Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Sanci
Hozzászólások: 51
Csatlakozott: 2009.09.16. 15:16

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Sanci » 2016.02.21. 11:53

Sziasztok!

Az utóbbi 3 évre szinte teljesen leálltam az észlelésekkel, magával a csillagászattal is, más dolgokkal kezdtem el foglalkozni, pedig azelőtt ez volt a mindenem. Azért hagytam abba, mondhatom nem szívesen, mert a sok borús idő és a nem kívánt fényszennyezés, valamint egyéb dolgok teljesen elvették a kedvemet. Most, hogy hallottam a gravitációs hullámok felfedezéséről, elgondolkodtam, hogy mégiscsak jó lenne visszatérni valamilyen szinten. De ezúttal még több embert kellene bevonnom és okosabban kell csinálnom. Ebben a 10x50-es binokulárom és a Hold, valamint a Tejút lesz legnagyobb segítségemre.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2016.02.21. 21:24

Re:

Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Azért, mert egy zárt fórumot tartotok itt, és az általatok nem kívántnak tartott fórumozók hsz-ait kitörlitek.
ales001
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2011.09.10. 17:26

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: ales001 » 2016.02.21. 22:17

Mert nincs ki igazàn megmutassa nekik az èg szèpsègeit. Mi, itt Bàtorligeten a fiatalokkal jól megvagyunk. Àlt.Iskolàban folyamatosan tartunk elõadàsokat, ès több 14èven aluli jön hozzànk folyamatosan, hogy mutassuk meg a Holdat, Napot...stb.

Mi a tavalyi Napfogyatkozàs elõadàsunkkal szedtük fel õket, egyre töbnet tudnak az univerzumról

KÈREM....úgy nem is lesz fiatal èrdeklõdès ha nem teszünk èrte. a helyi iskolàkban kell elõadàsokat tartani, biztosítani az ingyenes lehetõsèget. Nagyon örülünk, hogy màr jó ùton haladunk.

Mi azt mondjuk itt Bàtorligeten, hogy NE KERÜLJÖN PÈNZBE AZ, HOGY VALAKI FELNÈZZEN AZ ÈGRE! A csoda ott van a szemünk elõtt, de becsukva nem lehet. Ki kell nyitni a szíveket, segíteni a szegèny vilàgot, mi ezzel tudjuk, hogy idõt fordítunk ràjuk! Gyerünk baràtaim, a csillagàszok legyen egy külön csalàd, ahol kizàrjuk a negatívumokat, ès hozzàadunk bizonyos plusszt. Higgyünk benne. Teremtsünk lehetõsègeket! Sikerülni fog. De ha meg se próbàljuk, akkor màr vesztettünk!

Tisztelettel: Alesenszki Roland, egy èszlelõ
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.02.22. 09:31

Kedves Roland és más népszerűsítők!
Teljesen igazat adok, én is erre utaltam az előző levelemben. Nem kötekedni kell, hanem tenni!
Egyébként talán némileg biztató jel, hogy az idén tavaszi félévben az ELTÉ-n a "Csillagképek" kurzusra 28 jelentkező volt! És nem mind csillagász. Tehát érdeklődés van, csak meg kell találni a kapcsolatot. BQ.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2016.02.22. 11:36

Van itt pénz kérem szépen, csak okos telefon árának feléből távcsövet kéne venni, másik feléből meg olcsóbb telefont. :)
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: géza » 2016.02.22. 13:46

Olvasva itt a bejegyzéseket, felötlött bennem, vajon hány amatőr gyerekéből lett csillagászó amatőr? Én nem dicsekedhetem . Sőt, körbenézve kevés utódot találok az ismeretségi körben aki szülei hobbiját folytatná. Találkozom olyannal, a szülő vesz a gyereknek távcsövet, teleszkópfélét de azt rendszerint az apa használja aztán, "földi célra". Ami a srácot megfogja, az a technika. Egy kezes teleszkóp a hozzávaló klütyüvel. Az ég később jön. Csak ezt a technikával már rendelkező gyereket kell időben megtalálni. A net valami módon csak alkalmas. Különben reménytelen, gondolom. A múltkor itt valaki WCpapír gurigák végére applikált csillagképeket mutatott, olyan kis "kukkeroló" dolgokat. Tetszik. Csinálgatom, nyárra a gyerekeknek, úgy sem lehet ágyba kergetni őket. Hátha...olcsón megúszható jó próba. Szerk.:....................................Hajnal korábbi bejegyzése volt a gurigás, készítési leírással. Elképzelésem, a gyereknek lesz saját csillagképe amire vigyáz el ne orozza a másik. Remélem veszekednek is, úgy jobban megjegyzik a dolgot, a csillagászati vonatkozásokat. Emberkölykök nem?
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára géza 2016.02.24. 09:52-kor.
hajnal
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2016.01.08. 20:34

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: hajnal » 2016.02.22. 15:19

géza írta: A múltkor itt valaki WCpapír gurigák végére applikált csillagképeket mutatott, olyan kis "kukkeroló" dolgokat. Tetszik. Csinálgatom, nyárra a gyerekeknek, úgy sem lehet ágyba kergetni őket. Hátha...olcsón megúszható jó próba.


