Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2015.01.09. 12:39

mudlee írta: ezért kérdezném, hogy a Explore Scientific tubusok (sima refraktor) közül mondjuk a 102/633, 127/825 -ös változatok mennyiben jobbak (ha jobbak), mint a hasonló méretű skywatcher-ek?


Remálem Levente ír valami erről, mert utoljára azt olvastam a blogjában, hogy az Explore Scientificet is megvette egy kínai cég. Persze, ez semmit nem jelent, csak azt, hoyg a SW meg az ES is kínai.

De ha megnézed az SW legújabb (Esprit?) cuccait, azok nagyon jó minpségűek.

Szóval lehet, mostantól nem lehet csak úgy, azt mondani, hogy "a Skywatcher" vagy "a Takashi", hanem konkrét termékről kell beszélni.
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2015.01.09. 17:07

Gondolom nem titok, levélben ezt a választ kaptam: "A 120/600 SW tubushoz képest egyértelműen jobb optikailag, mechanikailag".

Valamelyik nap személyesen is megnézem majd, az úgyis sokat számít. Jól meg kell választani, milyen eszközzel akar az ember fagyoskodni :)

A Bresserre én is kíváncsi vagyok, végig olvasva a fórumot, eléggé megosztottak voltak a vélemények. Bár ezek a vélemények nem erre a szériára (hanem az olcsóbb típusokra) vonatkoztak. Ha jól látom, akkor amúgy a Bresser a Meade eu-i leányvállalata volt, amit szintén felvásároltak a kínaiak. De cáfoljatok.

Kukac írta:
mudlee írta: ezért kérdezném, hogy a Explore Scientific tubusok (sima refraktor) közül mondjuk a 102/633, 127/825 -ös változatok mennyiben jobbak (ha jobbak), mint a hasonló méretű skywatcher-ek?


Remálem Levente ír valami erről, mert utoljára azt olvastam a blogjában, hogy az Explore Scientificet is megvette egy kínai cég. Persze, ez semmit nem jelent, csak azt, hoyg a SW meg az ES is kínai.

De ha megnézed az SW legújabb (Esprit?) cuccait, azok nagyon jó minpségűek.

Szóval lehet, mostantól nem lehet csak úgy, azt mondani, hogy "a Skywatcher" vagy "a Takashi", hanem konkrét termékről kell beszélni.
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
ZSOOLT3
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2015.01.16. 20:29

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: ZSOOLT3 » 2015.01.16. 20:48

Üdv!

Mostanában gondolkodom egy kezdő teleszkóp vásárlásán, viszont nem tudom, hogy kezdő szintű asztrofotózáshoz az alábbiak közül melyik lenne jobb:

90/1250 Makszutov EQ1 (használtan)
70/500 SkyWatcher refraktor AZ2

Elvileg mindkettőn van T2 menet, erre szeretném rácsatlakoztatni a gépemet.

A 70/500-asnak nagyobb fényereje van, ami előnyösebbnek tűnik, viszont nem tudom, hogy fotózáshoz elég lesz-e 500mm fókusz (ilyenkor a Hold sem tölti ki a képet, és úgy tudom, nem lehet ilyen esetben nagyítani).

Akinek van tapasztalata, tudná ajánlani az egyiket?
Iza
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015.02.02. 22:04

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Iza » 2015.02.03. 21:11

Kedves Hozzáértők!

Kérlek segítsetek nekem az első távcsőválasztásban! Már jó ideje nézegetem melyik fajta távcső mit tud, mire célzott vásárolni, de egyedül nehéz kiválasztani a legfelelőbbet számomra. Leírom annak főbb szempontjait, amit keresek: inkább a mély égboltot nézegetném, mint a közelebbi bolygók részleteit, ha választani kell. Szeretnék egy olyan alap távcsőt, amit a későbbiekben tudnék fejleszteni: lecserélni a lencséit, hogy még távolabbra láthassak vele, még élesebben láthassam vele a bolygók felszínét. Sajnos a keret nem nagy, maximum 50 Ft-ot tudok rászánni most, ezért is lenne jó, ha később tudnám építgetni, akár majd egy fényképezőgéppel is. Láttam nagyon sok gyönyörű képet a kozmoszról, csillaghadak ezreiről elképesztő színekben. Mutatok is pár képet, hogy mire gondolok.http://www.fotoartmagazin.hu/contents/i ... resize.jpg
http://www.ng.hu/Fold/2013/11/a_deli_eg ... dai_kozott
Melyek azok a távcsövek amelyek képesek arra, hogy rajtuk keresztül mindezt megcsodálhassuk? Az ember olvassa a távcsövek tulajdonságait, de nehéz párosítani azzal, hogy mit is fogok tudni vele látni?
Nagyon szívesen fogadom a tanácsaitokat, javaslataitokat!

