Főtükör hűtése

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
attila dezső
Hozzászólások: 448
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2011.10.16. 11:06

Pontosan én is arra gondoltam, amit Imre ír! 2-3 kisebb ventilátor szív, a másik oldalon pedig ugyanilyenek fújják ki!(ugye amennyi térfogat megy be, annyi jön ki) A porosodás ellen lehet védekezni, pl proszívó porzsák anyagából készített szűrőbetétekkel, esetleg szivacsos jellegű betétekkel. Igaz a hatásfok romlik valamennyire, de szerintem ez nem olyan vészes probléma. Max felülméretezéssel megoldható! :)
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2011.10.16. 11:50

Az egymással szembe beszerelt ventillátoroknál figyeljetek arra, hogy az optimális elrendezés, az, ha
csak 1-1 ventillátor van, pont szemben egymással, és a szívó kicsit jobban szív, mint a fújó.
Ha több ventillátor van a rendszerben, akkor simán felléphet az, hogy turbulens (örvény) áralmatok jönnek létre, amik ott tartják a meleget a tükörnél, rossz esetben a tükör elé vezetik.

Arra is figyeljetek, hogy áramlástanilag másképp szív és fúj ugyanaz a ventillátor, tehát hiába van 2 egyforma egymással szembe beszerelve, azok nem pont ugyanannyi levegőtérfogatot mozgatnak meg.
(Az áramlástani veszteségekről még nem is beszéltünk).
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: mizar » 2011.10.16. 13:42

Szerintem 20 cm alatt meggondolandó, hogy érdemes-e egyáltalán ennyit foglalkozni ezzel a
jelenséggel. Ahogy nő az üveg átmérője és a vastagsága a probléma valószínűleg fokozódik, de ha
a tárolás helyén a hőmérséklet nagyjából megegyezik a külső hőmérséklettel, akkor nem valószínű, hogy a képminőséget befolyásolná ez a tényező.
Egy a lényeg, olyan megoldás kell, amelyik a tükör elől fújja v. szívja el a levegőt.
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: tobe » 2011.10.16. 13:51

Szív, fúj, sűrít, kipufog. Jó lenne, ha már ott tartanék a tükrömmel, hogy csak ennyi híja lenne. :)
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: mizar » 2011.10.16. 13:56

tobe írta:Szív, fúj, sűrít, kipufog. Jó lenne, ha már ott tartanék a tükrömmel, hogy csak ennyi híja lenne. :)


Szóval a tiéd négyütemű lesz! Akkor viszont nem lesz ilyen problémád, mert az vízhűtéses gondolom :lol:
Tényleg, a vízhűtés kivitelezhetetlen? :shock: Azzal állandó hőmérsékleten lehetne tartani a tükröt.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.16. 14:08

Két tökéletesen egyforma ventillátor nincs! A gyári eltérés 10% körüli! Ez igaz a zajára, a légtovábbító képességére, és a többi tulajdonságára. Aki a lényeget felfogta, az érti, hogy miért kel a több kisebb ventillátort használni, fújni vele és szívni. Éppen az egyenletes légáram biztosítására! Ha csak egy-egy vrentillátort használok, akkor a levegő azért örvénylik, mert a befúvás után szétterül, csökken a nyomása, a kimenetén nyíláson összeszűkül, azaz nagyobb nyomáson áramlik ki. A légút kiterjedése és összehúzódása a tükör felülete elött történik, ami egyenetlen légterelést okoz. A kerület mentén kisebb az áramlás sebessége, középen nagyobb, tehát ha egy ventillátorral fújok, és csak egy a szívó, akkor már kialakul az örvény. A 4 ventillátoros megoldásnál ez a belső örvény sokkal, nagyságrenddel kisebb! A további előnye, hogy kisebb lyukak kellenek, és a légáram is csak a tükör közvetlen közelében halad, szemben az egy pár ventillátorával, amely sokkal magasabb, de keskenyebb légáramot hajt. A légáram feladata elsődlegesen a tükör elötti léglencse megakadályozása, elfújésa, és másodlagosan a tükör hűtése. Ez utóbbira hátulról, kívülről lehet egy segédventillátort is felszerelni, amely kifejezetten csak a tükröt hűti. Kifejezetten nagy átmérő esetén szükséges. Remélem, már világos! Ezen túl a négy kisebb lyuk előnyösebb a tubus stabilitásának megóvására, mint a szemközti két nagy! Ha az átmérő növekszik, akkor a ventillátorok számát lehet kettővel növelni, és már érdemes irányítani is egymás felé! Nem akarnék elméleti számítással terhelni senkit. Tegyen le két ventillátort egy asztalra állított papírhengerbe vágott két szemközti lyuk elé, öntapadós kétoldalas ragasztóval a hengerhez rögzítse. Utána tegyen bele a hengerbe egy lapostányért, az lesz a ttükör, és indítsa el a ventillátorokat. Fújjon be füstöt, és nézze meg az áramlásokat a saját szemével. A föstöt egy szívószállal a ventillátor mögé kell fújni, azaz egy kis lyukat kell fúrni a hengerbe, hogy a ventillátor mögé tudjuk a végét betólni! Egy meglévő szerkezetet is lehet ellenőrizni, ha a ventillátor négy rögzítő csavarjának egyikét kivesszük, és azon a lyukon dugjuk be a görbíthető végű szívószálat, és azzal vizsgáljuk a levegő útját, örvénylését! A füstöt előzetesen egy flakonba, zacskóba fújjuk, abból majd kiszívja a szívószál a szükséges mennyiséget. Vékony fújószál is megfelel! A lyukába befűzött nagyon vékony fonalszállal is kimutatható, füst nélkül is! A fújószál belógó végét hajlítsuk meg, a szükséges hosszban és 45 fokban. Ezzel középen és oldalt is vizsgálódhatunk. Drótot ne használjunk! Megsértheti a tükröt!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.10.16. 14:20

