Építési szándék

Magáncsillagvizsgálók építésével kapcsolatos tudnivalók, trükkök, tanácsok
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 955
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2009.10.15. 17:25

kaviat írta:egyébként valami olyasmire gondoltam, ami nagyon könnyű. pl. néhány vékony fémrúd, amiket valahogy össze lehet csavarozni és aztán az egész cuccra ráhúzni egy vászonbugyit. valami ilyesmit hozott is valaki magával tarjánba, na ennek valami remixére gondoltam (lenne teteje is). semmi motor, meg csapágy és egyebek, kézzel egy mozdulattal lehetne irányba fordítani.



Esetleg két occso kínai boboréksátor összeházasításával meg lehetne valósítani egy ilyet. A toldható vázpálcák adottak csak a négyszögletes formát kell átalakítani nyolcszögletűre a másik sátor belevarrásával. Az aljából meg kijönne a magasításhoz szükséges anyag. Összköltség tízezer ft. körül. ;)
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2009.10.28. 17:44

Sziasztok!

Úgy tűnik, hogy a hétvégén végre elkészül a Rigel csillagda. A dolgot nem kell annyira komolyan venni, arról van szó, hogy a nagyon kicsi kertembe nem szerettem volna építeni ilyen kis házikót (persze anyagi oldala is van :)), ezért kitaláltam, hogy a kert egy részét 40x40x6 cm-es beton burkolólapokkal fogom barátságosabbá tenni, hogy a zordabb időkben sem süllyedjek el a távcsővel, valamint egy kis állandó asztalt fogok létesíteni. Az építkezés azért is akadt el mert fölöslegesnek tartok egy házikót építeni a garázstól 3 méterre ahonnan ezt a "kis" távcsövet könnyűszerrel ki tudom hozni minden derült este. Annak ellenére, hogy nem épület, ha készen lesz a szép burkolás, és állandó asztal, én Rigel csillagdának fogom nevezni, bár nem tudom hogy helyes-e... :oops: ;)
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
Guest

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Guest » 2009.11.02. 08:59

én egy félig földbe süllyesztett kupolás csillagdát építek. a földbesüllyesztés oka az volt, hogy a kupolatér termodinamikailag stabilabb legyen. sok pro és kontra elhangzott már ezzel kapcsolatban. a fő kontra általában az volt, hogy a talajközelben komolyabb a párásodás. ez igaz, cserébe viszont a föld nem engedi nappal annyira felmelegedni a kupolát mintha magasan lenne. sokan mondták azt is, hogy azért kell minél magasabbra építeni egy kupolát, mert a felszín közelében a legnagyobbak a széllökések, kavargó szelek. azonban valahol azt olvastam, hogy sok-sok méterrel kell a felszín fölé építeni, hogy az ottani zavarok már ne legyenek jelentősek. ráadásul - sárkányos tapasztalataim is alátámasztják - közvetlenül a földfelszínen sokkal kevésbé fúj a szél, mint mondjuk 1.5m magasan vagy fölötte. és talán még mindig jobb így, mintha egy forró háztető fölé építettem volna.

képek csak egy korábbi állapotról vannak, fényképezőgép hiányában:

Kép
Kép
Kép

a mechanika számára külön oszlopot nem betonoztam be, mivel patkó mechanika lesz a kupola alatt. szintén korábbi kép (még festetlenül, motorizálatlanul):

Kép

ezt a lenti hsz-t, pedig a maki fórumába is betoltam, de gondoltam hátha van aki ott nem de itt igen:

Én is tegnap készültem el a csillagdám betonozós munkálataival, viszont a fényképezőm végleg megadta magát, így képeket egyelőre nem tudok készíteni. Most már csak a kupolát kell megépíteni, de ezzel lehet, hogy már megvárom a tavaszt.

Bruttó munkaidők kb:

- földmunkák: 4-5 nap
- zsalukövek felhordása (másodmagammal), térháló hegesztése: 1 nap
- fal (palást) alapjának betonozása: 2 nap
- fal feltöltése betonnal: 3 nap
- alap feltöltése betonnal: 4x0.5+1 nap

persze ez sok hónapra szétdobálva (kivéve az utsó kettőt, azzal az elmúlt 2 hétben foglalkoztam).

úgyhogy tegnap sokáig ücsörögtem a szélén, és gondolkoztam a hogyan továbbon, és persze örültem, hogy kész a neheze. :)

még egy kis statisztika:

- 82db zsalukő alkotja a falat.
- 110 lépcsőfokkal és 20 méter szintkülönbséggel számolva a 82 zsalukővel - másodmagammal - 9020 lépcsőfokot tettem meg fölfelé (egyszerre egy zsalukő), 1640m magasra jutva. egy főre bontva: 4520 lépcsőfok és 820m szint.
- a betonozást (és a földmunkákat) egyedül végeztem: 2 vödörnyi (egy forduló) bekevert betonnal kb. másfél zsalukövet lehetett megtölteni. így a fal betonozásához 55-öt kellett fordulnom, nagyjából 2x20-30kg betonnal. vagyis 6050 lépcsőfokon vittem fel hatvan kilót összesen 1100 méter magasra.
- a fal alatti beton, és a betonaljzat átlagosan 12cm vastag beton, 4m átmérőjű körben kiöntve. ez 12.5m2 terület, és 1.5m3 beton. Egy fordulóval a két vödörben kb 0.03m3 betont tudtam felvinni. eszerint az alap feltöltéséhez 50-et kellett fordulnom, 5500 lépcsőfok és 1000m magasság abszolválásával

összesen tehát 30-60kg közötti teherrel másztam meg egymagam 16070 lépcsőfokot és 2920m magasra jutottam. no és persze ugyanez visszafelé is (igaz akkor már csak az üres vödrökkel), így 32140 lépcsőfok a végeredmény, de legalább nulla szinttel. :)

a lépcsősor kezdetéig a betonkeverés helyszínétől 25m séta. a lépcsősort ha vízszintbe forgatnánk 30m-t kapnánk. a lépcsősor végétől a csillagdáig további 20m séta. ez összesen 75m gyaloglás, és ugyanennyi vissza is, vagyis 150m. 146 fordulóval számolva ez 21.9km séta. de mivel sokszor vittem föl szerszámot, vagy mentem föl a földmunkákat csinálni, stb, ez valószínűleg ennél sokkal több. mivel a zsalukövek viszonylag könnyűek (úgy 25kg/db), összesen 1025kg zsalukövet vittem fel (másodmagammal 2050kg), és 4-6000kg betont. vagyis összesen 5-7 tonnát tornásztam föl.

és ezekből az adatokból még hiányzik sokminden, a cementeszsákok logisztikájától kezdve a térháló és betonvasak feljuttatásáig.
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.11.02. 15:07

Feri!

Csillagdaépítésed történetét - annak befejeztével vagy akár hamarabb - a Meteor is szívesen közölné, akár egy ilyen, puszta tényekre korlátozódó tömör felsorolás formájában (is)!

Tehát amint kedvet érzel heroikus munkád közkincssé tételére, ragadj billentyűzetet! :)

Snt
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2009.11.08. 19:29

No, felteszem ide is a képeket a Rigel csillagdáról. :)

Ajánlom, hogy várjátok meg amíg betölt teljesen (30-40 mp.).

1. Ez a kilátás a sorházból a csillagda épületre (garázs), az újonnan épített kitelepülős helyre, és a garázsutcára, ahonnan jobb ugyan a kilátás a sorház felé (dél), de onnan meg a másik irányba rossz a kilátás, meg oda már világít lámpa, meg ott félelmetesebb is, szóval oda csak akkor viszem ki ha valami alacsonyan lévő dolog (25-35 fok) nagyon izgat, amúgy a lelapozott rész a leggazdaságosabb ha a kilátást nézzük.

Kép

2. A lelapozott rész. :)

Kép

3. A Rigel csillagda bejárata.

Kép

4. A csillagda ablaka, amire ki van téve a 2009 A Csillagászat Nemzetközi Éve plakát. Nem a legfontosabb, de szerves része egy csillagdának. :)

Kép

5. A vörös lámpa. Eleinte csak egy ronggyal tekertem körbe, de aztán mivel az eléggé tűzveszélyes volt, beszereztem egy piros izzót :). Szerintem jól néz ki, habár kicsit horrorisztikus, és így nem megy kárba a sötétadaptáció sem, valamint nem esek fel a távcsővel kifelé...

Kép

6. A csillagda általam használt része. Balra a kiegészítők, középen a cső, jobb oldalt pedig az asztal, amire összepakolok, és kiviszem (jó, mert csak 2-3 kiló). Azért rongy van a csövön, és nem a műanyag védőkupakja, mert így az egészt védi a portól, meg jobban szellőzik...

Kép

7. Igazából ebben a szekrényben szoktam tartani a csövet, de most nálam van kölcsönbe egy nagyobb, és azt helyeztem el ott. Látszanak a biztonságtechnikai megoldások (TUTO) :D, meg a szekrényen van egy biciklilakat amit meg akkor használom, ha délutánra kint hagyom a csövet hűlni, mert olyankor az egyik lábat hozzálakatolom a korláthoz :).

Kép

8. Így lehet rálátni a déli égboltra (25 fokig),...

Kép

9. ...de ahogy mondtam, nem szerek ebből a garázsutcából nézelődni...

Kép

Hát ennyit a Rigel csillagdáról, mely szerintem az első "hivatalos" (néhányunk által elismert) kitelepülős típusú csillagda, valamint az első szécsényi csillagda... :)
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
Csongi
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:10

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Csongi » 2009.11.13. 18:48

ESBÉ,

visszatérve az eredeti kérdésedhez; a méretre - én egy 3,2 m bruttó átmérőjű (legkülső átmérő - a görgőket fedő szoknya - 3,2 m, a szoknya felett a félgömb átmérője - valójában 16 szögletű - 3 méter) kupolát készítettem, amibe egy 250/1250 mm-es Newtont pakoltam be vezetőtávcsővel, egyebekkel.
Az én megítélésem szerint ennél sokkal kisebb már nem túl kényelmes ekvatoriális szerelésen Newtonnal. Ahogy utánanéztem annak idején; akiknek kisebb kupolájuk van jellemzően Cassegrain távcsővel észlelnek / fotóznak.

Itt látható, hogy miképp alakultak a méretei a távcsővel:

Kép

ugyanez belülről:

Kép

Szerintem vedd fontolóra a méret kérdést; most nem sokkal kerül többe ha beleteszel +20 cm-t; de később meghálálhatja ! Főleg, ha esetleg majd fejleszted a felszerelést...

Üdv,

Csongi
Cserna Antal
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2009.09.07. 12:21

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Cserna Antal » 2009.11.13. 22:19

Zoli, amíg működött a honlapod, figyelemmel kísértem a csillagda építését.
Tervezted az ASCOM kompatibilis kupolamozgatást, sikerült megoldani?
Csongi
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:10

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Csongi » 2009.11.21. 18:20

Szervusz Antal !

Igen..., volt egy ilyen elképzelésem; elsősorban amíg arra gondoltam, hogy másnak is kellene ilyen kupola. De kizárólag saját célra egy ponton túlzottan úgy éreztem, hogy "öncélú" lenne.
A mechanikám nem GOTO-s, és a kupolarés kellően nagy, hogy a hosszú expozíciós felvételek alatt se kelljen mozdítani a kupolát. Úgyhogy maradtam a kupola kézi forgatásánál. A fotózás közben nekem amúgy sem feltétlenül lenne előnyös a kupola mozgatása a magas felépítmény miatt - a kupola a gerinc felett van fa szerkezeten - a rezgések elkerülése végett.

Üdv,

Csongi
Simons
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2009.10.11. 23:25

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: Simons » 2009.11.29. 22:12

Szervusz Zoli!
Nem található nálad a fiókban véletlenül leírás a kupola mozgatására, amely a mechanikát illeti ?
Nekem is van kupolám, amelyet szeretnék "megmozdítani"
Azt hiszem, hogy több ötletböl hamarább kiválaszthatnék megfelelöt.
Köszi
Simons
skyfoto
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2009.09.20. 06:49

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: skyfoto » 2009.11.30. 08:58

sziasztok,

hamarosan elkezdünk gyártani üvegszálas "hordozható", könnyen összeszerelhető csillagdákat! A kupola rész, ha kell panorámaként szétnyitható lesz! Hasolnlóan fog működni, mint a Baader által forgalmazott all-sky rendszer, természetesen töredék áron próbáljuk megvalósítani! Amint elkészűl az első prototipus, jelentkezem és akit érdekel szívesen tartok bemutatót! A bekerülési költséget majd meglátjuk...nem is csak anyag árak miatt, inkább a belefektett munka a kérdés!

Ezzel a mérettel gondolkozunk: 2,80-as átmérő 1,40-es felépítmény! - vagyis a kupola belső magassága 2,80-as lesz! Ez simán elég egy 300/1500-as newton távcső elrejtéséhez...A Szitkay Gabi barátomnak a 3m-es kupija egy 407/2000-as newtont rejt Fornax100-as mechanikán!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagdaépítés”