Távcsőépítés

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Sidius

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.01.04. 10:38

Köszönöm, hogy ilyen elismerően szóltatok, pedig csak érdekességképpen tettem fel a videót.

Frigyes kérdésére:

Hogy milyen?
A gépi csiszolás jóval kényelmesebb, mint kézzel, mert egy 200-as körüli mélyebb felület kialakítása már komoly fizikai munkát jelent, főleg az időtartama miatt.
Minden kézzel is ugyanolyanra készíthető, mint géppel, de a gépi munkánál könnyebb akár nulláig eldolgozni a porok fokozatait, egy tükör akár 400-as porral is fényezésig munkálható, ami kézzel borzalmasan nagy munka lenne, de 600-tól ott is sikerült már, azonban én géppel is tartom a lépcsőket 1200-ig. ilyenkor már 45 fokos fénybeesésnél is fénylik a csiszolt felület. Az idő is rövidebb, mert akár 10 kg terhelőtömeg is lehet, ami a csiszoláskor összenyomó erőt szolgáltat. Összességében egyenletes felületet lehet kapni elég nagy biztonsággal, én már nem is ellenőrzöm a fokozatok között a visszamaradó durvább por nyomait. A fém csiszolószerszám további segítség, a karc esélye elég kicsi, a fókuszt meg nem kell ellenőrizni. A csiszolás etapja itt a folytonos tisztán tartásból, meg por és víz adagolásból áll.

A fényezés első buktatója szurokszerszám, ez sokféle módon készülhet, ugyanúgy nyűgös, mint kézi csiszolásnál, nem is különbözik tőle, de újabban ezt is fém hordozóra készítem.
A polírozásnál a gép sajátosságainak megfelelően alapbeállítás, első negyed óra után felületellenőrzés, finomítás, mozgások változtatása ha szükséges, úgyhogy igazából nem fárad a kezem, de mindent ugyanúgy javítok, vagy küszöbölök ki, ahogy kézzel tenném. (Ezért nem értem azt, aki azt mondja, hogy ő nem tud tükröt csiszolni, de egy gépet majd összedob és kész. Pedig akkor se fog tudni tükröt csiszolni, nem beszélve róla, hogy egy komolyabb gép előállítása se egyszerű feladat.)
A fényezés rövidebb idő, mint kézzel, de a felület pontos alakjának megadása géppel nagyon nehéz. A teljesen kipolírozott gömb felületét már kézzel alakítom tovább, esetleg gömbtől való nagyobb eltérés esetén 50-70 százaléknyit a közelítő alakra még géppel dörgöltetek le. A gépi polírozásnak egy igen nagy előnye még, hogy hővel nem terheli az üveget -eltekintve némi súrlódástól-, így szinte azonnal vizsgálható. A kézi polírozásnál órák is kellhetnek, míg a valódi alak kiderül, mert állandóan melegítem a kezemmel. A kézzel befejezett tükrök ideális esetben semmi különbséget nem mutatnak a teljesen gépihez képest, mindkettő lehet ugyanolyan jó, de a folytonos ellenőrzés, azonnali beavatkozás, és a jóval kisebb összenyomó erő miatt a kézzel befejezett felület általában jobb. Különben tudok parabolizálni géppel is (egyszer megpróbáltam), itt azonban a polírozóanyag, a mozgási sebességek, az összenyomó erő, a nedvesség, a szurok, az üvegfajta, meg sokminden más ad egy várható eredményt, amit nagyon jó is lehet, de a gép nem érzi, ha valahol többet fog a szerszám, vagy ha hirtelen rövidebb húzás kéne, vagy ha préselni kéne egy kicsit a szurkot pl.
Summa summárum, az utolsó néhány óra alatt történtek döntik el egy tükör milyenségét, addig mindegy, hogy milyen módon jutott el az ember.
Legutóbb egy 250/1000-es fényezésre készítése 10-12 óráig tartott, a gép kb. 20 óra alatt polírozta gömbre, én pedig 15 óra alatt parabolizáltam (plusz még kb. 4 óra, mert négy kisebb szerszám még kellett hozzá) a jó öreg írásvetítő állványon, merthogy az a munkapadom.

