A fekete lyukak és az idő

Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.03.12. 12:20

Végül is, előbb-utóbb meg lehet szokni, hogy valaki beleordít a fórumba, hogy "Nincs tér és nincs idő!" ;) Nem kell foglalkozni vele. Attól még beszélgethetünk értelmes dolgokról is. Nekem már elég régen volt, talán ha valaki belinkeli, megköszönöm: mit látunk a fekete lyukba eső testből? Mit lát a lyukba eső szemlélő? Mit lát két űrhajós, ha egymás után pottyannak be? Szerintem ezek izgalmas témák, és a helyes válaszok rájuk a relativitáselméletmegértését segítik. Ja bocs, az persze hibás :evil:
attila dezső
Hozzászólások: 448
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2011.03.12. 14:12

Astrojan írta:
KoviP írta:..majd ha bizonyítékokkal jönnek lehet tárgyalni.
Na, nézzük például, neked van bizonyítékod arra, hogy a relativisztikusan mozgó tárgyak tömege megnő ??

Van bizonytékod arra, hogy a relativisztikusan mozgó tárgyak hossza megváltozik ?
Van bizonytékod arra, hogy a Világegyetem egy szingularitásból keletkezett ?
Van bizonytékod arra, hogy a fénysebességnél nincs nagyobb sebesség ?
Van bizonytékod arra, hogy a tér létezik ? Vagy az idő. Vagy a téridő.
Van bizonytékod arra, hogy a gravitációt a semmi, egy matematikai definíció (ie. a tér) meghajlítása okozza ?
Van bizonytékod arra, hogy etc, etc ???


Off

Mindegyik kérdésedre megvan a kísérleti bizonyíték. Tudod a gugli jóbarát! Amúgy hiába erőlködsz, mert ha igazad lenne, akkor el sem tudnád mondani itt az őrült elméleteidet! Ugyanis pl a relativitás, és a kvantumelmélet nélkül nem létezne, számítástechnika, távközlés, és sok egyéb minden! Szeretem az effajta embereket, pl sokan megkérdőjelezik azt is, hogy az ember kijutott az űrbe, majd teljesen természetes mozdulattal kapcsolja be a kocsijában a GPS-t, dől le a tévé elé, ami műholdas csatornák tömkelegével van tele. Szóval kár vitatkozni velük. És igen, vannak nem tisztázott területek, határok. Nem tudunk mindent, de szerintem az univerzium törvénye megismerhetők, leírhatók.

ON!

Ilyen pl a fekete lyukak esete is, és szerintem térjünk vissza a témához. Mivel már biztosak lehetünk ilyen objektumok léteznek, tehát mindenképpen létezik ekzakt magyarázat, pontos elmélet a leírásukhoz. Csak ugye ezt fel kell fedezni...
véjani
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2010.11.03. 20:40

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: véjani » 2011.03.12. 14:58

SzZoli írta:Végül is, előbb-utóbb meg lehet szokni, hogy valaki beleordít a fórumba, hogy "Nincs tér és nincs idő!" ;) Nem kell foglalkozni vele. Attól még beszélgethetünk értelmes dolgokról is. Nekem már elég régen volt, talán ha valaki belinkeli, megköszönöm: mit látunk a fekete lyukba eső testből? Mit lát a lyukba eső szemlélő? Mit lát két űrhajós, ha egymás után pottyannak be? Szerintem ezek izgalmas témák, és a helyes válaszok rájuk a relativitáselméletmegértését segítik. Ja bocs, az persze hibás :evil:

