Csillagász múlt, múlt csillagászai

plamatis
Hozzászólások: 259
Csatlakozott: 2009.09.15. 23:58

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: plamatis » 2014.02.18. 09:26

Elég régóta őrizgetek egy régi újságlapot, az "Érdekes Újság" 1916. évi március 19.(31 évvel a születésem előtt :) ) IV. évfolyam 12. szám 25-26. oldalát. A cikk címe: "A legnagyobb magyar csillagász". Szerző nincs feltüntetve, de a cím mellett zárójelben: Novák Ferenczné és Novák Ervin felvételeivel. Ugyanis a cikket öt fénykép illusztrálja! Az egyik képen Konkoly a parkban (nagyon sötét, kivehetetlen), két kép a csillagdáról, még egy a park részlete, de az ötödik, Dr. Réthly Antal által készített fotó, Konkoly Thege Miklós ravatalát mutatja!
A cikk evvel a mondattal kezdődik: " A legnagyobb magyar csillagászt, Konkoly Thege Miklóst eltemették, de emléke megmarad nekünk s a magyar kulturának sokáig, mindörökre. "
Ezekkel a mondatokkal fejeződik be: " Ha nyugatot veszünk, a legtöbb téren szépen megálljuk a helyünket, de ha keletre fordulunk, akkor érezzük igazán a magyar kultura fejlettségét. Mennyi sok különféle irányu munkásságban dolgoznak ma már magyarok amiből tőlünk keletre meg sem kisérelték szomszédaink kivenni részüket. Akkor érezzük csak ezt, ha ráfigyelünk egy-egy emberünkre, aki a tudományok terén is alkotott."
Lehet, hogy egy harmadik oldalon még folytatódik a cikk és fel van tüntetve az író neve is, elképzelhető, hogy Dr. Réthly Antal az!
( Az idézeteket pontosan az akkori helyesírással és mondatszerkezettel másoltam. Valószínűleg a közeljövőben beszkennelem, de nagyon törékeny már a papír! )
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.02.18. 12:21

Halló András! Jó, hogy szóltál, majd még utána nézek az OSZK-ban. Konkolyról, halálakor aránylag kevlés híradás jelent meg (pl. a Természettudományi Közlöny egyáltalában nem közölt hosszabb nekrológot, pedig választmányi tagja volt), talán a háborús események miatt.
Egyébként Konkoly Thege sokat fényképezett, és rengeteg diapozitívét csinált külföldi tájakról, csillagászokról és csillagvizsgálókról. Ezeknek egy részét az akkori Urána Tudományos Társaság és Szinhez Rt. sokszorosította, és üzletben is kaphatók voltak, ismeretterjesztő előadásokat illusztráltak ezekkel. Ma a diák egy része az Orsz. Meteorológiai Szolgálat, más része a Műszaki és Közlekedési Múzeum birtokában van, viszont a diák katalógusát (a tartalom leírásával) a Műszaki Múzeum könyvtára - elvesztette!
Üdvözlettel: Lajos
Avatar
xyfree
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2011.08.31. 18:29

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: xyfree » 2014.06.30. 06:55

Sziasztok! Nagyon rég jártam itt a fórumon, s most csak egy rajzot hoztam. Nem, nem mély-ég... Remélem jó helyre sikerült linkelni. Nah, ki találja ki, hogy ki van a képen?


http://kepfeltoltes.hu/view/140630/Phot ... es.hu_.jpg
127/1500 MC + EQ3
10x50 Lacerta binokulár

https://egkeprajzok.webnode.hu
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.06.30. 11:54

Haló Tamás! Nagyon érdekes, hogy hol találtál rá Kulin György képére. Hogy jün össze a kép és alatta a szöveg? Lajos
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2014.06.30. 12:06

astrohist írta:Hogy jün össze a kép és alatta a szöveg? Lajos


Sehogy. Az ingyenes képfeltöltésért cserébe el kell viselni ilyen reklámokat.
Avatar
xyfree
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2011.08.31. 18:29

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: xyfree » 2014.06.30. 12:22

astrohist írta:Haló Tamás! Nagyon érdekes, hogy hol találtál rá Kulin György képére. Hogy jün össze a kép és alatta a szöveg? Lajos