MDA kérdésére:

Ellenőrzés:
A Jó öreg Dall-nullteszt a barátom, meg már az is marad szerintem, mert ha hozzászokott az ember, akkor nincs kényelmesebb. (Derekasan muzsikált már ugyanilyen fényerős paraboloidon, de én mindig csillagtesztelek is, ami nem haszontalan még szándékos túlkorrekció esetén sem.)
A konvex hiperboloidot egy eddig nem járatos eljárással tesztelem, pontosan a napokban adtam át a dokumentációt Zsámba István vállalkozó kedvű kollégának, aki ilyen irányú első próbája során egyúttal engem fog ellenőrizni. Ha sikerrel jár, és jó véleményt mond, akkor közölhetőnek minősítem, és közlöm is az eljárást. Ennek azért látom szükségét, mert már túl vagyok 6 konvex hiperboloidon, és bár szégyenkeznem egyik miatt se kell, de ebben is létezik megszerezhető rutin, aztán meg egyre jobb eredmény. Az igazi használhatósági információt a műfajban első ízben próbálkozó, de egyébként nagyon tapasztalt csiszoló véleménye adja.

Egyébként interferencia útján homorú ellendarabhoz szoktak sokan tesztelni, de a Hindle, vagy akár a csillagteszt is szóba jöhet.
A főtükör szintén interferenciával, vagy Waineo nullteszttel is tesztelhető.

A rács egy érdekes kérdés. Texereau, aki minden idők egyik legjobb tükörkészítésről szóló könyvét írta, meg se nagyon említi a rácsot, kizárólag a Foucaultra épít. A könyv olyan magas szintű, hogy optikai mérnök is tanulhat belőle, ugyanakkor a gyakorlat is pont olyan részletesen van kifejtve. Én ebből tanultam meg a Cassegrain számításait, aminek szigorúan a műhelyben kellő számításait -ezek nem komplikáltak- a Meteorban is leírtam, de az összes mellékes aberrációk számítása is benne van. Én legalább egy nulltesztet, meg a rácsot is leírtam volna a helyében, de így is professzionális.
Jómagam nem tudok meglenni rács nélkül, mert nincs egyszerűbb a felület egyenletességét megmutató eljárás, és mint ilyen, mindenféle függvény szerinti görbéhez jó. Kellő idő után nagy biztonsággal lehet vele főleg hosszabb fókuszú paraboloidot becsülni, de nulltesztben már magam is legalább kilencven százalékos biztonsággal látom a felület milyenségét.

A Foucault szintén jó minden homorú alakhoz, mert az aberrációk előre számított értékek, így ki is mérhetők a szokásos módon. A késél, ha jó a fényforrás, és gyakorlott megfigyelő, akkor akár huszad- harmincad hullám -vagy még kisebb- eltérést is megmutathat, de a fényerőtől is függ.
Sidius

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2017.01.04. 19:16

Most jöttem rá, hogy pár éve durva csiszolást is tettem Youtube-ra, csak itt még tudtam kommentálni, meg a felhasználónevem is jó.
Akit mélyebben érdekel, annak ebből, meg az előző videóból már egészen egyszerűen világos lesz a gép működése.
https://www.youtube.com/watch?v=2ew_KIvPU3c
Avatar
Dorcsi
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2013.08.11. 19:00

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Dorcsi » 2017.01.14. 17:18

Üdv !
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek felesleges prizmasínje? vagy tud-e nekem vágni egyet?
Ugyanis a 20x60-as binokuláromat valahogy felakarom rakni a fotóállványomra. Sajnos nem adapteres a binoklim.
10x50 binokulár Scopium Wa
15x70 binokulár Scopium Nature
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.01.15. 20:14

Dora, nem tudom minek oda sin. http://leitz-hungaria.hu/termekek/1031/ ... z?catid=55 Ez az Eschenbach fejrész ami fa és edényfogo gumival van fedve, igen jol tart minden binot. Talán valami őtletet ad. Mart sint a boltban olcsobban kapni...
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára géza 2017.01.15. 20:27-kor.
Avatar
Dorcsi
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2013.08.11. 19:00

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Dorcsi » 2017.01.15. 20:23

Géza! Földvári István Zoltán javasolta ezt a prizmasínt. Ez is jó ötletnek tartom.

géza írta:Dora, nem tudom minek oda sin. Ez az Eschenbach fejrész ami fa és edényfogo gumival van fedve, igen jol tart minden binot. Talán valami őtletet ad. Mart sint a boltban olcsobban kapni...
10x50 binokulár Scopium Wa
15x70 binokulár Scopium Nature
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1639
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2017.01.15. 20:26

géza írta:Dora, nem tudom minek oda sin. Ez az Eschenbach fejrész ami fa és edényfogo gumival van fedve, igen jol tart minden binot. Talán valami ötletet ad. Mert sint a boltban olcsobban kapni...


