Optikai próbák

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.10.29. 23:55

Élesben csillagon végzett vizsgálattal készítem a tükröt, elég halovány, a látvány, képet meg főleg nem tudok róla mutatni, mert be is felhősödött közben, az okulárt is fogni kell, mert nem nagyon passzol a csőbe ... Maszkot használok, a belső, meg külső sávokat tudom váltani és látom, hogy a csillag képe az pontszerű e vagy sem, illetve a fókuszálatlan kép is milyen, arra írtam hogy milyen és még képet is rajzoltam hozzá paintben.

Még a leképzése nem érte el azt, hogy a széli tartomány egy fókuszban legyen a tükör belső tartományéával, de mivel a fókuszálatlan korong kép nem egyenletes fényességű, belül fényesebb, ezért kérdeztem, hogy ez mennyire nem jó jel e.

Foucault képet is csinálok majd lehet holnap összejön az is.

De ha van egy tökéletes paraboloid alakod, akkor ha azt fókuszon kívülre állítva a csillag korong alak képe egyenletes fényességű ? Itt én diffrakciós vonalakat nem látok, nincs bevonat se még rajta.
Sidius

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.10.30. 06:21

A tökéletes paraboloid fókuszon kívül és belül vizsgálva teljesen egyforma képeket mutat.
A korongok felületi fényessége egyenletes, de a külső d. gyűrű kissé fényesebb és széle diffúzabb. A próba csillagra vonatkozik, legalább 2D nagyítást kell használni vizsgálatkor -ez tényleg a minimum! A tesztelés egy hosszú folyamat, még rá kell állni a szemnek is. Nagyon nehéz először bármilyen módszert elsajátítani, valamelyik szobai próbát készség szinten kell tudni használni, különben "bevisz az erdőbe" a korongod. Olyan nincs, hogy nincs gyűrű! Ha mégis van, akkor extrém rossz a felületeted, vagy annyira polírozatlan, hogy fényhaloba olvad az egész kép.
Schneyolo
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:12

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Schneyolo » 2013.10.30. 08:01

Sziasztok!

Sidius tökéletesen leírta, azt, hogy mit kellene látni, hogyan, és mi lehet az oka annak , hogy nincs gyűrű. Ehhez nem is tennék semmit hozzá.

Tobe, hozzászólásodból én azt vettem ki, hogy nem igazán értetted meg, a parabola tükör képalkotásának az elvét. Így nagyon nehéz lesz jó parabolát csiszolnod.Javaslom, hogy néhányszor olvasd még át, és próbáld megérteni, magadévá tenni bármilyen módszerrel csak ÉRTSD azt, hogy mit csinál a parabola.

A Te esetedben, egyébként ha csillagra tesztelsz,(megjegyzem az egyik legjobb módszer), ha a fókuszon kívül fényesebb a közepe a kitágított fénykorongnak, az azt jelenti, hogy a tükröd közepének a fókusza hosszabb, mint a szélének a fókusza. Magyarul mélyítened kell a tükröt, a tükör alulkorrigált, a paraboloid felülethez képest.

Üdv.
Attila
Avatar
pisza
Hozzászólások: 348
Csatlakozott: 2011.01.09. 19:45

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: pisza » 2013.10.30. 08:58

Kedves Béla!
Előzőleg megkérlek, hogy hozzászólásomat véletlenül se vedd bántónak, hanem a legmelegebb baráti tanácsnak.
Csak a saját példámat tudom felhozni a tükörkészítéssel kapcsolatban. Én ugyanúgy kútba ugrottam, és azt sem tudtam hogy van e benne víz. Nálad meg 100% hogy üres az a kút. 12 éve volt, betegesen vágytam egy nagyobb távcsőre, hozzáfogtam első és egyben utolsó tükröm csiszolásához.
Nálam megvolt az minden alázat egy ilyen nemes és ritka mesterséggel szemben, rengeteget olvastam, faltam minden betüt amibe csak az optika szó benne volt, antikváriumokba jártam, a Távcső Világát, és annak a tükörkészítés fejezetét kivűlről tudtam (mai is tudom). Ráment egy évem, minden napra kb . 1óra. Azt a félkész tükröt, ami soha nem lesz kész, a mai napig őrzöm egy (250/1500 korong) örök mementónak.
Emlékeztetésül annak, hogy hallgatok azokra a tapasztalt mesterekre akik nem csak könyvből csiszolnak jó tükröt, hanem izzadsággal sok-sok munka árán minőségi tükör jön ki kezeik közül.
Én készítettem rácsot, ( nem is rosszat ), Foucault mérőpadot a Bozsoky Jancsi féle tervek alapján, mikrométerrel, 5 zónás maszkot, mégsem lett belőle semmi. Több mint tíz év távlatból a hibák a következőek:
1. Nem volt pihent optikai, netán pyrex üveganyagom ilyen átmérőben
( Vágattam az üvegesnél 20 mm-es síküveget, hatalmas feszültségekkel van tele, mert estéről reggelre képes volt a tökéletesnek látszó gömb elmenni. )
2. Nem vettem figyelembe azt a tanácsot, hogy egy kezdő csak kicsi (10-15 cm) koronggal kezdjen ( Arra gondoltam, hogy ha már ennyit dolgozok legyen egy nagy tükröm)
3. Fényerőset kezdtem el csiszolni, holott első tükörnek minden optikus lebeszélt róla.
Kézügyességemre nem lehet panasz, de ez a fenti 3 dolog éppen elég volt, hogy kiábránduljak a csiszolásból. Hagytam inkább a szakemberekre…..

