A fekete lyukak és az idő

rabir
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011.02.25. 22:22

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: rabir » 2011.03.20. 14:27

Szerintem igazad lehet, ehhez nem tudok kifogát írni...
De ki tudja sok még a rejtély a világban és sokmindent enm ismerünk még...
hunadmin
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2010.03.20. 20:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: hunadmin » 2011.06.25. 00:13

Meglesz a Higgs-bozon. És Higgs-bozontnak fogják emlegetni,mert ott fog állni majd mindenki és még jobban nem fog érteni semmit abból mint amit addig is értett. Ezt előre borítékolom. Hogy miért az meg maradjon meg az én titkom(egyenlőre).
Ideje lesz számításba venni azt az alapelméletet is amelyik teljesen ellentmond az anyag-antianyag kölcsönhatásának, a jelenlegi alapelmélet helyett. De ez már a Higgs-bozonton túli kérdésre felmerült kérdésre a válaszom. Rosszabb esetben már be is indítottuk magát a szingularitást (a veszélye fenn áll).
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2011.06.25. 09:47

A Higgs bozon(t)tal, ahogy írtad az lesz majd a gond, hogy nem pont akkora lesz a tömege és nem pont akkora lesz a töltése (vagy az energiája), mint az elméletben ideális volna. Akkor pedig majd kell egy mégújabb elmélet és egy mégujabb részecskre (vagy valami új, kozmológiai konstans mint a Relativitás elméletben), amit majd magyarázunk jobbról balról. Én erre számítok.
Tomii
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2011.07.06. 11:39

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Tomii » 2011.07.06. 12:11

És mi van akkor ha a Fekete lyuk csak egy szimpla hasadás ami attól jön létre hogy a nagy anyag sűrűség és emiatt fellépő gravitációs erő olyan nagy hogy a téridő szövet nem bírja el és úgy besüllyed, hogy "elszakad" és a párhuzamosan mellettünk lévő dimenzióba átlyukad és ott egy csóvában kilőnek a bele zuhant anyagok a fekete lyukból, mint egy pulzár... az idő meg amikor "beleesik" a fekete lyukba akkor ott a gravitáció erőssége (mivel ahol besüpped a téridő a gravitáció miatt ott gyorsabban telik az idő) miatt nem felgyorsul hanem megnyúlik inkább, a nagy sebesség miatt, mialatt zuhan befelé, gyorsabban teszi meg az adott távolságot és emiatt nem is lehet észrevenni hogy változna az idő sebessége, de a távolság elég nagy lenne amit megteszünk, csak a megnyúlt idő miatt mi se fognánk fel hogy sok idő eltelt, emiatt lehetne akár pár perc (megnyúlt időszöveti viszonyoknál) valójában 10 év. Szóval ha valaki szerintem, azon törné a fejét hogy lehetne nagy távot megtenni rövid idő alatt, akkor csak az időszövetet kéne valahogy nyújtani de a térszövetet nem. Bár lehet ezért pár csillagász és fizikus megégetne nyilvánosan:D:D
dgy
Hozzászólások: 467
Csatlakozott: 2009.09.22. 15:00

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: dgy » 2011.07.06. 14:19

Tomii írta:És mi van akkor ha a Fekete lyuk csak egy szimpla hasadás ami attól jön létre hogy a nagy anyag sűrűség és emiatt fellépő gravitációs erő olyan nagy hogy a téridő szövet nem bírja el és úgy besüllyed, hogy "elszakad" és a párhuzamosan mellettünk lévő dimenzióba átlyukad és ott egy csóvában kilőnek a bele zuhant anyagok a fekete lyukból, mint egy pulzár... az idő meg amikor "beleesik" a fekete lyukba akkor ott a gravitáció erőssége (mivel ahol besüpped a téridő a gravitáció miatt ott gyorsabban telik az idő) miatt nem felgyorsul hanem megnyúlik inkább, a nagy sebesség miatt, mialatt zuhan befelé, gyorsabban teszi meg az adott távolságot és emiatt nem is lehet észrevenni hogy változna az idő sebessége, de a távolság elég nagy lenne amit megteszünk, csak a megnyúlt idő miatt mi se fognánk fel hogy sok idő eltelt, emiatt lehetne akár pár perc (megnyúlt időszöveti viszonyoknál) valójában 10 év. Szóval ha valaki szerintem, azon törné a fejét hogy lehetne nagy távot megtenni rövid idő alatt, akkor csak az időszövetet kéne valahogy nyújtani de a térszövetet nem. Bár lehet ezért pár csillagász és fizikus megégetne nyilvánosan:D:D


Senki sem éget meg, ha szövegben szereplő, és nem mindenki által értett fogalmakat, eljárásokat ("a tér és az idő szövete", "párhuzamosan mellettünk levő dimenzió", "a fekete lyukba beleeső idő", "az időszövet nyújtása" stb) pontosan definiálod, a közöttük fennálló, egyelőre metaforikusan megfogalmazott kapcsolatokat matematikailag igazolod, és az egész teóriát fizikailag koherensen, matematikailag ellentmondásmentesen kifejtve egy erre a célra szolgáló, referált fizikai vagy csillagászati folyóiratban - természetesen angol nyelvű cikkben - közreadod. Próbáld ki! Meg fogsz lepődni, senki sem akar majd megégetni. A közreadott gondolatok esetleges újdonsága, "eretnek" volta egyáltalán nem akadály, hanem a cikkek üdvözlendő és üdvözölt tulajdonsága. Annál inkább akadály a fogalmak és gondolatok tisztázatlansága, zavaros, pontatlan vagy sehogyan sem definiált volta, a tudomány nyelve helyett a metaforák vagy a varázslatok nyelvén való fogalmazás. Persze ezért sem égetnek meg senkit, csak nem foglalkoznak vele komolyan.

