Főtükör hűtése

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.16. 15:52

A tükör üveg, és a legjobb, ha közvetlenül érintkezik vele a hűtő, hőelvonó anyag. Ez egyúttal a tükör megfelelő alátámasztását is szolgálja. Az anyag vízszívó kell legyen, és megfelelően rugalmas, lágy és mégis stabil megtámasztást adva a tükörnek. Ezt egy nagy, jukacsos felületű tartókorongra illesztett vastag, 8-10 mm-es filckoronggal lehet megoldani. Anyagába inyjekciós tűvel a megfelelő elosztásban be lehet vezetni a desztillált vizet, szilikon csöveken keresztül egy flakonra szerelt elzáró csappal összekötve. A víz a saját súlyától és a hajszálcsövesség elvén szétterjed az egész filcben, és a fújó légáramlat hatására száradni, azaz párologni kezd. Ez akár 10 fokkal is alacsonyabb hőmérsékletre lehűtheti a tükröt egy óra alatt. A hűlés sebessége a légfúvás erősségével és a víz mennyiségével szabályozható. Elgondolás szerint 10 perces nyitvatartott csapos üzem után nincs szükség víz adagolására. A további hűtésre elegendő a beszívott mennyiség. A tartály oldalán egy skálával lehet ellenőrizbi a bejutó víz mennyiségét, és számolni a hőelvonás értékét. Az adott tömegű tükörhöz meg lehet határozni az egyszeri hűtéshez szükséges víz térfogatát. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy a tükröt teljes keresztmettszetében gyorsan lehűti, és a hűtést követően gondoskodik a környezettel történő együtt hűlésről! Ez biztosítja azt, hogy ne alakuljon ki léglencse a tükör elötti térfogatban, amely erősen nyugtalanná teszi és torzítja a látható képet! Téli nagy hidegben a desztillált víz helyett lehet fagyálló folyadékot is használni, ha valaki ragaszkodik hozzá, de szárazon is működtethető, legfeljebb mint tista léghűtés, kisebb hatásfokkal működik a rendszer.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.16. 16:06

sq írta:szerintem kicsit túlgondolkodtok pár dolgot.

... a kimenő lyukak lehetnek akár kicsi lyukacskák is (én így csináltam, kb 5mm-es lyukakkal), a lényeg csak a felület.

... felesleges aggódni és bármiféle "légszűrőt" beépíteni a rendszerbe.


... egy 150-es tükörhöz teljesen fölösleges egy ilyen hűtés.


1. Szerintem azt a célt szolgálja ez a hely, hogy értekezzünk, és akár túlgondoljuk a dolgokat!

2. Szúnyoghálón keresztül nehezebb szellőztetni. A sok kis lyuk több akadály, mint kivezető út.

3. A légszűrő a mini rovarok, bogarak, szúnyogok bejutását gátolja, nem a por ellen jó!

4. Itt nem csak a 150-es tükör hűtéséről, hanem magáról a megoldási lehetőségekről folyik eszmecsere.

Üdvözlettel: Imre

Nem látom, hogy Ki vagy? Töltsed ki, és nyissad meg a tagok előtt az adatlapodat! Így szokás!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.10.16. 16:19

Imre írta:Nem látom, hogy Ki vagy? Töltsed ki, és nyissad meg a tagok előtt az adatlapodat! Így szokás!


oké, bocs, h közbeszóltam. hajrá. jó szakértést. egyébként a te adatlapod sem publikus. szóval hogy is van akkor ez???
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: csakb » 2011.10.16. 16:27

Apakezdődik! /o\
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.16. 16:39

sq írta:
Imre írta:Nem látom, hogy Ki vagy? Töltsed ki, és nyissad meg a tagok előtt az adatlapodat! Így szokás!


oké, bocs, h közbeszóltam. hajrá. jó szakértést. egyébként a te adatlapod sem publikus. szóval hogy is van akkor ez???

Midjárt utána nézek, mert a napokban volt egy szerver leállás, és lehet, hogy valami megváltozott! Lehet, hogy a Te esededben is ez a helyzet! Elnézést, hogy erre a lehetőségre elsőre nem gondoltam!
Továbbra is számítunk a hozzászólásaidra, és nem szerencsés, ha néhány ellenvéleményre így reagálsz!

Barátsággal: Imre

Igen, az adtvédelmi beállítások csak az ismerősnek jelöltek részére engedték a megtekintést, lementve az új beállítás, már a tagok is láthatják ismét, mint korábban is látták az adtlapomat.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.16. 17:18

A hideg levegő, mielőtt alászállna, hajlamos arra, hogy „hozzáragadjon” a mennyezethez. Ez az úgynevezett Coanda-jelenség, amely elősegíti, hogy a hideg levegő és a környező levegő leszállás előtt sszekeveredhessen.

http://www.daikin.hu/faq/items/cold-draughts.jsp

Ez a mennyezeten elhelyezett léghűtésre vonatkozik, és nem a távcső tubusában keltett erős és irányított légáramokra. A jelenségnek a távcsö tubusán belül lényegi hatása nincs, ugyanis nem fejjel lefelé használjuk!