Kedves Lajos! Az eredeti kép az google, a rajz pedig saját rajz egy ingyenes tárhelyen ahogy írták is. :) Csak gondoltam megosztom veletek is a fórumon, hiszen ez a portrém kapcsolódik a csillagászathoz. Igen, valóban Kulin György van a rajzon. :)
127/1500 MC + EQ3
10x50 Lacerta binokulár

https://egkeprajzok.webnode.hu
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.08.03. 13:51

Mircea barátunk egy érdekes kérdést vetett fel a Sky and Telescope-ban közölt cikkre vonatkozóan.. Mivel a kérdés voltaképpen nem a Hold kutatására, hanem az ősi kelta naptárra vonatkozik, a válaszomat ide is áttettem. Lajos:

Kedves Mircea!
Az általad idézett, ill. a S and T. hírlevelében megjelent cikknek, ill. az ott emlegetett neveknek semmi csillagászati jelentősége, sem tudományos étéke nincsen. (Ráadásul a cikk írója hibásan nevezi meg a jelzett napokat, és teljesen félre érti azokat.)
Az elnevezések a Kelta-Ir hagyományból származnak, és minden jel szerint eredetileg ősi ír mezőgazdasági ünnepek voltak, lehet hogy eredetük talán a "megalitok korába" nyúlik vissza. Ezeket az ünnepeket később a korai írországi szerzetesek is átvették, és alkalmazták a keresztény (Julius Caesar-féle Julianus) naptárban. Érdekes módon a magyarázata a Kr. sz. II. sz-beli un. Coligny-naptárral oldható meg. (A Coligny-naptár Franciaországban, Lyon közelében került elő, és 12 x 29,5 holdhónapra plusz 2 x 3 beiktatott szökőnapra osztja az évet.) A kelta pogány naptárat azután az írországi szerzetesek "keresztényesítették" (Szent Columban, Szent Brandan nevéhez kapcsolva, de Beda Venerabilis is tudott róla.)
Az ünnepek lényege az, hogy az évben négy főünnep volt, mégpedig a tavaszi napéjegyenlőség és a nyári napforduló közti idő felező napján, a nyári napforduló és az őszi napéjegyenlőség közti félidőben, az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló közti félidőben és a téli napforduló és tavaszi napéjegyenlőség közti felező időpontban. Ezeknek a kelta neve: Sambain, Imbol, Beltaine, Lughnasa. (Az amerikai szező nyílván ezeket a megnevezéseket olvasta félre, ill. értelmezte rosszul.) Mivel azonban a precesszió miatt a napéjegyenlőségekl és a napfordulók időpontja a Julianus naptárban folyamatosan eltolódik, az ünnepek időpontja is idővel értelmét vesztette. A norman hódítások után (1066) ezek a pogány.-keresztényesített mezőgazdasági ünnepek kikoptak a nép használatából. Az egész kelta-keresztény időszámítási rendszer egyébként bonyolultabb, részletesen megtalálható pl. S. P. McCulskey: Astronomies and Cultures in Early Medieval Europe. (Cambridge, 1989).
Valójában tehát ezeknek a kelta megnevezéseknek felújítása és terjesztése teljesen értelmetlen, azt hiszem bizonyos amerikai (angol eredetű) szekták (a "neodruidák) élesztették fel. Nalunk éppenséggel semmi értelme sincsen, mert éghajlati okokból a tavaszi szántás, nyári aratás, őszi betakaritás más időpontokra esik. (Szomorű dolog, hogy egy olyan, egykor tekintélyes folyóirat, mint a Sky and Telescope ma már ilyen ezoterikus badarságokra szorul.) - Mivel az egész nem a Hold kutatására vonatkozik, a válaszomat a Csillagászattüörténet topicba is áttettem.) - Baráti üdvözlettel: Lajos
Mircea
Hozzászólások: 661
Csatlakozott: 2012.01.29. 15:58

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: Mircea » 2014.08.03. 16:58

Tisztelt Lajos

Koszonom szepen a valaszt,most sokal jobban ertem a dolgot.
A Sky &Telescope cik szerint August 1-en volt a Lughnasa nap , osze kotve a Hold fazisal,ezert kerdeztem a Hold forumban.
Egyet ertek azal hogy ertelmetlen a ''druida'' /''neodruida'' megnevezesek felujitasa es terjetsztese,nem beszelve az ugy nevezet valasos kultuszrol.
A legtob osi hitek emberaldozatokat hoztak.
A druida valas is ezel jart.
Koszonom meg egyszer a felvilagositast,reszemrol a tema be van zarva.