Köszi szépen!

Iza
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2643
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2015.02.03. 21:46

Kedves Iza!

Üdv a Csillagvárosban! Jó helyre jöttél távcsőválasztás ügyében.
Rögtön tisztázzunk valamit. Amit belinkeltél fotókat, olyat csak a fotómasina lát, sok-sok órás expozícióval és rengeteg felszereléssel, no meg sok óra digitális utómunkával, képfeldolgozással. Mi a távcsövön keresztül pont ezt így nem, de rengeteg egyéb csodálatos dolgot viszont láthatunk.
Hogy tudd, miről beszélek, a legmelegebben javaslom, nézz bele egy csillagászati távcsőbe. Viszonylag sok bemutató csillagvizsgáló, egyesület vagy éppen készséges amatőr működik az országban, aki segít ebben. Ha megírod, merre laksz, tudunk ajánlani.
Egyébként az 50ezres keretbe már belefér olyan távcső, amivel rengeteg dolog látható.
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2015.02.03. 22:12

Kedves Iza!
Először is azt ismételném, amit Vizi P. írt: keress fel egy bemutató csillagvizsgálót, pl. a Polaris-t (III. ker. Laborc ut 2c, kedd-csüt-szomb.) és személyesen nézz a távcsőbe. Masodszor: sajnos ki kell ábrándítsalak, mert olyannak, ahogyan a fotók mutatják, nem látod az objektumokat, még nagyon nagy távcsővel sem. A Napon, Holdon, bolygókon már több részletet, árnyalatot, színt is látsz, erre már egy kisebb amatőr műszer is alkalmas. Jó lenne, ha megírnád, hogy miyen nézegetési körülményeid vannak: lakásból, erkélyről, kertből. Ha pl. ki kell vinni a távcsövedet, akkor nyilván egy olyan kell, amit hordozni lehet. Ilyen távcső az 50 e-be belefér.De először azt ajánlanám, hogy ismerd meg az eget puszta szemmel. Egy kis csillagtérképpel (pl. akár a számítógép monitorján) megnézed, hogy egy.egy tiszta estén milyen csillagképek merre, hogyan látszanak, azután a valóságban is megkeresed. (Kezdéshez a Polarisban kapsz jó kis csillagtérképet.) Ha azután van már távcsöved, a megismert, szabadszemmel látható csillagokból kiindulva tudod a halványabb égitesteket megkeresni.
Sikeres nézegetést kíván: Lajos (BQ).
Iza
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015.02.02. 22:04

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Iza » 2015.02.05. 19:57

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat! Most, hogy már kezdem jobban beleásni magam a kérdéskörbe, kezdenek letisztulni a dolgok. Igen, amint lesz kis szabadidőm elnézek végre egy planetáriumba.
Budapest fénykoszában élek, de szerencsére nem a dzsungelben, hanem Újpesten, itt már lehet leskelődni, de van lehetőségem időnként elutazni a prérire is, úgyhogy 20-30 kilónyi felszerelés nem akadály. Egy kedves csillagász társunk ajánlotta nekem a 70/500-as távcsövet. Ahogy a fórumot olvastam, látom többnyire ezt szoktátok javasolni a kezdőknek. Biztos meg van az oka.
A tavcso.hu-n elolvastam mindent, ami az eszközök leírásáról szól, ez alapján kiszemeltem néhány távcsövet.
A típus, amit ajánlottak:
http://tavcso.hu/?o=termek&te=SWR705az3
http://tavcso.hu/?o=termek&te=SWR804az3
Ennél van néhány kifejezés, amit nem értek: "Igazi alternatívát jelent a spektíveknek. Nincsenek korlátok közé szorítva a fotózási lehetõségek, hiszen az okulárt leszerelve vignettálatlan képet kapunk. S ha szeretnénk megtartani a spektívek zoomolhatóságát, a távcsövekhez kapható 8-24 mm-es zoom okulár is 31,7 mm-es kihuzattal (a 80/400-as távcsõ a zoom okulárral 17-50x80-as spektívvé válik)." -Valaki lenne olyan kedves, hogy lefordítaná nekem köznyelvre?:) Csak sejtéseim vannak.
Klassz lenne, hogy a választott távcsőhöz később tudnék fényképezőt párosítani. Ezeknél ez megoldható lenne?
http://tavcso.hu/?o=termek&te=SWN1145eq1
Ez pedig a harmadik ami felkeltette az érdeklődésemet, mert a leírása szerint: "A precíz parabolatükre nagy (maximum kb. 180-szoros) nagyítások elérését is lehetõvé teszi. 114mm-es főtükre már elegendő fényt gyűjt össze ahhoz, hogy a fényesebb mély-ég objektumok már sötét égről kitűnően megfigyelhetők".