A jelenség magyarázata az, hogy a mennyezethez képest vízszintesen kifújó hűtőszerkezet hideg levegőjét az alulról felfelé igyekvő odaszorítja a mennyezet felületéhez, és nem engedi a szoba belső terébe leszállni, csak miután oly mennyiségben felgyülemlik a hideg, nehéz levegő, hogy a meleg légpárna fenntartó erejét le tudja győzni! Ezért a mennyezetre szerelt hűtéssel is gondok lehetnek, de a mennyezet nem távcsőtükör! Sem méretében, se helyzetével nincs a kettő rokonságban, ezért itt ezt a hatást emlegetni félrevezető!

Létezik viszont a fal melletti áramlás fennmaradásának jelensége, ami érvényes a távcsövön belül is! Ez azért alakul ki, mert az áramló levegő nyomása kisebb, és a fal mellett áramló levegőt a belső álló légtömeg a falhoz kényszeríti! A levegő részecskéi egymáson könnyen elmozdulnak, azaz a súrlódás kicsi. Ez a kicsiny súrlódás nem okoz jelentős keveredést, azaz az áramló levegő felületét kissé fékezi, de a a folyamatos utánpótlás miatt magát a légáramot nem gátolja, azaz a nyomás különbsége tartósan fennmarad!

Ha egy sík felületre ráfújunk, akkor a légáram a felületet szinte lesöpri, és a felette maradó levegő állva marad. Ezért meg kell keresni azt a magasságot, amin a felület fölé fújva már ez a jelenség kevéssé érvényesül, azaz magával tudja ragadni a felette magasabban elhelyezkedő légréteget is, és a felület mentén is kifejti hatását. Ezért javasoltam az 5-10 mm-es magasságot a távcső tükör feletti befújáshoz!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.10.16. 18:27

Amúgy ez a párásodás csak az ilyen Newton csöveknél van? A makszutov-newton-nál és a lencséseknél nincs?
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: mizar » 2011.10.16. 20:53

mudlee írta:Amúgy ez a párásodás csak az ilyen Newton csöveknél van? A makszutov-newton-nál és a lencséseknél nincs?


Miért ne lenne? És még alattomosabb is tud lenni, ha a légréses lencsetagok közé bejut, akkor
a gomba (penész) is megjelenik a lencse belső felületén.
Guest

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Guest » 2011.10.17. 07:18

Nekem *oldal-hűtésem* van. 3 éve jól működik. Ez nem hűti a tükröt,hanem rövid úton elsodorja a felszálló áramlást,a tükör képadó felületéről, és ez a lényeg. Nem halad vegig a cső falánál.A por és pára ellen meg védekezni kell,mer NAGYON IS SZÁMIT.
(250mm tükör) Megjegyzem a ventilátorok csak **lehelik** a levegőt. :lol:

Üdvözlettel GEBE
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.17. 16:26

Röviden leírom tapasztalatomat a 250-es Newton tökör hűtésével kapcsolatosan. Nagyon megörültem ennek a szép nagy, és méréssel is igazoltan 91%-os tükörnek. Első alkalommal majdnem hogy a gutaütés kerülgetett, ugyanis a napsütésben már kitettetem, és közvetlen alkonyat után, hiszen kíváncsi voltam már nagyon, belenéztem. Szépen látszott is benne a csiilagok hadserege! Nosza, akkor teszteljük! Elsőre a defókuszált eseteket vizsgáltam más-más csillagokon. Hát... nagy csalódás ért, ugyanis a képe ovális volt, és a széle horpadozott, de szépen vándorolt is lassan kőrbe a korong peremén. Azonnal nagyobb nagyításban megnéztem a csillag éles képét, de egyszerűen fókuszálhatatlan volt. Cikáztak ide oda a kisebb nagyobb tüskék, imbolygott ide-oda a képe, és néha annyira elmaszatolódott, hogy csak egy folt volt látható. Éjfélre járt már, mire lassan lecsillapodtak ezek a jelenségek, és végre úgy nézett ki, hogy használható lett. Ez alatt szépen elfordult az ég, és a süllyestőben eltűnt az, amit nagyon szerettem volna látni. Nem baj, majd holnap! Másnap ugyan ez történt. Harmadik nap már a beállítással kezdtem, segédtükör, főtükör, és nem lett jobb a helyzet. Éjfélre ismét használható lett. A megoldást végül a főtükör elött kialakuló léglencse ventillátoros elfújása oldotta meg. Ezzel már 1 óra múlva használatra készen állt a nagy Newton cső! Az egy ventillátoros módszert használtam, de tesztelve a korábban javasolt módszerrel rájöttem, hogy legalább kettő, de ekkora tükör esetében inkább négy kisebb ventillátor kell. A nagy tükör hűtéséről is érdemes gondolkodni. Ez főleg akkor hasznos, ha a nappali és éjszakai hőmérséklet között nagy a különbség. Én a kitételkor azonnal a maximális fordulaton járatom aventit, és csak közvetlen a használat előtt csökkentem a fordulatát. Akkor nálam is csak éppen "leheli" a levegőt, nem is hallható, és seemi zavart nem okoz.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”