Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.11.17. 20:21

Kedves Sándor! Lesz hamarosan tükör is, de azon töröm a fejem, hogy folyamatos ellenőrzési módszert dolgozzak ki a domború felület pontos kialakítására. Lehetőleg olyat, amivel már polírozás közben is ki tudom mutatni, hogy a felület hogyan alakul. A gömbig a hagyományos tökéletes. Ezt azért tartom fontosnak, mert a csillagteszt ugyan nagyon jó ellenőrzés, de igazi csillag elég ritka errefelé. A leírt módszer viszont lehet, hogy alkalmas egy olyan szerkezet kialakítására, amely segítségével a polírozás folyamata alatt a tükör rajta maradhat a folyadékkal telt cső végén, és akár 10 percenként ellenőrizhető lehet a felület polírozás közben is. Ezzel szinte azonnal kimutatható lenne, ha mondjuk peremkopás jönne létre, illetve asztigmatizmus, vagy més felületi hiba keletkezne. Kresem a megoldást arra, hogy menet közben hogyan lehet egy domború tükröt szinte folyamatosan ellenőrizni. Ez esetleg másoknak is jól jöhet. Folytatva a gondolatmenetet, kérdésem, hogy mely tesztet lehet szerinted elvégezni ebben a folyadékkal telt hengerben, amely érzékenyen mutatja a domború parabóloid felület hibáit? A teszthez szükséges elemeket a folyadékban működtetném, és az oldlról történő megfigyelés lenne az egyik kritérium, amely a cső egy oldalsó ablakán keresztül történne. Alább egy ábrát mutatok hozzá. Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: mizar » 2013.11.17. 22:15

Imre írta: A gömbig a hagyományos tökéletes. Ezt azért tartom fontosnak, mert a csillagteszt ugyan nagyon jó ellenőrzés, de igazi csillag elég ritka errefelé. A leírt módszer viszont lehet, hogy alkalmas egy olyan szerkezet kialakítására, amely segítségével a polírozás folyamata alatt a tükör rajta maradhat a folyadékkal telt cső végén, és akár 10 percenként ellenőrizhető lehet a felület polírozás közben is. Ezzel szinte azonnal kimutatható lenne, ha mondjuk peremkopás jönne létre, illetve asztigmatizmus, vagy més felületi hiba keletkezne.


Szia Imre!

Ha ez működik, akkor azt kell tenni, mintha egy hagyományos parabolatükröt mérnél.
Szemből vizsgálni, fényforrással, ráccsal, zónaméréssel. Megoldani a fókuszon belüli és kívüli mozgatást.
A polírozandó felületet állandóan forgatni kell, ezért fixen nem lehet rögzíteni a hengeren, mobilnak kell lenni.
A paraboloid felület méréséhez legalább zónamérést kell csinálni, a többi csak találomra adja meg felületi pontosságot. Megannyi kérdés.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.11.18. 01:58

Lesz egy forgatható alap, és arra egy gumilapra ráállítható a henger, tetején a polírozni kívánt tükörrel. Ezt a tükröt a cső tetején kialakított kissé nagyobb átmérőjű perem közé gumikittel be lehet tenni, az nem ereszti ki addig, ameddig polírozom. A cső tetejét mondjuk az asztal lapjához erősített gyűrűben elforgathatóan rögzítem. Forgatok alul, és forgatom a szuroktárcsát is, és 5 perenként mérek. Csak le kell emelni az egészet, és feltenni az asztalra szemmagasságban, majd finoman letörölni a felületet. Viszont nem írtad, hogy szerinted milyen teszteket lehet ebben a folyadákkal töltött csőben elvégezni! Zónamérés az a kitakarás miatt nehézkes. A késél az kivitelezhető szerintem. Egy kérdés, hogy mennyire kell pontos síknak lenni az alsó üvegnek? Ha az mondjuk egy vastagabb üvegkorong, ami nincs még csiszolva - nem képcső - akkor megfelelő-e erre a célra?

Még egy kérdés. Hogyan lehetne egyszerű módon párhuzamos fénysugarakat előállítani, mintha végtelenből jönne egy csillagról? Milyen pontosan kell párhuzamosítani, hogy alkalmas legyen mérésre? Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2013.11.18. 11:49

Szia, Imre!

