NASA érdekességek

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: csakb » 2011.07.23. 13:11

Kukac írta: Ha a NASA szerepe megszűnik, ezek az évtizedek óta működő infrasturktúrák is megszűnnek. Pedig ezek nélkül nincs érdembeli űrkutatás. Vagy van, de baromira limitált. (vagy kínai módon, kockázatos...)


A NASA szerepe nem fog megszűnni, csak egyre kevesebb pénzből kell gazdálkodnia. Ez nyilván a költségesebb programok elperecelésével jár. Egyébként ne felejtsük el, hogy a teljes költségvetésének a harmada-fele eddig is katonai programokra ment el.

Az űrhajózás kockázatosságáról meg nekem pont az űrsiklók ugranak be, nem a kínai űrprogram. :-/


Kukac írta:A NASA nagyon fontos, hogy továbbra is vezető szerepet töltsön be, és az ESA-nak kell még sokat fejlődnie, hogy még szélesebb körben együttműködhessenek.


A JWST pont egy ilyen, nagy együttműködésben zajló program (volt). NASA, ESA, CSA, a nagy amerikai cégek közül a Northrop és a Ball volt benne a buliban, plusz egy halom európai kutatóintézet és kisebb-nagyobb magáncég.


Kukac írta:Jah, és a magánszektor. Bocs, de a magánszektor sosem fog űrkutatással foglalkozni. Maximum űrturizmussal, meg bérszállítással. Kapitalista alapelvek szerint nem kifizetődő.


Így van, egy magáncégnek az az érdeke, hogy az adott befektetés pénzben mérhető hasznot hozzon. Ez a bolygókutatásra és a csillagászatra nem jellemző, lévén alapkutatások. Szóval biztos nem lesz kokakólás űrtávcső, és Hershey's Europa-szonda, vagy Persil naptávcső, de pl. hordozórakéták építése és indítása eddig is nyereséges vállalkozás volt pár cégnek, l. pl. Orbital Sciences, vagy a híres SpaceX. Ezutóbbinak a NASA-val is komoly, hosszú távú szerződése van több műhold indítására, valamint felszerelés és utánpótlás szállítására az ISS-hez.
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2011.07.23. 14:22

Kukac írta:Ne örülj ennek annyira. Az űrkutatás nem arról szól, hogy építesz egy bazi nagy rakétát és fellövöd. Itt emberek tízezrei szolgálják ki az egész űrhajózás köré épített infrastrukúrát. A radarokat, rádió-átjátszó-álloműásokat, szatelit és űrszemét követő rendszereket. Ezen kívül az űrkutatás az USA-ban együttműködik a Jet Propulsion Lab-el, az MIT-val és még som más, NASA-n kívüli céggel.


Köszönöm, ezzel én is tisztában vagyok, tudom, nem annyiból áll, hogy fellövünk pár embert/szondát az űrbe és megnézzük, mit csinálnak.

Kukac írta: A másik gondolatom, hogy bár a NASA is sok mindent eltitkol, az egyik legnyíltabb, legtöbbet publikáló
intézet. Gondolj bele, ha az oroszok, indiaiak, kínaiak veszik át a szerepét, hány nagyfelbontású mély-ég fotót fogunk látni a neten? Hány kézi kamerás felvétel lesz fent a Youtube-on, amit az asztronauták csináltak?
Elmondom. EGY(et) SEM.


Nos, ebben nem lennék olyan biztos. Lehet, hogy talán a youtube-on nem, de szerintem mindenképpen lesznek ilyen nyilvános fotók/videók. Arra akartam csak kilyukadni, hogy változik az egyensúly a világban, később talán majd Kína és India viszi tovább az emberiség "jelzőtüzét", az USA pedig egyre csak "befele" fordul és inkább háborúzik...

Kukac írta: Jah, és a magánszektor. Bocs, de a magánszektor sosem fog űrkutatással foglalkozni. Maximum űrturizmussal, meg bérszállítással. Kapitalista alapelvek szerint nem kifizetődő. szvsz

Ebben van igazság, de nem csodálkoznék majd, ha a távolabbi jövőben ez változna...
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2011.07.23. 14:46

Úgy érzem, hogy a jövőben egy lehetséges útja van az űrkutatásnak, hogy a nemzetek összefognak, és országhatárok felett átívelve, teljesen nyíltan és együtt kutatják az űrt. Ahogy Balázs nagyon okosan írta, ezek olyan alapkutatások, amikből nehéz stratégiai, katonai vagy gazdasági előnyökhöz jutni. Ezért
nem is érdemes külön-külön országoknak ezzel foglalkoznia. Ráadásul össze lehetne dobni egy csomó pénzt és tudást. 10-15 év alatt olyan űrprogramokat lehetne indítani, amikről ma még senki nem is álmodna.

Sajnos az űrkutatás nagyon komoly része (ismét Balázs helyesen látja) nem csak az alapkutatásokra
fókuszál, hanem komoly katonai-stratégiai céljai vannak. Kezdve a kémkedéssel, optikai, hang és elektronikus adatok űrből végzett megfigyelésével, egészen odáig, hogy miképpen lehet
valakit megölni az űrből.

