Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2018
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2016.08.01. 21:26

Szia Hajni!

Ilyesmi az én fejemben is van, talán jövőre lesz rá energia és idő az előkészítésre.
Kösz a linket, hasznos!

Vzp
Sidius
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2016.08.02. 19:16

Szerintem az ilyen irányú elfoglaltságra való hajlam benne kell hogy legyen az emberben már azelőtt, hogy ennek tudatában lenne. Tudom, hogy lehet és kell is népszerűsíteni a csillagászatot, de úgy vélem, hogy egy életen át csak annak marad meg, aki magával hozta ezt a hajlamot is.
Magamból indulok ki, amíg vissza tudok emlékezni, bennem mindig is megvolt, de valószínűleg kisgyermek korból fakad, egy vagy több személy ráhatására. A mai társadalomban -finoman szólva- nem feltétlenül ugyanazon vezérelvek szerint nő fel egy fiatal. Bevallom, engem sosem lehetett túlzott optimizmussal vádolni, úgyhogy tévedhetek is, de szerintem a ritka kivételektől eltekintve meghúzható egy korhatár, amely után nem fog sikerülni az "átnevelés". (Ugyanígy kijelölhető egy rövid történelmi időintervallum, amikor mindez így átalakult, de ez téma már semmiképpen nem tartozik ide.)
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2064
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2016.08.02. 19:55

Nem kevés a sok fiatal amatőr csillagász, csak rejtőzködnek, mint a Nibiru. :) Az a szerencsénk, hogy az alien fiatalok is inkább bulikáznak a 3 napú rendszerükben és nem minket látogatnak. :)
Nagy Róbert
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2009.09.27. 06:42

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Nagy Róbert » 2016.08.02. 20:00

Engem Nagyapám színházi látcsöve indított el, kilenc tízévesen ebbe a csodás világba, a csoda a mai napig tart. A látcső a mai napig az asztalomon van. :)
332727_351480014936444_366188399_o.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
hajnal
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2016.01.08. 20:34

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: hajnal » 2016.08.02. 20:16

Nem feltétlenül "átnevelésként" kell hozzáállni. Ismeretterjesztés mellett valahogy a szülőkkel (iskolával) is meg kellene értetni, hogy a gyerekeknek mutassák meg a csillagászat felé vezető utat is. Aztán vagy érdekli vagy nem. De akit érdekel, na annak aztán minden lehetőséget meg kell adni és terelgetni a jó irányba :) Erre szerintem tökjó pl. az alább említett fesztivál. Többrétű ismeretet kínál, mindenféle elfoglaltsággal, vidám hangulatban.
géza
Hozzászólások: 1645
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: géza » 2016.08.02. 21:07

Ott elég sok lány van...
hajnal
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2016.01.08. 20:34

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: hajnal » 2016.08.02. 21:25

géza írta:Ott elég sok lány van...


Ezalatt mit értesz ?
chip
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2014.08.12. 20:12

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: chip » 2016.08.02. 22:20

Hosszu leszek, nem muszaj elolvasni...

Ha nem is fesztivalok, de kifejezetten fiataloknak szolo, vagy fiatalos esemenyek azert itthon is vannak, peldaul a VCSE tabor, az MCSE ifjusagi tabora, de talan a legjobb pelda a Kiskun csoport eves tabora Jaszszentlaszlon. Utobbinal szerintem az atlageletkor talan meg a huszat sem eri el. Rengeteg program, fiataloknak szolo eloadasok, gitarszo.

En nem gondolom, hogy keves fiatalt erdekel a csillagaszat, egyszeruen csak nagy a konkurrencia, olyan mennyisegu informacio zudul rajuk, hogy konnyen talalnak mast, ami megjobbam erdekli oket. De ez a tomentelen informacio masreszt pozitiv, mert akit viszont igazan erdekel a tema, az ma sokkal konnyebben tud a csillagaszat reszeseve valni. Ma mar nem gond, ha izolaltan elsz, vagy ha a szuleidet hidegen hagyja a tema, minden lehetoseged meg van amator/valodi csillagassza valni.

Raadasul olyanok is elmelyedhetnek a temaban, akiket korabban meg sem tudott talalni a csillagaszat. Ma ok ki sem tudjak kerulni idonkent a csillagaszati informaciokat. En peldaul idonkent olyan kollegakkal folytatok parazs vitakat az asztrofizikarol, akikrol korabban almomban sem gondoltam volna, hogy ennyire erdekli oket a tema.

Sidiusnak igaza van viszont abban, hogy ahhoz, hogy valaki egy eletre a csillagaszat szerelmese legyen, magaval kell hoznia a "magot". Engem a kornyezetem egyaltalan nem iranyitott a csillagaszat fele, megis mar egesz kisgyerek koromtol elvarazsolt az eg, es a konyvtar ilyen temaju konyveit lapozgattam folyton. A Fold es Eg cimu volt talan az, amelyik vegkepp magaval rantott. Es ezert talan meg ember sem kell, aki bevezet a csillagaszatba, ha mar belul ott van az erdeklodes. De ez mas dologgal sincs igy, peldaul hiaba jar valaki zongoraorakra vagy uszo edzesekre, ha nincs meg benne ezek irant a teljes odaadas es erdeklodes, akkor lehet, hogy a sok gyakorlastol csodas zongorista vagy sikeres uszo lesz, de elvezni sosem fogja.

Sajat, 2 es fel eves kislanyomon latom egyebkent, hogy az egre nezes iranti vagy, es a dolgok megertese iranti vagy nem csak szerzett, hanem valahol veleszuletett tulajdonsag is. Ot sosem nyomtam afele, hogy a csillagok erdekeljek, de nehez lett volna elkerulni is, hisz az egesz hazat es udvart atlengi a csillagaszat (konyvek, kupola, jo eg). Tudja, hol kell keresni a holdat, szamolja a csillagokat, kerdez roluk, bele tud nezni tavcsobe... nyilvanvaloan erdekli. Hogy lesz-e ebbol komolyabb erdeklodes, nehez megmondani. Nem akarom efele nyomni, hisz annyi mas szep es ertekes dolog van ezen kivul is az eletben, de termeszetesen mindent meg fogok tenni, hogy megismerhesse a csillagok vilagat.

Es talan a fiatalokkal is ez lenne a jarhato ut: nem kell oket eroszakkal csillagaszokka nevelni, de meg kell nekik mutatni amit lehet, hogy legyen elottuk egy alternativa a tobbi vonzo lehetoseg mellett. Es persze ehhez egy fiatalokat megnyero fesztival-formatum (ideertve peldaul latvanyosabb, interaktivabb eloadasokat, mint a ma megszokottak - tisztelet a nehany udito kivetelnek, van szerencsere jopar szuletett eloadonk) egyaltalan nem lenne hatrany.
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”