Bennem is az merült fel, hogyha a síküveg nem tökéletesen sík, akkor már talán eleve elrontja ezt az elvű mérést? Összekuszálja a párhuzamos sugarakat, és a kilépő sugaraknál is torzíthat!
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: mizar » 2013.11.18. 21:19

Imre írta: Viszont nem írtad, hogy szerinted milyen teszteket lehet ebben a folyadákkal töltött csőben elvégezni!


Imre! Ezt neked kell tudni, te találtad ki! :D
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.11.21. 19:17

- Szerintem késél és rácsteszt elvileg működhet egy folyadékkal töltött hengerben is. -
Sem sóoldattal, sem cukorral nem tudom elérni az üveg nagyobb törésmutatóját. Próbálkom olajjal.
A törésmutató szempontjából alkalmas a cédrusolaj (n=1,515). A gyakorlatban a cédrusolajat paraffinolajjal (n=1,482) helyettesíthetetem? Ez utóbbinak előnye, hogy állás közben nem változik.Tud-e valaki módszert, a paraffinolaj törésmutatójának beállítására? Milyen anyaggal lehet kissé növelni, avagy csökkenteni?

A tökéletes lenne a higanyban úszó, felette azonos törésmutatójú olajjal tültött edényben a mérés.

A mérési elrendezésen kicsit módosítottam, mert higanyom nincs, és egy hosszú hengert feltölteni sok olajat használva nagyon drága lenne. A biztonság kedvéért egy láboson belül alakítottam ki az elrendezést. A lényege, hogy a tükör domború, mérendő felülete alul, és egy cső veszi körül, amely felül tágul, de a tükör oldala tömített. Ebben a tölcsér szerűen táguló hengerben a homorú oldalt feltöltöm 3 mm magasan paraffinolajjal. A törésmutatója persze beállítva, az üvegével egyezőre. Az átmérő felül nagyobb, mert a felületi feszültség miatt az olajszint széle görbül! Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
szolcs
Hozzászólások: 224
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:21

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: szolcs » 2013.11.22. 13:09

Olajok helyett esetleg a glicerint javasolnám http://www.ogyi.hu/dynamic/Gyk_1_2/Glycerolum.pdf, mint háromértékű alkoholt (http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/HarAlkoh.htm). Törésmutatója 1,470-1,475 - talán van olyan üvegfajta, melynek ennél kisebb a törésmutatója. (Mivel tükörfelületről van szó - az üveg törésmutatója, melyből a tükör készül lényegtelen.) Vízben oldódik, hígítható. Érdekes kísérletsorozat lehet, hogy megállapítsuk a koncentráció-törésmutató összefüggést. A kémia - mint minden más természettudomány - érdekes dolgokat tud produkálni. Egyáltalán nem biztos, hogy lineáris az összefüggés, sőt.

Üdv: Szolcs

Bocs, lehet, hogy a glicerin drágább az olajoknál... Ráadásul nedvszívó, szóval a törésmutatója időben változik - hígul a cucc, ha nem a megfelelő módon tároljuk. De szerencsére van megfelelő mód.

Jómagam nem vagyok egy csiszolós fajta, egyszer - még Urániás koromban rendeltem két zöld színű bugyborékos üvegkorongot, csiszolgattam, kijött belőle egy 150/1680-as valami. A mechanikán végképp megállt a dolog. Aluminiumozás után mutatta a Jupiter holdjait és sávjaiból kettőt a 1014-es selejtes MOM oklival. Segédtükör helyett MOM-os prizmával. A Jupiter "befogása" is jó ideig eltartott. Rég volt, szép volt.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.11.22. 13:58

szolcs írta:Olajok helyett esetleg a glicerint javasolnám. Törésmutatója 1,470-1,475 - talán van olyan üvegfajta, melynek ennél kisebb a törésmutatója. (Mivel tükörfelületről van szó - az üveg törésmutatója, melyből a tükör készül lényegtelen.) Vízben oldódik, hígítható. .

Kedves György! Éppen az a lényege az egésznek, hogy annak az üvegnek a törésmutatója, amiből a domború paraboloid felületű segédtükör készül, azonos kell legyen a folyadék törésmutatójával, mert a homorú oldalán át kell mérni, és ott nem alakulhat ki réteghatár az eltérő törésmutatók miatt, mert az megtörné a fény útját! Az üveg adott, tehát ahhoz kell beállítani a folyadék törésmutatóját.

Amennyiben lenne higanyom, egyszerűen ráfektetném a tükröt a domború felével, és úrszva azonnal kialakulna egy minőségi visszaverő felület. Felette, a homorú oldalát pedig egy azonos törésmutatójú folyadék rátöltésével síkká alakíthatnám. Az lenne az ideális, ha a folyadékban történhetne a mérés, mert akkor csak egyetlen réteghatárról verődne vissza a fény, a mérendő felületről. Iparilag bőven megérné, ahol ilyen tükröt sorozatban készítenek, de házilag a higany beszerezhetetlen. Legfeljebb fizikumokban lehet pár gramm belőle, az meg ide igencsak kevés. Különben sem adnának, mert méreg, és nehogy megigyam...

Ha egy ilyen lábosba belenéznél, akkor azt látnád, hogy a közepén egy homorú tükröző felület van, de magát az üveget egyáltalán nem láthatnád, mert a törésmutatója azonos a felette lévő folyadék törésmutatójával, azaz eltünik a látható réteghatár a folyadék és üveg között. Persze itt fogod látni akkor is, mert az üveg színes, kissé barnás, de nem lencse készül belőle, hanem tükör, tehát közömbös.

A javaslatod nagyon jó, köszönöm szépen, de kellene egy másik elegyedő anyag, amely törésmutatója magasabb, és a kettő keverékével beállítható lenne az az állapot, amikor a fény egyenes vonalban áthalad a folydék-üveg réteghatáron. Lehetne valamilyen oldódó anyag is, amely noveli az oldat törésmutatóját. Utána lehet mérni az eredetileg domború parabolid felületet, mint homorú forgásparaboloidot.

A hosszú henger tetejére tett elrendezésben le sem kell szedni az üvegkorongot a cső végéről, mert a felület kívül van, azaz egészen a kész állapotig rajta is maradhat az üvegkorong a mérőhengeren.

Amennyiben sikerülne egy folyamatos mérési módszert találni, akkor akár polírpzás közben is folyamatosan ellenőrizhető lenne a felület. A folyadék egyben hűtené is. Ha iparilag nézem, akkor ez már egy automatizált sorozatgyártás folyamatos méréssel megvalósítható esete lenne, ez viszont már nem célom, de egy lehetőség. Hogy milyen méréssel lehet folyamatosan egy felületet 1/20-ad fényhullám pontosan ellenőrizni, az egy másik kérdés, aki sorozatgyártásban gondolkodik, majd kitalálja hozzá.

Kisméretű domború tükrök ellenőrzésére viszont a hosszú hengerben történő mérés jó módszer lehet. Egy feltétele van, éspedig a kitöltő folyadék törésmutatójának pontos egyezése a tükör üvegének törésmutatójával! Ebben az elrendezésben a folyadék törésmutatóját nagyon pontosan hozzá kell igazítani a tükör üvegének törésmutatójához, különben a fénysugarak megtörnek, és pontatlan lesz a mérés. Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.11.22. 15:16

berenteb írta:...Hogyan készíteném a domború segédtükröt?
Feszmentes üvegből, a hátoldal felől előfúrnám. ...Üdv. Béla
Még néhány darab készül belőle, mert egyszerre többet vágok ki, hogy ha baj történne, akkor ne a szabással kelljen folytatni. Egyszerre több tükrön végzem el a műveleteket, és majd elválik, hogy melyik lesz a legpontosabb. Egyelőre a mérés módszeren agyalok, mint ahogy látszik, valamint azon, hogy a kis lepattogzásokat hogyan tudom kiküszöbölni a kivágáskor. Gipsz aláöntés ellenére kipattogzott a pereme. Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Cassegrain-féle és kombinált rendszerek

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2013.11.22. 17:11

Halló, Csiszolók!

Homorú tükröt több gyárban készítenek sorotaban és persze tesztelnek. Ők hogy csinálják? Szintén valamilyen folyadékos módszerrel? Vagy saját referencia tükörrel?
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”