Meteoritok, meteorit gyűjtők

Meteorészlelők fóruma
Pekari
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2014.05.07. 14:36

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: Pekari » 2014.05.13. 14:02

Szia Zsolt :)

Köszönöm válaszod DE :)
nyilván nem véletlenül hoztam fel a konkrét esetet... egy kicsit akkor kompromitálóbb leszek ;)
A csátaljai megtaláló 'szénatologatómunkatárs' MENNYIT kap a több milliót érő meteoritból?
HOL keletkezik először pénz a folyamatban? Ki fizet először kinek?
Magyarországon kinek a tulajdonában van a talált meteorit?

Természetesen a jogszerű, törvényes út/háttér érdekel
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2014.05.13. 14:14

Mint mondtam ez minden meteorit esetében más és más.

Konkrétan a Csátaljainál először a föld tulajdonosáé volt a meteorit, akik csak sejtette, hogy ez vmi nem egyszerű kődarab. Ezért vitte el a Bajai Csillagvizsgálóba és egyben hivatalosan dokumentálva nekik is adományozta. Csak annyit kért hogy legyen rendesen megvizsgálva és egy emlékszeletet kapjon belőle
ha tényleg meteorit. A tulajdonjog, tehát a Bajaiaké akik ki szeretnék állítani vmikor és úgy tudom, hogy egy kis kiállítást is szerveznek további meteoritokból.
Mivel az analizálást és a meteorit csúnya mintavágás utáni rendberakását már én fizettem és csináltam, illetve cseredarabokat adtam a a nálam lévő kis mennyiségű mintákért, vágási korrekció közben keletkezett kisebb darabokért, így azok hivatalosan az én tulajdonomban vannak, rendesen ledokumentálva. A main mass természetesen továbbra is a bajaiaké, ott lesz kiállítva, ott lesz megnézhető.
Esetleg a Természettudományi Múzeum kap még mintát. Illetve kutatóintézetekben van még anyag ahol a vizsgálatokat végzik rajtuk. No more!

Ennél a meteoritnál ez volt a helyzet, de másiknál más a helyzet. Mindig a dokumentálás, provenance és COA a lényeg, nem tudom eléggé hangsúlyozni!

Zs
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2014.05.13. 14:23

Pénz ott keletkezik először, illetve vivődik, hogy az analizálást meg kell fizetnie vkinek. Mivel ezt sem Magyarországon sem máshol nem végezték el a protkoll szerint ezért az IMCA-s kapcsolataimon keresztül (az Alelnök segített!) én illetve Tibor küldte ki a mintát Prof. Tony Irvine-hoz a Washingtoni Egyetem laborjába. Ott megcsinálták az petrográfiai és összetételi analízist TS és SEM alapján. Ezért fizetni kellett, nekem.

Utána a pénz ott és úgy keletkezik, ahogy a tulajdonos dönt. Ha úgy dönt hogy értékesít vagy cserél belőle, mint klasszifikált meteoritból az már az ő ügye. Aki meg hivatalosan hozzájut darabokhoz, az már a sajátjaként rendelkezik vele. Létezik ajándékozás is, de ez nagyon nem szokás és ritka:)

Zs

U.i:
Van lehetőség Múzeumokkal való cserére is de OC-ket azok nem nagyon cserélnek. Ide ütős darabok kellenek, mint pl minőségi és nagy szeletek ritka, értékes, tudományos szempontból jelentős vagy történelmi darabokból.
Ez vagy egy másik intézetnek, múzeumnak van vagy vmely szerencsés gyűjtőnek. Kezdőkkel nem állnak szóba, még néha komoly gyűjtőkkel sem. Pl a Smithsonian vagy a Londoni NHM azért nem kis pálya ilyen téren:)
Pekari
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2014.05.07. 14:36

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: Pekari » 2014.05.13. 14:27

Köszönöm a választ !
lizzike
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2012.02.26. 11:44

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: lizzike » 2014.05.17. 13:04

Sziasztok!