Örülök, hogy ilyen népszerű lett a topic :)) Nos, a hűtés azért kell, mert szerencsére kaptam egy épülő házban tárolási lehetőséget a cuccaimra, és ott az udvarról fogok tudni VÉGRE észlelni, ráadásul teljes takarásban mindenféle fénytől. A tulaj szerint lehet látni a tejutat is nyáron! Ami nem kis szó, hiába kertváros Bp-n (XVII kerület).
Nos, ez az épülő ház elég jól tartja a hőt, így legalább 10-15 fok különbség lesz, főleg télen, ezért kell a hűtést megoldanom.
Az 1-1 venti megoldás tetszik, de jól meg kell tervezni, mert nem akarom életem első tubusát szét is cseszni :)
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.10.16. 14:32

mizar írta:
tobe írta:Szív, fúj, sűrít, kipufog. Jó lenne, ha már ott tartanék a tükrömmel, hogy csak ennyi híja lenne. :)


Szóval a tiéd négyütemű lesz! Akkor viszont nem lesz ilyen problémád, mert az vízhűtéses gondolom :lol:
Tényleg, a vízhűtés kivitelezhetetlen? :shock: Azzal állandó hőmérsékleten lehetne tartani a tükröt.


Amit Sándor írt, viccesen, az már volt az elgondolásom tárgya. A nagyméretű tükrök lassan hülnek, és állandóan lemaradnak a környezetük hűléséhez képest. Itt jött a párolgási hőből nyerhető hőelvonás lehetősége. Azon gondolkodtam, hogy egy vastagabb filcet, felhelyezek a tükör hátsó felülete alá, amire támaszkodik is, majd ebbe vékony csövön desztillált vizet vezetek, és megfújom, hogy párologjon. Ez hőt von el a tükör hátsó falától. A ventillátor légáramát viszont széles, lapos légcsatornával a tubus oldalán a tükör fölé vezetem, pl. alulról, és egy vagy több kisebb ventillátorral a túloldalon, felül kiszívom a tubusból. A párolgási hő a tökörtől von el hőt, és egyúttal előhűti az áramló levegőt is, ami a tükröt előről is hűti, és a léglencse kialakulásának is elejét veszi. Ezzel a módszerrel becslésem szerint perceken belül elérhető az, hogy a tükör és a környezeti levegő hőmérséklete azonos legyen. Néhány köbcenti desztillált vízet bele kell fecskendezni a filcbe a használat előtt nyári estéken, és start! Ezen a vízhűtésen is érdemes gondolkodn!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: tobe » 2011.10.16. 14:45

Mint tranzisztoroknál van az a szilikon gumi olyat lehetne alátétnek , és alu tükörrögzítő, hátán hűtőbordával ... ? :)
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Főtükör hűtése

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.10.16. 15:49

szerintem kicsit túlgondolkodtok pár dolgot.

egyrészt a coanda jelenség miatt a befújt levegő szépen rátapad a főtükör felületére, ha a ventik a főtükör felülete fölött vannak, már csak annyi a dolgunk, hogy a túloldalon a lyukak lejjebb legyenek, és a kimeneti lyukak felülete akkora, vagy nagyobb legyen, mint a bemeneti, és akkor ott szépen kifolyik a befújt levegő. a kimenő lyukak lehetnek akár kicsi lyukacskák is (én így csináltam, kb 5mm-es lyukakkal), a lényeg csak a felület. ha valami fent is akad a tubus falán, akkor megintcsak játszani fog a coanda effektus, és a tubus falára tapadva fog valamerre elmozdulni a levegő.

másrészt a porosodás kérdése: tapasztalatom szerint, felesleges aggódni és bármiféle "légszűrőt" beépíteni a rendszerbe. egy tükörre alapvetően a nyitott tubuson keresztül eleve hull egy csomó porszemcse, amiket a ventik még le is fújnak, mielőtt rácementálódnának a párától az üvegre. amit pedig oldalról fújunk be, az szintén nem azt csinálja, hogy bemegy a tükörig és ott marad.

harmadrészt egy 150-es tükörhöz teljesen fölösleges egy ilyen hűtés.
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”