Milyen információt írjak le észlelésnél.

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.04.14. 22:53

Sziasztok!
Ma felhők közt ugyan, de kisakkozva azok mozgását egész sok mindent sikerült látnom :) Mármint sok mindent helyzethez és időjáráshoz és tudáshoz képest.
Észleléseim saját blogomban vezetem, és annyiban szeretnék most tanácsot kérni, hogy ha készítek egy általános leírást, akkor mi az, amit jó, ha még leírok egy ilyen észleléshez.
Egyelőre még nem tudok fényességet becsülni, és légköri nyugodságot se. Pár jó tanácsot elfogadok ezekkel kapcsolatban. Illetve ha már fényességnél tartunk. Hogyan befolyásolja a becslést az, hogy fényszennyezett égen nézzük, nagyon halvány fátyol felhők között?
A leírás amúgy itt tekinthető meg: http://vogsphere.jss.hu/2011/04/14/ngc869-ngc884-2011-04-14/
Az nyitó oldalra látogatva eddigi (kezdetleges) észleléseimet írtam le, eléggé nyersen még, de egyelőre még nagyon újak és izgalmasak ezek az élmények és izgalmamban nem tudom, mit is kellene megfogalmazni, hogy visszaadjam, amit láttam :)

Köszönök előre is minden tanácsot!

Sanyi
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2011.04.14. 23:24

Üdv Sándor! Küldtem egy külön leírást számodra a csuillag-fénybecslésről. Ami a kérdésedet illeti: a szennyeződés sajnos hat a fényesség észlelésére, pl. a köd, pára egy kicsit kiemeli a vörös színű csillagokat, általában pedig a fényszennyezés hátterében eltűnnek a halvány csillagok. De azért egy kis gyakorlás után már megy a becslés! A változócsillag észlelés egy kimeríthetetlen munkaterület. Barátsággal: Lajos
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: csakb » 2011.04.15. 07:27

Szia!

mudlee írta: ha készítek egy általános leírást, akkor mi az, amit jó, ha még leírok egy ilyen észleléshez.


Ajánlom figyelmedbe az Amatőrcsillagászok kézikönyvét (kapható a távcsőboltokban, Polarisban stb.). Két pizza árát bőven megéri.
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: csakb » 2011.04.15. 08:07

mudlee írta:A leírás amúgy itt tekinthető meg:


Jó kezdet. Az objektumok megjelenésének a leírására kellene jobban koncentrálni. Nem kell spórolni a jelzőkkel, hasonlatokkal, de a kialakult terminológiát persze jó lenne megtanulni.

Itt egy leírás a mélyég-észlelés mikéntjéről, talán vannak benne hasznos tanácsok. Inkább a rajzolásra koncentrál az írás, de nem kell megijedni tőle:

http://melyeg.mcse.hu/cikkek,_ismerteto ... leles.html


Ha nem probléma az angol nyelv, akkor pl. Lovró Feri észleléseit, leírásait is érdemes tanulmányozni:

http://www.graphitegalaxy.com/


Ha pedig belépsz az MCSE-be, akkor a csillagászati évkönyv mellett kapni fogod a Meteort, ami többek között pont az észlelések megosztásának az egyik fóruma, és igen sok gyakorlati dolgot tanulhatsz belőle. A a meteor@mcse.hu címen, vagy akár a Polarisban ingyenes mutatványszámot is kérhetsz.
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.04.15. 11:40

Köszönöm a segítséget, megfogadom a tanácsokat :)
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.04.18. 09:57

Helló. Valaki írt nekem privátban még egy leírást (mintha valamilyen Ferenc lett volna), amit emailben meg is kaptam, de most viszont nem látom a bejövő üzeneteim között (nem, nem töröltem). Eltudná újra küldeni, mert első olvasatra is nagyon jó volt, szeretném még tanulmányozni :)
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: Milyen információt írjak le észlelésnél.

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2011.04.18. 10:29

mudlee írta:Helló. Valaki írt nekem privátban még egy leírást (mintha valamilyen Ferenc lett volna), amit emailben meg is kaptam, de most viszont nem látom a bejövő üzeneteim között (nem, nem töröltem). Eltudná újra küldeni, mert első olvasatra is nagyon jó volt, szeretném még tanulmányozni :)


helló, ha mégegy tanácsot elfogadsz: lehetőleg a "jobbra/balra/fent/lent/alatt/fölött" kifejezések helyett próbálj égtájakat használni (pl. ÉÉK, DK, stb), vagy akár PA-t (pozíciószög). bár ez utóbbi inkább csak a már profibbaknak mond valamit.

csak azért lenne jó ha áttérnél erre, mert egyrészt az "alatt" kifejezés lehet, hogy csak aznap érvényes amikor az észlelés történt, ráadásul egy alt-az mechanikán lehet, hogy máshol lesz az "alatt", mint egy eq-n. másrészt ha amici-prizmát/zenittükröt/lencsés távcsövet/tükrös távcsövet használ az ember, akkor máshogy látszanak az objektumok.

a másik, hogy ha nem értesz a fényességbecsléshez, akkor nagyon jó lehet, ha egy kis feljegyzést írsz (kis rajzocskával az azonosításhoz), hogy pl melyik volt a látómező leghalványabb, a láthatóság határát súroló csillaga, illetve pl egy galaxis magjával és a felületével megegyező fényességű csillagot keresel a látómezőben, és ezt is lejegyzed. így utólag egy planetáriumprogiban meg tudod állapítani, milyen fényes volt a látott objektum (az egyetlen baleseti lehetőség, ha a megjelölt csillag változócsillag).

illetve én pl ugyanígy szoktam méretet is saccolni: egyszerűen keresek a látómezőben 1-1 csillagpárt melyek távolsága megegyezik a fő objektum szélességével/hosszúságával, ezt utólag ki lehet mérni a legtöbb planetáriumprogiban (cartes du ciel-ben asszem van vonalzó, sky6-ben a két utoljára nézett objektum távolságát lehet kijeleztetni).

remélem segítettem

üdv, lf
nincs aláírás
Válasz küldése

Vissza: “Mély-ég”