Hehe, Dorcsinak hasonlót ajánlottam magam is mint ez az Berlebach fej! Viszont láttam képről a fotóállványát, egyszerű, cseretalp nélküli aluállvány, rövid ¼ inch-es Whitworth menettel... én ajánlottam neki a prizmasínt, hátha abból tovább tudna építkezni, pl csőbilincses felfogatással. Állítása szerint nagyon könnyű a binoklija.
Földvári István Zoltán
10x50 & 20x60 Tento, 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2017.01.16. 09:11

Sziasztok!
(Bár lassan inkább a binó rovatban a helye) Alternatíva lehet egy clamp adapter http://www.kaiser-fototechnik.de/en/produkte/2_1_produktanzeige.asp?nr=6032. Sajnos árat nem találtam hozzá.
Anno a ruszki binómhoz kerestem ilyen adaptert http://www.allbinos.com/68-ZOMZ_Zagorsk_BPC_20x60_KRONOS-binoculars_specifications.html de nem találtam (a zagorszki gyár meg sz..t válaszolni a levelemre).
Nemes egyszerűséggel úgy oldottam meg, hogy kerestem olyan műanyag csőbilincset (ami a Bergmann csövet rögzíti a falra), ez a középső tengelyre pattan. Nekem passzentos, nem fordul el rajta a binó, de ha nagyobb, lehet tenni bele vékony gumicsíkot. Ezt fogattam az állványtalpra. Szemtávolság állítható, bekerülési költség ~100Ft. :lol:
Csak ötletként.
Üdv: Frigyes
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Frigyes 2017.01.16. 15:53-kor.
Üdv: Frigyes
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: géza » 2017.01.16. 11:57

A Frigyes ajánlott fali kábeltartot akkoriban megprobáltam, nem tartottam jonak. Igen kemény, merev anyaga (fehér volt) nagyon kényelmetlenné tette a bino kicibálását az ilyen kábeltartobol. Kinyujtogatva meg nem lett stabil. Egy 2D (le-fel és jobbra-balra) fotofejre mindenkép szőkség lesz. A 3D fotofej a teljes billenése miatt nekűnk kényelmetlen. (drágább is..).
TZ
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2012.08.21. 16:09

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: TZ » 2017.01.16. 12:23

Sziasztok!

Lassan, de alakul a monitorüveghez készülő távcső.
Készen van végre a főtükörtartó, elég sokszor ki-be szereltem, mire minden, feleslegesen kiálló részt lemunkáltam róla. A közbülső állapotokról is teszek fel néhány képet, hátha más is tudja hasznosítani. A tükörtartó alapja régi irodai szék alu lábaiból van :). A köralakú rész egy lekopott köszörűkorong alu alaptestje, a vékony tükröt leszorító /és a rossz peremet kitakaró/ rész is alumínium.

Már az első fotonokat is begyűjtöttem vele, jó felhős égen, de csak annyi derült ki, hogy /minimum/ a főtükör meg van feszítve...:)

A Dobson-zsámoly még sehol sem tart, de meglesz az is :)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
rgeri
Hozzászólások: 129
Csatlakozott: 2016.09.24. 22:04

Re: Távcsőépítés

Hozzászólás Szerző: rgeri » 2017.01.16. 13:06

Sziasztok!

Dorcsi binokli rögzítésének megoldása lehet a csatolt képen látható csőbilincs. Épületgépészeti, vasáru boltokban különböző méretekben kapható pár száz forintértért. Érdemes a binoklit elvinni mintának és hozzápróbálni. A bilincsen a képen felül metrikus menet van, ez bilincs átmérőtől függően M8, M10.
Ja és gumis csőbilincsnek hívják.

Gergő
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Üdv:
Gergő (RKM)
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”