Jusztírozás

Lencsés- és tükrös távcsövek
moon
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2012.03.01. 21:37

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: moon » 2013.07.28. 11:16

Múlt heti fotózásos napok hibás eredményei és egy 2X barlow beszerzése és kipróbálása után nyilvánvalóvá vált, hogy komoly jusztírozási hibák vannak a távcsövemmel, ám hiába próbáltam csupán a tükrök beállításával, sehogy nem jött össze. Végül legvalószínűbb oknak az tűnt, hogy a kihuzatom optikai tengelye nem metszi a távcső optikai tengelyét.
Mivel ez még gyári állapotú be(nem)állítású volt ezért nekiálltam módszert keresni a kihuzat optikai tengelybe állítására.
Olvastam itt, hogy a segédtükröt kivéve jusztírlézerrel megjelölhetjük a helyet hová esik a fénysugár a tubus belső oldalán, és a távcső végétől mérve a pontot és a kihuzat közepét, megtudhatjuk mennyire tér el a mértanilag számított fókuszpont vetülettől a jelenlegi állapot.
Igen ám, de ezzel nem tudjuk meg, hogy a távcső hossztengelye metszi-e a kihuzat optikai tengelye, hiszen a távcső végétől méregetve csak azon pontok által rajzolt ívet kaphatjuk meg amelyek a távcső optikai tengelyén ugyan áthaladnak, de hogy melyik pont metszi az optikai tengelyt, azt nem.
Egyébként jusztír lézerem sem volt, csak kollimációs okulárom, meg aztán a kihuzat alkatrészei miatt a mérés sem pontos, ezért kipróbáltam egy általam pontosabbnak kigondolt módszert:
1.Először is lebontottam a teljes távcső kihuzatot levelestül-ágastul, hogy csak a távcsőtubuson lévő gyárilag vágott kihuzat lyuk maradt. A kihuzat házat is le kell szerelni a kihuzat alaplemezről.
2.Megmértem tolómérővel a lyukat, esetemben 150/750 Skywacherről van szó, a lyuk 9,4 cm hosszú, 9 cm széles.
A lyuk széle 6,75 cm-re van a tubus végétől, így a közepe 11,45 cm-re van.
3. Elfordítva a távcsövet lyukkal ellentétes oldalára a 11,45-re beállított tolómérő mellett zsákvarró tűvel ívet húzva felkarcoltam szépen ezt a távolságot a tubusra a távcső hossztengelyére merőlegesen.
4. Következőleg meg kell találni a kihuzat lyuk középpontjának ellentétes pontját az előbb felkarclt íven. Ezért vékony lágy fém mérőszalag szélét beleakasztva a lyuk szélébe körbe mértem a cső kerületét, ami 56,8 cm-nek adódott. Ezt osztva kettővel és levonva a lyukméret felét, megkapom, hogy a lyuk szélébe beleakasztott mérőszalaggal mérve 23,9 cm-re van a kihuzat középpontjának a távcsőtengelyre merőleges íven mért átellenes pontja, amit bekarcoltam tűvel a festésbe. A mérést és a karcolást a másik oldalra is megismételtem, hogy az esetleges hibát kiátlagoljam.
Így most már megkaptam a kihuzat lyuk közepének mértanilag pontosan kiszerkesztett átellenes pontját a tubuson.
5. Ezután a kapott átellenes ponton a tubust átfúrtam 1mm-es fúróval.
6. Elkezdtem visszaépíteni a kihuzatot, amikor tapasztaltam, hogy a kihuzat alaplemez pontosan felfogatva de még nem meghúzva 1-1,5 mm-t lötyöghet a kihuzat lyukban minden irányban.
Mivel a kihuzat alaplemez négyzet alakú, így minden oldalra eltolva és a széleken tűvel a festékbe karcolva minden lötyögési végállapotot megkaptam felrajzolva az eltérés intervallumát.
Ezt az intervallumot már lassan meghúzáskor a távcsőkihuzat alaplemezének óvatos mozdításával meg tudtam felezni, így elméletileg mm pontosan a tubuson lévő lyuk közepére lett beálíltva a kihuzat alaplemez közepe.
7. Következőleg a kihuzatház hernyócsavarjait alapállapotba érdemes vissza tekerni.
Majd a kihuzat házat a felfogatócsavarokkal és a gumigyűrűkkel együtt vissza kell csavarozni az alaplemezre úgy, hogy a gumigyűrűkre szoruljon, de ne lapítsa agyon őket és az állító hernyócsavarok is persze alapállapotban visszatekerve legyenek.
8. Most már csak a 2x sebességű kihuzat optikai tengelybe beállítása van hátra, ami SWA 150/750-nél csak úgy lehetséges, ha a fókuszírozó tengelyt nem szerelem vissza, mert pont eltakarná a kihuzat állító hernyócsavarjait illetve felfogató csavarjait, ezért a kihuzat fókuszírozó tubust a kihuzatházba helyezve egyik ujjal a fókuszírozó tengely helyén nyomva rányomjuk a fókuszírozó csapágyakra. A kihuzatba cheshire szálkeresztes kollimációs okulárt téve, a kihuzat most már beállítható, hogy a szálkereszt pont metssze a tubusátellenes oldalán fúrt 1 mm-es lyuk képét.
Miután ezt megcsináltam, már el tudtam végezni a leírásokban szereplő segédtükör és főtükör beállítási lépéseket.
Csillagteszten ilyen lett, mindkét irányba defókuszálva:
Kép
Kép
Szükséges cuccok: Szálkeresztes chesire kollimációs okulár, zsákvarrótű, lágy vékony fém mérőszalag, tolómérő, mm-es fúró, imbuszkulcsok a kihuzat szereléshez.
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: mizar » 2013.07.28. 11:59

Üdv!
Magam részéről köszönöm az írásodat, ez egy nagyon lényeges beállítás, és sok rejtett hiba forrása lehet.
Igaz, hogy túlexponált a kép, viszont nekem úgy tűnik, hogy az intra és extra kör alakú ugyan, de az egyik elmosódottabb. A tükör minőségét is ellenőrizheted így, ha nem teljesen egyformák a két defókuszált képen a gyűrűk, netalán jelentősen elmosódottabb az egyik, akkor vagy a segédtükör rossz, vagy (az esetek többségében) alulkorrigált a főtükör. Ez kisebb nagyításnál nem nagyon érzékelhető, de jó kiváló légköri viszonyok mellett a nagyítás fokozásával már szemmel látható fogyatékosságot okoz (bolygók) amit a barlow csak tovább ront.
moon
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2012.03.01. 21:37

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: moon » 2013.07.28. 12:58

Üdv! Ma még jó lenne egy tesztet elvégezni este, 2x barlowba teszem az 5 mm-es scopium xwa oklit, rá pedig egy közgyűrűn az eost és így 300 x nagyítás környékén remélem tudok használható defókusz képeket projekciós fotózni.
Nehéz a segédtükröt beállítani skywacheren, az imbuszcsavar tekerése rugalmasan hajlítja a segédtükör lemezlábait.
Olvastam a topikban, hogy a fényerős newtonok sugárkúpja nem pont a segédtükör mértani középpontján halad át, hanem feljebb, de milyen képlettel lehet kiszmítani, hogy hol az optikai középpontja?
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: mizar » 2013.07.28. 13:22

moon írta:Üdv! Ma még jó lenne egy tesztet elvégezni este, 2x barlowba teszem az 5 mm-es scopium xwa oklit, rá pedig egy közgyűrűn az eost és így 300 x nagyítás környékén remélem tudok használható defókusz képeket projekciós fotózni.
Nehéz a segédtükröt beállítani skywacheren, az imbuszcsavar tekerése rugalmasan hajlítja a segédtükör lemezlábait.
Olvastam a topikban, hogy a fényerős newtonok sugárkúpja nem pont a segédtükör mértani középpontján halad át, hanem feljebb, de milyen képlettel lehet kiszmítani, hogy hol az optikai középpontja?


