Mély-ég észlelési archívum

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.02. 12:57

santage írta:Sajnos be kell látni, hogy kb. 10-20 ezer mélyégrajzot nem lehet ésszerű idő alatt beszkennelni és a leírásokat beverni.
snt

Szerintem teljesen külön érdemes kezelni a retrospektív adatbevitel és a friss anyagok kérdését. Nyilván időben a régebbiek felé haladva annyira nem is szempont a mikorra lesz kész -- hanem folyamatosan teljesedne ki a kereshető észlelési anyag. Annakidején a változós adatbank is így készült, a frissek mentek be az adatbázisba relatíve rövid időn belül, miközben készült a visszamenőleges adatbeverés.

Santage véleményét én belátom, és nem is forszírozom a 10-20k rajz rögzítését, pláne hogy ez az ő hatásköre isten ments hogy beleszóljak! Viszont ennél egy nagyságrenddel kevesebb anyag be van már szkennelve, és részlegesen adatrögzítve is. Ez mint mondottam volt a néhai Messier Archívum anyaga, ami a Messier Klub regnálása (leszámítva az utolsó 1-2 évet) és az azt megelőző évek messieres termése (ezeket annó Papp Sanyitól kaptuk meg -- köszönet érte). Ez élhet önálló életet a fenti 10-20k rajz tól függetlenül is.

Természetesen elfogadom azt is, hogy ezt a melót dobjuk ki a kukába, és ne használjuk fel semmire, de kicsit botorságnak érzem tekintve a már beleölt energiákat. Ez nem kötelez semmire a most Snt-nél levő archív anyagok tekintetében, de a holdrajzokéban sem. Valószínű félrevezető lett a topic-név, sajna azt hiszem már nem átírható... :( A kérdés ott van, hogy:
a) segít-e valaki a csak Messieres anyag netre történő véglegesítésében?
b) ha ez megvalósulna sértené-e bárki egyéni érzékenységét? (Mit különcködik ez a mejszeres bagázs?? címen pl.)

Még jobban leegyszerűsítve: szabad-e csak a nálam már meglevő melót befejezni és a köz elé tárni, vagy ez nem az én dolgom, és inkább hagyjam meg a rovat/szakcsoport kompetenciájában?
Amcsillüdv: Nyözö
bognart
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2009.09.08. 13:17

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: bognart » 2009.12.02. 13:19

Változó intenzitással be tudok szállni a szkennelésbe. :)

Ezt Görgei Zolinak is mondtam annó. De akkoriban úgy vettem ki a szavaiból - talán nem túl pontosan - , hogy ez megadott emberek joga lehet csak. De akkoriban nem volt ilyen felület, nem akarták a papíros anyagot másoknak kiadni, és nem akartak hozzáférést adni.

Gondolok itt a vegetáló Hold oldalra is.
Erősen poros, és pontatlan......pedig ez lehetne dinamikusabb is.

Hogy cinikus legyek, az ASOD gyorsabban publikál, mint pl a Holdas oldal....

:)

Már erre az oldalra is töltünk fel képet. Azaz adatbázisba kerül. Már ez hasznosítható lenne ugye....
Lehetne ez első lépés is...

Mit mondtokrá ?
Bognár Tamás "asztrobarát"
http://univerzumkepekben.hu/
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.03. 11:37

bognart írta:Ezt Görgei Zolinak is mondtam annó. De akkoriban úgy vettem ki a szavaiból - talán nem túl pontosan - , hogy ez megadott emberek joga lehet csak.

Szerintem azt érthetted félre, hogy egy időben Jakabfi Tomi már foglalkozott a kérdéssel, így volt ráű ember aki nem a Zoli. :)

bognart írta:De akkoriban nem volt ilyen felület, nem akarták a papíros anyagot másoknak kiadni, és nem akartak hozzáférést adni.

Na ez megint egy elég kényes kérdés. Tudod az archívok eredeti, és csak egy példányokat tartalmaznak. Korábbi negatív tapasztalatok alapján nem szerencsés ezt osztani, földrajzilag szétszórni, stb. Jó példa erre a Messieres anyag is. Kezdetben nálam gyűlt az anyag. Ezt kiegészíthettük annó a Papp Sanyi mély-ég archívumból kiválogatott Messier anyagaival. 1993 körül digitalizálási céllal elvitt pár észlelőlapot Tóth Gábor barátunk ami azóta sem került vissza, mert Gábor eltűnt évekre. Hozzá kell tegyem pár hónapja jelentkezett Totya, hogy van még nála anyag, csak nem sikerült azóta se összefutnunk.
Amikor én abbahagytam a rovatot Józsa Sanyi vette át, így az egész paksaméta átment Debrecenbe. Egy ideig még jött hozzám is észlelés, ezek szintén mentek Debrecenbe. Amikor Szabó Gyulus vette át a rovatot, akkor részlegesen jutott át hozzá Szegedre. 2001-ben az MMA-projekt kapcsán nálam talált egymásra az archívum debrecenben rekedt, és a szegedi része amikor sikerült JózsaSasát és SzabóGyulust is személyesen elcsábítani hozzám... :) Ekkor nagy rendezést hajtottunk végre rajta, mert a tárolási mód is változott időközben. Én még 11 darab A5-ös gyűrűskönyvben tartottam, de aztán az észlelőlap is A4-es lett, stb. Szóval az ilyen archívumvándorlások, darabolások nem feltétlen szerencsések.
A változós adatbank esetében is szerintem van még 1-2 évnyi elkallódott dosszié, bár digitálisan megvan, de az eredeti is kellene, mert nem teljeskörű volt az adatrögzítés, pl. nem került beverésre sok olyan változó észlelése ami régen programcsillag volt, mostanság meg nem. (Pl. szabadszemes változók Gamma Cas, Rho Cas, stb.)

bognart írta:Gondolok itt a vegetáló Hold oldalra is.
Erősen poros, és pontatlan......pedig ez lehetne dinamikusabb is.
Hogy cinikus legyek, az ASOD gyorsabban publikál, mint pl a Holdas oldal.... :)

A Hold is poros nem? :lol: Szerintem ne legyél cinikus, hanem kérdezz rá, hogy csinálhatod-e? Általában hatásos ha az ember nem csak "reklamál" hanem tevékenyen próbálja segíteni a dolgokat...

bognart írta:Már erre az oldalra is töltünk fel képet. Azaz adatbázisba kerül. Már ez hasznosítható lenne ugye....
Lehetne ez első lépés is...

Adatbázisba persze, de megfoghatatlanul. Ha a fórumba teszed, ez egy attachment, ha a galériába akkor valamilyen képtár része -- tehát az itt látható képek is eleve kétfelé, kétféleképp vannak letéve. Nem lehet tudni róluk, hogy melyik micsoda, mikor készült, nem-e egy csillagda alapozását mutató kép, vagy Gipsz Jakab a Meteorral a kezében az Everesten :) stb. Amit ide teszel az szép ha megnézed, de nem egy észlelési adatbázis... Olyan mintha lenne egy nagy képkazal és arra dobálnád a képeket válogatás nélkül. Ha kell valami akkor kézzel át kell túrnod az egészet, nincs rá automatizált megoldásod. (Nem kritika, csak sima tény: a képeket nem lehet cimkézni sem ugyebár)

bognart írta:Mit mondtokrá ?

És Ti mit mondtok? Befejezzük vagy befejezzem a Messier Archívumot? Vagy nem? :oops:
Amcsillüdv: Nyözö
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.12.03. 21:34

Szerintem lehet, legyen külön M-archívum, de adott esetben - és ahogy ezt Nyözö szavaivól kivettem ő is így gondolja - ez az M-archívum legyen a mélyég-archívum kiindulópontja, kvázi a következőképp:

1. Van egy webes felület, a mélyég-honlap, melyen eredetileg a rajzok elhelyezését terveztük.
Ehhez kell (van?) egy olyan motor, mely engedi a saját képfeltöltést, adatbeverést a frissen született anyagok számára.
2. Van egy beszkennelt, bevert, archivált M-anyag, 198x-200x-ig, leszámítva 1-2 évet, mely csak szkennelve van (és nem mind, ez biztos). Ezt fel lehet tenni ebbe az archívumba, akár önálló alcsoportként is, de ha úgyis kereshető, akkor mindegy, lehessen pl. úgy keresni, hogy kedves rendszer, dobd ki légyszi az összes M észlelést 1985 és 2000 között.
3. ezeken kívül van egy rakás szkennelt és zömében feldolgozott anyag, mely az én és Székely Peti regnálása idején keletkezett.
4. Van továbbá igen számos rajz, mely már eredetileg is digitális formában jutott el hozzánk, elsősorban 2005 után.
Ha ez felkerülne (ami így is nagyon nagy munka), el lehetne kezdeni a 10 ezer rajz szkennelését és a leírások beverését.

Mit szóltok?

Snt
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: sp. » 2009.12.03. 22:09

egy olyan finn-szerü „csak felület”-et jó lenne látni elsőnek. :D Csak előre, sohase hátra. Aztán majd csak bescannelnétek azt a soksokmindent lassacskán, ha már nálatok van - vagy vissza a tulajnak, aztán majd Ő eldönti hogy érdemes é arra vagy sem. Nem kéne helyettük dógozni, fogni kezüket.
Jelenleg Levente galériája a király a környéken, persze lehetne kritizálni, de működik és van. Sztem elférne még vagy 5 másik is, békében egymás mellett.

sp.
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.04. 10:26

sp. írta:egy olyan finn-szerü „csak felület”-et jó lenne látni elsőnek. :D Csak előre, sohase hátra. Aztán majd csak bescannelnétek azt a soksokmindent lassacskán, ha már nálatok van - vagy vissza a tulajnak, aztán majd Ő eldönti hogy érdemes é arra vagy sem. Nem kéne helyettük dógozni, fogni kezüket.

Úgy látom nem olvastad el a lenti lányregényeimet. :) Nagyon sok anyag már eleve le van szkennelve, részben előkészítve. Állítom, hogy ezt kipublikálni érdemes, és gyorsabb mint az újakhoz adatfelvitelt heggeszteni.
Gondolj bele, itt csak az előkeresést kell megoldani, de az új esetében jogosultságrendszert, authentikációt, stb is mind. És persze ez utóbbi a Csillagvároshoz illesztve lenne széáp és működő -- abban pedig én nem vagyok eléggé képben, Balaton Lacit pedig nem tudom éppen lehet-e fárasztani ilyennel. Persze megkérdezni lehet. :)

Csak előre mondod. Én a mostani mély-ég rovat/szakcsoport kompetenciájába tartozó dologba akkor fogok csak beleszólni, belefejleszteni, bármit is -- ha ezt direkt kéri az illetékes. (Mindennél jobban utálom ugyanis a feleslegesnek minősített, és utána kidobásra ítélt munkát!) Jelen esetben ez ugye Sánta Gábort jelenti. Márpedig a friss észlelések kezelésének kérdése elsősorban az ő döntésétől függ, nem szeretnék alternatív szakcsoportot csinálni. Úgy jó, ha egy észlelési ág anyaga egy helyre folyik be, és nem több gyűjtőközpont van!

Másrészt: nem megoldás, hogy visszaküldök pl. 1989-es rajzokat! Sok észlelőnek nyoma sincs azóta, és az archívum széthordása, elkallódása a legnagyobb botorság személyes véleményem szerint!


sp. írta:Jelenleg Levente galériája a király a környéken, persze lehetne kritizálni, de működik és van. Sztem elférne még vagy 5 másik is, békében egymás mellett.
sp.

Az nem rossz, de ugye nem igazán ugyanaz érzésem szerint se célját, se a feltöltők közösségét nézve -- így valóban nem üti egymást. :) Nyilván nem SLV fog tiltakozni, ha Messier Archívum, vagy akármi más jön létre...
Amcsillüdv: Nyözö
balatonl
Hozzászólások: 197
Csatlakozott: 2009.09.06. 19:43

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: balatonl » 2009.12.04. 10:43

Egyetértek Nyözövel és Sáfár Petivel, össze kéne fogni a jelenleg atomizált energiákat és egy irányba kellene mozdítani. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy a rovatvezetővel egyeztetve legyen a hosszú távú stratégia, de az is lényeges, hogy kiaknázzuk a közösség erejét!

Ehhez nyilvánvalóan az eddigihez képest eltérő megközelítésre van szükség, mivel a Csillagváros létrejöttével és nem elhanyagolható felhasználói számával (lassan elérjük az 1000. felhasználót :) ) többé nem szükséges, hogy 1-1 emberen múljanak olyan feladatok, amelyeket megfelelő szervezéssel kis munkaszeletekre szét lehet bontani, és lelkes, segítőkész tagjainkra lehet bízni.

Sáfár Petivel egyetértve, javaslom, hagyjuk az embereket dolgozni, tehát mindenképpen induljon el egy, az archív anyagok felrögzítését célzó digitalizálási folyamat, legyenek sztenderdek meghatározva a szkennelésre és adatbevitelre nézve, és induljon el ez alapján az adatok bevitele egy adatbázisba!

Ezzel a folyamattal párhuzamosan induljon el a mélyég honlap fejlesztése, ezen belül egy a fenti adatbázisra épülő lekérdező felület készítése. A kb. két éve elkezdett, és azóta sem befejezett mélyég-honlap Joomla-alapú, erre lekérdező modult írni nem nagy kunszt, úgyhogy ha valaki ért Joomlához és/vagy PHP-hez, akkor szívesen vesszük a jelentkezését.

Ha ezek most elindulnak, máris előrébb leszünk, mint most. Később aztán lehet gondolkodni a Csillagváros bejelentkezéssel való összekötésen, az adatbázis Csillagvárosba integrálásán, vagy online észlelésbeküldésen is.

Én tehát amondó vagyok, ne akarjunk egyszerre túl sokat, ne akarjuk rögtön mindennel integrálni + megoldani az online észlelésbeküldést is. Induljon el egy az archívum feldolgozását célzó munka, és utána majd megoldjuk a többi feladatot is, szépen, sorjában.

Laci
Kérlek, a honlap használatával kapcsolatos új kérdés beküldése előtt először olvasd el az alábbiakat:
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.04. 10:59

santage írta:1. Van egy webes felület, a mélyég-honlap, melyen eredetileg a rajzok elhelyezését terveztük.
Ehhez kell (van?) egy olyan motor, mely engedi a saját képfeltöltést, adatbeverést a frissen született anyagok számára.

A felvitel helyének kérdése eleve egy jó kérdés. Én ezt a magam infós agyával nem a mély-ég lapra tervezném, ott csak az eredményt publikálnám igény szerint. Miért is? Hát ugye van már Csillagvárosunk, benne sok észlelővel, és potenciális észlelővel. :) Minek erre egy újabb lap, újabb regisztráció, stb.

santage írta:2. Van egy beszkennelt, bevert, archivált M-anyag, 198x-200x-ig, leszámítva 1-2 évet, mely csak szkennelve van (és nem mind, ez biztos). Ezt fel lehet tenni ebbe az archívumba, akár önálló alcsoportként is, de ha úgyis kereshető, akkor mindegy, lehessen pl. úgy keresni, hogy kedves rendszer, dobd ki légyszi az összes M észlelést 1985 és 2000 között.

Ezt meg tudjuk oldani nyilván. Két konkrét kérdésem maradt Gábor:
a) Akkor Neked nem zavaró ha a régi Messieres anyagokat adatbázis alapra téve kipublikálom? Elsőként nyilván nálam, aztán tőlem költözhet az anyag máshová is.
b) A nálatok levő anyagok feldolgozásához, az újak beküldőrendszerhez, stb. kell segítség részemről, vagy sem?

santage írta:3. ezeken kívül van egy rakás szkennelt és zömében feldolgozott anyag, mely az én és Székely Peti regnálása idején keletkezett.

Ezekkel volt/van kérdés szerintem. A két archívumot (korábbi messieres és a tiétek) akkor tudjuk összehozni, ha egységes specifikáció mentén kezeljük őket. Ezért nem forszíroznám elsőre, hogy összegyúrjuk a kettőt, mert ha jól emlékszem teljesen más alapon kezdtük el. A relációs db. szinten
letárolt adathalmazokat lehet könnyebb lesz utólag összemigrálni.

santage írta:4. Van továbbá igen számos rajz, mely már eredetileg is digitális formában jutott el hozzánk, elsősorban 2005 után. Ha ez felkerülne (ami így is nagyon nagy munka), el lehetne kezdeni a 10 ezer rajz szkennelését és a leírások beverését.

Igen, sejthető a dolog. Nyilván eleve digitálisan jött de nem egységes módon. Itt van a baj. Elsőként szerintem ki kellene találni azt, hogy milyen szabályrendszer betartásával fogad digitális beküldést a szakcsoport/rovat. Erre már lehet egy beviteli formot is csinálni valahol -- talán ma már nem kap mindenki sikítófrászt ha valamit online kell csinálni. Pár éve ez még komoly szempont volt, hogy jajj a modemes telefonszámlám túl nagy lesz...
Amcsillüdv: Nyözö
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: sp. » 2009.12.04. 21:22

Bocsesz fiúk, igy kivülállóként azt tudnám mondani, hogy a gombhoz keresitek a kabátot.
Ugyanis minden mű, legyen az rajz, fotó, leírás (nemcsakcsillagászati), azt keresi hogy a megfelelő helyre kerüljön, mennél több szem lássa/olvassa őt, ha lehetséges akár csak néhány percig is – alkotója szándéka szerint.
Ha lenne bennem elég tudás, tehetség és akarat, akkor nagyon speciális támákban, nagyon egyszerüen használható galériákat csinálnék, nyíltakat, minimális kontrollal, kommenttel. Persze minimum 5 nyelven választható feliratokkal, pl magyar, angol, szlovák, román, horvát nyelveken.

még 1x bocs hogy belevakk.

sp.
balatonl
Hozzászólások: 197
Csatlakozott: 2009.09.06. 19:43

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: balatonl » 2009.12.04. 22:18

sp. írta:Persze minimum 5 nyelven választható feliratokkal, pl magyar, angol, szlovák, román, horvát nyelveken.

Az angolt még értem, de a többi nyelv miért lenne lényeges szerinted?
Kérlek, a honlap használatával kapcsolatos új kérdés beküldése előtt először olvasd el az alábbiakat:
Válasz küldése

Vissza: “Mély-ég”