Honnan az érdeklődés?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2010.01.04. 11:55

rumpfbarna írta:Az Astro Cabinet név mond valakinek valamit? Én anno gyerekkoromban egyszer egy ilyen (NDK-s?) távcsőépítő készletet kaptam szüleimtől.

Ha megnézed a lenti hogyan kezdtem beszámolók közül többen is szerepel ez a készlet az első műszerek között említve... :) A "lencsék" már nem nagyon vannak meg, de a kis forgatató csillagtérképet a mai napig is őrzöm. Többször átrajzoltam, magyarítottam/latinosítottam. :)
Amcsillüdv: Nyözö
Kirami
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2009.09.07. 15:09

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: Kirami » 2010.01.04. 14:39

nyozo írta:
rumpfbarna írta:Az Astro Cabinet név mond valakinek valamit? Én anno gyerekkoromban egyszer egy ilyen (NDK-s?) távcsőépítő készletet kaptam szüleimtől.

Ha megnézed a lenti hogyan kezdtem beszámolók közül többen is szerepel ez a készlet az első műszerek között említve... :) A "lencsék" már nem nagyon vannak meg, de a kis forgatató csillagtérképet a mai napig is őrzöm. Többször átrajzoltam, magyarítottam/latinosítottam. :)


Én annak idején fizika fakt.os voltam a gimiben. Ott használtunk ilyen készletet.

És most az én sztorim következik:

Ovis voltam, amikor Anya valami Vágó Pistás műsort nézett a TV-ben. A játékos egy bolygókkal kapcsolatos kérdést kapott, és elszúrta. Anya a térdére csapott, és így szólt bosszankodóan: "Olyan h*lye, hogy a 9 bolygót se tudja!" (akkor még 9 volt) Én nyomban elszégyelltem magam, mert hát én se tudtam, :arrow: Én is h*lye vagyok. Megkérdeztem Anyát, hogy mi az a bolygó.
Leültünk erre a szobám közepére, Anya elővett egy lapot és egy ceruzát, és egy igen érdekes előadás keretében lerajzolta nekem a Naprendszert. Ha hiszitek ha nem, emlékszem arra, hogy miket mondott akkor: "A Nap az egy csillag. A csillagok is olyan égitestek, mint a Nap, csak sooooooookkal-sokkal messzebb vannak, ezért látszanak olyan halványnak..." stb.
Másnap szaladtam is az óvónénihez, kezemben rajzzal. "Szép?" - kérdeztem talán, nyilván erre nem emlékszem. "Nagyon szép!" - mondhatta volna az óvónéni, végülis ha a gyerek viszonylag szabályos kört rajzol, akkor jóeszű, pláne ha koncentrikusak. Megkérdezhette, hogy "Mi ez?", mert arra már tisztán emlékszem, hogy közöltem: "Hát a Naprendszer." - mert hát mi sem természetesebb egy ötévestől, minthogy Naprendszert rajzol. Az óvónéni döbbent arcára nem emlékszem - kár. De miután előadtam neki szórol szóra, amit anya mondott, mint pl: "... Véééééééééééééééénusz, itt nagyon meleg van, Főőőőőőőőőőőőőőőőld, itt lakunk mi, Maaaaaaaaaaaaaaaaars, ez vörös..." stb., nagyon megdícsért.
Aztán Anya elvitt a Planetáriumba, meg mesélt a holdrendszerekről, a kisbolygóövezetről, meg hogy a csillagoknál fordítva van, mint a csapnál: a hidegebb a piros, és a melegebb a kék.
Első osztályos koromban máris kaptam csillagászati gyerekkönyveket, emlékszem, könyvből tanultam, hogy a fényév az, amit a fény egy év alatt megtesz, és hogy ez 9,46 millió-millió kilóméter. Onnan emlékszem, mert nem tudtam, hogy a 9,46-ban mit keres vessző, meg milyen az a millió-millió, így Anyát kérdeztem meg, és ő elmondta.
Persze a sztori tovább is van, de most megyek hidrogeológia zh-t írni. Sziasztok!
Sirius
Hozzászólások: 483
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2010.01.06. 15:33