üdv
dgy
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.07.06. 16:41

Az alább említett fekete lyuk csak egy szimpla hasadás az elme szövetén :(
Tomii
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2011.07.06. 11:39

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Tomii » 2011.07.08. 00:28

én csak felvetettem valamit de ha nem tetszik...:) nekem mind1 azért köszi a véleményeket :)
Gyurma13
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2011.09.23. 05:22

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Gyurma13 » 2011.09.23. 21:22

Sziasztok! Most találtam ide. Nem vagyok csillagász, sem fizikus, sem kutató, csak egy valaki, aki kíváncsi...

Nagyjából átfutottam a beírásokat, és sok érdekes dolgot olvastam. Nagyjából el tudom azt képzelni, milyennek gondoljuk a BH-t. Az világos, hogy az esemény horizont előtt, elkezd széthullani minden ami közeledik. Ez ugye egy befelé örvénylő spirálként kell elképzelni(mármint az e. horizontig). De utána szerintem csak találgatunk, ami lehet hogy úgy van, lehet hogy nem. Miért biztos az, hogy van szingularitás?

Nem lehet, hogy csak anyag átrendeződés van, valós fizikai mérettel? Mondom mire gondolok, hogy könnyebben érthető legyen, példát hozok fel. Szóval a fekete lyuk, legyen egy nemzetközi bank. A világűr tele van anyaggal, csillagok, bolygók, gázok, az ismert anyagok, ismeretlen anyagok, stb. De most mivel egy bankról beszélünk, az itt felsorolt dolgok, mindegyike egy külön valuta lesz. Frank, Dollár, Jen, Forint, stb., természetesen külön erősséggel. Ez mind kezd közeledni a bankhoz, szépen a kötegek, mintha egy nagy porszívó szivná őket kezdenek, széthullani, kezdenek keveredni. A horizontnál a bank azt mondja, jó dolog ez a sokféleség, de itt nálunk a könnyebb kezelhetőség kedvéért, átváltjuk egy nemzetközi valutára. Nevezzük fekete dollárnak. Itt a csillagokból lesz papír 100-as, a bolygókból, mondjuk fém dolláros, az anyagból, meg centek. A horizonton lévő pénztáros, egy kiskocsin gyűjti be most már az egységes bankókat, amint megtelik a kocsi, beljebb viszi a bankba, a gyűjtő szobába. Ez még mindig a horizont, de már a sebes(felgyorsult) része. Itt valaki a bankókat devizára váltja, ami igazából nem foglal helyet, de értékkel ugyan úgy bír, de mivel még egy csomó hely van, akár nagy értékű kötvényre is lehet váltani, ami a kis kocsi pénz helyett, csak egy A4-es lap. De ha ebből is sok gyűlne össze, akkor kibocsát egy még nagyobb, még több nullával rendelkező papirt. Mert a nagy trezorba még mindig bőven van hely. Szóval miért kell, egy végtelen kicsi pont, amikor van még egy csomó hely... ?

Szóval érthető voltam nagyjából? Ki mondta, hogy az anyag, ami bekerül, az nagy helyet foglal. És nem tud átalakulni egy más mátrix szerint, egy eddig ismeretlen, kisebb valamivé. Vagy energiát, csak fizikai kiterjesztésű valami tud tárolni?

Meg lenne egy olyan kérdésem is, hogy a fény sebessége mindig is ennyi volt, mint most? 14 milliárd éve is, és mondjuk 100 milliárd év múlva is ennyi lesz? Mi határozza meg?
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2011.09.23. 22:11

Ezen a linken megtalálod Dávid Gyula előadásait, (video és audio), ahol a kérdéseid nagy többségére
választ kaphatsz. Nem rövidek az előadások, de neked is sok kérdésed van.

http://polaris.mcse.hu/index.php?option=com_mediatar&location=Polaris%20Csillagvizsg%E1l%F3&Itemid=390

Nézd őket végig, aztán ha még mindig nem világos valami, gyere vissza és kérdezz bátran.
LaCi_N
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2011.03.12. 09:43

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: LaCi_N » 2011.09.28. 10:22

Tisztelt Fórumozók!

Elnézést a tudatlanságomért, de sajnos eddig nem találtam választ a következő kérdéseimre:
1. A Michelson–Morley kísérletet csak vízszintesen végezték el az év különböző időszakaiban? Függőlegesen nem? (Ha igen akkor milyen eredménnyel?)
2. A gravitációs vöröseltolódás milyen kapcsolatban van a nagy tömegű égitestek mellett elhaladó fénysugár jelenséggel? Ha ugyanaz okozza, akkor mi a szemléletes magyarázata a vörös eltolódásnak? (a fénysugár elhajlását úgy gondolom értem)

Válaszokat előre is köszönöm.
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”