Üdv!
Eltolás mértéke = segédtükör nagytengelye / 4 ∙ fókuszarány
Használható az a/2(1-D/2f) képlet is.
a = segédtükör nagytengelye,
D = főtükör átmérő
f = a főtükör fókusza
mimrock
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013.06.24. 20:49

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: mimrock » 2013.07.28. 15:02

mizar írta:Üdv!
Eltolás mértéke = segédtükör nagytengelye / 4 ∙ fókuszarány
Használható az a/2(1-D/2f) képlet is.
a = segédtükör nagytengelye,
D = főtükör átmérő
f = a főtükör fókusza


Ez mit jelent? Amikor világosban, okulárral jusztírozok egy f/5-ös newton-t, akkor ilyesmit látok (ha nincsen jól beállítva a segédtükör):

Kép

Ezek szerint nem arra kell törekedni, hogy az árnyékos gyűrű szabályos kör alakú, és mindenhol egyenlő vastagságú legyen?
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.07.28. 20:54

Valami hasonló látszik nálam is, ha a kihuzat a nyíl irányába néz! Az eltolódás kisebb, igaz F5,41 a főtükröm. A segédtükröm 60 mm kistengelyű. Ha sikerül lézeres kollimátort használnod, akkor ajánlok egy általam használt módszert. A segédtükör elé egy téglalap alakú, levágott sarkú papírból egy maszkot készítek. A közepén kiszerkesztem az ellipszist és az optikai középpontot, majd egy 3/5 mm-es kis ellipszis alakú lyukat kivágok rajta. A papír széleit lehajtom, és óvatosan a segédtükörre teszem. A lézerfény beleesik az ovális lyuk közepébe, onnan verődik a főtükör jusztír karikájának közepére, onnan ismét a segédtükör közepére, és vissza a kollimátorba. A fókuszált lézerfényt láthatóvá teheted kis füst befúvásával. Ha a csövön belül a sugarak külön látszanak, akkor állítsad be úgy a tükröt, hogy egybeessenek! Először a segédtükröt kell pozicionálni, hogy a kivágás közepére essen a lézerfény, és dőlést állítani, hogy a főtükör közepére vetítse. Ez után a főtükröt úgy állítani, hogy visszaverje a segédtükör közepére. A papírmaszkot leemelve, a lézetrt kissé defókuszálva a főtükör karika képe a kollimátorban szépen centrikusan látható lesz. Finomítani kell esetleg, de csak a főtükörrel. A papírmaszkot kell kiszerkeszteni pontosan, majd 5 mm-rel nagyobbra levágni, mint az ellipszit befoglaló téglalap, a sarkait levágni, és a túlnyúló részt lehajtani. Ez megtartja majd a tökrön! Remélem tudtam segíteni! Az optikai középpont a kihuzat felé tolódik, nem esik egybe az ellipszis tengelymettszeteivel! A kihuzatban forgassad meg a kollimátort! A fénye mindig azonos helyre kell mutasson! Ha ferde a sugár, akkor forgatva kis kör mentén modul el. Ezt korrigálni kell a beállítás kezdetén! A kész beállítás után a kihuzatot mozgatva a fénysugár ha nem változtatja az irányát, akkor pontos. A kihuzat dőlése nem érdekes, lehet akár több fok is! Ha ezt a beállítást követed, automatikusan korrigálja ezt a hibát! A főtükör karikájának képe mozdulatlannak látszik a kihuzat mozgatásakor! Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.07.28. 22:12

