Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.04.08. 12:35

Sziasztok!
Lehet, hogy buta kérdés, de még eléggé kezdő vagyok és szokás mondani, hogy buta kérdés nincs, csak fel nem tett kérdés :D

Én nekem is sikerült már több dolgot megtalálni az égen a magam 150/750-es Newtonával és mivel DSLR gépem még nincs, és egyelőre nincs is rá anyagi keretem, nem tudok megörökíteni (akár csak magamnak) dolgokat. Viszont elnézve ezeket a rajzokat... felmerült bennem a kérdés, hogy ti ezeket hogyan rajzoljátok?
Nézitek a távcsőben a képet és mellette A4-re, vagy hogy?:) Van esetleg valami program erre?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Sanyi
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2011.04.08. 13:06

mudlee írta: Viszont elnézve ezeket a rajzokat... felmerült bennem a kérdés, hogy ti ezeket hogyan rajzoljátok?
Nézitek a távcsőben a képet és mellette A4-re, vagy hogy?:) Van esetleg valami program erre?


embere válogatja. szerintem helyszínen számítógépre senki sem rajzol, mert nagyon elrontja a sötétadaptációt. konkrétan én pl úgy rajzolok, hogy van egy a4-es rajztábla a kezemben, benne egy mcse-s észlelőlappal (http://meteor.mcse.hu/eszlelolapok/view_category.html - innen a megfelelőt (pl mély-ég) kiválasztva, kinyomtatva), egyszerű ceruzával (többfélét is használok, csillagokhoz általában B, diffúz dolgokhoz 5B, 6B, 8B cerkákat). ha egy csillag pozícióját elrontom, kis vonalkával áthúzom halványan, de helyben nem állok neki radírozni. aztán szkennelés/invertálás/publikálás. ja és persze kizárólag piros fényű lámpánál (pl biciklilámpa).

az, hogy ki mennyi dolgot tud felrajzolni egyszerre a lapra, az függ a tapasztalattól is, én általában egy okulárbanézés = egy csillag a rajzon tempóval haladok (így átlagosan 30-60perc között készül el egy rajz). ha netán olyan részlet is van a látómezőben, amihez már a piros lámpa is fényszennyezést jelent, akkor ki szoktam kapcsolni, és "egy levegővel" jól megjegyzem az ilyen részleteket, és utána egyszerre rajzolom a papírra. a legvégén persze még visszaellenőrzöm, minden ott van-e ahol kell, nem maradt-e ki egy rész a látómezőből, stb.

egyébként a következő sorrendben szoktam rajzolni:

ha csak csillagokról van szó, akkor először felveszek pár fényes csillagot, amik támpontok lesznek a továbbiakra. ezután még további fényesebb, jellegzetes helyen lévő tagokat veszek fel. majd jöhet a többi csillag, környezet, stb. ezeket körbe haladva rajzolom be, nem ugrálok a látómezőben, különben egy-egy csillag kimaradna és az borzasztó lenne! és mindig belülről kifelé próbálok haladni.

ha van valami kiterjedt objektum (pl galaxis) a képen, akkor azt mindig utoljára rajzolom be, miután végeztem a csillagmezővel. ilyenkor a szemem eleget látta már a halvány pacát, hogy minden részletét/pozícióját/méretét pontosan tudjam ábrázolni.

remélem segítettem vmit.
nincs aláírás
Sirius
Hozzászólások: 483
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2011.04.08. 20:05

mudlee írta:Viszont elnézve ezeket a rajzokat... felmerült bennem a kérdés, hogy ti ezeket hogyan rajzoljátok?

Helló!

Örülök, hogy feltetted ezt a kérdést. A májusi mélyég-találkozónkon erről is lesz szó, Sánta Gábor barátommal erről fogok előadást tartani.
Feri hozzászólásához még hozzátennék pár gondolatot:
Célszerű egyszerű dolgokkal kezdened, például szegényebb nyílthalmazokkal. Mondjuk (kicsit random sorrendben, ahogy eszembe jut) M29, M39, M45, M44, ha van binoklid, akkor Hyadok és Fiastyúk, stb.
Persze halmazokat sem egyszerű rajzolni. A legelső teendő, hogy keresel a halmazban vagy annak közvetlen közelében egy fényes(ebb) csillagot, amit aztán be tudsz állítani a látómeződ közepébe. Ez nagyon fontos, ha van egy "centrális" csillagod, akkor annak segítségével sokkal könnyebben be tudod rajzolni a rákövetkező csillagokat. Aztán bejelölöd a nyugati irányt az észlelőlap körén, majd elkezded berajzolni a legfényesebb csillagokat. Fontos, hogy ezek pontosan be legyenek rajzolva, ugyanis ezekhez viszonyítva rajzolod be később a többi, halványabb csillagot.
A berajzolási technika általában háromszögelés: két (esetleg három) csillaghoz viszonyítva rajzolod be a harmadikat és a látómező széléhez. Ilyenkor keresni kell az arányokat, szögeket, hogy most ehhez a két csillaghoz képest a harmadik milyen szögben áll, stb...
Ha ködös objektum van, akkor azt célszerű szintvonalakkal berajzolni. A legkülső a leghalványabb és a fényesebb rész felé egyre több a szintvonal. Ahogy az atlaszokban is látni a hegyek szintvonalrajzát, stb.