Örülök, hogy tetszik az ötlet :)

Mutattam egy csillagképes világító faliképet is, csak annak az elkészítése kimaradt, most pótolom, hátha valakinek kedve szottyan megcsinálni.
https://www.youtube.com/watch?v=gNHr9CFoewQ

Festővászonra készül, én egy 50x70 cm-est használtam. Ezt kell lefesteni fekete akrilfestékkel 2 rétegben majd ha megszáradt következhet a csillagképek rajzolása fehér színnel. Kreatív boltban kapható lakkfilc tökéletesen megfelel, szinte minden felületre használható és hamar szárad. Majd szeggel át kell szúrni néhány helyen a vásznat, ezekbe kerülnek a kis égők. A videóban 61x91 cm-es vászonhoz 100 égős füzért használ a készítő, úgy hogy a kép mögött is hagy jó néhányat. Én csak egy 24-est használtam és mindet átdugdostam a lyukakon. Ezzel kész is :)
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2016.02.22. 16:30

Felháborít, hogy Mzs A- nak a nem kevés részt tartalmamzó hsz-ára adott válaszomat kitörölték. Pedig ebben igazán nem volt kötekedés... Csak egy válasz egy hosszabb hsz-hoz.
Avatar
Nbazs
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2015.12.10. 21:39

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: Nbazs » 2016.02.22. 22:19

Sanci írta:Azért hagytam abba, mondhatom nem szívesen, mert a sok borús idő és a nem kívánt fényszennyezés, valamint egyéb dolgok teljesen elvették a kedvemet.

Sajnos bizony ez is közrejátszhat. Ha megengeditek, elmesélem az én történetemet:

Én középiskola 9. év végén kaptam egy könyvet (Ian Ridpath: Bolygók és csillagok), ez indította el az érdeklődésemet. Emlékszem, utána minden nyáron kinn ültem nagymamámnál a kertben, próbáltam beazonosítani csillagokat, és egy alig valamit érő fél műanyag látcsődarabbal megtalálni fényesebb mélyég objektumokat, de volt hogy csak relaxáltam és gyönyörködtem a csillagos égboltban. Örök álom volt egy távcső, de anyagi okokból sajnos nem lett belőle semmi. 2004-ben felkerültem Budapestre, és a főiskola mellett szépen feledésbe merült a távcső-vásárlás ötlete. És ebben bizonyára nem kis szerepet játszott az sem, hogy nem hogy a korábban rendszeresen látott tejutat, de többnyire egyetlen csillagot sem láttam az égen...

Hogy most mi adta meg újra a lökést tavaly év végén, azt nem tudnám megmondani, de ismét beszippantott az égbolt, és ez így is van jól.
SW 120/600 RFT, SW 127/1500 MC, AZ-4, EQ-3
hajnal
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2016.01.08. 20:34

Re: Miért ilyen kevés a fiatal amatőrcsillagász?

Hozzászólás Szerző: hajnal » 2016.08.01. 21:20

Kedves Amatőrcsillagászok !

Tegnap teljesen véletlenül jutott tudomásomra, hogy Wales-ben egy nagyon jópofa fesztivált szoktak rendezni, a Solarsphere csillagászati és zenei fesztivált. Újnak számít, idén aug. 12-15-ig tart. Miközben olvasgattam róla, megtetszett, hogy mindenféle programokkal várják az érdeklődőket, színes a felhozatal és talán akad olyan amit át lehetne venni tőlük a csillagászat népszerűsítése érdekében :)
Néhány program a fesztivál alatt:
- csillagászati beszélgetések, előadások, kvíz kezdőknek és gyerekeknek
- asztrofotózás
- műhelyek: a Naprendszer megépítése, papírrakéták, művészeti, arcfestés, vulkánok és kráterek
- planetárium
- űrhajós ételek kóstolása
- jelmezbál (legjobb jelmez díjazása)
- bűvész
- koncertek
- természetesen az észlelés is hozzátartozik :)

Ez a weboldal: http://solarsphere.events/index.html
Képek: https://www.flickr.com/photos/solarspherefestival/

Gondolom rengeteg pénzbe kerül egy ilyen fesztivált összehozni, de 1-2 fogást talán el lehetne lesni tőlük :)
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”