Fényszennyezés - sürgős kérdés

A fényszennyezéssel kapcsolatos problémák és kezdeményezések fóruma
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.09.02. 00:17

Tavasszal örültem, mert a Mammut tetején kikapcsolták a fénypászmát, amely egész éjjel 8-10 erős fénysugár nyalábbal pásztázta az eget. Úgy látszik, hogy zavarhatta a repülőket, mert hamar befejezték a működést. Most egy újabb még zavaróbb villigó, és sokszorta erősebb kékes színű fénypászma villan fel másidpercenként, szinte villámlást szimuláló erővel az égen. A forrása egyértelműen látható az alábbi képen. A jelenség annyira zavaró, hogy az ablakon is bevillan a fénysugár, mintha villámlana! 10 percnél tovább nem is lehet a csillagos eget kémleni még szabad szemmel sem, mert a minden irányban szinte másodpercenként felvillanó erős kékes fényű pászma hamar kikezdi az idegeket! Mit lehet tenni ilyen ügyben? Ki engedélyezhet ilyen erősen zavaró felvillanó fényeket a főváros egén? Most már a szomszédok sem ülhetnek ki egy esti beszélgetésre a nyári melegebb időben a teraszra, és az erkélyre, mert ez a borzadvány az agyukra megy! Este 10-kor már valaki üvöltött, hogy: "10 percig sem tud az erkélyen hűsölni nyáron az egész napos szobai lét után az ember, mert az Orbánék villogtatják az eget!" Hát ami azt illeti, biztos, hogy nem "Orbánék" villogtatnak, de hogy ez senkinek nem tűnik fel, és nem gondol bele abba, hogy esetleg ez másokat erősen zavar, arról igenis tehet a város vezetése! Valaki engedélyezte! Valaki nem tiltotta be, holott kötelessége lett volna! Valaki nem törődik embertársaival! Valaki megint csak a saját hasznára gondol! Valakinek megint elment a józan esze, hogy ilyen reklámot üzemeltet! Nesze neked kultúra! Én meg mit tehetek, ha senki mást nem zavar! Itt Budapesten mindenki vak? Egyetlen cikk sincs róla sehol! Úgy látszik, hogy itt ebben a városban kísérleteznek az emberek tűrőképességével! Nyulak lettünk!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
mimrock
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013.06.24. 20:49

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: mimrock » 2013.09.02. 01:35

Imre írta:Egyetlen cikk sincs róla sehol! Úgy látszik, hogy itt ebben a városban kísérleteznek az emberek tűrőképességével! Nyulak lettünk!


Van róla cikk, másokat is zavar. http://index.hu/belfold/budapest/2013/0 ... ila_fenyt/

Arra utal az egyik bekezdés, hogy lehet velük egyezkedni, ha a házat pont telibetalálja egy ilyen sugár.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.09.02. 03:16

Köszi a cikket! Félreértelmezik a fényszennyezés fogalmát! Ami az eget világítja, az mind fényszennyezés, és nincs határérték! Az a fény is, ami a keskenyedő templomtornyok mellet szélesedő erős fény-nyaláb formájában az eget világítja, és az is, ami vízszintesen minden lámpából a közlekedők szemébe jut az is súlyos fényszennyezés! Sajnos egyre több eszement baromságot találnak ki a pihentagyú reklámemberek, akiket persze egyáltalán nem zavar az, ha a találmányukkal ezreket zavarnak! Jó kis pénzt zsebelnek be, mi meg szívunk miatta! Erre van pénz, meg a díszkivilágítás üzemére is, ami este 22 óra után a szórakozóhelyen ücsörgő túristáknak is teljesen feleslegesen működik, pazarolva a drága energiát a mi pénzünkből! Ha csak azokat a lámpákat, amelyek fénye az égbe megy kikapcsolnák, azzal egy egész város fogyasztását nyernék vissza. Ha 22 órakor minden díszvilágítást kötelezően lekapcsolnának, akkor azt senki nem reklamálná, és jutna belőle más hasznosabb dologra! Aki meg akarja, az bedobhat 100 ezer Ft-ot egy automatába, és cserébe 10 percet gyönyörködhet az országház, vagy a többi építmény díszvilágításában, de ne a mi pénzünket szórják ki az ablakon! Fizessen a látványért 22 óra után az, aki akkor akarja magát ámulatba ejteni a díszvilágított épülettel! Egy 20 fős túrista csoport pillanatok alatt bedobálhatja a 100 ezeret, és máris nézheti, ha erre akarja, hát költse a pénzét! Ezt a kékes lilás villámot meg aki engedélyezte, azt kötelezném, minden este nézze éjjel 1 óráig november végéig, ha szerinte ez nem ártalmas! Majd viszek neki narancsot a Litótba! Vajon kinek a pénzéből készült, és kinek a pénzéből üzemeltetik? Végső soron mi fizetjük ki, így, vagy úgy, nem? Ráadásul minket zavar! Megjegyzem, hogy van még sok hely hazánkban, ahova talán el kellene vinni a villnyt! Arra bezzeg nincs pénz! Erre a badarságra viszont van? Erre biztos mondta volna egykori professzorom, hogy: Nagy az Isten állatkertje!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Kaszás Gábor
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2012.12.14. 10:01