Örülök, hogy sikerült kész lavinát elindítanom kérdésmmel! :)
Nem tudom, ki hogy van vele, lehet, hogy nem csak nálam fordul elő, de a csillagászat iránti érdeklődés nálam folytonosan változott és változik még ma is (hogy egy jó hasonlattal éljek, úgy változik, mint egy változócsillag fénygörbéje). Egyrészt van egy éves periódusom, ősszel már apad az érdeklődésem, télen
"befagy", aztán tavasszal újraindul, míg nyáron kiteljesedik. Másrészt, minden nyáron más mértékben ragadott magával a csillagászat. Volt, amikor alig észleltem, és volt, amikor az egész nyaram az észlelésről szólt. Legelső aktív időszakom 2000 volt (ekkor készítettem el első saját térképemet, ekkor ismertem
meg a csillagképeket, rengeteg csillagot, kettőst észleltem a 8 x 30-assal), egyik legaktívabb nyaram pedig 2006 nyara volt (ekkor rengeteg mély-eget és kettőst észleltem le). Van még, aki ugyanígy van, vagy csak én? :roll:
Most pedig én is szeretnék reflektálni pár hsz-re:

nyozo írta:Aztán teltek az évek, másodikos középiskolás koromban pedig a Kálvin téren voltam koleszos. Egyik este benyitok a tanuló szobába, és látom, hogy egy társam deréktól kifelé lóg az ablakban, lába egy asztal alá akasztva... A nagy döbbenet, meg a villany lekapcsolása után megtudtam, hogy az illető éppen az R Cas-t észleli, ami egy mira változócsillag.


A jó öreg kolis hat évemet én is visszasírom, és bár nem végeztem észleléseket, de azért a 8x 30-as monoklit párszor bevitem a koliba, hogy megmutassak pár dolgot a nagyobbaknak, a Szaturnusz az egyik ilyen objektum volt, amit megmutattam, szépen látszott a gyűrű és pár hold...
És persze a kolisok túlnyomó többsége Kovács Gergő helyett csak "Csillagász" néven ismert...néha a tanárok is! :lol:

Kirami írta:"A Nap az egy csillag. A csillagok is olyan égitestek, mint a Nap, csak sooooooookkal-sokkal messzebb vannak, ezért látszanak olyan halványnak..." stb.


Emlékszem, általános iskolás koromban nem egyszer kellett kijavítanom a tanárokat kis 10-11 éves fejjel, mert nem tudtam szó nélkül hagyni, hogy a tanárnő azt mondja, hogy: "A Nap egy bolygó." :(
Kéz- és lábtörést a zh-hoz! ;)

meunier írta:Eljutottam közben Szentlélekre is. Ott Lajos (Szánthó) bevizsgálva a 120/1000-est, arra a következtetésre jutott, hogy a távcső optikailag nagyon gyenge. Fel is ajánlotta, hogy garanciába kicseréli!!! Azért jár a három felkiáltó jel, mert akkor a távcső megvolt már vagy két éves. Azt mondta, hogy nem engedheti meg magának, hogy rossz minőségű terméket engedjen ki a kezei közül. Ezt akár reklámnak is lehetne tekinteni és csak azért igyekeztem ezt itt megemlíteni, mert ezzel az üzleti magatartással addig még nem találkoztam: úgy néz ki, itt, amatőrcsillagász körökben a profit termelése mellett az vevő is számít...


Maximális tiszteletem Szánthó Lajos(ék)é! Elismernivaló, hogy ilyen is van a mai tömegtermelős-profitorientált világban.

meunier írta: látszik, hogy lencsés távcső párti vagyok :) .

Első, igazi távcsövem egy 76/500-as azimutális szerelésű Newton volt, de mindig szanvedni kellett a tükrök állandó jusztírozásával, kis híján el is vette a kedvem a további távcsövezéstől, de szerencsére már nekem is lencsésem van, ami átmérőre szintén nem túl nagy (60/900 Fraunhofer), de tökéletes képet ad és ami a legjobb, hogy nem kell csavarozni...de azért, ha anyagilag úgy fogok állni, akkor beruházok egy nagyobb Dobsonra vagy egy Newtonra :)

Ígérem, magával a rovattal fogok még foglalkozni, a hsz-eket lementem (ha esetleg valaki nem járul hozzá az ellenkezőjéhez), de komolyabban most nem tudok foglalkozni a témával, sajnos elég elfoglalt vagyok, pedig a válság tőlem is elvette a munkát. Majd még jelentkezek!
rumpfbarna
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2009.12.17. 23:40

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: rumpfbarna » 2010.01.06. 16:36

nyozo írta: Ha megnézed a lenti hogyan kezdtem beszámolók közül többen is szerepel ez a készlet az első műszerek között említve... :)


Igen, igen, az adatokon sajnos hajlamos vagyok átsiklani, pedig átfutottam a korábbi hozzászólásokat.

Én akkor még túl kicsi voltam ahhoz, hogy egy komolyabb műszert is a kezembe adjanak, talán ezért nem is fordult akkor nálam komolyabbra ez a csillagászat téma. (Na de majd most!) Akkoriban egy "disszidens" ismerős jóvoltából, a szüleimnek járt a National Geographic egyenesen az USA-ból. Amikor megláttam bennük az akkori (talán Voyager?) Szaturnusz képeket, hát azt nem felejtem el!
Avatar
fery
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2009.09.16. 17:26

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: fery » 2010.01.18. 18:24

Sziasztok!

Ha már Mőnich Laci barátom megemlített, úgy gondoltam én is leírom hogyan "fertőződtem" meg a csillagászattal.

Kicsi gyerek voltam még, de édesapám már sokszor elvitt horgászni. A nyári többnapos horgászások kapástalan éjszakáin gyakran nézegettem az eget és csodáltam a millió parányi szikrázó csillagot. A különösen ragyogó fekete égbolt alatt mondtam apunak: "Most olyan tiszta az ég, hogy még a vonalak is látszanak." -A vonalakon azokat a hajszálvékony vonalakat értettem amikkel a csillagtérképeken kötik össze az összetartozó csillagokat- Az első távcső amit azt ég felé fordítottam egy 20x50 es "ruszki" binokulár volt. A nagy Orion-köd és a Fiastyúk fantasztikus élményt nyújtottak. Ezt követően többször elmentem a Planetáriumba ahol nagy érdeklődéssel figyeltem az előadást. Ekkor ébredt fel bennem a vágy, hogy komolyabb távcsővel is nézegethessem az égbolt csodáit. Ez középiskolás koromban örökre elérhetetlen vágynak tűnt. Sok év telt el azóta, de a vágy csak erősödött néhány hibás választás után vén fejjel végre sikerült megvalósítani gyermekkori álmomat. Azon döntésemben, hogy pénzt áldozzak az első távcsőre, nagyban befolyásolt, hogy Laci is vett egyet magának.

Számomra a vizuális megfigyelés nyújtja a legnagyobb élményt, de mivel szeretném ezt megosztani másokkal is, csalok. Megpróbálok fotót csinálni az égi csodákról, hogy barátaimnak megmutathassam milyen szépséges dolgok vannak a fejünk felett. (Azért neveztem ezt csalásnak, mert hozzá nemértő ismerőseimet meghagyom abban a tévhitben, hogy a távcsöves megfigyelés is ilyen részletgazdag látványt nyújt.) Bár a fotón több látszik, én mégis az "élő előadás" híve vagyok. Nem becsülök változócsillag fényességet, nem kutatok ismeretlen kisbolygók után. Semmilyen "tudományos" megfigyelést nem végzek. Észleléseim öncélúak, és kizárólag a szép dolgok érdekelnek. Magamat nagyképűen "esztétikai csillagásznak" szoktam nevezni.

Kedvenc objektumaim: Ködök, galaxisok, gömbhalmazok, üstökösök, Mars, Jupiter, Szaturnusz, és néhány kivételesen szép nyílthalmaz.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2010.01.18. 22:35

Honnan az érdeklődés?
Romhányi - Nepp József: Mézga Aladár :D
Meg az akkori Delták. És Cousteau, de ő a másik irányba csábított :mrgreen:
Sirius
Hozzászólások: 483
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2010.02.28. 12:25

fery írta:Észleléseim öncélúak, és kizárólag a szép dolgok érdekelnek. Magamat nagyképűen "esztétikai csillagásznak" szoktam nevezni.

Szerintem azért ez még nem nagyképűség, mert az ember öncélúan csinálja. De ezzel nem vagy teljesen egyedül, sok esetben én is csak abból a célból megyek ki észlelni, hogy kicsit kikapcsolódjak és kipihenjem magam az ég alatt.

Elnézést, hogy mostanában nem vagyok túl aktív, főleg ebben a topicban; de ettől függetlenül várom a további történeteket!
Sirius
Hozzászólások: 483
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2010.07.01. 11:14

Üdv!

Gondoltam, "felélesztem" ezt a topicot, várva mások (akár hosszabb) beszámolóját is, kit honnan, mikortól, miért érdekel a csillagászat? Mik az előzmények, motivációk, stb.?

G
czejczej
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:12

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: czejczej » 2010.07.01. 12:00

Sirius írta:Üdv!

Gondoltam, "felélesztem" ezt a topicot, várva mások (akár hosszabb) beszámolóját is, kit honnan, mikortól, miért érdekel a csillagászat? Mik az előzmények, motivációk, stb.?

G


Engem már kicsiként is elvarázsolt a csillagok világa:)...de igazán egy kórházban töltött idő alatt látott Perseida meteoreső hozta meg a kellő érdeklődést:)
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Honnan az érdeklődés?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.07.01. 12:28

Halló Csaba! Örülök, hogy újra élesztetted ezt a rovatot! Hanem azt hozzá fűzhetnéd, hogy milyen idős voltál, amikor a Perseidák megcsaptak? Mit szóltak hozzá szüleid, ismerőseid?
Szeretném, ha többen is küldenének "önvallomást".
Barátsággal minden régi és új amatőrnek: BQ
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”