Észleljünk!

A változócsillagok észlelőinek fóruma
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.09.22. 17:35

Ggz írta:Szia Ksl!

Ó, de irigykedem... Mit tud a 15x70B a polarisból? 10-11 között?

11-ig le tudok menni, de csak a legjobb éjszakákon. Elképesztően szeretek változózni a 15x70-es binoklival. Nagy látómezeje van és baromi könnyű. Kérdezd csak meg Mzs-t, vagy Snt-t.

Ggz



Hát igen!

Tegnapelőtt avattam fel változóilag a 15x70-est, párás égen, talán 5-ös zenitbeli hmg mellett simán jöttek 10m-s csillagok.
A 9m-sakat 5'-esre is lehetett defókuszálni, akkor is látszottak. Ez biztató előjel az üstökösökre nézve is!

Snt
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.09.22. 17:47

Zoli írta:Üdv!

Tegnap végre nem volt Hold, sem előadás, sem rossz idő, tehát kivihettem végre a távcsövet a kertbe. Nagyon megörültem, mert kiderült, hogy ha kicsit hátrébb viszem a megszokottnál, a házból kiáramló hőfal mögött már látszik a Jupiter is. Ahogy kimentem, egy kicsit ücsörögtem még időt adva a szememnek, és aztán hozzá is kezdtem a változózáshoz. Az első a Z UMA volt amit már korábban is észleltem, és az egyik legkönnyebb változónak tartom, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Taktikám az, hogy van egy Japán térképem (http://mirahouse.dyndns.org/nhk/chart/index.html) ami fantasztikus kereső viszont rosszak rajta az adatok, és egy friss AAVSO-féle amin meg jól vannak a csillagok. A "katalógusom" jelenleg olyan 20 csillagból áll. A Z UMA után kitaláltam, hogy elnézek az R CAS irányába, viszont ott fél óra keresgélés után, kereső híján (mert kitartok a Starpointer mellett, habár e miatt már eléggé elbizonytalanodtam, és kellene egy kereső...) nem találtam meg a hatalmas csillagkavalkádban... Utána megláttam a CRB-t aminek nagyon megörültem, mert sok térképem van hozzá (viszonylag sok, azaz 3). Rá is álltam a T CRB-re. Nagy haladás volt számomra, mert legutóbb Ágasvárról amikor kezdtem ezt, még nem találtam meg, most pedig már könnyedén, és csak ajánlani tudom. Egy csillag (az is amit nem sikerült észlelnem), olyan fél órába telt mire végeztem vele. Utána elkezdtem lapozgatni az atlaszomat, és olyan térképeket szemelgettem amit könnyű megtalálni, sok az összehasonlítója, de azért nem olyan sűrű a környezte, és látszik is. Az UMA-nál, és a CRB-nél sokat gondolkoztam is azon, hogy mennyit zavar az hogy alacsonyan van, de aztán rájöttem, hogy éppen ezért jó az összehasonlítós módszer, mert ha tegyük fel, a csillagok fényessége mindenhol eggyel több lenne, vagy eggyel kevesebb, ezek a térképek akkor is használhatóak lennének, mert mindent csak viszonyítunk. Utána ahogy lapozgattam, elhatároztam, hogy azokhoz a csillagképekhez amik sokat, vagy mindig fent vannak, és ilyen könnyű változók vannak benne, több térképet fogok gyártani (CEP, DRA). Utána eléggé elszégyelltem magam, mert elő kellett vennem a térképet a CEP megtaláláshoz, de az egy hónap rendes észlelés nélkül az egy hónap. Utána már könnyen észrevettem, hogy fejjel lefelé van. A T CEP-et jelöltem ki. Eléggé elszomorodtam, mert fél óráig nem találtam, de aztán rájöttem, hogy annak ellenére, hogy a térkép tükrözve van, azt már nem mutatja, hogy fejjel lefelé van a csillagkép… :oops: Utána eléggé elfáradtam, és bementem. Amúgy most valami különösen jó nyugodtság, és átlátszóság is volt. Lehet hogy sokan most elmosolyodnak azon, hogy ilyen keveset észleltem, de nekem ez hatalmas előrelépés, mivel ez majdnem annyi amennyit a nyár alatt összesen észleltem (habár nyáron sok dolog volt, mert még a térképekkel szenvedtem, Tarján, rossz idő...).

Ez volt az élménybeszámoló része a dolognak, viszont lenne két kérdésem is. Mi az az inner sanctum észlelés, valamint ha tegyük fel van egy változónk, és két öh-nk aki most 58 és 64 (ez példa, nincs köze a beszámolóban leírtakhoz, eltorzítottam az adatokat) és egy kicsit a 64 felé húz akkor eredmények jó a 62? Nem találtam az egyik változóhoz csak két ilyen távoli öh-t, és egy negyed órámba telt az, hogy megbecsüljem, mert ilyenkor én ezeken eléggé elakadok, mert a maximális teljesítményt akarom kihozni magamból, és "hibás" adatot sem szeretnék beküldeni...



Zoli!

Örülök,l hogy egy jót észleltél. A változózásnál (is) a gyakorlat a lényeg!
A kérdéseidre a válasz:
Az inner sanctum (lat. "belső szentély") a leghalványabb, legizgalmasabb változók, leggyakrabban minimumban lévő törpe nóvák világa. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha te 13,8m alatti negatív észlelést végzel (tehát pl. halványabb, mint 140), vagy 14m alatti pozitív becslést adsz (pl. 153), akkor az az észlelésed az inner sanctum tartományba esik.
A becsléshez gondolatban oszd fel az öh-k fénykülönbségét egyenlő részekre (legjobb, ha annyi részre, ahány tized m van köztük), és próbáld megbecsülni, a változó hány tizeddel tér el egyiktől, másiktól.
Ha ezzel nem boldogulsz, vagy különösen akkor, amikor messze vannak az öh-k, a legjobb, ha megfogadod a következőket. 0 tized m az eltérés, ha a csillag és az öh tökéletesen azonos fényességű (ez a szcintilláció miatt azt jelenti, hogy a nézési idő 50 százalékában az egyik, 50 százalékában a másik tűnik egy icipicit fényesebbnek). Ez triviális lehet, de a folytatást csak így érted meg. 1 tized m az eltérés, ha az egyik az idő kb. 60-70 %-ában, vagy még jobban, de épp hogy csak fényesebbnek látszik, ezt legjobban defókuszált csillagkorongoknál látod. Ha azonnal rápillantva nem dönthető el hogy melyik fényesebb, de folyamatos nézés, koncentrálás mellett az egyik stabilan fényesebb, de néha egyenlő fényűek, akkor az eltérés 2 tized. Ha odapillantva, mindenféle hosszabb nézés nélkül az egyik azonnal fényesebb, de nem jelentősen, akkor az eltérés 3 tized. Ezt csak eddig lehet alkalmazni. Nem árt több öh-val is összehasonlítani.

snt
Ksl
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2009.09.07. 12:29

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: Ksl » 2009.09.23. 00:58

santage írta:Tegnapelőtt avattam fel változóilag a 15x70-est, párás égen, talán 5-ös zenitbeli hmg mellett simán jöttek 10m-s csillagok.
A 9m-sakat 5'-esre is lehetett defókuszálni, akkor is látszottak. Ez biztató előjel az üstökösökre nézve is!


Ühüm. 20x60-as tentómat jó ideje szeretném nyugdíjazni egy 15x70-essel, de eleddig még ég alatt csak idén márciusban tudtam pár percre kipróbálni egyet változózásra. Ha olvassa ezt valaki, aki mindkét binoklit használta már változós szemmel, összevethetné a két műszert, különös tekintettel a kézből észlelésre, illetve esetleg a szemüveges észlelésben tapasztalt különbségekre.