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: Kaszás Gábor » 2013.09.02. 16:57

Szia!

Jogos a felháborodásod, de javaslom ne csak magadban forrongj, hanem írj az önkormányzatnak, hivatkozva a kormányrendeletre. Ebben a cikkben részletesen megtalálod a vonatkozó rendeletek számait:

http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2012/20120805_fenyszennyezes_otek.html

Üdv,
Gábor
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2013.09.02. 17:23

Részvétem. Én a Kakukk utcában, 112-es, 102-es busz végállomás közelében lakom, és engem még följebbről jövő, hasonló kék villogás zavar.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.09.02. 19:49

Kaszás Gábor írta:Szia!

Jogos a felháborodásod, de javaslom ne csak magadban forrongj, hanem írj az önkormányzatnak, hivatkozva a kormányrendeletre. Ebben a cikkben részletesen megtalálod a vonatkozó rendeletek számait:

http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2012/20120805_fenyszennyezes_otek.html

Üdv,
Gábor

Igazad van! És tudod, hogy mi történik utána? Én tudom. Fogok kapni egy pár soros udvarias levelet az alábbi szöveggel:
Tisztelt ügyfelünk!
Kérését továbbítottuk az ügyben illetékes szakcsoportunknak. Kérjük, hogy a jövőben is tegye meg észrevételét. Köszönjük, hogy megtisztelt javaslataival.
Aláírás, dátum, .... és utána nem történik az ég világon semmi!

Kompromisszumként el tudnám fogadni november végéig, ha csak minden egész órától 5 percig villogna a fény, elvégre az a "Bálna" nincs mindig a szárazon, és olyan bálna nincs amelyik folymatosan 6 óra hosszan pöfékelne! Reklámmal foglalkozó ismerősöm szerint a kutatások azt mutatják, hogy a figyelem felkeltésének akkor van a legnagyobb hatása, ha szabályos időközönként, óránként, 2 óránként maximum 8% időkitöltéssel fordul elő! Ami nagyon rövid, az nem feltűnő, nincs reklámértéke, a hosszabb ideig tartó már a figyelem lankad, ami folyamatos az meg ellenszenvet ébreszt, sőt zavaró, ingerlő hatást vált ki. Optimális lenne az óránként 5 perces időtartaamon belülre korlátozni a fénypászmák láthatóságát, mert akkor lenne a legnagyobb a figyelem felkeltésének hatásossága! Szerinte nem reklamált volna szinte senki, ha nem folyamatosan, másodperces villanásokkal működött volnaéjszakákon át! - Nos ebben van sok igazság! - Ha egy riasztó megszólal, akkor 10 másodperc idő után figyelnek csak rá, és ha folyamatosan jelez 3 percig és az alatt nem történik semmi, akkor hasznossága már nincs, illetve utána már csak zavaz mindenkit! Ez ilyen egyszerű - mondta!

