IDŐ

Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.05.17. 09:54

Elnézést a megjegyzésért, de kissé hebehurgyán keversz össze egyetlen kérdésben tömegtől elektrolitokon át a meteorokig :roll: , így sose kapsz választ a kérdéseidre. Próbálj meg egyszerre egy dologra koncentrálni.

Kezdjük az elején. Az említett 90 kg a tömeg, függetlenül attól, hogy hol van a test, és ott mennyi a súlya.

A többiről meg majd apránként, ha valakinek lesz épp ideje...

Az a videó pedig egy sorozat, amit a legelejétől érdemes megnézni, és még most sincs vége.
Norbi
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2010.11.07. 20:52

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: Norbi » 2011.05.18. 19:49

Pepos írta:Megneztem a videot:) jo es szep matematikailag levan vezetve egy csomo minden, de pont az ami az en kerdesem konkretan arrol nincs szo benne:) hogy hogyan es miert hajlik a ter, a bolygok egitestek miatt:)

En azt tudom hogy a foldon igy es igy hat a gravitacio:) egyes dolgoknak a kulonbozo anyagsuruseguk miatt nagyobb sulyuk van, nade a vilagegyetemben sulytalansag van lebegnek az urhajosok:) akkor az egitesteknek mihez kepest van sulyuk? az urhajos mondjuk 90 kg a foldon, az urhajoban tudjuk hogy 90 kilo megsincs sulya, a bolygoknak mitol van sulyuk? mar kezdem ugyerezni hogy hulye kerdeseket teszek fel:DDD


Ajánlom, hogy nézz utána Newton négy törvényének.Ez négy egyszerű törvény, nagyon könnyen bemagolható, de picit nehezebben megtanulható.Sokat kell rajtuk gondolkodni.Elképzelni több formában a kölcsönhatásokat.
A súly az egy erő, ami a testek közti kölcsönhatásból jön létre .Jelen esetben a 90Kg tömegű űrhajós és a föld közti kölcsönhatásból ered a súly.A föld vonza az űrhajóst, sőt az űrhajós is vonza a földet!Mivel a súlynak(súlyerőnek) van iránya, a súly vektormennyiség.A tömeg a testek tehetetlenségének mértéke, a gyorsító erővel szemben kifejtett ellenállása.Az űrhajósnak tényleg nincs súlya ott fenn, vagy is van de ez esetben jobb ha elhanyagoljuk.Viszont tömege van, ennek akkor érezzük a hatását amikor gyorsítani szeretnénk az űrhajóst, pl. ellökjük.

Amit leírtam, csak gondolatébresztésnek szántam.Nézz után és gondolkodj sokat!Ezek egyszerű dolgok, könnyű belelátni, olyan óriások válláról nézve mint Galilei és Newton.

Üdv!

Norbi
skywalker
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2011.05.21. 21:47

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: skywalker » 2013.03.06. 19:03

Sziasztok. A multiverzum teórián próbálom átrágni magam. És egy általam feltett kérdésre nem lelek választ. A kérdés nagyon egyszerű és lehet hogy csak logikailag nem látom át helyesen. Az elmélet szerint a szubatomi részecskék elrendeződésének lehetőségeinek száma véges, ezért a végtelen számú univerzumok között elkerülhetetlen az ismétlődés, vagyis hogy létezzék egy ugyanilyen fickó mint én valahol a végtelen multiverzumban. Elméletileg ugyebár akkor a környezetünknek is egyeznie kell. A kérdésem az idővel kapcsolatos. Ha az idő végtelen számú egységre osztható úgy a fizikai elrendeződések száma is végtelenre kell hogy nyúljon,mert bár ismétlődik ugyan de sosem történhet egy időben vagy is nem szükségszerű. Ha az itteni énem egy döntést 1 másodpercel korábban hoz meg mint multiénem úgy énünknek mindenképp külön kell válnia hiszen a környezeti tényezők azalatt az egy mp alatt is változnak.
Vagy pedig ez hülyeség és elő kell fordulnia pontos másomnak olyannak aki pont ugyan úgy , ugyan akkor is cselekszik, ebben az esetben viszont csak atomi szerkezetünk felépítése határozná meg az énünket és a döntés szabadsága homályba vész?

Remélem van olyan válaszotok amitől a fejem fogom, hogy jaaaaa ez ilyen logikus mert ha nincs úgy elég aggasztó ez a teória :)
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2013.03.06. 19:35

skywalker írta:Sziasztok. A multiverzum teórián próbálom átrágni magam. És egy általam feltett kérdésre nem lelek választ. A kérdés nagyon egyszerű és lehet hogy csak logikailag nem látom át helyesen. Az elmélet szerint a szubatomi részecskék elrendeződésének lehetőségeinek száma véges, ezért a végtelen számú univerzumok között elkerülhetetlen az ismétlődés, vagyis hogy létezzék egy ugyanilyen fickó mint én valahol a végtelen multiverzumban. Elméletileg ugyebár akkor a környezetünknek is egyeznie kell. A kérdésem az idővel kapcsolatos. Ha az idő végtelen számú egységre osztható úgy a fizikai elrendeződések száma is végtelenre kell hogy nyúljon,mert bár ismétlődik ugyan de sosem történhet egy időben vagy is nem szükségszerű. Ha az itteni énem egy döntést 1 másodpercel korábban hoz meg mint multiénem úgy énünknek mindenképp külön kell válnia hiszen a környezeti tényezők azalatt az egy mp alatt is változnak.
Vagy pedig ez hülyeség és elő kell fordulnia pontos másomnak olyannak aki pont ugyan úgy , ugyan akkor is cselekszik, ebben az esetben viszont csak atomi szerkezetünk felépítése határozná meg az énünket és a döntés szabadsága homályba vész?

Remélem van olyan válaszotok amitől a fejem fogom, hogy jaaaaa ez ilyen logikus mert ha nincs úgy elég aggasztó ez a teória :)


Te most erre komoly, tudományos választ vársz? Ha igen, akkor tessék.
A multiéned szebb, okosabb és jobb nálad. Jobban néz ki a barátnője, többet keres mint te és
nagyobb a f...errárija is.
EZ TÉNY! Már a tudósok is elismerik...

:lol: :lol: :lol:

Semmi, de semmi nincs bizonyítva a mulitverzumokkal kapcsolatban. sem az, hogy vannak, sem az, hogy nincsenek. Ha nem bírsz lenyugodni, dobj fel egy pénzérmét, és döntsön az. Legalább olyan tudományos lesz, mint mármi más ebben a témában, 2013-ban.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.03.06. 21:21

Olyan jelenség van, ami a logikát megbuktatta, tehát az okoskodással kikövetkeztetett eredményt cáfolja a tény ?
skywalker
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2011.05.21. 21:47

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: skywalker » 2013.03.09. 17:18

Hát először is ilyen választ bármelyik bokorból kaptam volna, ha bekérdezek, de nem ezért regisztráltam erre az oldalra. Másodszor ha multi énem szebb és jobb nálam és ez tudományos tény az legalább válasz a kérdésemre és köszönöm szépen ;)

Beérem annyival is ha ajánlotok egy könyvet az idő fogalmával kapcsolatosan.(kivéve: Hawking)
Megígérem legközelebb földhöz ragadtabb leszek!
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2647
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2013.03.09. 18:38

skywalker írta:Hát először is ilyen választ bármelyik bokorból kaptam volna, ha bekérdezek, de nem ezért regisztráltam erre az oldalra. Másodszor ha multi énem szebb és jobb nálam és ez tudományos tény az legalább válasz a kérdésemre és köszönöm szépen ;)

Beérem annyival is ha ajánlotok egy könyvet az idő fogalmával kapcsolatosan.(kivéve: Hawking)
Megígérem legközelebb földhöz ragadtabb leszek!


http://www.tudoskonyv.hu/listazas.html? ... ultiverzum
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2013.03.10. 07:25

tobe_ írta:Olyan jelenség van, ami a logikát megbuktatta, tehát az okoskodással kikövetkeztetett eredményt cáfolja a tény ?


Az egyik ott lapul a hűtődben! A tejföl ellent mond az általános entrópia alapelvével.
Energiát kell vele közölni (kavargatni), hogy rendezetlenebb állapotba kerüljön.
Rigel
Hozzászólások: 212
Csatlakozott: 2012.03.03. 16:43

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2013.03.10. 18:43

skywalker írta:Beérem annyival is ha ajánlotok egy könyvet az idő fogalmával kapcsolatosan.(kivéve: Hawking)
Megígérem legközelebb földhöz ragadtabb leszek!

Kérésed számomra parancs.

Egy kimondottan az idő dolgával (is) foglalkozó könyv, szigorúan nem Stephen Hawking-tól:
Brian Greene: A kozmosz szövedéke

Aki pedig nem akar olvasni, annak megvan ismeretterjesztő sorozat formájában egy felületesebb összefoglalása is a könyvnek "A kozmoszon túl" címmel. A YouTube-on megtalálható mind a négy epizód. Az idő fogalmával kapcsolatosan: A kozmoszon túl - Az idő illúziója
acz71
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2009.09.19. 15:04

Re: IDŐ

Hozzászólás Szerző: acz71 » 2013.03.10. 20:06

Sziasztok!

Ha már a szakirodalomnál tartunk:

Sean Carrol: Most vagy mindörökké (A végső időelmélet nyomában), Új polihisztor sorozat, Akadémiai Kiadó, 2010
ROGER PENROSE: Az idő ciklusai, (Az Univerzum radikálisan új szemlélete), Akadémiai Kiadó

Egész jó könyvek....
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”