Udv,Mircea
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.08.03. 18:34

Igen Mircea, az igaz, hogy ez a kelta szokás össze volt kötve a Holddal, mert az évet Hold-hónapok szerint osztották fel, de azt kereken 30 napnak vették, de mivel így is rövidebb volt az kelleténél kétszer 3 szökúnapot is bele iktattak. Ezzel viszont elcsúszott az évszak és a holdfázis kapcsolata. elveszítette a Holdhoz fűződő jelentését. Talán azért került most a Sky and Tel-be, mert most majdnem egybe esik a két fontos nap-helyzet a Hold első negyedével (augusztus 4). Azért lehet, hogy a drudák az ilyen időpontokat különösen kiemeltnek tartották. Szóval van valami képzelt kapcsolat a Hplddal, csak nem tudományos, hanem néprajzi érdekességű. Nekem érdekes volt egy kicsit utána olvasni. Most már a jóvoltodból annyivel is többet tudok, bár az európai nép hiedelemre nem volt hatása. - Köszönöm: Ljos
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagász múlt, múlt csillagászai

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2014.09.02. 18:39

Ujabb veszteség: Elhunyt dr. Herczeg Tibor, Életének nagyobb részét, 1956-tól 2007-ig külföldön töltötte, a magyarországi csillagászatnak is részese, mint egyetemi előadó jelentős szerepe volt a következő nemzedék oktatásában, és mint tevékeny ismeretterjesztő sokakhoz hozta közelebb a csillagászati ismereteket.

HERCZEG TIBOR dr; *Budapest 1926. nov. 4.– U.o. 2014. júli. 7. Csillagász, egyetemi tanár. A Bp.-i Pázmány Péter Tudomány Egyetemen végezte tanulmányait, 1944-től Eötvös-kollegista. 1948-tól a Bp.-Svábhegyi Konkoly Csillagvizsgáló Intézet tudományos munkatársa, majd egyidejűleg az ELTE Csillagászati tanszékének tanára. Csillagászati fénymérésekkel és változócsillagokkal, valamint a Naprendszer kozmogóniájával foglalkozott. Tevékenyen részt vett a Természettudományi Társulat csillagászati ismeretterjesztő munkájában, számos népszerűsítő cikke jelent meg az Élet és Tudományban, a Természet és Technikában, valamint a Csillagászati Évkönyvekben. 1956-ban külföldre távozott, előbb németországi (Bonn, Hamburg, 1966-ban professzori címet kapott), 1970-túl USA -beli egyetemeken előadó, 1999-ig az Oklahoama Egyetem Fizika és Csillagászat tanszékének tanára, az „Észlelő csillagászat” előadója. Emeritus professzor. Több egyetemen is vendég-elóadó (Ankara, New York, Tel Aviv). A Nemzetközi Csillagászati Unio (IAU) Kettőscsillag-szekciójának elnöke, az un. zárt csillagpárokkal foglalkozott, az IAU több bizottságának is tagja. Nagy érdeklődést tanúsított a csillagászat története iránt, több ilyen tárgyú írása is megjelent.
Fm.: Kopernikusz, Bp. 1954. – Csillagászat, 1-7. Egyetemi jegyzet füzetek Földes I.-al, Bp. 1956 – A XX. Sz. csillagászata. Csill. Vil. (2), 1956/2, 3-4. - Photometric obszervation of the 1955/56 eclipse of Zeta Aur, Mitteilungen 41. 1956. - A short note of 32 Cyg. U.o. - A bolygók belső szerkezete, Csillagászati Évkönyv. 1956-ra. The Masses of binary System wirh Compact Components. 3rd Pacific Rim Conference, Thailan, 1995. - The Orion-nebula: A chapter of early nebular studies. In: The Messages of the Angles-Astrometry, Acta Historica Astronomiae, Vol. 3. 1998.
Biog.: Az MTA Csillagvizsgáló évi jelentése. – Az Oklahoma Egyetem honlapja. – Herczeg János információi.- MTA Konkoly Thege M. Csill. Kut. Int. honlapja.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászattörténet”