kell menni a konyhába, ezek a nők mindenfélét ősszevásárolnak. Okulás....
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb eszközök”