Jó rajzolást, jó eget, jó gyakorlást!
Cseh Viktor
Hozzászólások: 632
Csatlakozott: 2010.05.30. 22:46

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: Cseh Viktor » 2011.04.09. 13:36

Az hogy ki milyen módszerekkel rajzol nagyon relatív. Van akinek egy módszer teljesen megfelelő ám másoknak az nem jó mert akadályba ütközik...

Én e szerint a séma szerint járok el általában:

1. - Egy sima fehér lapra rajzolok egy kört ami a látómezőt jelöli és készítek egy nagyon pontos vázlatot. Általában ez csúnya de mindent pontosan rajzolok be - ezért is vázlat a neve :D
2. - A vázlat alapján elkészítem a tőlem telhető legszebb rajzot az MCSE szabványos észlelőlapjára. Így be tudom küldeni a megfigyelést. Ezt már bent készítem el!
3. - Az MCSE észlelőlapon lévő rajz alapján megalkotom a digit illusztrációt. Nálam ez a munka leghosszabb része mert itt sokat lehet variálni. De ezért is szeretem nagyon meg azért mert nagyon realisztikusan lehet vele bemutatni a távcsőben látható látványt, bár van úgy hogy ezt csak az észlelés után pár nappal készítem el. :)

Távcső mellett számítógépen rajzolni szerintem kivitelezhetetlen...
kb ennyi legalábbis nálam :)
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.04.09. 19:31

Köszi a válaszokat! :)
Ez is egy külön műfaj :)
Sajna az utóbbi napokban elég felhős volt az ég, nem sikerült komolyabban kutakodni :(
De reméljük, hamar kiderül ismét :)
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 280
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.04.09. 23:13

Helló!
Mégis kiderült az ég és sikerült is észlelni! :)
Életem első galaxisát, mégpedig az M104-et :)
Szaturnusztól (ami nagyon jó kiinduló volt), sikerült csillagokról csillagokra mászkálva megtalálni.
Castell UHC szűrőt használva nagyon halványan félrenézéssel felderengett az alakja, de persze élesen nem volt kivehető. A nagyítást próbáltam 150X-el és 75X-el, 150-en már nem volt élvezhető, gyakorlatilag éppen csak láttam valamit, ami lehet már csak placebo volt.
Próbáltam még kicsit északabbra megtekinteni az M49-et, de sajnos piciny erkélyemről jobban nem látok ki.

No, ennyit mára :)
Bp. XVII. ker.
TS 102/714 Doublet APO + EQ5
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2011.04.10. 00:12

mudlee írta:Helló!
Mégis kiderült az ég és sikerült is észlelni! :)
Életem első galaxisát, mégpedig az M104-et :)
Szaturnusztól (ami nagyon jó kiinduló volt), sikerült csillagokról csillagokra mászkálva megtalálni.
Castell UHC szűrőt használva nagyon halványan félrenézéssel felderengett az alakja, de persze élesen nem volt kivehető.

Próbáld meg kivenni a szűrőt és jobban fog látszódni :) Az UHC szűrők nem kifejezetten galaxisokra vannak.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
Cseh Viktor
Hozzászólások: 632
Csatlakozott: 2010.05.30. 22:46

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: Cseh Viktor » 2011.04.10. 04:57

Üdv mindenkinek!