Aukciós oldalról vett már valaki meteoritot? Találtam egy eladót, 100%-os visszajelzésekkel és elég sok 1ft-os aukciói vannak! Ismeri őt valaki, megbízható? Még a fix áras meteoritok sem drágák, ha valóban azok! http://gyujtemeny.vatera.hu/asvany_koze ... us=nyina01

:)
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2014.05.17. 20:56

Lizzike,
persze, szoktak vásárolni, de szerintem csak akkor vegyél, ha IMCA szertifikációt is adnak hozzá.
Bár azok nem 1 Ft. kikiáltási áron indulnak, viszont az az, aminek árulják...
Üdv,
L.
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2015.08.11. 12:08

Előadás invitáló - Tarján, MTT

2015 Augusztus 15.-én ( szombat )este 20:00 órakor "Kézzel fogható világűr – meteoritok a gyakorlatban" címen, meteoritokról szóló gyakorlatias előadást tartunk Dr. Kereszturi Ákossal a táborban.

Az előadás célja, olyan meteoritikai gyakorlati ismeretek átadása, amit magyarul leírva nem, vagy nagyon szűken találhattok meg. Az elhangzottakat valódi, megtekinthető, megfogható meteoritokkal illetve tektitekkel illusztráljuk a helyszínen. Polarizációs mikroszkópban pedig megnézhetitek a meteoritok belső szerkezetét.

Minden felmerülő kérdésre igyekszünk válaszolni.

Aki pedig haza szeretne vinni valódi meteoritot magának, azt a 15:00-tól kezdődő Asztrobazárban megteheti. Több száz minta lesz nálam így válogathattok kedvetekre.

Egyben itt hívom fel a nagyközönség figyelmét, hogy a Húsvétkor felrobbant tűzgömb földet érhetett darabjainak keresésére 2015 Augusztus 21-22-23-án a Nyugati Bükkben keresési expedíciót szerveztünk, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A részletek megbeszélése miatt kérem vegyétek fel velem a kapcsolatot. Szállás 10000 Ft/fő/2 éjszaka, reggelivel (korlátozott a férőhely!) vag saját megoldásban.

Üdv:
Kereszty Zsolt
IMCA, Meteoritical Society
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2015.08.24. 10:23

Sziasztok!

Hazajöttünk a hétvégi meteorit kereső expedíciónkról a NY-i Bükkből.

Átlag 6 fő keresett a szakmai team által egyeztetett területeken. Mivel a kamera
adataink nagy hibával terheltek (alkonyatkor jött a tűzgömb és még nem kapcsolt be
a hazai tűzgömbfigyelő rendszer) ezért, 30 km2-es terület állt előttünk, nyílván sanszosabb
keresési területekkel, a meteorit becsapódás fizikája szerint.

A haladási irány földi vetületét néztük végig, a feltételezett szórásmező elejétől
nem teljesen a végéig. Itt nem találtunk meteoritot. Viszont kizártunk sanszosabbnak tűnő
területeket.
A terep nagyon nehéz, összenőtt fű, cserjések, tavasz óta hullott avar, de azért jól kereshető területek is voltak.

A CSILLA listán megjelent "negatív", sőt egy esetben "kontraproduktív" beszólásokkal, meg sztem ne foglalkozzunk. Hagyjuk meg a tévhitükben őket:)

A keresést továbbiakban is tervezzük, megfelelő időben újra jelentkezünk, újabb átnézendő területekkel.

Üdv:
Zsolt
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: cbo » 2016.02.09. 13:26

Üdvözlöm az olvasókat!

Hivatalos bejelentés következik, először Magyarországon!

A Kaposfüred néven ismert vasmeteorit azonos az 1890-es hullású Nagy-Vázsony vasmeteorittal.

