Beszéljük meg

Az MCSE mint egyesület általános vitafóruma, elsősorban tagok hozzászólásait várjuk!
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.03.08. 13:57

Zoltán írja:
"Sok országban megfordultam már, dolgoztam együtt más nemzetek szülötteivel. Nem vagyunk különlegesek, vagy különbek másoknál. Rosszabbak sem.
Azonban a magyar társadalom súlyos morális válságban szenved, ami nyilván történelmi okokra vezethető vissza, de én még nem látom a fényt az alagút végén, Mikszáth, Móricz, Ady műveinek üzenete ma is aktuális
"

Teljes egészében igazat adok annak, hogy nem vagyunk különbek, de rosszabbak sem.
Tulajdonképpen még "morális válságban" sem lennénk, ha éppen az értelmiség egy csoportja a tömegtájékoztatáson keresztül nem akarná belénk szuggerálni, hogy letörtek vagyunk, rosszkedvűek, barátságtalanok. Ne higyjük el nekik! Hát persze, ha nagyon rábeszélnek, akkor morcosak leszünk.
De aki jobban körülnéz, napról napra találkozhat segítőkész, kellemes emberekkel. Éppen a napokba beszélgettünk arról, egyik kedves barátommal, hogy milyen kellemes volt számára az osztrákok, lengyelek, csehek közti hangulat. Pedig nekik sem jobb már. Csak éppen nem ömleszti a nyakukba naponta többször a rádió, tv, internet, hogy "jaj de rossz nekönk", és ez vagy az a közéleti ember milyen gonosz, elvetemült.

Ami pedig a szűkebb közösséget illeti: az a gyanum, hogy az elmúlt hetek borus, csillagtalan ege kicsit kedélytelenné tette a csillag-nézőket. Türelmetlenek lettek, borusak a borusságtól. És innen adódtak a kellemetlenkedő megjegyzések.
Azt hiszem, ha lesz egy kis tartós derült ég, a kedélyünk is derűsebbre fordul, és barátságosabb lesz mindenki a másik iránt. A mi nem is kis közösségünk arra is jó, hogy a közös érdeklődés alapján a különböző korú, lelkülető és világnézetű emberek megértsék egymást!
Gondolom, ebben egyetértünk! Barátsággal: Lajos
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára astrohist 2013.03.09. 09:37-kor.
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2013.03.08. 15:32

astrohist írta:Ami pedig a szűkebb közösséget illeti: az a gyanum, hogy az elmúlt hetek borus, csillagtalan ege kicsit kedélytelenné tette a csillag-nézőket. Türelmetlenek lettek, borusak a borusságtól. És innen adódtak a kellemetlenkedő megjegyzések.

Érdekes, tegnap beszélgettem tobe-val és mi is erre az álláspontra jutottunk. Igen, ezek már elvonási tünetek... :)
Ha már a téma a megfelelő topic-ba került;
"Örömmel" tapasztalom, hogy nem csak az adminisztrátori feladatokat, hanem a moderátori feladatokat is milyen sokan ismerik itt a fórumon! Már csak az kellene, hogy a fórumozás szabályaival is ennyien legyenek tisztában. Talán, moderálni sem kellene... ;)
Üdv,
L.
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2468
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: mephi » 2013.03.08. 17:23

Minden érintettől elnézést kérve, sajnálom, hogy megnyitottam a "Gumicsont" topic-ot.
Felesleges is volt, és nem is érte el a célját, főleg, hogy a "Beszéljük meg" oldal már régen létezik, csak nem voltam elég figyelmes, hogy ide írjak.

Kása János
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2013.03.10. 17:17

Miért mindig az kér elnézést, akinek nem kellene?!?
Üdv,
L.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.03.10. 20:13

Nem tudom, szinte már fel sem tűnik, de mintha azóta se lenne valami csillagfényes szép idő esténként, de még nappal a Nap is kevés hiába van vele az ERŐ, hogy áttörje a felhőpaplant. :)
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2013.04.20. 23:01

Tisztelt Csillagvárosiak!
Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy Bartha Lajos bácsi, -astrohist- több napja nem volt fent a fórumon, hozzászólásait nem olvashatjuk.
Ma beszéltem vele telefonon, és megkért tudassam veletek, hogy Ő jól van, csak a számítógépe rakoncátlankodik. Ígéretet kapott arra, hogy a jövő hét elején már működni fog, és ismét közöttünk lesz.
Megkért továbbá, hogy adjam át üdvözletét mindenkinek.
Üdv,
L.
Úgy legyen!
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.04.22. 14:17

Köszönöm Dénes Lajosnak az üzenetem továbbítását. Remélem mától már megint működőképes a gépem!
Hanem hááááát.... Megnéztétek az elmúlt napokban, hova is "néz" a Hold domborulra? Mert most éppen szép ég volt (csak éppen a Hold jóvoltából alig tudtam változózni), és mindenki meggyőződhetett, hogy bizony nem lehet a Nappal egy egyenessel összekötni. De ha egy szép főkörrel összekötitek a Nap és a Hold középpontját, akkor jól látszik, hogy annak a főkörnek a Holdat metszú szakasza éppen merőleges a terminátor összekötő vonalára! Nem kell itt zseblámpákkal hadonászni, elég a valódi égen a valódi Holdat megnézni.
Jó észlelést. Mellesleg szép nagyra nőtt egy napfolt csoport! További szép eget: Lajos
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2013.06.16. 10:36

Ráckeve 2013. 06. 14.

Végre ismét elindult a mozgás a „ A Nagy Bumm elmelet kerdojelei.” topic-ban, mondhatni felpezsdült az élet. Érdeklődőként szívesen olvasom a hozzászólásokat, megnézem a linkeket, megpróbálom átgondolni az elhangzott érveket, ehhez persze sok esetben utána kell néznem az alapoknak is... Lényeg a lényeg én jól szórakozom, van motivációm, hogy újra tanulni kezdjek.
No, de ezért még nem fárasztanálak benneteket azzal, hogy rajtatok éljem ki grafomániám.
Egy régi emlék bújt elő szivacsosodó agyam valamelyik zugából...

- 1, „A régi szép időkben”, amikor felvételire készültem társaimmal -felvételi előkészítőre- jártam az ELTE TTK Szentkirály utcai előadójába, az előkészítő tanár dr. Sas Elemér volt. (Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy találkoztam vele!)
- 2, Sas Elemér a kor „sztár” fizikusa volt. A Magyar Televízió, a kor oktatáspolitikájának megfelelően, sok ismeretterjesztő műsort készített vele. Ezekből egyet emelnék ki; „Beszélgetések a fizikáról”. Ebben a műsorban Antal Imre „alákérdezett”, Elemér bácsi pedig elmagyarázta közérthetően az aktuális témát.
- 3, A műsor anyaga nyomtatásban is megjelent, ugyan ezzel a címmel 1975-ben.
Ezt a könyvet én is megvettem, kemény 34 forintért...

Mivel a műsor és a könyv is nagy siker volt, Sas tanár úr nem változtatott a „bevált csapaton” és az előkészítő előadásokon is, szinte szó szerint azt adta elő. Még azt is bemutatta, hogy hogyan cipeli a hátizsákot a Földön és a Holdon... Viszont hiányzott az „alákérdező”! És láss csodát, így már nem volt annyira érdekes az előadás. (Ezt bizonyítandó az ott lévő ÉRDEKLŐDŐ diákok több mint fele, azt strigulázta, hogy a láncdohányos tanár úr hány „mezítlábas” Kossuth cigarettát szív el a másfél óra alatt. Átlag 10-12 db!!!)

Tehát a show-hoz szükség van „untermann”-okra is...

Ráckeve, 2013. 06. 16.
A fenti hozzászólást nem küldtem be, mert át akartam olvasni még egyszer, - szerencsére-...
Írásom aktualitását veszítette, a radírpók dolgozni kezdett...
Pár ember eltűnt a Fórumból, nem önként.
Mi volt a főbenjáró bűn, hogy a majdnem a legkegyetlenebb büntetést kapták?
OK! Bruno-t megégették, őket csak kizárták. (Vajon annak idején Galileit is kibannolták volna, vagy elég ha bocsánatot kér?)
Kukac és Tuarego nélkül, vajon „szakmai” lett a Fórum? Egyébként, amatőrök tudnak szakmai fórumot csinálni? Csak én látok némi ellentmondást?

Én magam, még, nem tartom amatőr csillagásznak, csak távcső tulajdonosnak.
Maradhatok még?

Kukac két évig volt tagja a Fórumnak 680 hozzászólás írt...
Üdv,
L.
P.S. Lehet, hogy Lovró Ferinek volt igaza?...
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2652
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2013.06.16. 17:17

Ha beszéljük meg, akkor én is idefűzök egy gondolatot.
Nyilván sok embernek van problémája a másikkal, a moderátorral, a fórum üzemeltetőjével, az MCSE-vel, akárkivel. Teljesen jogos, ne tartsa magába a véleményét - az internet ilyen, lehetőséget ad arra, hogy kommunikáljon az ember.
De!
Ha tudom, hogy kivel van problémám, akkor neki írjam meg! A topik meg maradjon az, aminek indult (Vénusz, Nagy Bumm, stb.)! Ne öntsük már tele a topikokat nem oda való szövegekkel!

Ha valaki esetleg nem érti, melyik topik mire való, készséggel segítek neki a megértésben.

Akinek meg nem inge, ne vegye magára, de akinek inge (egy klasszikust idézve), az meg öltözködjön már fel végre!
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Beszéljük meg

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2013.06.17. 11:53

V.P-nek teljesen igaza van, nagyon jól megfogta a lényeget.
Elég gyakori azonban, hogy a topicba nem az oda való téma kerül. Valaki, akinek pl. kérdése van, jól teszi, ha megnézi a fórumban felkínált menűt. Egyik-másik kérdésre több topic is akad. Persze vannak átmenetek: pl. ha valakit az érdekel, hogy milyen távcső alkalmas a Nap megfigyelésére, az beteheti a Nap-hoz, és a Távcsővásárláshoz is. De általánosságban mégis csak maradjunk a megadott témánál.
Egyébként érdemes megfigyelni, hogy élesebb ütközés szinte csak két területen akad: a kozmogóniánál, és a moderátornak szóló üzeneteknél. Az utóbbihoz nem tudok hozzá szólni. Az előbbi esetében sajnos a legtöbb félreértés a felületes, vagy hiányos ismeretből ered. No, ezért célszerű, hogy ha valaki kozmogóniai kérdésben kíván valamit állítani (nem kérdezni! Állítani.) hát legalább is ismerje a vonatkozó szakirodalmat.
Figyeljétek meg, hogy olyan témákban, ahol konkrét megfigyelésről van szó, alig fordul elő vita, vagy élesebb hangú megjegyzés.
Üdv: BQ.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára astrohist 2013.06.17. 21:51-kor.
Válasz küldése

Vissza: “Hírek, aktuális események, egyesületi élet”