Webkamerás megfigyelés

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
MrSteel
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2013.01.01. 21:59

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: MrSteel » 2013.01.06. 09:32

Nos nekem a bajom amit sokan mondtak,azaz infraszűrő,ami a CCD felett van a fent említett kamerába..
Ezt ez Optikai UV-s paszta tartja de azt rendesen!
Próbáltam lefeszegetni óvatosan,de alig akar lejönni... Szerencsére a CCD tetején van,így lelehetne szedni,csak nem tudom miben változna a kép???
Azt mondták hogy sokkal élesebb lenne nélküle de nem tudom. Szerintetek?!
Sidius

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.01.06. 10:43

Az a szűrő azért van ott, mert a kamera chipje néhány nem látható, főleg infra tartományban is érzékeny, de ez a tulajdonság chipenként változik. A képminőség nem fog javulni az eltávolításával, csak ha rossz maga a szűrő.
A sok infra általában beégést okoz, a kép nagyon fényes lesz, színinformációi sérülnek, még az is előfordulhat, hogy nem lehet a fényességet kellően levenni. A kamera vezérlőjében GAIN, illetve EXPOSURE csúszkák szoktak kezelőszervként működni a fényesség beállításához. Ezek közül a GAIN legyen minél kisebb értéken. Az hogy a kép nem látszik élesnek, abból is adódhat, hogy sok a fény. A lencsés távcsöveknél még rosszabb a helyzet, mert az ott leképeződött látható tartományon túli fény már nem esik a látható fókuszpontba, ellenben életlen képe uralkodni fog a látható tartomány felett. Az említett kamerát nem ismerem, mindazonáltal a fókuszálási problémák nem hiszem, hogy a szűrő jelenlétéből adódnak. Érdemes próbálkozni erős zöld szűrővel is, nekem CMOS-nál bevált IR blokkoló nélkül is. A Hold jó gyakorló célpont, erős kontrasztjai miatt rögtön kiderül, hogy mechanikus, vagy más fókuszálási problémák vannak. (Már egy F/10 körüli fényerőnél is tized-század mm pontosan fókuszban kell lenni a chip-nek.) Jó stratégia az is, hogy nagyon távoli tárgyat nappal megpróbálsz kiélesíteni. Ha ez sikerül, és még marad pár mm a kihuzat mindkét irányú (főleg befelé) mozgatására, akkor nincs elvi akadálya egy égitest fókuszálásnak sem.
Különben volt olyan nagyon olcsó CMOS kamerám is, ami teljesen alkalmatlan volt a fotózásra. Ezzel semmit nem tudtam kezdeni, bár az se mindegy, milyen szoftver működteti a rendszert, lehet, hogy csak amiatt volt.
MrSteel
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2013.01.01. 21:59

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: MrSteel » 2013.01.06. 10:52

[quote="Sidius"]Az a szűrő azért van ott, mert a kamera chipje néhány nem látható, főleg infra tartományban is érzékeny, de ez a tulajdonság chipenként változik. A képminőség nem fog javulni az eltávolításával, csak ha rossz maga a szűrő.

http://www.youtube.com/watch?v=y8uGC7Qv ... e=youtu.be

Ennél jobb videót nem tudok kihozni a kamerából egyenlőre,de még megpróbálom a nappali leképezést ,hogy mit mutat.
Sidius

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.01.06. 19:36

No, ettől már okosabbak lettünk! A felvétel tanulsága szerint a fókusz jó, vagy közel jó. A fény viszont sok!
Túl van exponálva a felvétel, vissza kell venni az erősítést. Az se baj, ha a bolygó pereme alig látszik majd, csak látsszon egy kicsit! Ha nyújtod a fókuszt, a fényerő nagyobb felületre oszlik, így is lehet operálni. Meg szűrőkkel is esetleg. Ezt csak azért írom, mert a videón nagyon kicsi a Jupiter korongja, lehet, hogy a fény így mindenképpen sok lesz.
gvm57
Hozzászólások: 116
Csatlakozott: 2012.11.19. 09:58

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: gvm57 » 2013.01.11. 13:09

Szia István!

Ezen a linken
http://ghonis2.ho8.com/Pro9000mod3.html
láthatod (második képpár, (húzd rá a képre az egérmutatót)), hogy hogyan viselkedik az érzékelő ha nincs előtte IR vágó szűrő.
Ha ilyet nem tapasztalsz, akkor jobb képed nem lesz a kamerából. (vagyis a szűrő elvégzi a dolgát) Nappal próbáld ki egy okulárt elétartva, ha normális a képe akkor OK.
A videódat látva nekem is az a véleményem, hogy egyszerűen túl van exponálva a felvétel, és ezért még az élesreállítás sem pontos.
Lehet, hogy az oldalon található Open Video Capture progi tudja vezérelni a kamerádat (bár a kamera linkjén olvasható automata fényerő szabályzás miatt ez kérdéses).
Az automatáját viszont átveri a sötét háttér, ezért lesz a bolygó túlexponálva.
Ha végkép nem tudod vezérelni, maradnak az optikai megoldások (fókusznyújtás, rekeszelés, neutral szűrők), hogy elérd a megfelelő fényerőt a bolygó felszínén. Előbb-utóbb kiakad az automata és már nem tud korrigálni, de kérdés, hogy milyen képet fog akkor produkálni az automatikusan elnyújtott záridő miatt.

Üdv.
Gábor
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.01.11. 13:37

Még 2012.07.28 napon készült az alábbi felvételem, úgy, hogy leszedtem a lencsét a kameráról és a fókuszban a CC érzékelőjével ez sikerült, ettől már csak jobb lehet majd ami következik, a Jupitert meg se merem nézni, majd olyan jó lesz szerintem ez alapján, ami itt látható, csak nem tudom időben mikor fog sikerülni olyan napot kifogni, hogy alkalmam és energiám legyen rá.

mozaik_2.JPG


UFÓ vadászokat meg kell nyugtassam, a képen látható két feketés homály, két porszemecske a CCD érzékelőn.

Még egy kép ugyanebből az időpontból:

212649_mod.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tobe_ 2013.01.12. 13:31-kor.
Sidius

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.01.11. 20:15

Üdvözöllek megint a köreinkben Tobe! Elég szép ez a felvétel, milyen szerelékkel csináltad?

GVM57 hozzászólása az automata módot említi. Ez fontos, mert a kamerák vezérlői alapból automata módban működnek, és általában egy pipát kell kivenni, hogy magad állíthatsd be a felvétel paramétereit.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.01.12. 02:23

Üdv !

Ez egy Axis nevű WIFI webkamera és a paramétereit lehet állítani, exponálási időt manuálisra szerencsére, de az minimum nem is tudom hirtelen mennyi, nem sok, tehát halványabb dolgokat nem lehet vele lehet 1/6 mp a leghosszabb ideje vagy ilyesmi, de lehet tévedek, mert akkor egyetlen alkalommal kicuccoltam a kertbe és monitort nagy gépet kivittem. Le is döbbentem, mikor a monitoron ugyanez a kép fogadott, szépen haladva a képernyőn, ezt majd folytatni akarom, csak ilyen hidegben kimenni géppel minuszban nem lehet, a táv irányítású elképzelésem meg még nem fejlődött azóta, úgyhogy mostanában még nem fogok tudni, csak ha jobb idő lesz. De már várom azt. Közben a vezérlést addig még megnézem hogy bentről a gépen látom a felvételt, kint meg csak a kamera az WIFI vel jön be az adat, meg mozgatni is tudom bentről majd.


A bal alsó részben levő nagyobb kráter méretű lehet mot a Jupiter, azt nem láttam régen, ha előfordul valami jó idő és olyan hangulatban lennék lehet megpróbálok felvételt csinálni arról is, legjobb egy laptop lenne WIFIvel, csak olyanom nincs jelenleg, meg nem tudom mikor sikeredik egyet beszermányolnom, azt könnyen ki lehetne vinni a távcső mellé, hogy beállítsam ott a fókuszt meg ha motorral hajtanám utána meg be lehetne jönni a meleg szobába és akkor látom a képernyőn.

Kellemes egezést

Béla.
Avatar
xyfree
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2011.08.31. 18:29

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: xyfree » 2013.01.27. 07:34

Sziasztok!

Gondolom sokan vannak köztetek is akik webkammal fotóznak, nem wifis, hanem usb-s megoldással. Ti ilyen párás időben mivel véditek a laptopot/netbookot? Gondolom a nagyobb probléma a kintről meleg helyre való bevitel ennél is, vagy ilyen időben inkább nem használjátok?
127/1500 MC + EQ3
10x50 Lacerta binokulár

https://egkeprajzok.webnode.hu
Sidius

Re: Webkamerás megfigyelés

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.01.27. 08:54

Szia!
Én öt éve vettem használtan egy 2001-ben gyártott P3-as gépet. Először nem tudtam mit csináljak, pont ilyenek jártak a fejemben. Mióta csillagdám van, egyszerűen mindig kint van a gép akármilyen idő van. Kimegyek, beindítom és kész. Leállítás előtt lementem a videókat egy háttértárra, azt viszem be szobába. Max. egy papírdobozba rakom bele néha, de nem jellemző az sem. A kamera az okuláros dobozban van, ami egy fa alkalmatosság, de annak van jól záródó fedele a por miatt. Eddig semmi probléma nem volt, pedig a tavalyi Mars láthatóságot is ott vészelte át a cucc. Most is kint van, csak a felhők miatt hiába sajnos...
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”