A fekete lyukak és az idő

maro
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2009.09.21. 10:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: maro » 2011.02.18. 10:31

Nata írta:Az időutazók hiánya önmagában nem bizonyító erejű.

Teljesen igazad van. A másik az, hogy ha a multiverzum verzió az igaz, akkor talán nincs is értelme az időutazásnak visszafelé. Hiába mennél vissza előző szombatra, megjátszani a lottószámokat, ha az a te jelenedre semmi hatással nincs, csak egy másik univerzumban lévő énedre. Ez is magyarázhatná az időutazók hiányát. De ez ugye tiszta fantázia. Jelenleg semmi nem utal arra, hogy lehetséges visszafelé menni az időben.
maro
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2009.09.21. 10:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: maro » 2011.02.18. 10:40

vd.astro írta:neked sincs kísérleti bizonyítékod arra vonatkozóan hogy az Einstein féle relativitáselmélet hibás

Részecskegyorsítókban hatalmas mennyiségben állítanak elő relativisztikus sebességű részecskéket és figyelik meg a bomlásukat. Még nem hallottam olyan kísérletről, amiben felmerült volna hogy a relativitás elmélet és a mérési eredmények eltérnének egymástól. Pedig egy ilyen eltérésnek hamar híre menne, mert Nobel-díjat érő felfedezés lenne. Amíg ez nem történik meg nyugodtan tekinthetjük bizonyítottnak az idődilatációt.
Astrojan
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.01. 03:44

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Astrojan » 2011.02.21. 03:35

vd.astro írta:..gondolom - neked sincs kísérleti bizonyítékod arra vonatkozóan hogy az Einstein féle relativitáselmélet hibás, én a helyedben óvatosabban fogalmaznék.
Gondolom neked NINCS kísérleti bizonyítékod arra vonatkozóan, hogy a nyomó gravitáció hibás !

Az einsteini relativitáselmélet viszont 100%-os biztonsággal hibás, a relelm ugyanis a teret, méginkább a téridőt görbíti ami nincs. Ennél nagyobb logikai hibát el tudsz képzelni ? Ehhez még kisérlet sem kell, mert a tér a valóságban nemlétező MATEMATIKAI pontokból áll, s ami nincs azt nem lehet görbíteni, nem tud felfújódni és tágulni. A tér egy leírás, olyan mint egy függvény, nem tud tágulni, tekeredni vagy keletkezni. A téridő sem, mert az sincs.

Millió fizikus képtelen volt eddig kisérletileg kimutatni a teret vagy a téridőt, a relativitáselmélet NINCS kisérletileg alátámasztva.

Az Univerzumot anyag(/energia) építi fel, ez az ami létezik. Az anyag tud tágulni, a tér nem. A galaxisok igenis távolodnak tölünk dgy (a legtávolabbiak a fénysebesség sokszorosával), sőt olyan is van amely közeledik hozzánk. A galaxishalmazok tagjai meg egymáshoz közelednek, valamikor össze fognak ütközni és összeolvadnak egy központi elliptikus galaxisban, pl Virgo A, Centaurus A.

A Világegyetem tágulása lassul (nem gyorsul mert régen volt gyorsabb), a lassulást a végtelen kiterjedésű sötét energia okozza ami gravitonokból áll és a nyomó gravitációt is okozza. Az Univerzum ciklikus.

Elég óvatosan fogalmaztam ? Akit sértenek a gondolataim annak úgyis mindegy milyen betűkkel írok. Egyetlen pirosat sem tettem, de figyeld meg ettől még ugyanúgy fognak haragudni..
mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.02.21. 13:10

Olvasnivalo: http://en.wikipedia.org/wiki/Pushing_gravity (fokepp a legutolso szekcio).
En ertekelem a piros betuk hianyat es a vastag betuvel szedett reszek visszafogott szamat, nagyobb problemak az ilyen megfellebbezhetetlen kijelentesekkel vannak:

Astrojan írta:A Világegyetem tágulása lassul (nem gyorsul mert régen volt gyorsabb), a lassulást a végtelen kiterjedésű sötét energia okozza ami gravitonokból áll és a nyomó gravitációt is okozza. Az Univerzum ciklikus.


--mpt
Tóni
Hozzászólások: 186
Csatlakozott: 2009.09.23. 13:24

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Tóni » 2011.02.21. 15:09

Üdv R János!
Igen, elég óvatosan fogalmaztál. Elhiheted, hogy mi nem
haragszunk rád. Én tévedtem, amikor az első hozzászólásomban
csodabogárnak neveztelek. IGEN, TÉVEDTEM ! Mivel ennél
sokkal több vagy. ISTEN vagy, mert teremtettél egy teljesen
új Univerzumot, számunkra ismeretlen paramétarekkel és
fogalmakkal, amit egyedül csak Te értesz. A mi " földhözragadt "
fizikánk és matemetikánk nem tudja felfogni azt a világot
amelyről beszélsz. Ebben az Univerzumodban egyedül Te
élsz első szám első személyben. A csillagvárosból nem
kiváncsi senki a Te különc világodra. Aki pedig kiváncsi az
elképesztő eszmefutattásodra, az elolvassa a honlapodat.
Van elég fórumod a csillagvároson kívül, ahol a téveszméidet
terjesztheted. Légy szíves állítsd le magadat a :
nincs idő, nincs tér, teljesen hibás a relativitás elnélet és
hasonló kijelentések állandó ismétlésétől!
A hócipőm már televan ezekkel az üres frázisokkal.
Ha érdemben hozzáakarsz szólni valamelyik fórumon,
akkor légy szíves ereszkedj le a mi tudásszintünkre,
hogy mi is érdemben hozzátudjunk szólni a Te
kinyilatkoztatásaidhoz.
Vedd már észre magadat, hogy csak káoszt okozol a
hozzászólásaiddal a csillagvárosban.
Üdv. Tóni.
Hyperion85
Hozzászólások: 95
Csatlakozott: 2011.01.20. 00:40