Mit lát három űrhajós ( a lyuk felé vezető úton),ha egymás után haladnak a központ felé spirálozva,vagy egyenes pályán (én vagyok a középső) mindkét pályán lassabban távolodok a mögöttem jövőtől, mint ahogy az előttem lévő távolodik tőlem? Kell e számolni centrifugális erővel , ami a sebességgel nő, amitől meghosszabbodik az űrhajók saját útja (az űrhajónak kivan kapcsolva a hajtóműve és nem áll körpályára) .Ha csak egymást nézzük mindkét esetben lesz kitüntetett irány? Bocsánat ha hülyeséget kérdeztem,az azért van mert a kíváncsiságom nagyobb mint a tudásom .
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.03.13. 17:28

maro írta:A matematikai tér áll matematikai pontokból. A fizikai nem.
Nahh jó, lássuk, miből áll a "fizikai tér"? Fizikai egyenesekből ? Fizikai síkokból ? Esetleg fizikai gömböcskékből ?
Szóba jöhet még fizikai pontok, fizikai hexaéderek, vagy fizikai parallelepipedonok..
Ilyen skizofrén ez a fizikai téridő geometria. :mrgreen:

De ugye nem azt akarod mondani, hogy a Te fizikai tered mondjuk 2 galaxis között a vákuumban, valamiféle anyagból van ? Mert az az én verzióm, ott az éter van, ami nálam = DVAG.

Ki ne mondd, hogy ott mezők vannak, mert nincsenek. Csak DVAG = sötét energia = gravitonok vannak ott (esetleg lézöngicsél néhány részecske, elvétve).

És rétek sincsenek. Meg erdők sem. :lol:
Szunyogapa
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2011.01.24. 19:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Szunyogapa » 2011.03.13. 21:54

Kedves R.J. Érdekes, hogy miközben minden ismert és elfogadott dolgot támadsz (eggyel-kettővel én sem értek egyet) a leginkább nem bizonyított dolgot (sötét energia) teljesen természetesnek veszel.
Ne sértődj meg (függetlenül attól, hogy tetszik az a fajta elszántság -még ha néha túlzó és sokakat sért is- amellyel próbálsz szembe szállni mindennel), de nekem kezd olyan érzésem lenni, hogy már te magad is kezdesz belegabalyodni.
Azért, ne add fel.


-Szunyog-
dgy
Hozzászólások: 467
Csatlakozott: 2009.09.22. 15:00

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: dgy » 2011.03.14. 15:43

SzZoli írta: mit látunk a fekete lyukba eső testből? Mit lát a lyukba eső szemlélő? Mit lát két űrhajós, ha egymás után pottyannak be? :evil:


Valamikor a nyáron valamelyik rovatban részletesen válaszoltam erre a kérdésre. Most nincs időm megkeresni. És nem akarom újból beírni, mert a most kezdődő sorozatban erről is szó lesz, részletesen, ábrákkal.

dgy
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.03.14. 17:24

Szunyogapa írta: ..miközben minden ismert és elfogadott dolgot támadsz (eggyel-kettővel én sem értek egyet) a leginkább nem bizonyított dolgot (sötét energia) teljesen természetesnek veszel.
Igen, igazad van, a sötét energia valóban nem áll túságosan stabil lábakon, sőt. De nem így állok hozzá,

az az alapfeltételezésem, hogy a gravitációt gravitonok okozzák. Ezek a gravitonok energiarészecskék, nagyon sokan vannak, nagyon nagy az áthatólóképességük, emiatt nagyon nehéz közvetlenül kimutatni őket mert átmennek a műszeren úgyszólván mérhető kölcsönhatás nélkül. A gravitonok tulajdonságai különlegesek ez nagyon lényeges, nem következtethetünk a tulajdonságaira a "normális" világ megszokott összefüggései alapján.

A sötét energia szükségessége/léte nagyon jól alátámasztja a graviton okozta nyomó gravitációt. Azt gondolom azonban, hogy erre a vákuum-energiára akkor is szükség lenne ha példának okáért az Univerzum (gyorsulva) tágulása nem állná meg a helyét, mert véleményem szerint a lassulva tágulás esetén is létezhet/létezik a sötét (vákuum) energia. A DVAG rövidítés is erre utal, ami Sötét energia Vákuum energia Éter Gravitáció -t jelent.

A sötét energia jól megfér a gravitonsugárzás okozta nyomó gravitációval, de a nyomó gravitáció anélkül is megállja a helyét.

Ja, és egyáltalán nem mindennel szállok szembe, erről szó sincs, csak vissza szeretném hozni a nyomó gravitációt, beépíteni a relelm egyenleteibe ami különben nem rossz, csak nem a valóságot írják le hanem a LÁTSZÓ valóságot. Ez valóban megváltoztatná a kozmológiát, na bumm, az nem lenne nagy baj, hiszen az csak képzelődés, senki sem látta az Ősrobbanást, vagy az előző ciklust amint véget ért. Igaz, hogy van egy foton, elektron meg atommagmodellem is, de a többi dologtól azért elférek, ám.

S, hogy mit látnál az előtted haladóból az eseményhorizonton belül ? Semmit. Az eseményhorizonton belül kifelé, hátrafelé nem indul fény, csak befelé. A befelé tartó fény sebessége 2c-nél nagyobb, c négyzethez tart.
attila dezső
Hozzászólások: 448
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2011.03.14. 19:31

Aham.. Értem.. Tehát csak gravitonok vannak. Meg sötét energia. Akkor mi a helyzet a többi részecskével? Ja tudom.. Láccat! :D No de ez a két dolog milyen folyamatok alapján hoz létre egy mondjuk elektronnak látszó ojjektumot? Vagy fotont, vagy.. vagy... vagy................. Ugye érzed mit akarok mondani?
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.03.15. 15:25

dgy írta:
SzZoli írta: mit látunk a fekete lyukba eső testből? Mit lát a lyukba eső szemlélő? Mit lát két űrhajós, ha egymás után pottyannak be? :evil:


Valamikor a nyáron valamelyik rovatban részletesen válaszoltam erre a kérdésre. Most nincs időm megkeresni. És nem akarom újból beírni, mert a most kezdődő sorozatban erről is szó lesz, részletesen, ábrákkal.

dgy


Persze, nem is vártam ismételt leírását az eseményeknek, csak lusta voltam keresgélni a topicokban, nem tudom, ebben van-e leírva, vagy másutt - pl a DGy kérdésekben. Gondoltam, hátha valaki tudja és belinkeli :) De majd megkeresem. (Mellesleg, nemcsak lustaság miatt írtam a korábbi hsz-t, hanem egy kicsit reménykedve abban, hogy - talán - normális iránya tér vissza a fórum.)
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.03.15. 16:46

attila dezső írta:Tehát csak gravitonok vannak.
Igen, meg elektromos töltések. Ezek négyen hozzák létre az összes többi részecskét. Köszönöm kérdésedet, a gravitonok alkotják a sötét energiát, a gravitonok és a sötét energia ugyanaz a dolog. A fotont kétféle graviton és kétféle töltés építi fel.

Az elektronnak látszó objektum a foton kettéhasításával jön létre, a foton egyik feléből keletkezik, persze csak ha megfelelő energiája van a fotonnak, vagy ha elegendő energiát tud lopni valahonnan, mondjuk egy instabil atommagból. Ha nagy energiájú a foton akkor proton antiproton pár képződhet az elektron pozitron párképzéshez hasonló módon.

A következmények persze drámaiak, pl, nincs antianyag, ezért nem találják az antianyag galaxisokat mert nincsenek. A pozitron és a proton ugyanis UGYANAZ az anyag, csak energiában különböznek. Az elektron és az antiproton szintén.

Az elektron egy tórusz, a közepében kering az egyik graviton fél (= spinon) és ekörül spirálozik a negatív elektromos töltés (= holon). A proton tórusz ugyanígy épül fel, a közepében a másik graviton fél kering, körülötte pedig a pozitív elektromos töltés (elemi részecske) spirálozik. Az elektron átmérője kb háromszorosa a protontórusz átmérőjének.

Ugye érzed, hogy érdemes megnyomni a foton linket ?
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”