Az adott képlettel kiszámolod az ellipszis tengelymettszékének és az optikai tengelynek eltérését milliméter pontosan. A gyári tubusok segédtükör tartóját ha állítható, akkor eltolod a kihuzattal ellentétes irányába pontosan ennyi milliméterrel. Természetesen az oldal irányú eltolás is lényeges! Ha ezt úgy meg tudod tenni, hogy a tartólemezek merőlegesen maradjanak, és egy síkba essenek, és a gyártott segédtükör tartó is a megfelelő szögbe állítható legyen, akkor jól állítható szerkezeted van! Ha ezt nem lehet vele megtenni, akkor csak a segédtükör megfelelő eltolással történő felragasztása segít. A tükörtartó okozza a képeken látható csillagtüskét. Ha ez nem 4 keskeny tüske, akkor feltehetően a tartóval gondok vannak. Nem esnek egy síkba az átellenes lapjai. Ha nem eltolással rögzíthető rajta a segédtükör, akkor nem lehet vele elvégezni az egyenletes megvilágítottsághoz tartozó eltolást. Ez azért fontos, mert fényképezéskor a CCD lehető legpontosabb egyenletes megvilágítottséga elengedhetetlen feltétel. A gép felhelyezése is fontos, mert tökéletesen merőleges kell legyen a CCD felülete a kihuzat optikai tengelyére, ráadásul a fényérzékelő közepén kell áthaladnia! Ha ez nem teljesül, akkor a kép sarkai nem egyforma mértékben sötétednek, tehát a képfeldolgozáskor extra nehéz dolgod lesz, főleg halvány objektumok esetében! Részben ezért kell eltolást használni! Megjegyzem, hogy a gyári távcsövek egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen állíthatók be, ha minden szempontból megfelelő beállítást kívánok. Nekem még nem sikerült, csak kompromisszumos beállítást végezni, természetesen optikailag a sugármenet rendben volt, de a vignettálási hiba nagy maradt, mert eltolásra a gyári tükörtartót sehogy sem lehetett rávenni. Egy mérettel nagyobb segédtükör felragasztásával megoldható tökéletesen ez a probléma, és jót tett a megvilágítottságnak is, habár rontotta a kontrasztot a nagyobb kitakarás miatt bolygózáskor. A nagyobb méretű segédtükröt már sikerült megfelelő eltolással felragasztani a gyári tartóra. Az csiszolt matt oldalát feket alkoholos tollal festettem le, hogy a tükröződését csökkentsem. A kihuzat néha belógó részét is matt feketére festettem. minden csavart és anyát szintén, amely a tubusban belül van. Ezen kívül fekete bársonnyal béleltem, és a kihuzat belső felületét is! A teli hold mellett elnézve tesztelhető, hogy mennyire sötét az égterület, és vajon a szögtávolságot növelve folyamatosan sötétedik-e, vagy van kivilágosodása, amely oka belső tükröződés. Ez lehet okuláron belül is, nyújtótagon belül is, és még sok helyről jutahat be idegen fény! Ha már szétszedted, akkor érdemes jót készíteni belőle! A kihuzat melletti hézagon, az okulár melleti hézagon is juthat kívülről idegen fény a randszerbe! A gép csatlakozójának hézagain is, sőt a belső ledjeinek fénye is bejuthat! No de ez már nem jusztírozás, hanem konstrukciós és árnyékolási probléma! Van erről is leírás több helyen! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
moon
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2012.03.01. 21:37

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: moon » 2013.07.31. 15:08

Elkészültem egy újabb teszttel a 150/750 tubussal, itt már 2x barlowra tettem egy scopium xwa 5 mm oklit, így 300x = 2D nagyításnál teszteltem. Az eredmény:
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Készítettem egy képet a Mizárról is:
Kép

Tehát nagyobb nagyításon még nem egészen kör alakú, még pontosítani kellene a jusztírozást?
Sidius

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.07.31. 21:14

Szia!
A segédtükör eltoltsága általában csupán mm-es nagyságrendű, ez nem okoz jól látható asszimetriát az elfókuszált képben.
Én a következő szisztémát ajánlom: Az asszimetrikus képet a LM közepébe állítod, legalább D mm nagyítást használva (2 D még jobb). Ha a segédtükör jól beállított, a főtükör egyik csavarján mozdítasz nagyon picit. A kép elmozdul a LM-ben. Akkor jó az irány, ha a fénygyűrű szélesebb oldala felé mozdul a kép. Megint LM közepe, megint mozdítás, amíg a kép szimmetrikus lesz. Ha van Airy-korong a fókuszban, körötte pedig egyenletesen fényes gyűrűk -optikától, kitakarástól függően 2-3 db-, akkor már meg lehetsz elégedve. Nagyon fényes csillagnál több gyűrű is lehet. Egy 20 cm-es csőhöz pl. elég egy 4m körüli csillag.
moon
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2012.03.01. 21:37

Re: Jusztírozás

Hozzászólás Szerző: moon » 2013.07.31. 21:49

Szia! Köszönöm, kipróbálom, remélem hamarosan sikerről számolhatok be. :)
Válasz küldése

Vissza: “Távcsövek”