C/2012 S1 (ISON)

Üstökös- és kisbolygóészlelők fóruma
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.10.26. 01:16

astrohist írta:...Viszont biztató, hogy kicsit felerősödött a naptevékenység, ami eléggé gyakran kisebb fénynövekedést okozhat az üstökösöknél (ha éppen a kitörés áramlási sávjában vannak. De ez csak kb. 1 mg-t növel. - BQ.
Én ennek az 1 mg. növekedésnek is nagyon örülnék itt a szennyezett belvárosban! Annak viszont még jobban, ha mondjuk a felesleges ég felé világító közvilágítást beszüntetnék, és lecserélnék olyan lámpákra a világító teseket, amelyek nem felfelé, hanem csak lefelé 120 fokban világítanak! Én úgy olvastam, hogy azokkal az üstökösökkel, amelyek először kerülik a Napot, minden váratlan dolog megtörténhet! Széteshetnek, hatalmas mennyiségű port dobhatnak ki rövid idő alatt a közeledéskor, és a Nap közelében is meglehetősen bizonytalan a viselkedésük. Van olyan is, amelyik egyszerűen szétporlik, avagy jobb esetben több darabra szétesik. Nem lehet tudni előre semmi biztosat, és ezért kellene rendszeresen naponta nézni, mert már nagyon közel van, a Mars és a Föld közötti távon valahol. Szinte szemmel is követhető lenne a percenkénti haladása, ha elég fényes lenne. Én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történik ezzel az üstökössel a Nap kerülésekor. Mit tudunk róla? Milyen szerkezete lehet? Miből áll? Ilyen távolságból lehet már nagyobb távcsövekkel alakra, forgásra is megfigyelni? Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2013.10.26. 11:33

Imre,

az Astronomy azt írta, hogy az előrejelzések szerint valószínűleg nem fog széttörni darabokra.
Novemberben, amikor a parittya manőver elkezdődik, még lassan, aztán már naponta több fokot is fog haladni az égen. Ekkor érdemes akár folyamatosan is figyelni, bár a nap közelsége ekkor zavaró lesz.

A becslés szerint elképzlehető a negatív magnitúdóig valő felfényesedés, akár a Vénusz fényességéig is.

De igazad van, benne van azért a pakliban hoyg darabokra hullik. Ez főleg az összetételétől függ, hogy
a felmelegedéskor a gáz-kilövellések (jetek) mekkora nyomást produkálnak a belsejában és azt kibírja-e.
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.10.26. 15:59

"Nem lehet tudni előre semmi biztosat, és ezért kellene rendszeresen naponta nézni,"

Nagyon igazad van, jó lenne, ha mennél többen mennél többször észlelnék! De legalább is a fényességét becsülnék (ami üstökösöknél nem könnyű feladat: nem lehet a kiterjedt fényfoltot a pontszerű csillagokhoz hasonlítani, legegyszerűbb az extrafokális becslés). No, meg a fej szerkezete, és a csóva hossza, iránya is érdekes, és nem is nehééz feladat.
Viszont: ne legyünk pesszimisták! Miért esne szét, hullana darabokra, stb? A nagyobb üstökösök azért nem nagyon szoktak hipp-hopp szétesni. Ez meg egyelőre nem ment olyan közel egyik bolygóhoz sem, hogy szétcincálják! Megítélésem szerint még a napközelséget is túlélheti, láttunk már ilyet.
Teljesen igaz, hogy a fényességet pl. nem lehet biztosan előre jósolni. Amikor az év elején kitört az "ISON mánia", akkor az a nappali láthatóság, meg telihold fényesség hasraütés volt! Tipikus amerikai reklám modor (szakcikkekben nem is írták), de hát kell a reklám (nekik). De mi Európában élünk, és kulturnépek vagyunk (?). A túlzott közlések csalódást okoznak az amatőröknek és méginkább a laikusoknak, és lejáratják a tudományt.
Ide tartozik az a jelző, hogy "az évszázad üstököse". Pillanatnyilag 2013-at írunk, honnan tudják ezek a jósok, hogy milyen üstökösök fognak még jönni a következő 87 évben?
Mivel valóban nehéz előre megjósolni egy üstökös sorsát, hát észlelje aki csak tudja.
Ami érdekes, az a kétszer ionizált szén molekula, ami az uralkodó kék színt adja (ilyen csoda is volt ám), de
produkálhat még egy-két érdekes jelenséget. A fénygörbéből úgy látom, eléggé átlagosan viselkedik.
Kukac! Nem szeretnélek megbántani, de ha már szakkifejezést használunk, használjuk megfelelően. "Parittya manőver" - no, ez éppen nem állja meg a helyét, hiszen a mi üstökösünk szép Kepler-pályán halad. Amelynek II. törvénye szerint egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol a vezérsugár, vagyis napközelben egyre gyorsabb, naptávolban szépen lassul. Parittya akkor lenne, ha a napközelség lendítene rajta. De ezt csak úgy nem teszi. (Ilyen volt pl. amikor a Jupiter mellett elhaladó mesterséges égitestet a Jupiter felgyorsította az eredeti sebességéhez képest.)
Ami a fényességet illeti: az üstökös mindenkori látszó fényessége a föld-távolság négyzetével és a naptávolság n-ik hatványával változik, no ez az n (az egyik fotometrikus paraméter) szinte minden üstökösnél változó. Átlagosan 4-nek veszik (vagyis a naptávolság 4-ik hatványa), de általában 3-8 közt mozog. Az n-nek nincsen fizikai jelentése, a fényesség változását leíró függvény egyik hatványkitevője. Ténylegesen több fizikai tényező határozza meg (az üstökös portartalma, gázanyaga, a fénygerjesztés erőssége, stb.) A baj ott van, hogy ez az n, amellyel a fényességet számolják, a naptávolság függvényében maga is változik - de hogyan, azt nem tudjuk előre. (Innen eredek az első, eltúlzott becslések) a mindenkori értékét a megfigyelt fényességből számítjuk ki, ezért kellene mennél több fénybecslés. - BQ.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.10.26. 21:00

Ma szombaton este úgy nézem, hogy tiszta idő várhtó a hajnali órákra. Vasárnapra virradóan érdemes lehet felkészülni a megfigyelésre, korai fekvés- korai kelés tanácsos, hiszen óravisszaállítás is lesz hajnali 3 órakor 2-re, tehát egy órával hosszabb lesz a vasárnap. A téli-nyári időszámítást követőre beállított számítógépeken ellenőrizni kell, hogy a programok helyes időpontot használjanak, mert a csillagos égre és a Föld forgására nincs hatással a saját gépünkön futó óra! A planetárium programokban ugyan ugorhat egyet az üstökös, de ez csak a gép órája miatt látszik úgy, a valóságban semmiféle ugrása nincs az üstökösnek. Ha beállítjuk az időt 2013.10.27. napon 1 órára, és léptetjük, közben figyeljük meg, hogy az üstökös merre jár. 3 órakor lehet, hogy egy ugrást veszünk észre a mutatott helyzetében, mert ez a téli időben 2 óra. Az sem mindegy, hogy léptetve, vagy gyorsítva állítjuk a planetárium program óráját, sőt az sem, hogy előre, vagy visszafelé járatjuk. A legtöbb program és számítógép még a mai napig sem működik helyesen az időátállás környezetében! Művészet előcsalni az átlapolódó időben az objektumok helyzetét! A lényeg, hogy az égen nincs ugrálás, csak a programokban! Ha az üstökös helyzetét valamely planetárium program alapján követjük, akkor ezt az apróságot is vegyük figyelembe. Egy óra időtartamban a gépünk ideje átfedi egymást, mert a már visszaállított órák ismét mutatnak 2:30 -at! Először a nyári, majd utána a téli időszámítással is, de az üstökös helyzete nem azonos, tehát itt kötelező az UT-ben történő időmegjelölés, mert a helyi időben megadott 2:30 még nem eléggé pontos! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2643
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2013.10.26. 21:03

A Hold azért képben lesz, sajnos. De akinek van jó ege arrafelé, próbálja meg nem feledve, hogy a negatív észlelés is hasznos lehet (pl. 150/1200-zal nem láttam a 125-ös ÖH mellett...)!
naja9
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2012.01.23. 21:51

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: naja9 » 2013.10.27. 06:20

Ma hajnalban próbálkoztam a C/2012 S1-el 5-5.20 között.Debrecen belvárosából utcai lámpák,sa Hold fényének kereszttüzében.Stelláriumból nyomtattam egy térképet,de sajnos a csillagkörnyezet beazonosítása után sem sikerült megpillantanom.Talán egy másfél órával hamarabb kellett volna próbálkozni az észleléssel,mert már kevés idő maradt a pirkadat miatt.Viszont a Hold mai látványa cserébe valamelyest kárpótolt.100x-os nagyításnál is teljesen nyogodt volt a légkör.Azt viszont észre vettem,ahogyan a rezzenéstelen kép, kezd lassan egyre jobban picikét 1-2 másodpercre"hullámozni" a Nap ébredésének előrehaladtával.
90/900 SW
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2013.10.27. 10:02

Csak egy kis szubjektív információ arról, hogy hol tart az üstökös fényesedése: tegnap hajnalban párás időben 200/1200-as távcsővel 200X-os nagyítással alig sejthető hogy mi is van ott sötét adaptáció és elfordított látás mellet. Sajnos még ez a méret is kevés ahoz hogy egyértelműen látható legyen. Ha valakinek van ötlete hogy Dunakeszi környékéről honnan lenne esély valamivel többet látni(magasabb hely, kevésbé fényszennyezett környék), azt megköszönném, sőt akár ki is települhetnénk hajnalban egy közös észlelésre.Egy kicsit idegesítő ez az időjárás, este tiszta idő volt, ma hajnalra olyan ködös volt az idő hogy a szomszéd házát alig láttam :( ÍGY NEM LEHET ÜSTÖKÖST MEGFIGYELNI!!!!!!!!!!! :)
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: santage » 2013.10.27. 11:41

Zsolti82 írta:Csak egy kis szubjektív információ arról, hogy hol tart az üstökös fényesedése: tegnap hajnalban párás időben 200/1200-as távcsővel 200X-os nagyítással alig sejthető hogy mi is van ott sötét adaptáció és elfordított látás mellet. Sajnos még ez a méret is kevés ahoz hogy egyértelműen látható legyen. Ha valakinek van ötlete hogy Dunakeszi környékéről honnan lenne esély valamivel többet látni(magasabb hely, kevésbé fényszennyezett környék), azt megköszönném, sőt akár ki is települhetnénk hajnalban egy közös észlelésre.Egy kicsit idegesítő ez az időjárás, este tiszta idő volt, ma hajnalra olyan ködös volt az idő hogy a szomszéd házát alig láttam :( ÍGY NEM LEHET ÜSTÖKÖST MEGFIGYELNI!!!!!!!!!!! :)


A mai hajnallal a legnagyobb gond az 50 %-os Hold volt, aminek a fénye a párával együtt nagyon megnehezítette a megfigyelést. Kb. négyszer halványabbnak láttad, mint holdmentes, de ugyanolyan égen...
Kész szerencse, hogy észrevetted - az üstökös valójában már 9,5 magnitúdó környékén jár, de elég diffúz.

Gábor
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2013.10.27. 12:52

santage írta:A mai hajnallal a legnagyobb gond az 50 %-os Hold volt, aminek a fénye a párával együtt nagyon megnehezítette a megfigyelést. Kb. négyszer halványabbnak láttad, mint holdmentes, de ugyanolyan égen...
Kész szerencse, hogy észrevetted - az üstökös valójában már 9,5 magnitúdó környékén jár, de elég diffúz.

Gábor
Az igaz hogy a diffúz nagyon alacsony a felületi fényességű a kóma,csillagszerű sürűsödés, a mag elég halvány szinte alig észrevehető.Fényesség becslést nem tudtam csinálni sem a magra sem a komára, mert a Stelleriumban nem tudom beállítani a határmagnitúdot annyira, hogy a 6mm-es okli nézetben előjöjjenek azok a csillagok amiket a távcsőben láttam. Viszont a szine nagyon halványan felismerhető, hasonlít az M42 szinéhez. Talán nem is baj hogy ma reggel elmaradt az észlelés a Polraisban, nem hiszem hogy sok mindent láttunk volna onnan belőle(köd, Hold, fényszennyezés, túl sok a hátráltató tényező).
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: C/2012 S1 (ISON)

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.10.27. 13:36

Nagyon neki lódult a Nap, szép nagy, aktív területek vannak. Ez a C/2012 S1 fényessége szempontjából is biztató. Statisztikus adatok szerint az erős napaktivitásnál az üstökösök fényessége kb. 0,5-1 mg-vel megugorhat! A tényleges fénymérések is érdekesek, mert a korábbi lassú emelkedés mint ha kicsit meggyorsulna (az n hatvány kitevő 2-nél már nagyobb)
Persze ez csak statisztika, de biztató! - BQ.
Válasz küldése

Vissza: “Üstökösök és kisbolygók”