Leírnátok, hogy a fenti 3 közül melyiket javasolnátok, melyiket nem, és miért?
Köszi szépen!
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2643
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2015.02.05. 20:45

Iza!

Megtaláltad! :D

A 70/500 univerzális és igen jó kezdő műszer, nem kell tovább keresned, ezt javasoltam volna.
Az AZ3 állványon stabil, jól használható, könnyen hordozható.
A 80/400 ugyan több fényt gyűjt, de a képminősége elmarad a 70/500-étól.

A fotózást gyakorlatilag felejtsd el az ilyen távcsövekkel, sok okból. Majd ha jobban kiismered a távcsövedet, Te is rá fogsz jönni, miért. Az elején ne a fotózás lebegjen a szemed előtt, majd később, ha úgy alakul.

A csillagászati távcső az optikai elrendezésből adódóan fordított állású képet ad. A spektívek olyan, egyenes állású képet adó, földi megfigyelésre tervezett (többnyire lencsés) távcsövek, melyek objektívjének átmérője jellemzően 50-100 mm közötti. A szintén lencsés 70/500-hoz alapból jár képfordító prizma, így egyenes állású képet ad, ergo lehet földi megfigyelésre is használni. A mérete is hasonló, mint az eleve erre a célra gyártott spektíveknek. A spektívekbe zoom okulárt építenek (ezekkel folyamatosan változtatható a nagyítás tól-ig), ilyeneket a csillagászatban nem nagyon használunk, nálunk ahány nagyítás annyi okulár.

A 114/500 az tükrös távcső, időnként be kell állítani a főtükrét, hogy geometriailag helyesen álljon. Elsőre nem javaslom, később, ha már barátkoztál a távcsövesdivel, valószínűleg neked is lesz tükrös távcsöved :D
krivan
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2013.12.17. 08:50

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: krivan » 2015.02.05. 20:46

Kedves Iza,

A 70/500-as tubus véleményem szerint 100x-os nagyításig ad jó képet, e fölött már "csak" a Hold bír nagyobb nagyítást.
Nagyon kézreálló, fogd és vidd távcső.
Viszont az AZ3 mechanikáról csillagászatra lebeszélnélek. Én AZ4-en használom.
Hogy mire számíthatsz ha belenézel egy távcsőbe, inkább a rajzok mutatják meg, pl.: http://univerzumkepekben.hu vagy http://csillagokutjan.blogspot.hu
Üdv,
Tibor
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2015.02.05. 21:29

Iza! Én is a 70/500-at javasolnám, könnyű a kezelése és a szállítása is. Két okulár jár hozzá, ezek 23x és 83x-os nagyítást adnak, az utóbbi pl. Holdra, Napra már nagyon jó. Azon kívül kell egy objektív elé helyezhető, fénycsükkentő napszűrő, és esetleg beszerezhetsz pl. egy közepes szürke okulár-szűrőt a Hold, és a fényes bolygók (Vénusz, Jupiter) nézéséhez. De minenkéépen szerezd be a Vizi P-féle "Csillagatlasz kistávcsövekhez c. atlaszt, annak az elején jó tájékoztató van a távcsövekről, használatukról.
Nem ártana egy-két könyv, hogy tájékozódhass, mit is látsz a távcsöveden! Pl. a Ceman-Pittich: Világegyetem 1 és 2. köt (ez aránylag friss és világosan, összefoglalóan megírt könyv, a Geobooknál megkapható). Nem ártana a Kulin-Róka: Távcső világa, bár ez csak antikváriumban érhető el. (Egyes részei tulhaladottak, de az alapfogalmakat és az égi tájékozódást nagyon alaposan leírja.)
További sikeres tájékozódást: BQ.
U.i.: A Planetáriumban nincsen távcsöves bemutatás! Távcsőbe a Polarisba nézhetsz, és ott beszélgetni is lehet tapasztalt amatőrökkel.
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”