Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.04.07. 14:42

Az, hogy mikor nezel ra ismet egy adott csillagra, a csillag tipusatol fugg elsosorban. Van, amit eleg kethetente, de pl. a torpe novakat es hasonlo, hirtelen valtozokra erdemes minden nap vetni egy pillantast, sot, ha epp kitoresben csiped el, akar egy ejszakat tobbszor is.

Re: változók! Az, hogy van amit elég kéthetenként megnézni, egy "AAVSO.babona", amit itthon kritikátlanul tovább adtak. (Nyilván a kis számú önkéntes feldolgozó számára akarták az adatok mennyiségét csökkenteni". Aki egyszer is végig kísért egy Mirát vagy főleg félig szabályos változót, jól tudja, hogy mindig akadnak váratlan bakugrásai.
Jó azokat annyiszor megnézni, ahány derült estém van. Az észlelési napokat amúgy is lefaragja a borult idő, a holdfény, esetleg más elfoglaltságom. Szóval ne hagyd ki az észleléi alkalmakat, én néha meglepődtam, hogy milyen hullámzást csinál egy-egy hosszú periódusú. Azután nem árt néha olyan változókat is megnéznii, amelyek hosszú ideig alig mutatnak valami hullámzást. Olykor váratlanul leesnek, vagy felugranak. Jó példa a gamma Cas, amit 1920-as évektől nem észleltek, végtére is egy szabadszemes változó "snassz" dolog" egy távcsövezőnek, Atztán egy nap arra ébredtek, hogy az addigi 2.4-2.7 mg-ról lement 3.4-re, és seni sem tudta, mikor klezdődött a fénycsökkenés! Az 1957-ben induló fénykitörését pedig magyar amatőrök lenéázett szabadszem,es becslése alapján mutatta ki először Nagy Sándor, és csak jó félév múlva figyeltek fel rá két kósza spektrográf kép alapján külföldön is. Szóval ne sajnáljunk ezekre pár percet, pénzbe nem kerül, de meglepetést okozhat. Üdv: BQ.
Andronicus
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2010.04.02. 12:07

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Andronicus » 2010.04.07. 15:24

ÜDV Amcs-ok!

Kérdésem az lenne, hogy mik a távcsöves csillagászat alapszabályai. Mi az amire oda kell figyelni pl. mely bolygókat lehet csak szűrő lencsével megfigyelni stb. Ha vki tudna ilyen információt szolgáltatni, kérem írja meg! köszönöm
mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: mpt » 2010.04.07. 15:52

A bolygok fenye nem veszelyes.
A Holdnal elkel neha a neutral- vagy polarszuro, kellemetlenul fenyes tud lenni, kulonoskepp teleholdhoz kozeli fazisban.

A legfontosabb persze a Nap-eszleles: ezt kizarolag az objektiv ele biztonsagosan, szilardan rogzitett napszurovel (folia- vagy uveg) szabad vegezni (tenyleg a szemed vilaga a tet). A keresotavcsovet is celszeru leszedni (papucsbol kikapni egy pillanat muve), mielott valaki veletlen belenez. Napeszlelesnel egy pillanatra sem szabad otthagyni a latogatokkal egyedul a muszert.

--mpt
Arpstronomer
Hozzászólások: 549
Csatlakozott: 2010.04.04. 10:40

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Arpstronomer » 2010.04.07. 16:28

Én kicsit félek is a Nap-észleléstől. Nem szorul rá a tubus végére a napszűrő fóliám, csak lazán lötyög rajta. Pár másodpercig mertem csak nézni a napot vele, pedig sokáig szerettem volna...lehet hogy csak hozzá kell még szokni az érzéshez. Mindenesetre féltem, hogy leesik :?
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2010.04.07. 16:50

Arpstronomer írta:Én kicsit félek is a Nap-észleléstől. Nem szorul rá a tubus végére a napszűrő fóliám, csak lazán lötyög rajta. Pár másodpercig mertem csak nézni a napot vele, pedig sokáig szerettem volna...lehet hogy csak hozzá kell még szokni az érzéshez. Mindenesetre féltem, hogy leesik :?

