A fekete lyukak és az idő

mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.03.15. 17:01

Astrojan írta:...A következmények persze drámaiak, pl, nincs antianyag, ezért nem találják az antianyag galaxisokat mert nincsenek. A pozitron és a proton ugyanis UGYANAZ az anyag, csak energiában különböznek. Az elektron és az antiproton szintén.


És mi a helyzet a többi néhány tucat részecskével, mezonokkal, hiperonokkal, stb?

--mpt
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.03.15. 17:28

mpt írta:És mi a helyzet a többi néhány tucat részecskével, mezonokkal, hiperonokkal, stb?
Igen, ezekről pillanatnyilag annyit állítok, hogy ezek is a 4 elemi építőkőből épülnek fel, de nem tudhatok mindent, hagyok kitalálnivalót másnak is.

Annyit lehet tudni, hogy a stabil részecskék esetében a központi graviton-fél keringése közben körbezáródik, ez szigorúan csak egy konkrét energiánál (511 keV) történik meg. Meg egy másiknál a proton esetében.

Neutron nem létezik. A neutronnak tartott részecske egy elektron és protonból álló tórusz páros.

A nem stabil részecskék esetében pedig NEM záródik pontosan körbe és ezért ezek a részecskék "elspiráloznak". Ilyen spirál alakú nyomokat lehet látni ködkamrás kisérleteknél. Az elektron nyoma NEM ilyen. Ha mágneses térbe helyezed, akkor elhajlik, de nem lesz spirál!

A modell azt jósolja, hogy kvarkok nincsenek, nem is találtak még ilyet. Gluonok sincsenek, nem is találtak még ilyet.

Higgs bozon sem létezik, a tömeg nem ettől ugrik elő. Persze ha nagyon akarnak találnak majd valamit az LHCben, de az nem a tömeg előugrató Higgs bozon lesz. Milliárd ütközésből csak rá lehet fogni valamire.

Neutrínók nem biztos, hogy vannak (na, az ne zavarjon, hogy kb 8 darabot kimutattak az LMC -ben történt SN robbanáskor (SN 1987A), ki tudja mit mutattak ki akkor. Lehet, hogy neutrínókat. Vagy nem). De ha vannak, akkor ezekből az elemi alkotórészekből kell összeállítani őket. Meg a többieket is. Kösz a kérdést.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Astrojan 2011.03.16. 17:03-kor.
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.03.15. 17:35

Astrojan írta:A nem stabil részecskék esetében pedig NEM záródik pontosan körbe és ezért ezek a részecskék "elspiráloznak". Ilyen spirál alakú nyomokat lehet látni ködkamrás kisérleteknél.


Pont ugyanilyen spirálnyomokat hagy minden részecske, beleértve a stabilakat is (már persze ha pl. az elektront stabilnak tekinted...)

Astrojan írta:...kimutattak az LMC -ben történt SN robbanáskor...

LMC-ben szupernóva robbant? :) Vagy mit jelent az SN nálad?

--mpt
dgy
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2009.09.22. 15:00

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: dgy » 2011.03.15. 20:18

mpt írta:LMC-ben szupernóva robbant? :) Vagy mit jelent az SN nálad?
--mpt


LMC =/= LHC
:)

LMC = Large Magellan Cloud
attila dezső
Hozzászólások: 434
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2011.03.15. 20:30

Gyula!

Azt hittem rendbe teszed ezt a "gravitonos" témát... De aztán rájöttem azért nem, mert van egy szint ami alá nem mész.. :D
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.03.15. 20:33

dgy írta:
mpt írta:LMC-ben szupernóva robbant? :) Vagy mit jelent az SN nálad?
--mpt


LMC =/= LHC
:)

LMC = Large Magellan Cloud


Igaz, bocsánat, ezt benéztem. Nem tudom, miért akartam mindenáron LHC-t olvasni :) elnézést.

--mpt
dgy
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2009.09.22. 15:00

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: dgy » 2011.03.15. 20:57

attila dezső írta:Gyula!

Azt hittem rendbe teszed ezt a "gravitonos" témát... De aztán rájöttem azért nem, mert van egy szint, ami alá nem mész.. :D


Kedves Dezső!