Ksl
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2009.09.23. 15:28

Üdv!

Hát akkor nem hiszem, hogy nekem ezzel az inner sanctum dologgal bajom lesz... :)

Eléggé szégyenlem magam, de az elmúlt két derűs éjszakán csak kettőt észleltem. Tegnap előtt egy halványabb mint csillagot észleltem, de most eléggé elgondolkodtam, hogy ilyeneket is beküldjek-e, mert hiszen ezzel nem sokra mennek, és helyettem meg beküldenék azok akiknek nagyobb a távcsövük... Próbálkoztam még a CRB-ben de kereső nélkül (amit szereznem kell), nem jött össze, ja és még ráálltam az R DRA-ra, de azt nem észleltem, mert egy eléggé fényes csillag közvetlen közelében van, és szerintem nagyon elrontotta volna a mérést...

Tegnap este megbeszéltem Dani barátommal hogy változózzon, és sikerült is kiválasztanunk az AG DRA-t, mert az benne van a Vzp-féle atlaszban ami neki is megvan, és eléggé közel vannak hozzá az öh-k (ez azért fontos, mert Daninak a látómezője 50'). Telefonon tartottuk a kapcsolatot, és sikerült neki, és nekem is észlelni, habár elég sokat kellett telefonálgatnunk, mert el kellett magyarázni a változózást (habár ajánlottam hogy olvassa el az atlaszban lévő jó leírást ami részletesebb is lett volna... :)). Az eredményünk nagyon hasonló lett (1 tized a különbség). Utána Ő még megnézte a VX AND-ot ami viszont nekem nem jött össze kereső híján. Utána átlapozgattam az összes térképemet, de vagy már néztem, vagy horizont alatt volt, vagy olyan csillagkörnyezetben volt, hogy kereső nélkül nem tudtam megkeresni, ezért most könnyű változók térképét gyártom, átnézem az atlaszt is ilyen térképet keresve, és közben keresőt keresek (akinek van eladó egyenes állású 6x30-as keresője az szóljon, Scopium WA 10x50-es binoklira cserélném (kihasználatlanság miatt), vagy 5500-at adnék érte).
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
Ggz
Hozzászólások: 99
Csatlakozott: 2009.09.17. 19:46

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: Ggz » 2009.09.23. 15:56

Szia Zoli!

A jó kis 10x50-es binokliddal nézd meg az R And-ot. Nagyon könnyű helyen van és most (még) jó fényes.
Jók az összehasonlítók is.

Ggz
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2009.09.23. 16:34

Üdv!

Az R AND környékére el fogok nézni az atlaszom segítségével, de mivel nincs térképem, csak annyit nézek meg, hogy látom-e vele (pénteken nyomtatok). Sajnos ennek a binoklinak elég rossz !EHHEZ! a hmg-je, ezért nem sokat használom, és leginkább a "nagytávcsővel" nézelődök két fokos LM, és 25x-ös nagyítás mellett a legolcsóbb okulárral. Valahogy jobban szeretem (talán egyenlőre) a szép megfontolt változózást, hogy beállítom, és nézem a térképet, járkálok, a binoklival ellentétben amit állvány hiányában folyton tartani kell, remeg a LM, és ha leteszem, hogy megnézzem a térképen, akkor újra meg kell keresni...

Amúgy elgondolkodtam azon amit Gábor mondott, és visszaemlékezve, tényleg volt olyan öh-m ami az én szememnek, és távcsövemnek elég halvány (nincs az észlelhetetlenség határán, de figyelni kell), és hol fényesebb, hol halványabb volt. Végül fél óra dilemmázás és gondolkozás után meghoztam a döntést. Ha megvan a két öh ami között van, már nincs gond, de annak ellenére, hogy szépen szimmetrikusan beállítom a változót, és az öh-t, olyan sokszor van, hogy nagyon meg kell nézni hogy halványabb vagy fényesebb (legtöbbször további öh-kal megy csak).
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.09.23. 16:45

Nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én 1996-tól egy 10x50-es binoklit használtam változózásra. Nem volt vészes a kézremegés, és a nagy LM ideális volt a 8m-nál fényesebb félszabályos csillagokhoz. A g Her becsléséhez ideális. Most egy 15x70-es binokli a változós főműszerem, mert könnyen bevethető, kézből is használható (bár azért egy állvány jó lenne), a LM nagy, a hmg 10 alatt van még párásabb egeken is.

Persze ez csak megszokás kérdése, de a helyedben készítenék egy kifejezetten binoklihoz szabott észlelőlistát 7m-nál fényesebb félszabályos változókról, amiket a 13 T-vel, még 25x-sel sem tudsz észlelni, mert olyan fényesek, és olyan messze vannak az öh-ik. És ezek mind, mind könnyű változók.

snt
magyarimiki
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2009.09.17. 21:38

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: magyarimiki » 2009.09.24. 12:12

Zoli írta: és közben keresőt keresek (akinek van eladó egyenes állású 6x30-as keresője az szóljon, Scopium WA 10x50-es binoklira cserélném (kihasználatlanság miatt), vagy 5500-at adnék érte).

Én a helyedben tuti nem passzolnám el a binokulárt. Hacsak nincs belőle másik.
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.09.26. 12:07

Ksl írta:
santage írta:Tegnapelőtt avattam fel változóilag a 15x70-est, párás égen, talán 5-ös zenitbeli hmg mellett simán jöttek 10m-s csillagok.
A 9m-sakat 5'-esre is lehetett defókuszálni, akkor is látszottak. Ez biztató előjel az üstökösökre nézve is!


Ühüm. 20x60-as tentómat jó ideje szeretném nyugdíjazni egy 15x70-essel, de eleddig még ég alatt csak idén márciusban tudtam pár percre kipróbálni egyet változózásra. Ha olvassa ezt valaki, aki mindkét binoklit használta már változós szemmel, összevethetné a két műszert, különös tekintettel a kézből észlelésre, illetve esetleg a szemüveges észlelésben tapasztalt különbségekre.

Ksl


Tegnap Szeged határából, kvázi sötét és holdmentes égen, hidegfront után, Dóm lekapcsolását követően az Orionban simán látszottak 11-11,5-ös csillagok letámasztva. Szerintem zenitben jó égen, állványon 12-t hoznia kéne.
SS Cyg még mindig fényes. Z UMa feljött, AC Her lekonyult, RS Cyg eszméletlenül halvány (Ehhez a változóhoz igazán jó a 15x70!).

Snt

Snt
Ggz
Hozzászólások: 99
Csatlakozott: 2009.09.17. 19:46

Re: Észleljünk!

Hozzászólás Szerző: Ggz » 2009.09.26. 14:12

Sziasztok!

Ha minden igaz, ma már kimehetek észlelni a Polarisba. (Borzalmas herpesz támadás áldozata vagyok, a jobb szemhéjamon egy szép dóm már éppen leszáradóban van.) Természetesen változózni szeretnék és direkt megnézem a hmg-t, hogy ilyen égen mit tud a 15x70 B. Kár, hogy nincsen egy 20x60 binokli fent, mert tényleg össze kellene hasonlítani a két műszert. Az biztos, hogy szemüvegesek bátran használhatják a 15x70-est, mert nagyon nagy a fókuszálási lehetőség. Snt ezt is igazolhatja. Ha valaki esetleg ma este feljönne a Polarisba, hozzon magával egy 20x60-as Tentót!
Igazából nekem volt úgy 10 éve egy 20x60-as Tentóm, de már régen elkótyavetyéltem. Sajnos semmi értelmes dologra nem használtam.

Ggz
Válasz küldése

Vissza: “Változócsillagok”