Cellux-szal ideiglenesen rögzitsd rá.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
Andronicus
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2010.04.02. 12:07

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Andronicus » 2010.04.07. 17:31

Tisztelt Péter! köszönöm a hozzáértő megszólalást további szép napot,jó és óvatos megfigyelést mindenkinek!
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.04.07. 20:43

A távcsöves észlelésnek nincsen kialakult alapszabálya, ez menet közben kialakul. (Kinek-kinek az észlelő lehetőségei szerint.)
Nap: ha fóliát használsz először tedd rá, azután célozz. Ha kicsit lötyög, lehet belülre kartonból egy kis gyűrűt fabrikálni, hogy szoruljon a csőgöz. Keresőt levenni, hát az macerés, sok távcsőnéál nem is lehet, de mindig fennáll a lehetőség, hogy elállítódik. EWgyszerűbb egy sapkát rátenni, ha eredetuileg nincsen rajta, azt is lehet kartónból, műanyag dobozfedélből fabrikálni. Tulajdonképpen egy napokulár az igazi, főleg tükrösnél. (Pl. Herschel-típus.) akkor is kell az okullár előtt egy erősebb, az okulár mögött egy gyengébb szűrő.
Hold: egy szürke szűrő nem árt. De azt is tapasztalni fogod, hogy a nagyitás növelésével a szűrő fleslegessé válik.
Bolygók: Vénusz, Mars (főleg földközelben), Jupiter célszerű szűrön át, nagyon gyenge szürke megteszi. Ha rendszeresen észlelsz bolygót (pl. lerajzoláshoz), akkor érdemes egy közepes, vagy gyenge vörös és egy kék. Észrevehető pl. a Jupiter-sávokon a színes szűrők hatása, az egyiknél a sötét sávok, a másiknál a világos
zónák ugranak ki jobban. Egyébként a Holdnál is érdemes színes szűrökkel próbálkoznak, egyes területeket pl. a vörös szűrő jpobban kiemel.
Ha laikusoknak a Napot mutatod be, ajánlatosabb ha lehet kivetíteni. Akkor hamarabb meglátják a foltokat.
Tőlem okulár bézéskor megkérdezték, hogy "hol a Nap?" Mert betöltötte az egész látómezőt. Hát inkább kisebb nagyitást alkalmazz, ha elég nagy foltok vannak, akkor látja a napkorongot. - Üdv: BQ.
Arpstronomer
Hozzászólások: 549
Csatlakozott: 2010.04.04. 10:40

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Arpstronomer » 2010.04.08. 08:52

Tervezem a Meisser-objektumok felderítését. Szerintetek mennyi esélyem van erre, 70mm-es refraktorral?
Tudom, ez nagyon relatív, hisz pl. az Orion szabad szemmel is látható...nyilván nem mind a 110-re gondolok, de egy közelítő értékre. :)
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.04.08. 10:03

Jó levegő és fényszennyezés mentes helyen elvben minden Messier és egy jópár NGC látszik. Csak ne vegye a kedvedet el, hogy a nagyon déli Messierek esetleg első alkalommal nem észrevehetők, csak nagyon tiszta ég mellett. (Párizs délebbre van, onnan negatív deklinációban méléyebbre látsz, mint nálunk.)A nyilthalmazokat kicsi nagyiotással keresd, Messier és Méchain egyeseket (kis nagyitás, rossz felbontás miatt) ködfoltnak látta. Egyébként Ch. Messier legnagyobb távcsövének teljesítő képessége is alatta maradtz egy mai 7 cm-esnek. Sok sikert: BQ
Arpstronomer
Hozzászólások: 549
Csatlakozott: 2010.04.04. 10:40

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Arpstronomer » 2010.04.08. 10:33

Köszönöm,

Az első célpont az Orion-köd lesz, habár nagyon korán nyugszik.
Az EQ1-kisregényemre lenne valakinek ötlete? :)
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”