Hosszú évek nyomozásával, a bejelentő személy egyetértésével és tanúvallomások alapján sikerült igazolni, hogy az 1995-s hullású Kaposfüred néven ismert IVa típusú vasmeteorit valójában nem Kaposfüreden és nem 1995-ben hullott. Az akkori beszámoló a hullásról és körülményeiről nem fedi a valóságot.
Valójában a meteorit 1890-ben hullott Nagyvázsony határában, amit Koralovszky János bányász vándorlegény talált meg és pár hétig pénzért mutogatta a város környéki kocsmákban. Nem sokkal ezután a meteorit jutalom ellenében a veszprémi Hornig báró püspök illetve az egyház tulajdonába került. Ekkor 33 évvel voltunk a rosszízű történetű Kaba meteorit hullása után, amikor is a bécsi Császári Gyűjtemény magának követelte a Kabát, amit végül nem adtunk. Feltehetőleg erre a történetre gondoltak eleink, amikor is a gyűjteményükből kivettek egy régi és erősen oxidált felületű mexikói Toluca nevű vasmeteoritot, ami a bécsi gyűjteménybe került és mai napig – tévesen - Nagy-Vázsonyi meteoritnak fogadtak el. A beküldő a kor neves gyűjtője Mayer von Gunthof textilgyáros volt, aki nem firtatta a meteorit származását, hiszen a Nagy-Vázsonyi hullás még a korabeli lapokba is bekerült, mint akkori újdonság.
A meteorit később Veszprémből Szegedre került, majd kacifántos események közepette Havas Géza szegedi lelkész kapta azt meg a II. világháború vége felé Mindszenty József akkori veszprémi püspöktől. Végül 1972-ben került Török Marcel lelkész tulajdonába, annak pappá való felszenteléskor, egyenesen Havas Géza ajándékaként. Hogy a valótlan hullás története miért került elő 1997-ben, azt most ne firtassuk, inkább örüljünk a ténynek, hogy az amúgy is kevés számú magyar meteoritjaink történetének ez a szála helyére került.

A történet rövid összefoglalóját és a bizonyítás leírását a 2016 márciusi Texasi LPSC konferencián mutatja be magyar szerzőkből álló csapat. A cikk elkészült és elfogadásra került, így nyilvános.

Az angol nyelvű összefoglalót itt találhatjátok:
http://www.hou.usra.edu/meetings/lpsc2016/pdf/1555.pdf

A meteorit történetét a cikk megjelenése után, a meteoritokat nyilvántartó amerikai szervezetnek a Meteoritical Societynek tervezzük megküldeni. Hogy mi lesz a meteorit valós neve azt a szervezet Nevezéktani Bizottsága a körülmények mérlegelése után fogja eldönteni.
A történet hosszabb kifejtését a meteor hasábjain, cikkben tervezem megjelentetni.

Köszönet a nyomozásban résztvevőknek, üdvözlettel:
Kereszty Zsolt
IMCA, Meteoritical Society, MCSE
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Meteoritok, meteorit gyűjtők

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.02.10. 22:13

Nagyon hasonlít a másfél évszázaddal ezelőtti amerikai "meteorit botrányra". No, büszkék lehetünk rá, hogy utolértük az USÁ-t: éppen 150 éve, hogy egy John Evans nevű amerikai "természetkutató" bemutatott az USA Geológiai Szolgálatánál egy pallasit-darabot, amiről az állította, hogy a Vörös Folyó-hegységnél (Oregon és Washington állam határánál) levő Port Orfordban talált nagyobb tömeg egy töredéke. A meteorit tömeg felkutatására az USA kongresszusa nagyobb összeget utalt ki. Közben azonban Evans meghalt, a meteoritet Port Orford környékén soha sem találták meg. Csak az 1990-es években állapították meg, hogy valójában a bemutatott példány az Equadorban levő Imilac-meteorit egyik darabja, Port Orfordnál pedig soha nem is volt meteorit tömeg. A kutatásra kiutalt összeget Evans valószínűleg a saját, tetemes adósságainak törlesztésére fordította. (Leírtam a hístória részleteit a Meteor 1994. évi 3. sz-ban.) BQ.
Válasz küldése

Vissza: “Meteorok”