Béla,utolsó kommentjeid alapján nem lesz így Soha jó tükör amit csiszolgatsz. Hidd el, itt csak a KITARTÁS nem elég. Azoknak az alapvető dolgoknak látom hiányát, amik elengedhetetlenek.
Már ne haragudj, de ilyet egy csiszoló nem kérdez, hogy hogy kell kinézni fókuszon kívűl egy mintának. (kivéve, ha nagyon az alapoknál jár.) De te már a parabolizálásnál jársz.
Parabolizálás: hidd el jó az a szurok tárcsa, amit minden magyar optikus használ. Ne akard felülbírálni a több tíz éves bevált gyakorlatot. A Te csillagalakú szuroktárcsád csak speciális eljárásokra alkalmazható.
Apropó: gondolom túljutottál azon a fontos fázison, hogy tökéletes gömböd van, jól bevállt ellenőrzéssel, és a polírozás is min.95%-os, jó minőségű tesztelt szurkod van. ( Hidd el már ez is komoly feladat.) Mert ha nem, akkor addig verd ki a fejedből a parabolizálást.
Üdv: Tisza Csaba
Sidius

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.10.30. 11:58

Tobe!
Érdemes komolyan venni a föntebbieket! Nagyon végig kell gondolni a dolgot, azután mikor az ember azt hiszi, hogy mindent ért, akkor a tesztek során egyszer-másszor -esetleg lépten nyomon :)? - a homlokára csap: Na! Most esett le igazán! -Azután ott már nem fog téveszteni. Viszont jön mindig valami új, ami nincs leírva, tipp sincs a megoldásra, lehet, hogy még senki nem találkozott pont olyan problémával, csak valamiféle ráérzés alapján dolgozik az ember. De az intuíció csak szilárd alapokon virágzik. Az első tükör szinte végtelennek tűnő tanulási fázis.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.10.30. 12:48

Kösz a tanácsokat, mindenki értékes dolgokat adott. Még alul korrigált, így értem is, amúgy is. Töprengtem rajta már elég sokat. Induláskor a gömbből indulva ha a közé fókuszban van, akkor egyre jobban eltér a paraboloidhoz képest a fókusza és nem lineárisan, nem csoda ha a közepe fényesebb, számszerűleg is megnézem már hogy mennyi elméletileg.

Tegnap befelhősödött így nem tudtam már rajta dolgozni.
mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: mpt » 2013.10.30. 13:50

tobe_ írta:Kösz a tanácsokat, mindenki értékes dolgokat adott. Még alul korrigált, így értem is, amúgy is. Töprengtem rajta már elég sokat. Induláskor a gömbből indulva ha a közé fókuszban van, akkor egyre jobban eltér a paraboloidhoz képest a fókusza és nem lineárisan, nem csoda ha a közepe fényesebb, számszerűleg is megnézem már hogy mennyi elméletileg.


De jo lenne tudni ezt dekodolni.

Tobe, a racsprobat megcsinaltad? Lattad a gombfelulet tokeletesen egyenes, parhuzamos, peremig kifuto vonalait?

--mpt
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: mizar » 2013.10.30. 14:50

tobe_ írta:Kösz a tanácsokat, mindenki értékes dolgokat adott. Még alul korrigált, így értem is, amúgy is. Töprengtem rajta már elég sokat.


Tobe! Ne töprengj rajta!
Ahogyan leírtad a tükör jelenlegi állapotát, szerintem nem kell már sokat alakítani a felületén.
A csillag szerszámmal még mélyíteni kell egy kicsit, kb. 30-35 percet. Jó hozzá a vas-oxid is, bár azzal lehet, hogy 45 perc is kell. Aztán aluztasd le, vagy ezüstözd be, és használd egészséggel. Segédtükröt azért tegyél bele, szerintem jó az is, ami van neked. Nem kell nagyon kollimálni sem, mert elég hosszú a fókusza. Amikor minden középre esik az okulár kihuzatban, akkor jó is. Ha a cső belseje szép fekete, akkor sokkal élesebb, kontrasztosabb a kép.
Jó észlelést.
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2014.01.16. 20:30

Sziasztok,

A (Ronchi) ráccsteszttel kapcsolatban lennének kérdéseim. Eddig azt hittem, értek mindent, de most kiderült, hogy nem. Gömbfelületet szeretnék tesztelni. Elvileg kell egy led (kondenzor lencse jó, ha van, de nem kötelező), egy 0,05 mm átmérőjű (vagy kisebb) lyuk műcsillagnak, esetleg hasonló méretű rés pl. borotvapengékből kialakítva, és kész a fényforrás. kétszeres fókuszon belül, kívül nézzük a rácsképet egy megfelelő optikai ráccsal.

Olvasom az angol nyelvű oldalakat, és műcsillagot vagy rést elvétve találok, azt is főleg régi anyagokban. Ehelyett simán led-et használnak (kis lyuk nélkül), ami elé tesznek egy csiszolóporral mattított üveglapot, hogy homogénebb legyen a fénnyaláb, és kész. Elég szép rácsképeket produkálnak.

Valamit félreérthetek?
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Optikai próbák

Hozzászólás Szerző: mizar » 2014.01.16. 21:48

kincsesm írta:
Olvasom az angol nyelvű oldalakat, és műcsillagot vagy rést elvétve találok, azt is főleg régi anyagokban. Ehelyett simán led-et használnak (kis lyuk nélkül), ami elé tesznek egy csiszolóporral mattított üveglapot, hogy homogénebb legyen a fénnyaláb, és kész. Elég szép rácsképeket produkálnak.

Valamit félreérthetek?


Belinkelnél egy ilyen oldalt?
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”