Amíg ez a kettő ennyire összefonódik, nem lesz nemzetközi összefogás, és a klasszikus űrkutatás sajnos kispadra kerül. De azért fingercross, hogy nem így lesz.
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2011.07.23. 15:17

Hát igen, ebben teljesen igazad van, a siker receptje a csapatmunka.

Ha azt nézzük, az első műholdat is egy katonai célú ballisztikus rakétáról indítanák. Ma már az a csoda, ha valami nem katonai célú fejlesztéssel született. Egyébként a katonai technológia jó 30 évvel "előrébb jár", mint a civil szférában elérhető technológiák.
tobe
Hozzászólások: 851
Csatlakozott: 2010.10.28. 20:20

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: tobe » 2011.07.23. 15:37

Sirius írta:Egyébként a katonai technológia jó 30 évvel "előrébb jár"


Akkor lassan bemutathatnák már az UFÓ technikát, már szerintem lejárt annyi idő azóta ....minek titkolni tovább ? :)
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2011.07.23. 16:19

Az Élet és Tudomány egyik legkorábbi számában már volt cikk a "korong" és "Sarló" alakú repülőgép kísérletekről. Érdemes lenne kibogarászni.
Egyébként ez még nem a NASA ügy, mert az még akkoriban nem is létezett, hanem az US Airforce (USAF) és az akori légügyi kisérletekkel is foglalkozo NACA közreműködsével. Volt bizonyára az 1946 vagy 47-es kevés képeslapban is híradás. Nem csodálkoznék rajta, ha Kármán Tódornak (Theodor von Kármán) is lenne benne része. BQ.
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2011.07.23. 17:52

tobe írta:
Sirius írta:Egyébként a katonai technológia jó 30 évvel "előrébb jár"


Akkor lassan bemutathatnák már az UFÓ technikát, már szerintem lejárt annyi idő azóta ....minek titkolni tovább ? :)

Avagy amikor a valóság másolja a fikciót :)
Komolyra fordítva, tényleg épült az USA légiereje számára ilyen ufó alakú kísérleti repülőgép, talán at X-széria (ezek kísérleti repülőgépek voltak) alatt, nem tudom...persze nem repült túl messzire.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.07.23. 18:00

A korábban említett új űrsiklót a Pentagon rendelte, pénzeli, és használja kizárólagosan, nemmondjákmegmire (vajon mire?). Talán most is fönt van, hosszútávú repüléseket tervenek vele (ezt meg én nem tudom, minek, amikor a lényeg bizonyára fölpakolni vele a zűrbe az okos cuccaikat).
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2011.07.23. 18:38

sirius:
"Avagy amikor a valóság másolja a fikciót
Komolyra fordítva, tényleg épült az USA légiereje számára ilyen ufó alakú kísérleti repülőgép, talán at X-széria (ezek kísérleti repülőgépek voltak) alatt, nem tudom...persze nem repült túl messzire
".

Erről a repüléstörténet (esetleg műszaki hadtörténet) kutatóinak kellene többet tudni. De:
A próbálkozás, hogy a hagyományos repülőgép alakot (hosszú törzs, amelynek voltaképpen nincsen szerepe a repülés elősegítésében!) nem új dolog. A "csupaszárny" repülőgépek kísérlete az 1930-as évekig nyúlik vissza.
Más lapra tartozik, hogy egy Hans W. Gail nevű német villamosmérnök és regényíró már 1928-ban megálmodta az űrsikló hordozót (csak éppen fordított elrendezésben)! No, ennek annyi köze az ufológiához, hogy az USA a II világháború alatt kísérletezett korong, félkorong és kifli alakú szárnyfelületű repülő járművekkel (talán a németek is), amelyek, úgy gondolom a modell kísérleteken nem jutottak túl. Viszont a nagy modelleket nem lehetett csak laboratóriumban kipróbálni, de a dolgot mégis titkolni kellett, hát elterjesztették az "ismeretlen repülő tárgyak" legendáját. (Mellesleg, aki az 1930-40-es évek repgép modellezéssel fogléalkozó lapjait átnézi, találhat adatot , hogy magyar modellezőkpróbálkoztak "csupaszárny" gépecskékkel!!)
Mindez csak úgy került ide, hogy azért nagyon sok dolgot titkolnak, tudatosan elfedítenek, és ha eredménytelen, hát többé nem is beszélnek róla. BQ
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: NASA érdekességek

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2011.07.23. 18:39

SzZoli írta:A korábban említett új űrsiklót a Pentagon rendelte, pénzeli, és használja kizárólagosan, nemmondjákmegmire (vajon mire?). Talán most is fönt van, hosszútávú repüléseket tervenek vele (ezt meg én nem tudom, minek, amikor a lényeg bizonyára fölpakolni vele a zűrbe az okos cuccaikat).


Elmenni vele 1 óra alatt Észak Koreába és segíteni a helyieknek rizst ültetni...

...vagy valami mást...
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”