Hát igen, a reklámszakma is telis tele sarlatánokkal. Ja, meg lámpagyártók között is nagyítóval kell keresni azokat, akik korszerű, valóban fényszennyezés mentes lámpatesteket kínálnak a közvilágításhoz! Még az annak kikiáltott, illetve ezzel reklámozott termékek némelyike sem teljesíti az alapkövetelményeket sem.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2647
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2013.09.02. 21:36

Imre, nincs igazad.
Az embernek ki kell állnia az érdekeiért. Írd meg azt a levelet, mert ha Te nem, ki más?
Minden eszközzel keresztbe kell tenni a fényszennyezésnek, ellenkező esetben ellenállás híján nem lesz éjszakánk...
dzsobacsi
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2009.09.18. 09:57

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: dzsobacsi » 2013.09.04. 08:21

Tegnap nagy örömmel tartottam haza Nagykovácsiba (16km a Lánchíd budai hídfőjétől), az ég gyönyörű tisztának látszott, hazaérve a szél sem tűnt túl nagynak, lelkesen kipakoltam hát, hogy ma éjjel végre fényképezek. Az alkony végén - gyönyörűen látszó Tejúttal a fejem fölött - lettem figyelmes a néhány másodpercenként Budapest felől felvillanó és gyakorlatilag az egész eget bevilágító (lézer? fény?) villanásokra, amelyek a sötétség beálltával egyre zavaróbbak, villámlásra hasonlítóak voltak. Miután a fényképezés így gyakorlatilag okafogyottá vált, összepakoltam, néztem az eget egy 20x60 binoklival és rájöttem, valószínűleg ugyanazt látom amire Imre is panaszkodott itt a fórumon.

A hirtelen kétségbeesés mellett - hogy vajon ez a végét jelenti-e az otthoni, így is igen ritka észlelős-fényképezős éjszakáknak, az jutott eszembe, hogy ilyen egyértelműen durva fényszennyezés esetén az MCSE, mint hivatalos szervezet nem lehetne-e határozottabban, eredményesebben fellépő tiltakozó, mint néhány amatőrcsillagász (vagy az én esetemben amatőr amatőrcsillagász... :oops: )


Update: Elolvastam a lejjebb linkelt cikket. Ezek szerint csak novemberig működik. Ez jó hír a villámló ég alatt. De, hogy a cikkben is idézett fényszennyezés definícióval

"olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is"

ez hogy fér össze, arról elképzelésem sincs. Ügyes dolog határértéket, széttartást számolgatni, miközben az alapfeltételeknek (égbolt mesterséges fénylése, horizont fölé világítás) nem felelünk meg... :(
szolcs
Hozzászólások: 224
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:21

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: szolcs » 2013.10.09. 19:37

Megdöbbentő fotót láttam a facebookon a Magyar Nemzeti Bálna lézershowjáról. A fotó valóban szép, de maga a show tényleg lehetetlenné tesz bármiféle megfigyelést. Szerencsére élőben még nem láttam. Ha valami, akkor ez totális fényszennyezés. Mennyivel nő a Bálna forgalma ettől a parádétól?

Üdv: Szolcs

Utólagos szerkesztésben eltünt a fénykép.

Második szerkesztésben - a Szerző hozzájárulásával ismét csatolom. Tényleg nagyon szép kép - Pál Teodóra munkája. Csakhát....

Teo.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára szolcs 2013.10.11. 18:15-kor.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Fényszennyezés - sürgős kérdés

Hozzászólás Szerző: Attila » 2013.10.10. 10:27

szolcs írta:Megdöbbentő fotót láttam a facebookon a Magyar Nemzeti Bálna lézershowjáról.


Sajnos nagyon felhígult a marketinges szakma...
Ennek talán valamivel kevésbé ártalmas megjelenésével nap mint nap találkozhatsz a tévéreklámokban is, pl. a túlvezérelt hangerősségű, és a mondat közepére bevágott filmbetét-reklámblokkokban... :evil:

A marketinges reklám-"szakemberek" 90%-ban tehetségtelen ingyenélők.
Ki kellene rúgni mind; menjenek lapátolni (bár szerintem a jobb érzésű fizikai munkások onnan is kilöknék őket).


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Válasz küldése

Vissza: “Fényszennyezés”