A Sötét energia című topikban már február 2-án megírtam a véleményemet. Idézem:

-------------------------------------------------------
Vannak olyan alakok, akik számos fórumon feltűnnek, és kijelentő módban, indoklás nélkül ismételgetik minden tudományos alapot nélkülöző téveszméiket. Egyesek közülük sok energiát szánnak az ilyen zagyvaságokat tartalmazó, látszatra pofás weblapok összeállítására, ezért néhány fórum tudományosan tájékozatlan látogatóit sikerül meggyőzniük arról, hogy egy zseniális, meg nem értett, sőt a "hivatalos" tudomány képviselői által elnyomott "tudóssal" van dolguk. A Csillagvárost az ilyen alakok eddig hálistennek még nem fedezték fel. Most ez megtörtént. A kezelés egyszerű: nem kell reagálni rájuk. Minden más esetben értelmetlen és parttalan vitával teszik tönkre a fórumot, mert rákényszerítik a résztvevőket, hogy értelmes dolgok helyett az ő zagyvaságaikról tárgyaljanak, őket akarják "meggyőzni" a nyilvánvaló és alapvető tudományos tényekről. Ez persze nem lehetséges, hiszen az ilyen fanatikusok teljesen bele vannak szerelmesedve és ragadva saját nézetrendszerükbe, az ellenérvek valahol a külső fül vagy a szemüveg környékén lepattannak róluk, az agyukig már nem jutnak el... Nem is kell vele próbálkozni, van más dolgunk elég.

Csak egy röpke idézet egy ilyen weblapról:

"a gravitációs sugarak sokkal sokkal gyorsabban haladnak mint a fény, sebességük c^2 körüli."

Sapienti sat.
dgy
------------------------------------

Véleményem azóta sem változott, az itt olvasottak csak megerősítették.
dgy
attila dezső
Hozzászólások: 434
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2011.03.15. 21:12

Kösz, ez kimaradt, ne haragudj! :D Ezentúl ignore on.. Azaz nem etetem a .....

ON

Már várom az új előadássorozatot.. Egyrészt a fekete lyukak témájában is.. Jut eszembe, mi újság a "halpiacon" az előző előadás sorozat óta történt valami áttörés? Ha jól tudom a Higgs bozon még mindig nincs meg..
KoviP
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2010.11.15. 22:04

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: KoviP » 2011.03.15. 21:22

LHC-ék "2 évet adtak" a Higgs bozon megtalálására ha jól tudom. Ha addig nem lesz meg, akkor kicsit át kell gondolni a dolgokat. :D
"A felhőkön és a süvöltő szelen túl, az égbolt sarka mögött terül el a kozmosz. Végtelen és titokzatos, csalogatva hívogat, mintha folyton azt kérdezné: kik vagyunk e Földön és miért?"
dgy
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2009.09.22. 15:00

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: dgy » 2011.03.15. 21:34

attila dezső írta:Jut eszembe, mi újság a "halpiacon" az előző előadás sorozat óta történt valami áttörés? Ha jól tudom a Higgs bozon még mindig nincs meg..


A Higgs-bozon majdnem megvan... Az LHC-ban már láttak olyan jeleket, amelyeket Higgs-ként lehet értelmezni, de még nem eleget. Tehát a hozzáértők szerint (én nem tartozom közéjük) nem kell megvárni a két év múlva aktuális átépítést, és a nyalábenergia kétszeresére emelését, mert már a mostani energiatartományban is meglesz a Higgs. Csak egyszerűen sokáig (több hónapig) tart összegyűjteni a megfelelő mennyiségű eseményt, hogy meggyőző statisztikával lehessen bizonyítani az objektum létezését és tulajdonságait. Ha a korábbi baleset nem jön közbe (és egyáltalán - kevésbé trehányul építették volna meg a gyorsítót), hamarabb elérhetnék a csúcsenergiát: ott nagyobb gyakorisággal keletkezik a Higgs, és hónapok helyett napok alatt összegyűlne a megfelelő bizonyító erejű statisztika. Tehát nem várható tudományos forradalom a Higgs nemlétezése miatt, a probléma egészen szolidan fog megoldódni: bejönnek a tudományos előrejelzések, csak egy kicsit még várni kell. A Standard modell jó, működik, és a kísérleti igazolása hamarosan teljes lesz.

Minderről a most kezdődő előadássorozatban NEM LESZ SZÓ. Az ugyanis - egyebek közt a Csillagvárosban feltett kérdések statisztikája alapján - a relativitáselmélet és a kozmológia geometriai vonatkozásairól fog szólni (mint a közzétett előzetes tartalomjegyzék is mutatja), ugyanis ezek iránt a kérdések iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés, és ezen a téren legnagyobb a szellemi kavar, leggyakoribbak a félreértések. A kozmológia részecskefizikai kérdéseit ezért most nem fogom emlegetni. A geometriai problémák részletes tárgyalása így is bőven kitölti a sorozat idejét.

dgy
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”