Tegnap délután nagy dilemmában voltam; a felhők jöttek-mentek, a szél is orbitális volt úgyhogy a 80mm-es refraktort ki sem pakoltam. Ám ezt az 5***-os átlátszóságú eget én nem akartan Kihagyni úgyhogy elhatároztam; a horizonthoz közel fogok vizsgálódni és megnézem meddig bírok lemenni a negatív deklinációban :D a 10×50-es binokulárral no meg az égabrosszal.
A vizsgálódás első része az este volt a Puppis-Pyxis-Antila vidékein. It -30°-kal az égi egyenlítő alatt is feltűnően jó volt a hmg! A Puppisban a következő objektumokat sikerült levadásznom: NGC2546, NGC2439, NGC2489. Sajnos az észlelés elején a pakolászással sok időt elpocsékoltam és lemaradtam pár objektumról amelyek eléggé fényesek, s amiket ma megpróbálok elérni (NGC2451, Col 132, Col 140, Col 135) A horizont felett kb. 4 fokkal még láttam 6-7 magnitúdós csillagokat is!!! A dzéta Puppis nevű fényes csillagot nem láttam de szerintem már ez a látóhatár alatt volt mikor kerestem.
Reggel a Tejút másik végét vettem célba ugyan ezekkel a módszerekkel, ezúttal a Scorpius-Sagittaris párosban. Annyira jó volt az ég hogy kilépve az ajtón azt hittem felhős az ég egy hosszú sávban, ám az a Tejút volt :) Az összes Messiert megtaláltam benne és nekem az M7 valamint az M6 tetszettek a legjobban. A legdélebbi csillag amit azonosítottam az a kappa Scorpius volt - kb. -39°-nál van! A Tejút magja felé haladva rengeteg csillag töltöttem meg a binokulár látómezejét.

Ma ismét szerencsét próbálok és megnézem hogy ezek a déli csillagképek meddig engednek betekintést magukba Nagyvarsányból. :)
Arpstronomer
Hozzászólások: 549
Csatlakozott: 2010.04.04. 10:40

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: Arpstronomer » 2011.04.10. 12:05

Sziasztok!

Tegnap végre megvolt az első igazi tavaszi észlelésem, kicsit szeles, hideg időben, de legalább a párásodással nem kellett küzdenem.
A Meade típusú Amici-prizmám nagyon jól teljesít, a Holdat persze elszínezte, de mélyegeken pozitív csalódás volt. Nem tapasztaltam fényesség-csökkenést, talán picit még kontrasztosabb is volt a kép vele.

Tovább folytatva a Messier-programomat, sikerült az M51-et, M94-et, M63-at levadászni, összességében az UMa-CVn határ volt a fő terület. Érdekes, hogy a 63 és 94 mindegyikét elnyúltabbnak, hosszúkásabbnak észleltem a valódi formájánál, egy internetes Messier-fotóalbumot használtam az utólagos ellenőrzésre. Ez vajon mitől lehet?
A 94-esnek a fényes, nagy magja, a 63-asnak a nagy mérete fogott meg elsősorban, a benne foglalt csillag is szépen látszott. Az M51-ről Bátorliget után inkább nem nyilatkozok... :)

NGC 3953 GX UMa: már másodjára sikerült azonosítanom és leészlelnem őhalványságát, az M109 keresése közben. Utóbbi annyira közel van a Phezda-hoz, hogy most sem sikerült meglátni. Szóval kimondottan haragszom erre a GX-re :D

Aztán gömbhalmaz-összehasonlítósdit játszottam. Arra voltam kíváncsi, milyen fő különbségek vannak az M3, M13 és M92 szerkezetében. Azonos nagyításokkal ugráltam közöttük.

Véletlen egybeesés, de a jövő héten én is épp a Scorpius-Sagittarius vidékét akarom megnézni binoklival. Remélhetőleg már állványról.

Szép este volt! :)
Cseh Viktor
Hozzászólások: 632
Csatlakozott: 2010.05.30. 22:46

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

Hozzászólás Szerző: Cseh Viktor » 2011.04.10. 13:37

A Nyilas-Skorpió vidéke rettentően szép volt ma reggel és a láthatósága is javulgat mostmár. Este már zavaró a Hold úgyhogy én is egy darabig átköltözöm a hajnali égre. :) Mostanában megjött a kedvem a binokulárral való észlelésekhez - hála Istennek vagy egy jó kis HAMA fotóállványom (50cm magasságtól egészen 180cm-ig állítható). Eddigi célpontoknak ezeket írtam fel: M7, M6, M25 + a Lagúna-köd!
De Árpád! Ha teheted a Puppis és a Canis Maior vidékét is keresd fel. Ugyan már kezd belemerülni a szürkületben de még így is borzasztóan szép :) Ha van Égabroszod nézd meg a 126, 127 és a 128-dik oldalakat; Csodás csillagmezők, gyönyörű halmazok vannak ott...kár hogy annyira alacsonyan van :(
Válasz küldése

Vissza: “Mély-ég”