Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
hajnal
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2016.01.08. 20:34

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: hajnal » 2016.02.07. 00:36

tobe_ írta:Talán a most nem messze elhaladó Catalina üstököst el lehetne vele csípni, ha az idő jóra fordulna.


Sajnos azt most nem találtam, szerintem nem is jó helyen kerestem. Volt helyette M42 és M31 :)
Avatar
Gábor1967
Hozzászólások: 934
Csatlakozott: 2010.05.31. 08:59

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Gábor1967 » 2016.02.07. 06:34

A Catalina üstököst próbáltam volna az este én is megkeresni egy 20x60-as binokulárral, de az erősen párás, városi fényekkel szennyezett égen sajnos nem sikerült nekem se meglátnom. Reménytelen volt, akárcsak a állatövi fény.

Nem csak a Catalina üstököshöz, de az egyéb aktuális égi eseményekről is találsz információt a http://www.heavens-above.com vagy a https://www.calsky.com oldalakon.

üdv.,
Gábor
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
"A kitakarásmentes távcső lényege, hogy ne takard ki az összetartó fénysugár közepét, mert ez a távcsöved lelke" - A. S. Leonard
Imiface
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016.05.19. 15:05

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Imiface » 2016.05.23. 12:11

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok, pár éve kaptam karácsonyra egy 60/700-as refraktort (két okulárral, 35x és 70x nagyítással), 1,5x és 2x Barlow-lencsével. Hold, Jupiter, Szaturnusz, nagyjából ezeket az objektumokat kerestem fel eddig. Két kérdésem lenne:

1. Milyen észlelőhelyekről érdemes a fent említett műszerrel nézelődni? Óbudán lakom, autóm nincs. Ajánlott észlelőhely Békásmegyeren a Kálvária-domb, érdemes oda kilátogatni? Vagy van valami más, könnyen elérhető hely a környéken?

2. Mit érdemes még megkeresnem ezzel a műszerrel? Jól sejtem, hogy az óbudai fényszennyezett ég alatt fölösleges kettőscsillagokkal vagy mélyéggel próbálkoznom?

Köszi!
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2016.05.23. 12:22

Szia,

Az Bp-i fényszennyezett ég alatt mélyéggel kevésbé - leginkább nyílt halmazokkal csak - érdemes próbálkozni.
Kettősökkel lehet, legfeljebb nem a leghalványabbakkal.
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.05.23. 14:22

Re: Mit érdemes észlelni?
A távcsöved mérete és nagyításai alapján elsősorban a Napot és a Holdat ajánlanám (persze a Naphoz kell egy objektív elé tehető fólia-szűrő). A bolygók közül a Vénusz, Jupiter, Szaturnusz a látványos, a Jupiteren a fősávok már biztosan láthatók (én kisebb távcsővel is észlelni tudtam). Ez nem kevés ám, mert a Hold pl. napról napra új és újabb képet mutat, csak győzzed végig nézni. Ehhez ajánlom: Antonin Rükl: A Holdatlasza - Geobook, Szentendre, 2011. (3000 Ft.) A budapest-környéki fényszennyezés mellett érdemes végig böngészni a tágabb kettőscsillagokat: zéta Ursae Maioris, alfa Canum Venaticorum, éta Cassiopeiae, gamma Abdromedae, epszilon Lyrae, delta Lyrae, béta Cygni és társai. Ezeket megtalálod - és jó bevezetést ad - Vizi P.: Csillagatlasz kis távcsövekhez, Geobook, Szentendre.
A halmazokkal, ködökkel már nehezebb a helyzet, azok a sötétebb eget szeretik. De azért az M13 Hercules-halmazt, az M92 "kis" Hercules gömbhalmazt, az M11-et a Scutumban (a Sas farka alatt), a khi-h Persei Perseus ikerhalmazt, persze a Nagy Andromeda-ködöt (M31), az M15-öt a Pegasusban biztosan felleled.
Mindenekelőtt azonban ismerd meg szabad szemmel az eget, hogy a fényesebb csillagokból kiindulva megtaláljad a halvány objektumokat. Ehhez egy kis áttekintő térkép kell. Az pedig a Polarisban kapható.
Sok sikert: BQ.
Imiface
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016.05.19. 15:05

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Imiface » 2016.05.23. 16:58

Köszönöm az észrevételeket!

Valóban, a Jupiter felhősávjait már 35x nagyítással is látni lehetett szombat este, szép látvány volt.

Vizi Péter Csillagatlasz kis távcsövekhez című könyve megvan, sokat segít az alapoknál.

Megfogadom a tanácsokat!
Bocaccio
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2018.12.10. 22:28

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Bocaccio » 2018.12.11. 07:12

Szép napot kívánok!
Egy kicsit elakadtam, tudom, valamit nem csinálok jól. Hegyeshalomban lakom, érdeklődni szeretnék, hogy itt a környéken van -e valaki akit fáraszthatnék a kérdéseimmel, valamint gyakorlati szinten is tudna nekem segíteni? Adott egy Skywatcher 150/750 Newton távcső goto Discovery mechanikán. Van hozzá 2x, 3x, 5x Barlow, valamint a hozzá adott két okulár 10 és 23mm es Eyepiece aspheric. Ezen kívül rendelkezem még 3 db Plössl okulárral 4,6,32 mm méretben. Szűrők közül van uhc, cls, valamint hold szűrőm. Ezidáig a szakirodalmat tanulmányoztam inkább, rendelkezem planiszférával, egy hold atlasszal, egy csillagkép atlasszal, valamit a Csillagok távcsővégen könnyvel.
Az tiszta, hogy a távcsövem minden esetben be kell tanítani (WiFi modulos) Tegnap este végre nem volt itt annyira felhős idő, szép látvány fogadott. A kertünk végéből néztem az eget, jó pár hullócsillagot láttam szabad szemmel, és már fel - felfedezek pár csillagképet, ami kellő sikerélményt ad a folytatáshoz. Tudom, türelem. Viszont a kérdésem az lenne, hogy egy adott mélyég objektumot, akár bolygót milyen párosítással tudok befogni? Tudom, először kis nagyítás, majd fokozatosan lépkedek felfelé, de a program által felajánlott bolygók és mélyég objektumok közül nem sikerült észlelnem. Vagy lehet észleltem, csak a nem gyakorlott szem miatt érzem így? Más, jobb minőségű, drágább okulárok, barlowok kellenének? Egyáltalán csak én hiszem azt, hogy a betanítás valóban sikeres, de abszolút mellé lövök? Betanításnál általában az északi irányos betanítást választom, itt két csillagot kell megkeresni és pozocionálni a távcsővel. Onnantól kezdve elvileg magától rááll a keresendő objektumra. Nyilván itt is van finomhangolás. Jelenleg annyi a sikerélmény, hogy szabad szemhez képest sokkal több, részletgazdagabb képet látok. De például nem tudom, hogy egy adott mélyég objektum mikor és hogy mutatja meg magát igazán. Türelmem, időm van. :) El tudna valaki indítani a helyes irányba? Üdvözlettel.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2258
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2018.12.11. 08:34

Üdv a Csillagvárosban! 1) Ha betanítottad a távcsövet, ellenőrzésképen irányítsd rá valamely jól ismert, puszta szemmel is látható objektumra. Ilyen ezekben a hetekben pl. az Orion-köd, a Mars. Ha behozza a látómezőbe, bízhatsz abban, hogy a többi, "nem látható" objektummal is ezt teszi. 2) A barlowokat ennyi okulárral felejtsd el! A 4 mm-es Plössl-lel a nagyításod már 188x, annál feljebb egy ilyen csővel inkább csak a Holdon lehet menni, oda beteheted a legjobb minőségű barlowot a sorozatból, ha kell. 3) BÁRMILYEN objektumot a legkisebb nagyítással keress meg. Ha látod, növeld a nagyítást kis lépésekben addig, amíg tényleg javul a kép. Ha nem látod, nézz meg egy csillagtérképet, hogy a csillagkörnyezet valóban az, ahol a keresett objektumnak lennie kell. Ha igen, és nem látod mégsem, vagy az objektum túl halvány a távcsövedhez, vagy a szemed még nem szokta meg a sötétet, illetve a távcsőbenézést. Mint tudod, ez utóbbit gyakorolni kell, és ennek meg lesz az eredménye.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3990
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.12.11. 08:55

Bocaccio írta:
2018.12.11. 07:12
... El tudna valaki indítani a helyes irányba? ...
Kedves Bocaccio!

Szimpatikusabb lett volna, ha a neveddel alá is írod a kérésed, de lehet, hogy ez csak az én faksznim...
Szívesen leírom a véleményem, ami kb. 40 évnyi amatőrcsillagászati és szakkörvezetői tapasztalatom, de ettől még csak egy vélemény.

A saját kezdésed leírása abszolút tipikus, azaz - sajnos - nagyon nem egyedi. Ugyanakkor az érdeklődésed, azaz hogy a leírt kudarcaid ellenére nem akarod könnyen feladni, és segítséget kérsz a "megfelelő fórumon", már kiemel az átlagból.

Nos, a lényeg nagyon röviden: a GoTo tudása nem mentesít téged az ég ismerete alól.

Kicsit bővebben: mint minden hobbinak vagy akár szakmának, úgy a csillagászatnak is van "tanulási folyamata". Lehet egyből Rally-autóba, vagy akár F1-be ülni, de nem biztos, hogy jó ötlet: tehát szerintem ideiglenesen tedd el a távcsöved.
Nekem - már-már rögeszmésen - az a véleményem, hogy egy jó, min. 50mm átmérőjű, és minél kisebb nagyítású binoklival, kényelmes nyugágyban, csillagtérképpel és egy gyenge fényű vörös színű lámpával kifeküdve az éjszakai ég alá érdemes elkezdeni a "csillagászkodást". Ehhez a téli időjárási körülmények nem ideálisak, ez tény; bár a kellően fanatikusok ilyenkor is bevállalják egy jó hálózsákban egy termosz forralt borral... :D
Így mindenek előtt megtanulsz tájékozódni az égen, megismered az adott évszakos csillagképeket, a bennük megtalálható fényesebb mélyég-objektumokat, és felismered a bolygók mozgását a csillagképek között. Hidd el, meg fogsz lepődni: egy "gagyi" binoklival is mennyi érdekességet lehet látni az égen. Vizi Péter könyve kitűnő segítség ehhez.

Ha ezen a fázison már túl vagy, akkor vedd elő újra a távcsövedet. (De a Barlow-okat akkor is a dobozban hagyhatod - legalábbis első körben mindenképp.)

Biztosan lesznek sokan (és valószínűleg ők lesznek többségben, köztük Vizi Peti... 8-) ), akik elkezdik magyarázni, hogy a távcsöveddel szerintük hogyan tudsz boldogulni. De ne feledd: ha tudod, hogyan kell a gázt, féket és a váltót kezelni egy F1-es autóban, az még nem jelenti azt, hogy vezetni is tudod, és érzed a pályát...Üdv,
MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Bocaccio
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2018.12.10. 22:28

Re: Észlelésről kezdőknek - hogyan, hol, mikor...

Hozzászólás Szerző: Bocaccio » 2018.12.11. 10:09

Vizi Péter írta:
2018.12.11. 08:34
Üdv a Csillagvárosban!
Tisztelt Péter! Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást! Üdvözlettel: Zsolt (bocaccio)
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”