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Hyperion85 » 2011.02.21. 15:39

....Sziasztok..!! ...Vigyázatok a manusnak mindig igaza van ! Én sem osztom a véleményét..de vannak szólásai ami már én is meglepődők...! Vigyázz magadra R. János ! S ne sokat gondolkozz...mert az néha ártalmas:) Rád nézve lehetnem az.... :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) ..............................................Hyperion85.
Szunyogapa
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2011.01.24. 19:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: Szunyogapa » 2011.02.21. 18:13

Én egyet tudok érteni R. Jánossal, de csak abban, hogy a Világegyetem tágulása lassul. Ezt nem gondolom, hogy az én feladatom kiszámolni. Arra megvannak az megfelelő emberek.
A többi elég káosz, de ki tudja. Várjunk még pár évet és, ha neki/nekünk lesz igazunk, akkor, majd leírhatja mindenki, hogy ő már ezt mondja legalább x vagy több éve...


Az a baj, hogy van itt pár ember akik azt, hiszik, hogy ők aztán (majdnem) mindent tudnak (tisztelet a kevés kivételnek és főképp D.Gy.-nek). Például pár hete (itt az 5.hsz) feltettem egy nem túl bonyolult kérdést, de érdemi, értékelhető választ nem kaptam, csak annyit, hogy nézzek ezt vagy azt. Vagy esetleg burkoltan azt, hogy jó nagy barom vagyok.

Az emberiség mindig is kivetette magából azokat akiknek volt merszük szembemenni a dogmákkal és ez ma sincs másként.


-Szunyog-
mpt
Hozzászólások: 1313
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.02.21. 19:06

Szunyogapa írta:Az emberiség mindig is kivetette magából azokat akiknek volt merszük szembemenni a dogmákkal és ez ma sincs másként.


Lehet, de azt azert lassuk be, hogy ha valaki ellentmond az altalanosan elfogadottnak - es emellett kvazi szellemileg visszamaradottnak minositi a vilag osszes, vele egyet nem erto fizikusat -, tehat nem megertett, abbol nem kovetkezik az, hogy igaza is van.

Ha van mas megoldas, ala kell tamasztani, de nem azzal, hogy szerintem ez igy van.

--mpt
maro
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2009.09.21. 10:14

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: maro » 2011.02.21. 20:11

Szunyogapa írta:Az emberiség mindig is kivetette magából azokat akiknek volt merszük szembemenni a dogmákkal és ez ma sincs másként. -Szunyog-

Ez a gyakran hangoztatott állítás alapvetően téves. Igaz volt régen, de a tudományban nagyjából Galilei után volt egy paradigma váltás. Kifejezetten a fizikára jellemző, hogy elfogadnak minden újat, még ha az hajmeresztőnek tűnik is első pillanatra. Ilyen volt pl. a relativitás elmélet, vagy a kvantumfizika. Megismételhető mérésekkel igazolható állításokat ma már mindig elfogadnak. Jelen esetben erről szó sincs. A tér és az idő létezésének tagadása ezért talál zárt fülekre. Az, hogy valaki a dogmáit nagybetűvel, kiemelve hangoztatja, nem érvelés. Van olyan hogy valaki egyszerűen zöldségeket beszél, nem kell benne a meg nem értett magányos tudós mítoszát látni.

Hogy a kérdésedre nem kaptál választ, az azért van, mert aki eléggé érti a témát nem ér mindenkinek egyenként válaszolni. Egy dolog valamit ismerni és egy másik dolog azt érthetően elmagyarázni. Ezt csak kevés ember tudja igazán. DGY az egyik, de ne várd el, hogy itt minden felmerült kérdésre válaszolni fog. Erre nincs ideje. Ha tudni és érteni akarod a fizikát, akkor az ajánlott előadásokat végig kell hallgatnod. Sajnos nincs egyszerűbb út, ezen mindenkinek végig kell mennie. Szóval ha nincs válasz, azt ne vedd a szívedre, és hallgasd végig az előadásokat.
KVI
Hozzászólások: 194
Csatlakozott: 2009.09.14. 20:45

Re: A fekete lyukak és az idő

Hozzászólás Szerző: KVI » 2011.02.21. 21:19

Szunyogapa írta:Az emberiség mindig is kivetette magából azokat akiknek volt merszük szembemenni a dogmákkal és ez ma sincs másként.


Ez eléggé durva csúsztatás. Egyrészt az emberiség jórésze például buddhista, aminek egyik legfontosabb filozófiai alaptétele, hogy a megvilágosodást csak a dogmák lerombolásával érheti el valaki.
A másik, ahogy azt Tamás is kifejtette, hogy az utóbbi időben ez már nincs így, a tudományban nincsenek dogmák. Axiómák vannak, és a figyelmetlen vagy rosszindulatú szemlélő ezeket dogmaként képes azonosítani.

Amúgy tudom ajánlani a Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete c. könyvét.
(http://bookline.hu/product/home.action? ... szerkezete)

Kvi
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”